ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι δηλαδή η δική σας. Τώρα αν αυτοί σας έφεραν εκείνα που έπρεπε ή αν τα μπέρδεψαν ? Αλλά δεν μου λέτε, αυτές οι ίδιες κλειδαριές άνοιγαν και με κλειδιά τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του κ. Σάββα Ξηρού μετά την έκρηξη;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: ¶νοιγαν και με κλειδιά τα οποία βρέθηκαν στο χώρο της έκρηξης του Πειραιά. Δεν ξέρω που ακριβώς βρέθηκαν, περιγράφεται στην έκθεση αυτοψίας και κατάσχεσης. Εμάς μας απεστάλησαν. Έχω το έγγραφο βάσει του οποίου μας απεστάλησαν αυτά τα κλειδιά από τον χώρο της έκρηξης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλα κομμάτια αυτά που βρέθηκαν στην κατοχή που λέμε ή δίπλα εκεί κοντά στην έκρηξη ?
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Και άλλα αυτά τα οποία βρέθηκαν ?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Ας πάμε τώρα για την απλοποιημένη αστυνομική. Πιάνουμε τον κ. Γιωτόπουλο και του βρίσκουμε ένα σωρό κλειδιά. Όχι στα χέρια του, εκεί στο σπίτι του όπως είπαμε. Αυτά τα κλειδιά το πρώτο που θα μας υποψιάσει αφού του αποδίδεται τέτοια κατηγορία βαριά, του είπαν ότι «εσύ είσαι ο καθοδηγητής› κλπ., έτσι έλεγαν από την αρχή απ’ ότι θυμάμαι, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνουμε δεν ήταν να πάμε να δούμε;
Για να δούμε ρε παιδιά, αφού εδώ είναι οι γιάφκες, δεν πάμε να ξεκλειδώσουμε να δούμε; Μη κάνουμε τώρα να αγοράσουμε μηχανήματα. Κι αυτά αξιολογούνται που λέτε, εγώ δεν έχω πρόβλημα, αλλά δεν ήταν λίγο πιο απλό και δεν θα μας έλεγε ίσως και κανένας τίποτα σήμερα; Γιατί οπωσδήποτε θα ακούσατε συζητήσεις.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κι εμείς δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μετά από τόσο καιρό υπήρχαν αυτά τα κλειδιά. Το διαπιστώσαμε στην πράξη από τις μετρήσεις που κάναμε και δεν ξέρω πως βρέθηκαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είχατε όλα μαζί;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν τα είχαμε όλα μαζί. Τα είχαμε αρχειοθετημένα όπως μας απεστάλησαν σύμφωνα με τις παραγγελίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Είχατε το όνομα Γιωτόπουλος. Το όνομα Γιωτόπουλος δεν σας έλεγε κάτι περισσότερο απ’ όλα τα άλλα;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Για μας δεν λέει κανένα όνομα κάτι περισσότερο από κάτι άλλο. Όλοι εξετάζονται κατά τον ίδιο τρόπο, είναι της ιδίας αξίας και εξετάζουμε πειστήρια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πειστήρια, αλλά μήπως αν αφορούν τον Γιωτόπουλο θα έπρεπε να τρέξουμε λιγάκι να δούμε; Για να δούμε ρε παιδιά, εδώ είναι οι γιάφκες. Για να δούμε, ανοίγει σε καμία από αυτές; Πόσα κλειδιά ήταν όλα – όλα είπαμε;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ήταν περίπου από τη συγκεκριμένη περίπτωση 1.600 κλειδιά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι όλα – όλα, εδώ του κ. Γιωτόπουλου.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: 37 κλειδιά ήταν περίπου στην κατ’ οίκον έρευνα και ήταν και κάποια στην σωματική έρευνα.
Να σας πω κ. Πρόεδρε κάτι απλό. Εμείς δεν ξέραμε αν θα βρούμε συσχετίσεις με θέματα κλειδιών πειστήρια με πειστήρια και ενδεχομένως να βρίσκαμε και σε κάποιον άλλον. Με τη ίδια λογική έπρεπε να τα κοιτάξουμε όλα.
Εκείνο που προείχε σε μας ήταν να γίνει η καταμέτρηση των κλειδιών γιατί ήταν μεγάλος ο όγκος, να γίνει η αρχειοθέτηση τους, να γίνουν οι μετρήσεις των χαρακτηριστικών τους και μετά σύμφωνα με τις μετρήσεις των χαρακτηριστικών τους να αποφανθούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εργαστήκατε όχι εμπειρικά, καθαρά επιστημονικά.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εργαστήκαμε επιστημονικά και δεν εργαστήκαμε κοιτάζοντας κάποιον συγκεκριμένο ή κάποιον άλλον. Αποτυπώσαμε και στην έκθεση μας τις διαπιστώσεις τις οποίες κάναμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνατε μεθοδική επιστημονική εργασία μόνο.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει το λόγο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα κλειδιά που βρέθηκαν στην κατοχή του Σάββα Ξηρού ανοίγουν την πόρτα, την εξώπορτα και την άλλη πόρτα του διαμερίσματος στην οδό Δαμάρεως.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, τρεις κλειδαριές.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τρία τα κλειδιά.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τρία τα κλειδιά.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και τα άλλα τρία στην οδό Βουτζά ανοίγουν τις ίδιες κλειδαριές;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ανοίγουν τις ίδιες κλειδαριές.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να συνοψίσω. Αυτά τα κλειδιά έχουν ταυτόχρονα εκδοθεί;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τα μεν δύο κλειδιά που είναι ασφαλείας με βούλας καταλήγουμε στο συμπέρασμα από εκτίμηση των χαρακτηριστικών που έχουν ότι είναι κλειδιά πρωτότυπα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχουν εκδοθεί από το εργοστάσιο μαζί με την κλειδαριά. Έχουν κατασκευαστεί μαζί με την κλειδαριά. Εδώ θέλω να σας διευκρινίσω και κάτι άλλο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ένα λεπτό. Επομένως αγοράστηκε κλειδαριά με δύο τουλάχιστον κλειδιά.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η συγκεκριμένη κλειδαριά πωλείται με 5.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ένα λεπτό κύριε. Το ένα πήρε ο κ. Σάββας Ξηρός και το έτερον ο κ. Γιωτόπουλος. Αυτό λέει η λογική. Είναι έτσι;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τουλάχιστον τα δύο αυτά που έχουμε στα χέρια μας είναι από τα πρωτότυπα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν αγοράζουμε μια κλειδαριά πόσα κλειδιά έχει επάνω;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η συγκεκριμένη κλειδαριά πωλείται με 5 κλειδιά. 5 πρωτότυπα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από τα 5 λοιπόν το ένα είναι ο κ. Σάββας Ξηρός, το άλλο ο κ. Γιωτόπουλος, τα άλλα 3 δεν τα ξέρουμε.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι. Οι άλλες κλειδαριές οδοντώσεων είναι αντίγραφα. Και τα δύο τα κλειδιά είναι αντίγραφα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στην κατοχή του κ. Κουφοντίνα βρέθηκαν κλειδιά;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, δεν βρέθηκαν. Τουλάχιστον δεν μας έχουν αποσταλεί σε μας προς εξέταση.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ¶λλου κατηγορουμένου;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στο σύνολο των κατηγορουμένων, απ’ ότι θυμάμαι στους περισσότερους εξ αυτών έχουν βρεθεί κλειδιά.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά τα κλειδιά που βρέθηκαν στους άλλους κατηγορουμένους έχουν καμιά σχέση με τη γιάφκα;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν έχουν τελειώσει όλες οι συγκριτικές αντιπαραβολές, πλην όμως τουλάχιστον με τα διαμερίσματα της Δαμάρεως και της Πάτμου που τα ψάξαμε απ’ όσο είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε δεν έχουμε βρει τίποτα άλλο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει διαπίστωση με τους υπάρχοντες ήδη κατηγορουμένους.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπαμε λοιπόν με τις βούλες. Τα άλλα τα κλειδιά είπατε ότι είναι αντίγραφα;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τα κλειδιά οδοντώσεων της εισόδου της πολυκατοικίας είναι αντίγραφα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Από το πρωτότυπο κλειδί έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα και είναι ευνόητο αφού είναι είσοδος πολυκατοικίας.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό τι σημαίνει κύριε μάρτυς;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σημαίνει ότι παίρνουμε ένα κλειδί, παίρνουμε ένα κλειδί το οποίο συνοδεύεται, το πρωτότυπο κλειδί που συνοδεύει την κλειδαριά ?
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το πρωτότυπο γιατί δεν το έχετε;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν βρέθηκε κλειδί πρωτότυπο από αυτή την κλειδαριά. Θυμάμαι ότι είναι αντίγραφα. Είναι είσοδος πολυκατοικίας. Εκτιμάμε ότι είναι αντίγραφα. Επίσης είναι σίγουρα αντίγραφα τα κλειδιά ασφαλείας με καλάμι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και τα δύο.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Και τα δύο. Και είναι αντίγραφα σε εναλλάξιμο προφίλ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δηλαδή η κλειδαριά αυτή είναι κλειδαριά μάρκας Yalung. Χρησιμοποιεί προφίλ 5ΥΑ4. Επειδή η κλειδαριά αυτή από έρευνα αγοράς που κάναμε έχει εξαντληθεί, δεν υπάρχει πουθενά στο εμπόριο, ήταν μια εισαγωγή που έγινε για κάποιο χρονικό διάστημα και απ’ ότι μας είπαν στο εμπόριο δεν συνηθίζει να γίνεται ?
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε έγινε αυτή η εισαγωγή;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν μπορώ να το προσδιορίσω χρονικά.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Περίπου.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν ξέρω. Κι αυτοί στο εμπόριο που ρωτήσαμε δεν ήξεραν. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Δυστυχώς δεν μπορώ, δεν το ξέρω.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ούτε δεκαετία;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ενδεχομένως δεκαετία και μεταγενέστερα. Το στοκ θα υπήρχε και μεταγενέστερα, αλλά δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Δεν θυμόντουσαν κι αυτοί που ρωτήσαμε στο εμπόριο να μας το προσδιορίσουν. Σημασία έχει όμως ότι δεν υπάρχουν στο εμπόριο απ’ όσο ψάξαμε και άκοπα κλειδιά του ιδίου προφίλ, το 5ΥΑ4.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ούτε άκοπα.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, ούτε άκοπα. Τα «μπλάνκα› τα επονομαζόμενα πάνω στα οποία έχουμε δυνατότητα να χαράξουμε τα χαρακτηριστικά κοπής ενός κλειδιού. Γι’ αυτό το λόγο και τα δυο αντίγραφα αυτά είναι αντίγραφα κλειδιών CISA. Είναι το προφίλ το CSP.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά τα αντίγραφα βέβαια αναφέρονται σε κάποιο πρωτότυπο.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αναφέρονται σε κάποιο πρωτότυπο. Η κλειδαριά αυτή πωλείται με τρία πρωτότυπα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υπάρχει και τρίτο κλειδί.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η κλειδαριά αυτή πωλείται με τρία πρωτότυπα κλειδιά. Από τα τρία δεν βρέθηκε κανένα. Βρέθηκαν δύο αντίγραφα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τρία και δύο = πέντε. Σε αυτό εδώ πέντε πρωτότυπα. Εντάξει;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχουμε πέντε γι’ αυτό τον τύπο του κλειδιού και τρία γι’ αυτό. Τρία και δύο = πέντε. Δηλαδή πέντε τουλάχιστον χρησιμοποιούν αυτή τη γιάφκα.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εκείνο που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε άτομα, τα οποία έχουν κλειδί, πέντε κλειδιά τα οποία δεν βρέθηκαν. Σε αυτό μπορώ να καταλήξω εγώ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή τα δύο ξέρουμε. Το ένα είναι ο κ. Γιωτόπουλος και το άλλο είναι ο κ. Σάββας Ξηρός. Παρ’ όλο δεν τον βλέπω εδώ πέρα τώρα.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ενδεχομένως κάποιος να έχει και τα άλλα κλειδιά. Δεν είναι απαραίτητο να είναι αλλού. Μπορεί εγώ να έχω και τα πέντε κλειδιά και να χρησιμοποιώ το ένα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ένα βρέθηκε.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ένα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κάτι άλλο επ’ αυτού του θέματος;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν ξέρω ό,τι θέλετε μπορείτε να με ρωτήσετε. Εμείς αυτή τη διαπίστωση κάναμε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπαμε ότι είναι τρία, αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκαν αυτά τα δύο αντίγραφα. Δεν τους έφταναν τα τρία τα πρωτότυπα.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ενδεχομένως ναι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να ρωτήσω τον κ. Κουφοντίνα αν στη γιάφκα επί της οδού Δαμάρεως είχατε σχέσεις εσείς;
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ζαϊρης έχει τον λόγο.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε ότι με παραγγελία με ημερομηνία 23 Ιουλίου έφτασαν τα πειστήρια στην υπηρεσία σας 10 Αυγούστου.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η ημερομηνία της παραγγελίας είναι 22/7.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έφτασαν 10 Αυγούστου. Το λέω για να το συνδυάσω με κάτι άλλο. Ξέρετε πότε βρέθηκαν αυτά τα τρία κλειδιά που ενεργοποίησαν τη Δαμάρεως το σπίτι του κ. Γιωτόπουλου;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τα κλειδιά που βρέθηκαν στην οδό Βουτζά ή στην έκρηξη;
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο σπίτι του κ. Γιωτόπουλου.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν μου το αναφέρει εδώ η παραγγελία. Μου λέει ότι περισυνελλέγησαν κατά τη διάρκεια κατ’ οίκον έρευνας. Η ημερομηνία όμως του εγγράφου είναι 22/7.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: 27/7 έγινε η έρευνα;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: 22/7 είναι η ημερομηνία του έγγράφου βάσει του οποίου εγώ έκανα την πραγματογνωμοσύνη.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Χρονικά πότε καταλήξατε ότι τα κλειδιά τα οποία βρέθηκαν στη Βουτζά 40, ενεργοποιούν (με ενδιαφέρει η ημερομηνία) τη Δαμάρεως.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Χρονικά καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα περίπου δύο με τρεις εβδομάδες πριν τη σύνταξη της έκθεσης.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πότε έγινε η έκθεση;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: 21/3/2003.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τελευταία ερώτηση: επιστημονικά η υπηρεσία στο εργαστήριό σας αν μπορεί να διαπιστώσει το χρόνο κατασκευής, αλλοίωσης των στοιχείων πάνω στο κλειδί. Αν μπορεί επιστημονικά χρονικά αυτό να διαπιστωθεί.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν υπάρχει επιστημονική μέθοδος που να διαπιστώνει κάτι τέτοιο, πότε δηλαδή ένα κλειδί διαμορφώθηκε.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το λέω αυτό μη τυχόν υπάρξει κάποιος ισχυρισμός από τον κ. κατηγορούμενο ότι αυτά φτιάχτηκαν μια συγκεκριμένη ημερομηνία και πήγαν τοποθετήθηκαν. Γι’ αυτό ρώτησα πότε διαπιστώθηκε χρονικά να το επαναλάβατε από την υπηρεσία σας ότι τα κλειδιά αυτά ενεργοποιούν κεντρική είσοδο και είσοδο του διαμερίσματος.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σας είπα ότι διαπιστώθηκε Μάρτιο του 2003.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μέχρι τότε δεν ξέρατε ότι αυτά τα κλειδιά του κ. Γιωτόπουλου...
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι δεν το γνωρίζαμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινώντας την κατάθεσή σας είπατε «εμάς μας έδωσαν εντολή και κάναμε έκθεση πραγματογνωμοσύνης› και τώρα στο τέλος πάλι είπατε «εμείς συντάξαμε την πραγματογνωμοσύνη› και σας ερωτώ: βλέπω το έγγραφο εδώ με ημερομηνία 21 Μαρτίου και λέει: «Έκθεση εργαστηριακής εξέτασης κλειδιών› και δεν λέει ούτε «Εν Αθήναι την τάδε του μηνός εγώ ο τάδε που διορίστηκα με το τάδε ως πραγματογνώμονας παρουσία και του τάδε έκανα αυτά› και σας ερωτώ τούτο το πράγμα είναι έκθεση πραγματογνωμοσύνης, ή είναι –όπως γράφει- έκθεση εργαστηριακής εξέτασης;
Διότι κατά τα σχετικά άρθρα της δικονομίας η μεν έκθεση πραγματογνωμοσύνης είναι μια προανακριτική ή ανακριτική πράξη, ενώ η έκθεση εργαστηριακής εξέτασης κλειδιών, είναι ένα έγγραφο επιστημονικά συντεταγμένο με βάση κάποια κριτήρια, που δεν έχει τα χαρακτηριστικά τούτο το έγγραφο που έχω μπροστά μου της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης έτσι που την ξέρουμε.
Σας ρωτώ: σας δόθηκε εντολή και συντάξατε έκθεση πραγματογνωμοσύνης; Αν είναι έτσι εσείς είστε πραγματογνώμονας; Αν είστε πραγματογνώμονας δεν μπορείτε να εξεταστείτε ως μάρτυρας.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Οι εκθέσεις τις οποίες εμείς συντάσσουμε στο εργαστήριο είναι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς μπορείτε να τη βαφτίσετε όπως θέλετε. Μια έκθεση πραγματογνωμοσύνης ξέρετε τουλάχιστον κατά τη δικονομία, δεν πρέπει να έχει ημερομηνία έναρξης ότι «εμείς σήμερα την τάδε του μηνός κάνουμε αυτό, αυτό κι αυτό, αρχίσαμε τότε›. Καταλάβατε τι σας ρωτώ;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κατάλαβα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πήρατε μια παραγγελία.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πήραμε μια παραγγελία να κάνουμε την εργαστηριακή αυτή εξέταση των κλειδιών.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως γιατί εσείς τη βαφτίζετε πραγματογνωμοσύνη; Αυτό θέλω να καταλάβω.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα σας πω γιατί.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η δικονομία λέει ένας πραγματογνώμονας που διαβάζει στο δικαστήριο την πραγματογνωμοσύνη και του κάνει ερωτήσεις σε σχετικές απορίες που έχει επί της πραγματογνωμοσύνης. Ένας όμως συντάκτης ενός εγγράφου μπορεί να εξεταστεί ως μάρτυρας. Αν δεν έχει κάνει κάποιος πραγματογνωμοσύνη, δεν μπορεί να εξεταστεί ει μη μόνο για σχετικές συγκεκριμένες ερωτήσεις, διότι άλλως δημιουργείται απόλυτα ακυρότητα όλης της διαδικασίας. Θέλω εγώ να το εξακριβώσω αυτό.
Επειδή το είπατε στην αρχή, ξεκινήσατε λέγοντας «μας έδωσαν εντολή να κάνουμε πραγματογνωμοσύνη, εμείς κάναμε έκθεση πραγματογνωμοσύνης› και λίγο πριν τώρα είπατε «εμείς την πραγματογνωμοσύνη μας› και διαβάζω εδώ και βλέπω έκθεση εργαστηριακής εξέτασης κλειδιών. Ο δημόσιος υπάλληλος που έχει δώσει μια φορά τον όρκο γι’ αυτή τη δουλειά δεν το δίνει κάθε φορά. Γι’ αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσουμε.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα είμαι πιο σαφής σε αυτό που σας είπα και να σας εξηγήσω και τι είπα από την αρχή. Η συγκεκριμένη έκθεση όπως αναφέρει από πάνω είναι έκθεση εργαστηριακής εξέτασης κλειδιών. Εμείς για να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτές τις συγκριτικές εξετάσεις και να έχουμε αυτή την επιστημονική τεκμηρίωση είμαστε πραγματογνώμονες, είμαστε εγγεγραμμένοι στους πίνακες, εγώ συγκεκριμένα είμαι και εκπαιδευτής και επιθεωρητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σε θέματα πραγματογνωμοσύνης.
Γι’ αυτό τον λόγο σας είπα ότι ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτή τη συγκριτική εξέταση με τις γνώσεις αυτές τις οποίες έχουμε. Αυτή την εργαστηριακή εξέταση όπως τιτλοφορείται. Αυτή είναι μια εργαστηριακή εξέταση.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο τέλος λέει «Εμείς οι συντάκτες...
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Και αναφέρεται στην ημερομηνία, αναφέρεται στην αιτούσα Αρχή κλπ.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε «Οι συντάκτες τάδε και τάδε›. Δηλαδή είναι απλώς μια έκθεση εργαστηριακής εξέτασης.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξεκαθαρίσαμε αυτό. Δεύτερον αυτά τα δυο κλειδιά που το ένα λέει 10β 3γ σε ποια κλειδαριά αντιστοιχούν;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτά τα δύο κλειδιά αντιστοιχούν στην κλειδαριά ασφαλείας με βούλες η οποία είναι μια κλειδαριά της εισόδου του διαμερίσματος, η μία από τις δύο κλειδαριές εισόδου του διαμερίσματος.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 10β και το 3γ αντιστοιχούν σε μια κλειδαριά της εισόδου του διαμερίσματος.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο από τα πειστήρια είναι το 565, το 566, ή το 567;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να το δω λίγο να σας πω. Αυτό που κρατάτε το 566.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 10β και 3γ κλειδί αντιστοιχεί στο πειστήριο 566 που είναι ομφαλός κλειδαριάς.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτά είναι σε μια από τις κλειδαριές της εισόδου του διαμερίσματος.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ακριβώς.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι τα πρωτότυπα περί των οποίων μιλήσατε ή αντίγραφα;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτά είναι τα πρωτότυπα. Εκτιμούμε ότι είναι πρωτότυπα κλειδιά. Πλην όμως επειδή έχουν τις ενδείξεις πάνω.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 10β, 3γ είναι του 565 πειστηρίου και εκτιμάτε ότι είναι πρωτότυπα και αυτή η κλειδαριά που έχουμε τον ομφαλό της με πόσα πουλιέται;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Με πέντε.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ λοιπόν είναι τα πέντε. Το ξεκαθαρίσαμε αυτό.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλουμε το κλειδί το 10α και το 3α. Σε ποιο από τα πειστήρια είναι;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στο 567.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι πρωτότυπα ή αντίγραφα;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σίγουρα αντίγραφα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 10α και το 3α κλειδιά της φωτογραφίας αντιστοιχούν στο 567 πειστήριο στην κλειδαριά εκείνη και είναι σίγουρα αντίγραφα. Αυτή με πόσα πουλιέται;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Με τρία πρωτότυπα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτά είναι σίγουρα δύο. Το ξεκαθαρίσαμε κι αυτό.
Πάμε τώρα στο 10γ και Α3β κλειδιά. Αυτά τι ανοίγουν;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τη δεύτερη κλειδαριά της εισόδου του διαμερίσματος.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 567 είναι της εισόδου του διαμερίσματος, όπως είπατε για το 566.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ακριβώς.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε τώρα στα δυο κλειδιά αυτά εδώ. Αντιστοιχούν στο ομφαλό του 565;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή το 10γ και το Α3β αντιστοιχούν στον ομφαλό του 565.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός ο ομφαλός που είναι;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι της εισόδου της πολυκατοικίας της οδού Δαμάρεως.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζοντας την εργαστηριακή έκθεση προ ημερών, έχω σημειώσει ότι εις χείρας Γιωτόπουλου έχει βρεθεί το 1ε, το 1γ, το 1στ και το 1δ. Δηλαδή λέει η έκθεσή σας η εργαστηριακή, ότι το Α1γ είναι όμοιο με το 1ε.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στα συμπεράσματα κ. Πρόεδρε;
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λίγο πιο πριν, στις συγκριτικές εξετάσεις, το πειστήριο Α1γ και το πειστήριο 1ε που βρέθηκε κατόπιν σωματικής έρευνας στην κατοχή Γιωτόπουλου έχουν χαρακτηριστικά τύπου και κοπής τα ίδια, που σημαίνει ότι τα δυο κλειδιά παρέχουν την ευχέρεια να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν την ίδια κλειδαριά.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αναφερόμαστε σε άλλη κλειδαριά.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλου χώρου;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ίδιο στο Β6β. Το πειστήριο Β6β με το 1γ, για τον κ. Γιωτόπουλο και αυτό, λέτε «ενεργοποιούν τη λειτουργία, κλείδωμα και ξεκλείδωμα›. Είναι ένα από τα τρία τούτα εδώ;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, έχουν βρεθεί και άλλα κλειδιά....
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το κατάλαβα, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι στο μυαλό μου που δεν μπορώ. Πάμε παρακάτω, στο Β8γ. Λέει: «Το Β8γ και το 1δ, στην κατοχή Γιωτόπουλου πάλι, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά τύπου και κοπής και λειτουργίας›. Αυτό είναι διαφορετικό από αυτά τα τρία.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε και στο Β8α και το 1στ πάλι κατοχή Γιωτόπουλου, αλλά πάλι από άλλα κλειδιά, δεν αφορούν αυτά τα τρία.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, και δεν έχουμε και αυτές τις κλειδαριές.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.
κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Απ’ ότι είδαμε αυτά είναι κλειδιά ασφαλείας. Αντίγραφα σε κλειδαρά βγαίνουν;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Βγαίνουν.
κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ας πάρουμε την εκδοχή ότι από τα κλειδιά αυτά που βρέθηκαν, του κ. Γιωτόπουλου, δεν είναι αντίγραφα των κλειδιών που ανοίξαμε, της Δαμάρεως. Μπορεί από σύμπτωση να ταυτίζονται; Τί πιθανότητα υπάρχει;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σας κάνω μια ανάλυση, μια συγκεκριμένη ανάλυση την οποία την έχουμε ετοιμάσει. Όπως είναι γνωστό, οι συνδυασμοί σε μία κλειδαριά είναι πεπερασμένοι γιατί εξαρτώνται από τον αριθμό των οδοντώσεων και από τα κατασκευαστικά βάθη που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο κατασκευής.
Εν προκειμένω, για να βγάλουμε τον τύπο της θεωρητικής επαναληψιμότητας, κάθε πότε το εργοστάσιο μπορεί να επαναλάβει την ίδια κλειδαριά, υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος ο οποίος μας δίνει την ύψωση στον αριθμό των βαθών που τα βάθη είναι στάνταρτ γιατί πάντα το εργοστάσιο χρησιμοποιεί συγκεκριμένα βάθη, την ύψωσή τους στις οδοντώσεις, γιατί οι οδοντώσεις πολλές φορές δεν βγαίνουν όλες. Π.χ. σε ένα κλειδί οδοντώσεων δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βάθος 6, που σημαίνει ότι είναι πολύ βαθύ, δίπλα σε ένα βάθος 1, γιατί το 6 θα μπει μέσα στο 1, οπότε αυτός ο συνδυασμός αφαιρείται.
¶ρα οι θεωρητικές περιπτώσεις για να επαναληφθεί ο συνδυασμός αυτός κλειδαριάς όσον αφορά την κλειδαριά την πρώτη, τη CISA, είναι η πιο κοινή κλειδαριά, έχει επάνω τις ενδείξεις FLUG, αυτή δε βγαίνει σήμερα, είναι μία θυγατρική εταιρεία της CISA και απορροφήθηκε από αυτή.....
κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εν πάση περιπτώσει υπάρχει πιθανότητα και σε τί ποσοστό;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η θεωρητική επαναληψιμότητα είναι 1.296, η πρακτική επαναληψιμότητα, εμείς τη βγάζουμε γύρω στο 1/3 των περιπτώσεων στο 432, που σημαίνει ότι κάθε 432 κλειδαριές, μπορεί να επαναληφθεί η ίδια σε αυτή την κλειδαριά. Αυτό σημαίνει ότι αν θεωρήσουμε την Ελλάδα σαν ένα δοχείο που καλούμαστε να τραβήξουμε ένα κλειδί από μέσα, για να πετύχουμε αυτό το κλειδί, έχουμε πιθανότητες 1:432 ή ποσοστό 0,23%.
κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δηλαδή το τελικό ποιο είναι;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το 0,23%, 1:432, γι αυτή την κλειδαριά, που είναι η πιο κοινή. Εάν πάμε στην κλειδαριά τη DELCA, επειδή δεν έχουμε κάρτα της για να ξέρουμε πόσα βάθη χρησιμοποιεί η κατασκευάστρια εταιρεία, εμείς έχουμε βρει από την αγορά ότι χρησιμοποιεί 5 βάθη. Τα βάθη τα οποία εμείς αποκωδικοποιήσαμε από το συγκεκριμένο κλειδί είναι τρία. Για να είμαστε σίγουροι υψώνουμε μόνο τα τρία, όχι και τα πέντε. Το 3 στην πέμπτη που είναι τα κοιλώματα του κλειδιού και βρίσκουμε ένα νούμερο 243 που σημαίνει ότι κάθε 243 φορές μπορεί να επαναληφθεί σύμφωνα με αυτά, αυτή η κλειδαριά. Εδώ το ποσοστό μας με αυτόν τον τύπο που στην ουσία είναι 5 στην πέμπτη, αλλά εμείς τον βάζουμε 3 στην πέμπτη, είναι 0,41%.
Εάν πάμε τώρα στην κλειδαριά YALE, έχει 6+1 σταθερή ανά πλευρά, 6 οδοντώσεις συν μία σταθερή. Είναι η κλειδαριά ασφαλείας με καλάμι. Η επαναληψιμότητά της βγαίνει μόνο από τον έναν άξονα γιατί τα βάθη της είναι επαναλαμβανόμενα πάνω κάτω και διαγώνια, που σημαίνει ότι κάθε 46.000 φορές επαναλαμβάνεται αυτή η κλειδαριά. Σε ποσοστό 0,0021%
κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Λέτε ότι το κοινό κλειδί μπορεί να βρεθεί πιο εύκολα. Το κοινό κλειδί είναι της εισόδου της πολυκατοικίας.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι το κλειδί, θα έχει σίγουρα όλη η πολυκατοικία, είναι η κλειδαριά. Δηλαδή αν υπάρχει μια άλλη τέτοια κλειδαριά.
κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Σύμφωνοι, είναι το κλειδί με την κλειδαριά. Όσο πάμε σε πιο ειδικευμένα, πιο ασφαλείας κλειδιά, το ποσοστό μειώνεται απ’ ότι μας είπατε. Φτάσατε μάλιστα στο 0,0021%. Δηλαδή να έχουμε μία σύμπτωση ενός ανθρώπου που έχει ένα κλειδί και είναι άσχετος με οποιαδήποτε υπόθεση και αυτό το κλειδί να ανοίγει αυτή την κλειδαριά.
Μια τελευταία ερώτηση: Το βούλευμα που διέταξε να αποδοθούν στον κ. Γιωτόπουλο τα κλειδιά, έχει εκδοθεί 30/12/2002. Εσείς είπατε ότι περίπου τρεις εβδομάδες προ της εκθέσεως, είπατε 21 Μαρτίου κάνατε όλη την εργασία αυτή εδώ. Να μου πείτε πότε παραδώσατε τα κλειδιά στον κ. Γιωτόπουλο.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τα κλειδιά εμείς τα παραδώσαμε όχι στον κ. Γιωτόπουλο, τα παραδώσαμε στη Δ/νση Ειδικών Εγκλημάτων στην αντιτρομοκρατική, η οποία και μας τα ζήτησε με έγγραφό της μετά το βούλευμα. Μας τα ζήτησε 27/3/2003 και αυθημερόν παραδώσαμε τα κλειδιά.
κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δηλαδή μας λέτε ότι όταν παραδόθηκαν τα κλειδιά είχαν γίνει όλες οι εργασίες.
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσα κλειδιά συνολικά ελέγξατε;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Από τα χέρια μας έχουν περάσει όλα τα κλειδιά, πλην όμως έχουν πλήρως ελεγχθεί περίπου το 1/3 των κλειδιών.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσα σας παραδόθηκαν δηλαδή;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μας παραδόθηκαν 1.600 κλειδιά.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι κλειδαριές του κρησφύγετου της γιάφκας έμειναν πάνω στις πόρτες ή αφαιρέθηκαν; Το ξέρετε αυτό;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Οι κλειδαριές απ’ ότι γνωρίζω αφαιρέθηκαν.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω αυτό κ. Πρόεδρε, διότι η αφαίρεση έγινε στις 9 Ιουλίου, δηλαδή προ της συλλήψεως του κ. Γιωτόπουλου. Συνεπώς δεν υπήρχε ζήτημα να πάει η αστυνομία να κάνει πρόβες στη Δαμάρεως, είχαν βγει οι ομφαλοί και είχαν παραδοθεί στα εργαστήρια.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, εκτός του ότι είστε επί των κλειδαριών, είστε και επί των όπλων;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε τί όπλα είναι αυτά εδώ; Τί πυρομαχικά είναι αυτά εδώ;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τα πυρομαχικά αυτά εδώ δεν τα εξετάζουμε εμείς, είναι θέματα εξέτασης του Χημείου. Εμείς εξετάζουμε μόνο τα όπλα.
Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μόνο μία ερώτηση: Κύριε μάρτυς, είπατε ότι ήταν τόσα πολλά τα κλειδιά και αναγκαστήκατε και φέρατε ειδικά μηχανήματα. Θέλω μόνο αυτό να σας ρωτήσω, διευκρινιστικά: Η μέθοδος αυτή που χρησιμοποιήσατε – θα υπάρχουν βεβαίως πολλές μέθοδοι ή μία μόνο υπάρχει για την ταυτοποίηση των κλειδιών;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Για τη μέτρηση των κλειδιών, υπάρχουν διάφορα όργανα και κάνουμε πιστοποιημένες μετρήσεις σύμφωνα με τα όργανα αυτά.
Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Με τα όργανα αυτά, η μέθοδος που χρησιμοποιήσατε είναι η πιο σύγχρονη;
Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η μέθοδος που χρησιμοποιήσαμε είναι η πιο σύγχρονη με τα σημερινά δεδομένα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο σημείο αυτό θα διακόψουμε για μισή ώρα.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ