Ιστορική επίσκεψη Αχμαντινετζάντ στην Αίγυπτο

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 11:37
EPA/AHMADINEJAD OFFICIAL WEBSITE HAN

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι υποδέχεται τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο αεροδρόμιο του Καΐρου. Ο Αχμαντινετζάντ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη Ιρανού αρχηγού κράτους στην Αίγυπτο από την επανάσταση του 1979.

A- A A+

Ιστορική επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Τεχεράνης μετά από την εκλογή της νέας ισλαμιστικής αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ιρανού ηγέτη στο Κάιρο από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Τον κ. Αχμαντινετζάντ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με πλάνα τα οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Μία τέτοια επίσκεψη θα ήταν αδιανόητη την περίοδο της διακυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ κατά την οποία διαφυλάχθηκε η συνθήκη ειρήνης της Αιγύπτου με το Ισραήλ και δημιουργήθηκαν στενές σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Δύσης.

Η επίσκεψη του ιρανού προέδρου διεξάγεται με αφορμή τη σύνοδο του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία, η οποία αρχίζει την Τετάρτη.

Στο περιθώριό της, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα έχει συναντήσεις με αιγύπτιους αξιωματούχους.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί αισθητά μετά την εκλογή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία της Αιγύπτου, τον Ιούνιο του 2012.

Ωστόσο, «αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί το ζήτημα της Συρίας, όπου η μεν Αίγυπτος στηρίζει ολόπλευρά τη συριακή αντιπολίτευση, ενώ το Ιράν αποτελεί έναν από τους στενότερους συμμάχους του καθεστώτος Άσαντ.

Ο πρόεδρος του Ιράν, σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του από την Τεχεράνη, έκανε λόγο για επίσκεψη η οποία ανοίγει το δρόμο για τη βελτίωση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Αχμαντινετζάντ αναμένεται να έχει συνάντηση με το μεγάλο σεΐχη του τζαμιού και ισλαμικού πανεπιστημίου Αλ Αζάρ, ο οποίος ηγείται του σουνιτικού Ισλάμ.

Οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1980, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, αλλά και λόγω του ασύλου το οποίο παρείχε η Αίγυπτος στον έκπτωτο ιρανό μονάρχη Σάχη Ρεζά Παχλεβί.

Της επίσκεψης Αχμαντινετζάντ είχε προηγηθεί η επίσκεψη Μόρσι στο Ιράν για τη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων τον περασμένο Αύγουστο, όπου και συμφωνήθηκε η επαναλειτουργία των πρεσβειών των δύο χωρών σε Κάιρο και Τεχεράνη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή