Σουλτς: Η Βρετανία δεν θα τα καταφέρει μόνη της

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 10:07
EPA/JULIEN WARNAND

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς

A- A A+

Τα αμοιβαία οφέλη που αποκομίζουν η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την παραμονή της χώρας σε αυτή υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ζητεί ενίσχυση της δημοκρατίας και της διαφάνειας.

Ερωτώμενος σχετικά με τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επιλέξουν οι Βρετανοί την παραμονή της χώρας τους στην Ε.Ε., ο κ. Σουλτς απαντά στη γερμανική εφημερίδα ότι η Βρετανία, όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνες τους.

«Πιστεύω ότι στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού, τον οποίο βιώνουμε σε οικονομικό, οικολογικό, νομισματικό επίπεδο ή και στο πεδίο της κερδοσκοπίας στις διεθνείς χρηματαγορές, η Βρετανία, όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνες τους. Η ΕΕ μπορεί να τα καταφέρει μόνον εάν εμφανίζεται ως ισχυρή πολιτική δύναμη εν ονόματι όλων των μελών της. Αυτό ισχύει για τη Γερμανία αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία», σημειώνει ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όσον αφορά στα σχόλια του βρετανού πρωθυπουργού για ελλιπή διαφάνεια στην Ε.Ε., ο κ. Σουλτς αποδέχεται την κριτική και επιμένει για εκ νέου καταμερισμό των αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες. Επίσης, συμφωνεί με τον κ. Κάμερον σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών. 

«Η Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε αποφασίζεται από την Ε.Ε., χρήζει κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης. Αυτό σημαίνει ενίσχυση του Ευρωκοινοβουλίου. Σχετικά με το τελευταίο, ο Κάμερον ισχυρίζεται πάντα ότι είναι κάτι που δεν θέλουμε. Εφιστά λοιπόν την προσοχή σε ένα πρόβλημα το οποίο προκαλεί και ο ίδιος», αναφέρει.

Όσον αφορά στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν θεωρεί υπεύθυνη τη στάση της Βρετανίας για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας. «Ορισμένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων μάλλον και η γερμανική, φαίνεται πως είναι διατεθειμένες να δεχθούν έναν προϋπολογισμό χρέους για να κρατήσουν τους Βρετανούς στο τρένο. Και σας λέω ξεκάθαρα, εγώ δεν θα συμπράξω σε αυτό».

Όπως εξηγεί, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπέι, θα προτείνει δαπάνες ύψους 960 δισ. ευρώ κατανεμημένες σε επτά χρόνια, αλλά δυνατότητες χρηματοδότησης μόνον για τα 900 δισ. ευρώ, επειδή ο Κάμερον δεν μπορεί να δεχθεί κάτι παραπάνω.

Αυτό σημαίνει, όμως, ότι σε επτά χρόνια λοιπόν θα δημιουργηθεί μία τρύπα 60 δισ. ευρώ. «Αυτή είναι η αρχή της ένωσης χρέους. Δεν θα συμπράξω σε αυτό. Μπορώ να μιλήσω για περικοπές. Είμαι έτοιμος για περικοπές. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να εισέλθω σε μια ένωση χρέους. Εάν αυτό είναι το τίμημα για να παραμείνει ο Κάμερον στο τρένο, τότε λέω όχι» δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Σουλτς.



 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή