Ιαπωνικό πλοίο στόχευσαν τα ραντάρ κινεζικού πολεμικού

Ένα βήμα από το θερμό επεισόδιο έφτασαν στις 30 Ιανουαρίου Ιαπωνία και Κίνα
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 14:50
REUTERS/HANDOUT

Τα νησιά Σενκάκου/Ντιαγού διεκδικούν Ιαπωνία, Κίνα και Ταϊβάν.

A- A A+

Στο στόχαστρο των ραντάρ κινεζικού πλοίου βρέθηκε, σύμφωνα με το Τόκυο, ιαπωνικό πλοίο στις 30 Ιανουαρίου.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, ο οποίος πρόσθεσε ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα κοντά στα διεκδικούμενα και από τις δύο χώρες νησιά της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.

Η Ιαπωνία έχει υποβάλει ήδη επίσημη διαμαρτυρία στο Πεκίνο για το περιστατικό.

Η διαμάχη των δύο μεγάλων δυνάμεων της Άπω Ανατολής για τα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον ιάπωνα υπουργό, το κινεζικό σκάφος ήταν πολεμική φρεγάτα, ενώ αντίστοιχη επιθετική κίνηση από πλευράς Κινέζων είχε γίνει, σύμφωνα με το Τόκιο, και κατά ιαπωνικού ελικοπτέρου μερικές ημέρες νωρίτερα.

Το 2012 η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αγόρασε τρία από τα οκτώ ακατοίκητα νησιά και νησίδες από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη τους, γεγονός το οποίο προκάλεσε την οργή του Πεκίνου.

Ο Ονοντέρα σημείωσε ότι ένας λάθος χειρισμός από πλευράς της Κίνας θα μπορούσε να επιφέρει ανεπανόρθωτα αποτελέσματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν ένα βήμα από θερμό στρατιωτικό επεισόδιο.

Ο πρέσβης της Κίνας στο Τόκιο Τσενγκ Γιονγκχουά, από την πλευρά του, απέρριψε το ιαπωνικό διάβημα για τις κινεζικές κινήσεις στην περιοχή, σημειώνοντας ότι τα νησιά Ντιαογού, όπως τα αποκαλούν οι Κινέζοι, καθώς και τα ύδατα που τα περιβάλλουν, αποτελούν «περιοχή στην οποία η Κίνα έχει κυριαρχικά δικαιώματα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή