«Απόβαση» Microsoft και Huawei στην Αφρική

Η Αφρική θεωρείται ως μία πολλά υποσχόμενη αγορά για smartphones
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 10:40
Microsoft
A- A A+

Ένα smartphone με Windows Phone 8, ειδικά σχεδιασμένο για την Αφρική, λανσάρει ο κινεζικός κολοσσός Huawei, στο πλαίσια της πρωτοβουλίας της, 4Afrika Initiative.

Πρόκειται για μία συσκευή προσαρμοσμένη στα δεδομένα της Μαύρης Ηπείρου, η τιμή της οποίας θα κυμαίνεται, σύμφωνα με τους New York Times, γύρω στα 150 δολάρια, και αρχικά θα πωλείται σε επτά χώρες (Αίγυπτος, Νιγηρία, Κένυα, Ακτή Ελεφαντοστού, Αγκόλα, Μαρόκο, Ν.Αφρική).

Πέρα από το αποκαλούμενο Huawei 4Afrika Windows Phone, η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη φθηνών ασυρμάτων ευρυζωνικών δικτύων στην Κένυα, καθώς και την παροχή βοήθειας σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με την ανάπτυξη εφαρμογών για Windows σε Νότια Αφρική και Αίγυπτο.

Μιλώντας στο BBC, ο Γκουστάβο Φουκς, διευθυντής του τμήματος Windows Phone της Microsoft για τη Μ.Ανατολή και την Αφρική, είπε πως ο στόχος είναι να «έχουμε το πιο οικονομικό Windows τηλέφωνο στην Αφρική», συμπληρώνοντας πως η προώθησή του θα είναι ανάλογη με το «κλίμα» που υπάρχει στον τομέα των λιανικών πωλήσεων κάθε χώρας.

MICROSOFT

Το smartphone θα συνδέεται με ένα app store το οποίο θα περιλαμβάνει εφαρμογές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από Αφρικανούς, καθώς θεωρείται πως ένας καλός τρόπος να «πειστεί» το κοινό για τα πλεονεκτήματα των smartphones είναι η διάθεση υλικού ντόπιας προέλευσης.

Κάποιες από τις εφαρμογές θα δίνουν πρόσβαση σε αποτελέσματα αφρικανικών ποδοσφαιρικών αγώνων, άλλες συνδέονται με τη βιομηχανία διασκέδασης, ενώ μία αιγυπτιακή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες που παρενοχλούνται να ενημερώσουν άμεσα τις αρχές μέσω του κινητού τους.

Το smartphone θα συνδέεται με ένα app store το οποίο θα περιλαμβάνει εφαρμογές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από Αφρικανούς

Στην ουσία, η συσκευή είναι μία διαφοροποιημένη έκδοση του Huawei Ascend W1, που είχε παρουσιαστεί στην Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας. Διαθέτει οθόνη 4 ιντσών και κάμερα των 5 megapixel, ενώ μπορεί να παραμείνει σε κατάσταση αναμονής για 420 ώρες.

Η Αφρική θεωρείται ως μία πολλά υποσχόμενη αγορά για smartphones, λόγω της χαμηλής διείσδυσης των «έξυπνων» συσκευών στην τοπική αγορά. Η Microsoft «ποντάρει» εκεί, καθώς τα Windows Phone βρίσκονται στην τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των λειτουργικών συστημάτων για κινητά.

Η Huawei, από πλευράς της, έχει ισχυρή παρουσία στην Αφρική, κάτι που την καθιστά ιδανική επιλογή για τη Microsoft, η οποία επίσης συνεργάζεται στενά επίσης με τη Nokia, που επιδιώκει μέσω αυτής της «συμμαχίας» να κάνει ένα δυναμικό «comeback» στο χώρο των κινητών τηλεφώνων.

Στην υποσαχάρια Αφρική υπολογίζεται πως το 10% των 445 εκατομμυρίων χρηστών κινητών έχουν smartphones, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί ταχύτατα στο κοντινό μέλλον: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GSM Association, το 2017 οι περισσότεροι καταναλωτές στη Ν.Αφρική θα χρησιμοποιούν «έξυπνα» κινητά, ενώ στη Νιγηρία το ποσοστό διείσδυσης αναμένεται να φτάσει το 30%.

Η παρουσίαση του τηλεφώνου θα γίνει σε εκδηλώσεις στο Λάγος, το Κάιρο, το Ναϊρόμπι, το Γιοχάνεσμπουργκ και το Αμπιτζάν. Πέρα από τη Microsoft και τη Huawei, την αφρικανική αγορά «στοχεύει» και η Samsung, προωθώντας τα φθηνότερα Galaxy μοντέλα. Επίσης, φθηνότερα smartphones με παρόμοιο προσανατολισμό αναπτύσσουν και εταιρείες όπως η TCL, η ZTE και η Lenovo.

Προτεινόμενα για εσάς