Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (09/06/2003) Μέρος 3/8

Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2003 19:32
A- A A+

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αυτό που προσεκόμισε ο κ. συνήγορος, είναι πραγματικά το αποτύπωμα του Τζωρτζάτου που έχουμε δώσει. Η μεγέθυνση αυτή όμως, σας είπα και προηγουμένως ότι όσο το μεγεθύνεις χάνεται. Κοιτάξτε εδώ επάνω, υπάρχουν και άλλα αποτυπώματα, και άλλο τμήμα φάλαγγας, όπως υπάρχουν κι εδώ κάτω, συνεχίζεται. Κοιτάξτε, οι γραμμές αυτές εδώ όπως και αυτό εδώ, είναι άλλο αποτύπωμα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορείτε να μου βρείτε χαρακτηριστικά σημεία.....

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Σε αυτή τη μεγέθυνση όχι, στη μεγέθυνση που έχω δώσει στο Δικαστήριο. Αυτό το σημείο π.χ., όταν είναι υπό σμίκρυνση, στη φυσική του διάσταση, αυτά εδώ θα ενώνονται. Εδώ επειδή μεγεθύνεται, οι αποστάσεις έχουν μεγεθυνθεί τόσο, που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά σημεία. Λανθάνον αποτύπωμα για να παραβληθεί δεν μπορεί να είναι σε τέτοιου είδους μεγέθυνση. Η ακρότατη μεγέθυνση είναι αυτή που έχω δώσει.

Εάν είχαμε να συγκρίνουμε δύο τέτοια από το δακτυλοσκοπικό δελτίο, θα ήταν πάλι τα ίδια, αλλά εδώ στο λανθάνον, επειδή το λανθάνον έχει αφεθεί κάτω από συνθήκες διαφορετικές απ’ ότι αυτό εδώ, χάνεται. Και όμως είναι σημείο, στο λανθάνον δε μεγεθύνεται.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. μάρτυς λοιπόν λέει ότι δε γίνεται ταύτιση με αυτή τη μεγέθυνση. Εγώ συνεπής σε αυτά τα οποία έκανα, θα επικυρώσω αυτά τα έγγραφα για να μην υπάρχει και παράπονο ποιος τα εξέδωσε κτλ. και θα τα καταθέσω στο Δικαστήριο για να είναι στη διάθεσή του σε τυχόν παραβολή πραγματογνωμοσύνης ή σε επισκόπηση από τα ίδια τα μέλη του Δικαστηρίου και θα επισημάνω και τα σημεία τα οποία δεν ταυτίζονται.

Ερωτώ όμως το εξής: Γιατί αφού ο μάρτυρας λέει ότι αυτή η διάσταση είναι η επιδεκτική ταύτισης, δεν το έχε πει η υπηρεσία του σε κανένα έγγραφο από την αλληλογραφία στην οποία αναφέρθηκα πριν και γιατί δεν το είπε στην αρχή της κατάθεσής του όταν είπε ότι η ταύτιση έγινε με επισκόπηση σε φυσικό μέγεθος;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Θεωρείται αυτονόητο ότι η ταύτιση γίνεται σε διαστάσεις 1:1. Προς μη ειδικούς όμως, η ακρότατη, η ανώτατη μεγέθυνση που μπορεί να γίνει ειδικά όταν παραβάλλεις λανθάνον με σταθερό, είναι αυτή. Αυτή είναι τεράστια, είναι υπερβολικά τεράστια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσο προς πόσο είναι;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερη απ’ ότι είναι αυτή.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτή είναι 1:16 του γνησίου.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αυτή πρέπει να είναι 1:4. Πιθανολογώ, δεν είμαι σίγουρος.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με το 1:4 δηλαδή εγώ μπορώ να ελέγξω την ταύτιση και να την κάνω;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Βεβαίως και αν θέλετε να σας δώσω και άλλα....

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και βέβαια θέλω και από το πηλίκιο και απ’ όλα και επιφυλάσσομαι να ασκήσω τα δικαιώματά μου επ’ αυτού. Εγώ δεν έχω να κάνω άλλη ερώτηση, θα καταθέσω αυτά εδώ επικυρωμένα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, 5.000 εκθέσεις τελικές με πειστήρια θα ενταχθούν στη δικογραφία.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Καινούργια έγγραφα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δε θα ζητήσω ανάγνωση, απλά θα συσχετισθούν στη δικογραφία.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ποιος είναι ο νομικός όρος «συσχετίζω› στη δικογραφία; Με ποιο νομικό σκεπτικό θα τα εξετάσουν οι δικαστές αφού δε θα αναγνωσθούν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα τα εξετάσουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν θα αναγνωσθούν είπα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τότε δεν έχουν καμία νομική σημασία. Είναι δυνατόν τα έγγραφα να τα λαμβάνουν υπόψη οι δικαστές και να μη τα λαμβάνουν οι συνήγοροι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κανένας δικαστής δε θα τα λάβει.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τότε πώς θα ενταχθούν στη δικογραφία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε, δεν τα δίνει, δεν τα καταθέτει.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή υπάρχουν έγγραφα δύο ταχυτήτων; Υπάρχουν έγγραφα για τους δικηγόρους και υπάρχουν έγγραφα μόνο για τους δικαστές;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλετε εσείς μπορείτε να πάρετε αντίγραφα και να ζητήσετε εσείς να αναγνωσθούν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ποια κ. Πρόεδρε, τα έγγραφα που δε μπαίνουν στη δικογραφία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τα ξέρω εγώ, δεν μου τα δίνει εμένα, ούτε στη δικογραφία μπαίνουν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να καταλάβουμε δηλαδή ποια δικονομία εφαρμόζει τώρα ο κ. Εισαγγελέας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς μπορείτε να λέτε με ευγένεια, να μη συσχετισθούν στη δικογραφία και απήντησε ο Πρόεδρος να μη συσχετισθούν. Τί άλλο θέλετε; Δεν έληξε το θέμα; Ποιο είναι το μετέωρο θέμα; Εάν θέλετε όμως μπορείτε να πάρετε αντίγραφα, μήπως θέλετε να τα αξιοποιήσετε εσείς.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είδατε κ. Πρόεδρε πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι δικονομικοί τύποι; Δεν εφαρμόζουμε ατύπως αν θέλετε κοιτάξτε, αν θέλετε μην κοιτάξετε. Ή εφαρμόζουμε κάποιους κανόνες ή όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας είπα, στη δικογραφία αυτά δεν επιτρέπω να μπουν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶ρα δεν αφορούν καθόλου τη συγκεκριμένη δίκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς. Επειδή όμως βρίσκονται εν τω υλικώ κόσμω, λέει ο κ. Εισαγγελεύς κατά παραχώρηση προς εσάς, αν θέλετε πάρτε εσείς αντίγραφα και μετά αν θέλετε προσκομίστε τα εσείς στο Δικαστήριο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δε νοείται κατά παραχώρηση, δεν μας κάνει κάποιο χατίρι ο κ. Εισαγγελέας, εφαρμόζει ισχύουσες διατάξεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρέπει να καταλαβαίνουμε και ορισμένα πράγματα. Μπορεί αυτές να είναι υπέρ σας, αυτό λέει ο κ. Εισαγγελεύς. Μπορεί να είναι υπέρ σας, μην τρέχετε πολύ. Καλή είναι η ταχύτητα αλλά δεν αφήνετε τον άνθρωπο να μιλήσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τώρα ήρθαν στα χέρια μου δύο εκθέσεις οι οποίες αναφέρονται στην υπόθεση αυτή. Δηλαδή η Δ/νση Εγκληματολογικών Υπηρεσιών έκανε ορισμένες εξετάσεις επί ορισμένων πραγμάτων που έχουν κατατεθεί στην παρούσα υπόθεση και οδηγήθηκε σε ορισμένα συμπεράσματα. Αυτές οι εκθέσεις δεν ζητά να αναγνωσθούν, απλά να συσχετισθούν στη δικογραφία και να πάνε εκεί που πρέπει, δηλαδή στο αρχείο.

Δεν τις βάζω στο αρχείο, απλά τις συσχετίζω, για να μπορείτε κι εσείς να λάβετε γνώση. Εάν τις βάλω στο αρχείο, δε θα μπορείτε να λάβετε γνώση. Αλλά εγώ θέλω να λάβετε γνώση, και ημείς και υμείς, αυτών των εγγράφων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τις παίρνετε να τις δείτε καλύτερα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ή θα τις στείλει εκεί απ’ όπου προέρχονται, ή θα τις βάλει στο αρχείο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν υπάρχουν μυστικά κ. Πρόεδρε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται όμως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν έχει κανένα λόγο έγγραφα που περιέχονται στην κατοχή του να τα αποκρύψει. Μπορεί αύριο να μου πουν εμένα «τί έγιναν αυτά τα έγγραφα; Τί τα έκανες;›

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά ό,τι δεν αναγνωσθεί εδώ στο ακροατήριο, δε μπορούμε εμείς να το λάβουμε υπόψη. Λέει: «δεν τα δίνω στο Δικαστήριο προς ανάγνωση›. Δε μας τα δίνει. Δεν μπορούμε συνεπώς να τα λάβουμε υπόψη μας. Ατύπως δεν τα διαβάζω εγώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μπορεί να επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κρίση σας εκτός της αίθουσας αυτής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα βρούμε. Πάρτε τα αφού σας τα δίνει ο Εισαγγελέας και μετά πείτε κι εσείς τί θέλετε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μα κοιτάξτε, κι εμείς μπορεί να αρχίσουμε να μοιράζουμε βιβλία νομικά, λογοτεχνικά, άρθρα, εδώ κάνουμε όμως δίκη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ¶λλο πράγματα περίμενε η Εισαγγελία.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Με αδικείτε κ. Πρόεδρε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν σας αδικώ καθόλου, σέβομαι το έργο σας και το τιμώ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αν μου επιτρέπετε, η Εισαγγελία εκ του νόμου έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την αστυνομία, νομίζω την εποπτεύει κιόλας και η αστυνομία εφοδιάζει την Εισαγγελική Αρχή, αφηρημένως και απροσώπως, με ό,τι έγγραφο αυτή κρίνει σκόπιμο. Εκεί εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Τί έγγραφα ανταλλάσσονται μεταξύ Εισαγγελίας και Αστυνομίας δεν μας αφορά.

Εμάς όμως –και υποθέτω όχι μόνο τους συνηγόρους του κ. Τζωρτζάτου, όλους τους συνηγόρους και Πολιτικής Αγωγής και Υπεράσπισης- αφορά η ορθή τήρηση της διαδικασίας της παρούσας δίκης. Εδώ λοιπόν, ο μόνος επιτρεπτός νομικά τρόπος για να εισαχθούν στη Δίκη κάποια έγγραφα, γιατί είναι προφανές ότι κάποιες εκθέσεις αποτελούν έγγραφα, είναι να προσκομισθεί επισήμως από την Εισαγγελία και να απαιτηθεί η ανάγνωση αυτών των εγγράφων. Το Δικαστήριο θα κρίνει αν τυχόν θα κάνει δεκτό αυτό το αίτημα.

Από τη στιγμή λοιπόν που, αν κατάλαβα καλά, ο κ. Εισαγγελέας δεν τα προσκομίζει επισήμως ως αναγνωστέα έγγραφα, δεν μπορεί ούτε το Δικαστήριο, ούτε η από δω μεριά ούτε η από κει, να λάβει γνώση αυτών των εγγράφων και να αναφερθεί σ’ αυτά και πολύ περισσότερο δεν μπορούν ατύπως να συσχετισθούν στη δικογραφία κάποια έγγραφα των οποίων δεν έχει ζητηθεί η ανάγνωση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν το καταλάβατε κύριε; Είναι θέματα που συνδέονται.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό είναι παράλογο κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορεί εσείς να κρίνετε ότι πρέπει να αναγνωσθούν. Εγώ σαν Εισαγγελέας δεν κρίνω ότι πρέπει να αναγνωσθούν. Εσείς μπορεί να έχετε αντίθετη γνώμη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν έρθει ένα χαρτί στα χέρια του κ. Εισαγγελέα που τους απαλλάσσει όλους τί θα κάνει; Θα το κρύψει;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα ζητήσει την ανάγνωσή του, είναι πολύ απλό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τυπικά όμως θα πείτε εσείς «τέτοια ώρα;› Γι αυτό σας το δίνει και αν εσείς κρίνετε, ας πείτε εσείς να το αναγνώσουν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή θα κάνει ο κ. Εισαγγελέας τον άτυπο μεσολαβητή....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Λυκουρέζος θέλει κάτι να πει.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε απορώ πώς η Υπεράσπιση εξανέστη. Εφόσον λαμβάνει ο κ. Εισαγγελεύς κάποια έγγραφα τα οποία του διαβιβάζονται, έχει υποχρέωση να τα εμφανίσει και να ενσωματωθούν στη δικογραφία. Από κει και πέρα, ο οποιοσδήποτε διάδικος θα έχει δικαίωμα να ζητήσει να αναγνωσθούν αν το κρίνει απαραίτητο και τελειώνει το θέμα. Ποιο είναι το θέμα λοιπόν που δημιουργεί τέτοια αναστάτωση στην Υπεράσπιση και την οδηγεί μάλιστα σε άστοχους και απρεπείς χαρακτηρισμού για τον κ. Εισαγγελέα και το Δικαστήριο;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Εισαγγελέας όπως και οι διάδικοι, ζητά την ανάγνωση εκείνων των εγγράφων εκ της δικογραφίας, τα οποία θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αναγνωσθούν. Δεν σημαίνει ότι ό,τι έγγραφο υπάρχει στη δικογραφία, ο Εισαγγελέας υποχρεούται να ζητήσει να αναγνωσθεί. Από κει και πέρα, όπως λαμβάνουμε γνώση της δικογραφίας στην κατάσταση που αυτή βρίσκεται προ της ενάρξεως της δίκης, δικονομικώς πληροφορούμαστε και ό,τι καινούργιο έρχεται και συσχετίζεται και από κει και πέρα είναι δικαίωμα του Εισαγγελέως όπως και των διαδίκων να ζητήσουν ή όχι την ανάγνωση του εγγράφου.

Από κει και πέρα το Δικαστήριο θα στηρίξει αυτονοήτως την κρίση του μόνο σε εκείνα τα έγγραφα των οποίων ζητείται η ανάγνωση στη διάρκεια της διαδικασίας και πράγματι αναγιγνώσκονται. Δε μπορώ να καταλάβω λοιπόν γιατί διαμαρτύρεται η Υπεράσπιση, τί θέλει ο κ. Μυλωνάς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούστε, εγώ τη λήγω αυτή τη συζήτηση, ούτε μ’ ενδιαφέρει καθόλου, διότι αφού δεν μου το φέρνει ο κ. Εισαγγελεύς προς ανάγνωση δεν υπάρχει εν τω κόσμω τούτω και απαγορεύω σε οποιονδήποτε –σημειώστε- να αναφερθεί σε αυτό το έγγραφο.

Παρακαλώ ερωτήσεις.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι ερώτηση, έχω τελειώσει. Ένα αίτημα ήθελα να υπενθυμίσω μόνο γιατί μέσα στα πολλά μου διέφυγε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, κάτι είπατε για κάτι φωτογραφίες.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκτός από αυτό το είχα πει κάποια στιγμή στο θέμα του αν είναι δυνατή η κατασκευή και η διαπίστωση πλαστών αποτυπωμάτων, να πάρουμε ένα αποτύπωμα από τον κ. Τζωρτζάτο σήμερα που είναι εδώ και ένα από τη σφραγιδούλα που έχω κάνει εγώ και να μας φέρει πραγματογνωμοσύνη αύριο η Υπηρεσία του κ. Γιαννακούρη αν μπόρεσε να διαπιστώσει την διαφορά και ποια είναι η διαφορά. Έχω και όλα τα απαιτούμενα για την λήψη του αποτυπώματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή να κάνει προφορική πραγματογνωμοσύνη λέτε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προφορική, έγγραφη, προσωπικά θα προτιμούσα έγγραφη να κάνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, τώρα δεν μπορούμε καθόλου να φάμε εδώ πέρα τη ζωή μας, με αυτή την ιστορία δηλαδή, γιατί τελικά εκεί καταλήγουμε. Είναι τελείως άγονες οι γραμμές αυτές. Τέλος πάντων.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα κ. Πρόεδρε να έχει το πραγματικό δάχτυλο του κ. Τζωρτζάτου επάνω. Βάλτε το σε ένα αντικείμενο επάνω. Σε ομοειδή αντικείμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς κ. Γιαννακούρη.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι σε καθρέφτη, σε ομοειδή αντικείμενα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς να το βάλετε. Πάρτε ένα φύλλο χαρτί.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εγώ δεν ξέρω τι κάνει με το πλαστό. Ο κύριος γνωρίζει ότι μπορεί να εναποθέσει με τη σφραγίδα. Ας το κάνει μόνος του. Μπορώ να του δείξω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορούμε λοιπόν. Πρέπει να διαταχτεί πραγματογνωμοσύνη. Εμείς δεν κρίνουμε ότι χρειάζεται πραγματογνωμοσύνη. Προχωράτε. ¶λλο. Κάντε ερωτήσεις τώρα. Θα κάτσουμε τώρα να κάνουμε πραγματογνωμοσύνες με τα σφραγιδάκια; Είπε αυτός «το αποκλείω τελείως›. Τελείωσε. Ερωτήσεις αν έχετε στον μάρτυρα να τελειώνει.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, η ταχύτητα δεν είναι το άπαν σ’ αυτή την δίκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ταχύτητα επιβάλλεται όπως ξέρετε από τη Σύμβαση της Ρώμης. Ξεχνάτε και παίρνετε τηλεγραφικά ό,τι σας αρέσει. Ό,τι σας αρέσει το παίρνετε. Τα άλλα όλα στα Τάρταρα του ¶δη. Η ταχύτητα είναι η μορφή του πνεύματος.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι, η ταχύτητα είναι ένα δικαίωμα που έχει ο κατηγορούμενος σε εύλογη διάρκεια να γίνει ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το λέει ο Σαίξπηρ. Διαβάστε και λίγο Σαίξπηρ. Ελάτε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Επειδή εδώ είναι Δικαστήριο πριν τον Σαίξπηρ διαβάζω τα νομικά κείμενα και ιδίως την ΕΣΔΑ. Η ΕΣΔΑ λοιπόν μας λέει ότι ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ΕΣΔΑ μας λέει ότι οι περισσότερες αποφάσεις που έχουν βγει, το 85% είναι για βραδύτητα της διαδικασίας. Καταλάβατε; Το μεγαλύτερο αμάρτημα του Δικαστηρίου είναι η βραδύτητα. Συμβάλλετε λοιπόν στην ταχύτητα. Αυτό σας ζητάω. Συμβάλλετε στην καλύτερη εφαρμογή της Σύμβασης.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Υπάρχει λοιπόν ένα δικαίωμα του κατηγορουμένου να ζητάει την εκδίκαση της υπόθεσης του σε μια εύλογη χρονική διάρκεια. Υπάρχει όμως και ένα άλλο δικαίωμα του κατηγορούμενου να έχει όλα τα αναγκαία μέσα και τις ευκολίες για την υπεράσπιση ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρκεί να μη το κάνει επίτηδες να επιβραδύνει. Σας παρακαλώ λοιπόν ρωτάτε. Παρακαλώ ρωτάτε τον μάρτυρα γιατί θα τον διώξω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς, όταν σε ένα έγγραφο από αρμόδια Αρχή σας ζητάτε να προβείτε στην εξέταση όλων των πειστηρίων και να γνωρίσετε αν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα δακτυλικά αποτυπώματα και σε θετική περίπτωση τα στοιχεία των ατόμων στα οποία αντιστοιχούν, εσείς πως απαντάτε σ’ αυτό το αίτημα, με τι έγγραφο; Με πραγματογνωμοσύνη, με έκθεση, με τι;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Νομίζω ότι το απαντήσαμε και χθες. Κάθε Τμήμα έχει τη δική του ?

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι εσείς. Για τα αποτυπώματα μιλάμε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το Τμήμα Εξερεύνησης απαντάει με έγγραφο. ¶ρθρο 60.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶ρα λοιπόν σε κάθε αίτημα που έχει υποβληθεί, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο έγγραφο που απαντάτε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Για να δούμε κάτι άλλο τώρα. Λέει ο κ. Αλεξιάδης, που είναι το πιο πρόσφατο Εγχειρίδιο Ανακριτικής στη σελ. 204 ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μας ενδιαφέρει ο κ. Αλεξιάδης. Θα μας το αναγνώσετε μετά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ερώτηση κάνω κ. Πρόεδρε. Σας παρακαλώ. Απαντήστε στο ερώτημα μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχετε ερωτήσεις. Θα τον διώξω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όταν διατυπώνω μισή φράση και με διακόπτετε, πως θα ξέρετε τι ερώτηση θα κάνω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, αρχίζετε και λέτε τι λέει ο κ. Αλεξιάδης. Ο κ. Αλεξιάδης λέει τα δικά του και ο μάρτυρας λέει τα δικά του.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν έχετε υπομονή να ακούσετε την ανάπτυξη του ερωτήματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα σας παρακαλώ. Τι υπομονή να έχω; Έχουμε εξαντληθεί. Για όνομα του Θεού δηλαδή. Ερωτήσεις στον μάρτυρα με αυτά που ξέρει ο ίδιος.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εσείς είχατε πει όμως ότι δεν εξαντλείστε καθόλου και ότι έχετε σιδερένια αντοχή και όλα αυτά. Τώρα το παίρνετε πίσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα η αντοχή μου επειδή είναι σιδερένια πρέπει να μη γίνει και η δίκη στο τέλος; Εγώ εντάξει έχω σιδερένια κι εσείς απ’ ότι βλέπω καλύτερη από μένα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Επισημαίνει ο κ. Αλεξιάδης ότι η Αστυνομία έχει εγκαταστήσει στην έδρα της το σύστημα αυτόματης ανίχνευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτό το σύστημα εφαρμόστηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Γιατί;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το δέσμευσα από προχθές μέχρι χθες για να βγάλω αυτή την ανατύπωση, επί 2 μέρες. Είναι ένα πανάκριβο σύστημα να ξέρετε. Χρησιμοποιήθηκε για αναζήτηση πολλών αποτυπωμάτων, αλλά θα πρέπει να ξέρετε κάτι. Ότι το σύστημα αυτό βοηθάει το μάτι του ανθρώπου να κάνει γρήγορα ταύτιση.

Εγώ μέχρι να γυρίσω 400.000 δελτία θέλω περίπου 6 μήνες. Το σύστημα μπορεί μέσα σε μια ώρα να σου απαντήσει αν αυτό το λανθάνον προσομοιάζει με κάποιο ανάμεσα σε μια βάση 400.000 δελτίων. Αυτή είναι η βοήθεια του. Νομίζω ότι ήρθατε και το είδατε πάνω και σας εξηγήθηκε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αν έχω καταλάβει καλά, γιατί σας λέω έχει τύχει να έχω και μια προσωπική εμπειρία από τον τρόπο λειτουργίας αυτού του αυτόματου συστήματος, υπάρχουν δύο οθόνες εκεί ψηλά στα γραφεία της Ασφάλειας. Στην μία έχει αναφερθεί το πρωτότυπο αποτύπωμα, το δείγμα αποτυπώματος που έχει συλλεχθεί και στην άλλη οθόνη δίπλα είναι το υπό εξέταση δείγμα.

Και όπως μας είχαν κάνει την επίδειξη τότε οι αρμόδιοι υπάλληλοι, πάρα πολύ γρήγορα, πανεύκολα, με το αυτόματο αυτό σύστημα, το οποίο μας είπατε ότι δεν εφαρμόστηκε, εντοπίζουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι εντός 2-3 λεπτών το πολύ -θέλω να μου πείτε αν κάνω λάθος- εντοπίζουν τα κοινά σημεία ή όχι. Γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε έρευνα στο αρχείο, έχουμε δύο διαφορετικά αποτυπώματα. Έχουμε το πραγματικό του κ. Τζωρτζάτου από τη μια και το αποτύπωμα που έχει βρεθεί στο καπέλο και στο βιβλίο από την άλλη.

Το ερώτημα μου λοιπόν είναι πολύ συγκεκριμένο. Δεν μπορούσατε να μεταφέρετε στην οθόνη του ενός υπολογιστή τα δεδομένα από τα δύο αυτά αποτυπώματα που είχατε, έτσι εντός 3 λεπτών στη μεγάλη οθόνη με το αυτόματο σύστημα που υπάρχει να συγκρίνετε τις ομοιότητες και τις διαφορές; Των δύο επαναλαμβάνω αποτυπωμάτων, του πραγματικού αποτυπώματος του κ. Τζωρτζάτου που έχετε στα χέρια σας και του φερόμενου ως αποτυπώματος Τζωρτζάτου.

Από την εμπειρία που έχω κατά την επίσκεψη μου στην Υπηρεσία σας αυτό είναι πανεύκολο εντός 2 ή 3 λεπτών βάσει αυτού του αυτόματου συστήματος επεξεργασίας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Γιατί δεν το κάνατε στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εσείς πως γνωρίζετε ότι το αποτύπωμα του κ. Τζωρτζάτου ήταν στη βάση ή δεν ήταν; Γνωρίζετε ότι το αποτύπωμα του κ. Τζωρτζάτου ήταν στη βάση;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι, εγώ λέω κάτι διαφορετικό. Παρακολουθείστε παρακαλώ. Λέω ότι έχουμε ένα αποτύπωμα του κ. Τζωρτζάτου που έχει ληφθεί από τον ίδιον και στη συνέχεια έχουμε δύο αποτυπώματα που ψάχνουμε να βρούμε ποιανού είναι. Αυτό στο βιβλίο και αυτό στο καπέλο.

Το ερώτημα μου είναι: δεν μπορούσατε πανεύκολα να εισαγάγετε τα στοιχεία από αυτά τα δύο αποτυπώματα, τρία δηλαδή, ένα το γνωστό και τα δύο προς σύγκριση στις οθόνες του υπολογιστή, για να κάνετε με ηλεκτρονικό τρόπο, με αυτόματο τρόπο την επεξεργασία;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν γίνεται η επεξεργασία των αποτυπωμάτων με αυτόματο τρόπο. Στο σύστημα αυτό όταν το ρωτάς και του λες «ένα αποτύπωμα είναι το λανθάνον, ψάξε το μέσα στην εικόνα των βάσεων σου›, μπορεί να σου απαντήσει σε ποσοστό 30% ακριβές και να σου το φέρει πρώτο και να σου πει «αυτός είναι›, οπότε το παίρνεις εσύ και το επιβεβαιώνεις ή το υπόλοιπο 60% για διάφορους λόγους, είτε επειδή η δακτυλοσκόπηση αυτού του δελτίου που έχει εισαχθεί ήταν ελλιπής, προβληματική, γι’ αυτό και παίρνουμε πολλά δελτία όπως θα έχετε διαπιστώσει κι εδώ, είτε το λανθάνον ήταν στριμμένο λίγο, σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν το φέρνει. Έχουμε ένα σύστημα παλιό.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εγώ λέω κάτι διαφορετικό όμως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό εδώ δεν είναι με υπολογιστή;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι, είναι με τον υπολογιστή αυτόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε. Πάρτε να το δείτε ότι το έκαναν με τον υπολογιστή.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αλλά σ’ αυτό εδώ έχει γίνει αντιστοίχιση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς, αυτό λέω κι εγώ. Ότι βάζετε στη μια οθόνη το αποτύπωμα το πραγματικό του κ. Τζωρτζάτου και βάζετε στην άλλη το προς διερεύνηση αποτύπωμα και κάνετε σύγκριση. Αυτό το κάνατε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Έχετε δίκιο σ’ αυτό που λέτε. Είναι όμως ότι για να κάνει αυτή την επεξεργασία ?

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το κάνατε αυτό, ναι ή όχι;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι, δεν το κάναμε κύριε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό τότε τι είναι που λέει ο κ. Πρόεδρος;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αυτό είναι άλλο πράγμα κύριε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι άλλο πράγμα;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αυτό εδώ είναι αντιστοίχιση των αποτυπωμάτων να δείξουμε τα σημεία. Εκεί τα σημεία δεν τα δείχνει το σύστημα, τα αναζητάει μόνο του και σου φέρνει ένα αριθμό φακέλου και σου λέει ο τάδε, 11, 12, 15, 20 μου μοιάζει ότι είναι ένας από τους 35.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό εδώ πως έγινε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Κάνουμε αυτό που λέει ο κύριος. Βάζουμε στην οθόνη το δελτίο και από την άλλη το λανθάνον...

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό λέω κι εγώ. ¶ρα το κάνατε αυτό.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Τώρα το κάναμε, όχι τότε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τώρα! Βέβαια μετά από 9 μήνες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να δείτε κ. Μυλωνά αν είναι αυτό που λέτε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ξέρετε γιατί δεν το κάναμε τότε; Γιατί ο κ. Τζωρτζάτος δεν ήταν σεσημασμένος.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή μας λέει κ. Πρόεδρε ο μάρτυς ότι σήμερα μετά από 9 μήνες προσκομίζει το δικαστήριο αυτή την εικόνα όπου φαίνονται ακριβώς οι διαφορές. Έχετε κι ένα αντίγραφο για μας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα πάρει και ο κ. Παπαδάκης τώρα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρακαλώ πολύ να φαίνεται στο αντίγραφο ο συσχετισμός ότι αυτό το κομμάτι της αριστερής εικόνας αντιστοιχεί σε εκείνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό είναι που ζητάμε εδώ και 5 μήνες κ. Πρόεδρε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εάν η αντιστοίχιση γινόταν με μηχανήματα θα μπορούσατε να την κάνετε κι εσείς. Γιατί αυτό είναι ένα computer δεν είναι κάτι διαφορετικό.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Η εντύπωση που είχα όμως κ. μάρτυς γίνεται αυτή η αντιστοίχιση.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Θέλει πολύ προσωπική δουλειά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μας είπατε θέλει προσωπική δουλειά δύο ημερών, νομίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάτι θέλει να ρωτήσει ο κ. Τζωρτζάτος.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είχε δαχτυλοσκοπηθεί ως ύποπτος κ. Πρόεδρε το 1992 – ’93 δεν ήταν όμως σεσημασμένος. Εμείς κρατάμε δελτία και χρησιμοποιούμε δελτία προς αναζήτηση, ανθρώπων που προσάγονται, που παραπέμπονται με κάποια κατηγορία. Δεν είχαμε τον κ. Τζωρτζάτο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς για να ετοιμάσετε αυτό το συγκεκριμένο που το φέρατε σήμερα, πόσο χρόνο χρειαστήκατε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δέσμευσα το σύστημα για μιάμιση μέρα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρακαλώ αυτό να σημειωθεί ότι για μιάμιση μέρα δεσμεύτηκε το σύστημα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Μόνο γι’ αυτό.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι γι’ αυτό. Μιλάμε για κακουργήματα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει και δεν υποχρεούται να κάνει τέτοιο. Το έκανα για να σας διευκολύνω, ήρθα εδώ για να σας αποδείξω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι Κύριε μάρτυς το κάνατε γιατί είχατε υποχρέωση να τεκμηριώσετε το συμπέρασμά σας γι αυτά τα δύο αποτυπώματα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Οι υποχρεώσεις μου απορρέουν από τον κανονισμό και από το νόμο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να έρθω σε κάτι άλλο. Είπατε αρκετή ώρα πριν και μάλιστα σας ρώτησε ο κ. Πρόεδρος επ’ αυτού, ότι δεν θα έχετε καμία διαφορά μια πραγματογνωμοσύνη από αυτά που έρχομαι και σας λεώ εγώ τώρα. Επ’ αυτού θέλω να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις. Είναι το ίδιο πράγμα να έρχεστε εσείς τώρα, έχετε πει προηγούμενα το συμπέρασμα ότι ταυτίζονται τα δύο αποτυπώματα και έρχεστε τώρα στο ακροατήριο και εξηγείτε πιο λεπτομερώς που φαίνονται οι ομοιότητες και γίνεται η σύγκριση.

Είναι το ίδιο πράγμα για την Υπεράσπιση να ξέρει εδώ και δύο – τρεις – τέσσερις μήνες ποια είναι αυτά τα 13 – 14 που είπατε σημεία ακριβώς, ώστε να μπορεί με την ησυχία της να συμβουλευτεί κι έναν ειδικό, να εξηγήσει ο ειδικός πως είναι οι ομοιότητες; Είναι το ίδιο πράγμα τώρα, ενός μισής μίας δύο ωρών να πρέπει εμείς να δούμε αυτές τις ομοιότητες;

Νομίζετε ότι η Υπεράσπιση αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο και έχει την ίδια ευκολία, όταν τώρα μόλις το πρώτο μας δείχνετε αυτά τα 14 σημεία, ενώ πριν ξέραμε μόνο το συμπέρασμα; Είναι το ίδιο πράγμα;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εμένα ρωτάτε;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι εσάς ρωτάω.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορεί να απαντήσει, λέει. ¶λλη ερώτηση. Εντάξει, είναι και οι ρητορικές ερωτήσεις καμιά φορά που έχουν κι αυτές το νόημά τους.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Η πραγματογνωμοσύνη δεν περιέχει μόνο το συμπέρασμα, περιέχει το γιατί. Περιέχει το ότι κάναμε αυτό αυτό κι αυτό...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έκανε όμως κι έτσι δεν μπορούμε να λέμε. Τώρα φέρνει αυτό με τα 14 σημεία το οποίο πραγματικά λέτε σας τα δίνει τώρα για πρώτη στιγμή. Αυτά θα εκτιμηθούν όλα. ¶λλη ερώτηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θέλω να μου πείτε αν είναι επιστημονικά σωστό αυτό που θα σας διαβάσω και που αφορά –θα σας το πω από τώρα για να μην διαμαρτύρεται ο κ. Πρόεδρος- δεν αρκεί η επισήμανση των 13 σημείων, αλλά πρέπει να έχουμε και κάτι ακόμη, ειδικότερα. Αλεξιάδης σελ. 202: «Για να βεβαιωθεί η ταυτότητα δύο αποτυπωμάτων δεν αρκεί μόνο ο αριθμός των ομολόγων χαρακτηριστικών σημείων, αλλά είναι αναγκαίο αυτά τα σημεία να συμφωνούν και στα άλλα επιμέρους στοιχεία (λόγου χάρη άνοιγμα γωνίας στα διχαλωτά σημεία του, διεύθυνση των γραμμών τους, μήκος και θέση των εμβόλιμων σημείων, πλάτος των δερματικών ακρολοφιών κλπ)›.

Έχω αυτό το δεδομένο από ένα επιστημονικό εγχειρίδιο που αφορά το αντικείμενό μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του βιβλίου και του πηλικίου κάνατε ένα πρόσθετο έλεγχο πέρα από τα 13 σημεία από τον οποίο να προκύπτει ότι υπάρχει...

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: 14.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 13 λέει ο κ. Αλεξιάδης, 14 βρήκαν αυτοί εδώ. Παραπάνω από τον Αλεξιάδη.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Λέει ο κ. Αλεξιάδης ότι δεν αρκεί αυτό πρέπει να συμφωνούν αυτά τα σημεία και σε επιμέρους ζητήματα άνοιγμα γωνίας στα διχαλωτά σημεία, διεύθυνση των γραμμών κλπ. Αυτά τα επιμέρους σημεία τα οποία –σύμφωνα με το εγχειρίδιο- απαιτούνται επιπροσθέτως για να ταυτοποιηθούν δύο αποτυπώματα, εσείς τα ελέγξατε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Παρ’ ότι ο κ. Αλεξιάδης επιφανειακά έχει ασχοληθεί με αυτό, αφορά ταυτίσεις αποτυπωμάτων δαχτυλοσκοπικού δελτίου και ότι ταυτίσεις λανθανόντων με το δαχτυλοσκοπικό δελτίο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αυτό δεν σας λέω; Το δεύτερο είναι το εξής: τα λανθάνοντα αποτυπώματα ταυτίζονται και έχουν 12 χαρακτηριστικά σημεία όταν αυτά ανάμεσά τους δεν παρεμβάλλεται κάποια ανομοιότητα. Αυτά που παρουσιάζω εδώ στην έκθεση δεν παρουσιάζουν καμία ανομοιότητα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς το ερώτημά μου ήταν σαφέστατο. Κάνατε αυτό τον επιπρόσθετο έλεγχο ο οποίος αναφέρεται στο βιβλίο; Ναι ή όχι;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Τέτοιους ελέγχους κάνουμε, αλλά όχι αυτόν. Αυτός είναι άνευ ουσίας για τη σύγκριση λανθανόντων στο δαχτυλοσκοπικό δελτίο. Για τους δαχτυλοσκόπους και προφανώς εκεί υπάρχει η σύγχυση σε όλους τους συγγραφείς για τους δαχτυλοσκόπους που συγκρίνουν δαχτυλοσκοπικά δελτία με δαχτυλοσκοπικό δελτίο εκεί μπορεί να χρειάζεται.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς για να μην υπάρχει καμία παρανόηση στο δικαστήριο. Τον συγκεκριμένο πρόσθετο έλεγχο που μόλις σας διάβασα με την αναφορά των 4 αυτών επιμέρους χαρακτηριστικών τον κάνατε, ναι ή όχι.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν είναι ουσίας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν τον κάνατε δηλαδή.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι το συγκεκριμένο. Κάναμε πολλούς ελέγχους.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το συγκεκριμένο. Τίποτε άλλο δεν ρωτάω. Αυτό το συγκεκριμένο έλεγχο που αφορά τον έλεγχο αν συμφωνούν το άνοιγμα γωνίας, τα διχαλωτά σημεία του, τη διεύθυνση των γραμμών, το μήκος και η θέση των εμβόλιμων σημείων, το πλάτος των δερματικών ακρολοφιών. Αυτό τον έλεγχο τον κάνατε; Ναι ή όχι;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είναι ανόμοια πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλετε φέρτε εδώ τον κ. Αλεξιάδη να μας τα πει κι αυτός.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα και εσείς και ο κ. Αλεξιάδης.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εγώ ρωτώ αν έκαναν αυτό τον έλεγχο. Εσείς μπορείτε να μου πείτε δεν τον έκανα γιατί δεν χρειαζόταν. Αυτό είναι άλλο θέμα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αυτό τον έλεγχο τον κάνουν οι δαχτυλοσκόποι αυτοί που μετράνε γραμμές. Εγώ δεν μετράω γραμμές. Εγώ μετράω χαρακτηριστικά σημεία. Μπορείτε να το καταλάβετε;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή εσείς λέτε αν κατάλαβα καλά ότι δεν τον κάναμε επειδή για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είμαι απόλυτα σίγουρος για το αποτύπωμα αυτό,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σημειώστε κ. Γραμματεύς είναι απόλυτα σίγουρος γι’ αυτό το αποτύπωμα. ¶λλη ερώτηση.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Φέρτε όσους πραγματογνώμονες από την Αμερική!

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πάντως τον συγκεκριμένο επιπρόσθετο έλεγχο δεν τον κάνατε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όταν φεύγει ένα χαρτί για μια ταύτιση, περνάει από 4 στάδια.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι αλλά στο χαρτί υπάρχει μόνο το συμπέρασμα, υπάρχει μόνο ότι το ταυτίζεται. Ο έλεγχος που κάνατε δεν περιγράφεται για να μπορούμε κι εμείς να τον ελέγξουμε να δούμε ότι πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα όπως τα λέτε. Εσείς μας λέτε ένα ναι ή ένα όχι. Ταυτίζεται δεν ταυτίζεται. Πως καταλήξατε όμως εκεί, αυτό δεν περιγράφεται γι’ αυτό ήταν αναγκαία η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, για να περιγραφεί ο τρόπος ενέργειας.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όποιος θέλει να ζητήσει τα ονόματα από τα δελτία πάνω και να μου φέρουν εδώ τα δελτία χωρίς ονόματα πάνω και έχω εγώ τα λανθάνοντα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε πόση ώρα μπορείτε να το κάνετε αυτό;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Σε μισή ώρα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή είναι τόση γρήγορη η διαπίστωση της ταύτισης ή όχι και παρ’ όλα αυτά επί 9 μήνες δεν είχαμε ένα έγγραφο που να μας εξηγεί πως ακριβώς έγινε ο έλεγχος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά είχαμε 1.251 ευρήματα εκ των οποίων τα πολλά – πολλά ήταν διπλά – τριπλά, άρα φτάνουμε στις 3.000 ευρήματα. Τι να πρωτοκάνουν;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς μια άλλη ερώτηση. Το έγγραφο που σας διάβασα στην πρώτη μου ερώτηση αφορά ένα άλλο πειστήριο το οποίο όμως κι αυτό αφορά τον κ. Τζωρτζάτο είναι το Π57. Εδώ έχουμε ένα σαφέστατο αίτημα εκ μέρους του κ. Σύρου που είναι ο Διευθυντής είναι υποστράτηγος τον ξέρετε. Σε αυτό το αίτημα υπήρχε κάποιο έγγραφο από την υπηρεσία σας, από το τμήμα σας; Πραγματογνωμοσύνη δεν υπήρχε. Αν υπήρχε έγγραφο;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ποιο πειστήριο είπατε;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το 57. Αν θέλετε να σας το διαβάσω ξανά. Λέει: «Είναι το σχετικό Α το οποίο επισυνάπτεται στην πραγματογνωμοσύνη›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το 57 τι αφορά το πειστήριο;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είναι το σχεδιάγραμμα. Εκεί όμως στο σχετικό Α γράφονται και κάποια άλλα πράγματα που αφορούν τα αποτυπώματα. Εδώ το διαβάζω και πάλι στο σχετικό, πέραν των όσων λέγονται για την γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για την οποία δεν θα μας πει κάτι ο κ. μάρτυς, λέει: «Κατόπιν τούτου παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου με σχετικές εκθέσεις το αρμόδιο κατά περίπτωση τμήμα μας γνωρίσει Α. Το τμήμα εξερεύνησης όπως προβεί στην εξέταση όλων των προαναφερομένων πειστηρίων και να μας γνωρίσει εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα δαχτυλικά αποτυπώματα και σε θετική περίπτωση τα στοιχεία των ατόμων στα οποία αντιστοιχούν. Επίσης να παραδώσετε στο εργαστήριο γραφολογίας›.

Συνεπώς υπάρχει αυτό το σχετικό από 22 Ιουλίου 2002 με το οποίο εντέλλεστε εσείς το τμήμα εξερεύνησης δηλαδή να συντάξετε μια σχετική έκθεση και να πείτε αν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα δαχτυλικά αποτυπώματα και σε θετική περίπτωση τα στοιχεία των ατόμων στα οποία αντιστοιχούν τα πειστήρια. Έχουμε ένα άλλο πειστήριο το Π57 σε αυτό, βρήκατε δαχτυλικά αποτυπώματα;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή