Ο Χανς Μπλιξ για την ποιότητα πληροφοριών των ΗΠΑ για το Ιράκ

Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2003 10:54
A- A A+

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ κατέκρινε σήμερα την ποιότητα των πληροφοριών που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία αναφορικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ,τονίζοντας ότι η ομάδα του αν και ακολούθησε πιστά τις αμερικανο-βρετανικές οδηγίες δεν βρήκε ίχνη τέτοιων όπλων στο ιρακινό έδαφος.

Μιλώντας στο ΒBC ο Μπλίξ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα στοιχεία που του έδωσαν πριν την έναρξη του πολέμου οι υπηρεσίες Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. «Σε ουδεμία από τις τοποθεσίες που μας έστειλαν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής και το γεγονός αυτό με ταρακούνησε λίγο, πρέπει να πω».

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν υποσχεθεί στους επιθεωρητές την καλύτερη δυνατή ενημέρωση ,τόνισε ο Μπλιξ και πρόσθεσε με έμφαση : «Θεέ μου,είπα, αν αυτές ήταν οι καλύτερες πληροφορίες που είχαμε και δεν βρήκαμε τίποτα,τι θα γινόταν με τις υπόλοιπες;»

Ο Μπλιξ που παραιτείται στα τέλη του μήνα εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι το «νέο περιβαλλον» στο Ιράκ θα δώσει τη δυνατότητα να διευκρινιστεί αν η Βαγδάτη διέθετε ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής.

«Είμαι πεπεισμένος οτι στο νέο περιβάλλον στο Ιράκ, όπου η πρόσβαση και η συνεργασία είναι πλήρεις και όπου οι ενημερωμένοι μάρτυρες δεν θα πρέπει πλέον να αναγκάζονται να κρύβουν αυτά που γνωρίζουν, θα πρέπει να είναι δυνατό να αποδείξουμε την αλήθεια που όλοι θέλουμε να μάθουμε», τόνισε ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Ομάδα επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας πρόκειται να φτάσει σήμερα στο Ιράκ για να επαναλάβει τον έλεγχο των ιρακινών πυρηνικών εγκατατάσεων,αλλά η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν μόνο κάποιους περιορισμένους ελέγχους σε έναν αποθηκευτικό χώρο.

Χθες, ο Χανς Μπλιξ κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την τελευταία αναφορά πριν την παραίτησή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή