Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (10/06/2003) Μέρος 6/9

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2003 21:06
A- A A+

ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Γ' ΜΕΡΟΣ

13:05 – 15:10

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που είχε διακοπεί. Ελάτε κ. Ραχιώτη, ασκήστε τα καθήκοντα σας του υπερασπιστή. Κύριε μάρτυς, θα απαντήσετε και στην από κει πλευρά όπως απαντήσατε ακριβώς και σε μας. Δηλαδή εννοώ όπως πρέπει τεκμηριωμένα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα μας δώσετε λίγο να δούμε τα κλειδιά του κ. Ξηρού, αυτά που βρέθηκαν πάνω στον κ. Ξηρό και ήταν και το μέτρο σύγκρισης;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχουμε αυτά. Να τα δούμε. Τα τρία κλειδιά που ανοίγουν τη Δαμάρεως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να τα δείξουμε και στον ίδιο τον κ. Ξηρό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχω εγώ αντίρρηση; Γιατί διαφορετικά πως θα άνοιγαν αυτοί; Τα κλειδιά τους έλειπαν πριν από την έκρηξη; Ζητώ συγνώμη, δεν θέλω να κάνω σχόλια όπως λέτε, δεν σας αρέσουν, αλλά ?

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να τα δει και μετά θα μας πει τι έχει να μας πει γι’ αυτά. Να ρωτήσω μερικά διαδικαστικά κ. μάρτυρα. Είπατε προηγουμένως αν συγκράτησα καλά ότι η έκθεση σας έχει 21/3 ημερομηνία. Ολοκληρώσατε τη δοκιμή 2-3 βδομάδες πριν την ημερομηνία της έκθεσης;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι. Δεν ολοκληρώσαμε τη δοκιμή 2-3 βδομάδες πριν. Απλώς τα συγκεκριμένα κλειδιά διαπιστώσαμε 2-3 βδομάδες πριν ότι είναι τα ίδια κλειδιά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶ρα είχατε καταλήξει στο συμπέρασμα 2-3 βδομάδες πριν.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Περίπου ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Επιδείξατε ένα έγγραφο προηγουμένως, δεν το έχω δει ακόμα, με το οποίο επιστρέψατε στις 27/3 τα κλειδιά. Να το δούμε αυτό το έγγραφο λίγο. Το συμπέρασμα σας το είπατε στην ΔΑΕΕΒ στις 27/3 που τα επιστρέψατε; Ότι εδώ πέρα αυτά τα 3 κλειδιά που σας επιστρέφω ή ανάμεσα σ’ αυτά που σας επιστρέφω υπάρχουν και 3 κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα της γιάφκας;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν το είπαμε στις 27/3. Από την ημερομηνία της υποβολής της έκθεσης το γνώριζε η ΔΑΕΕΒ το συμπέρασμα αυτό. 21 υποβάλλαμε την έκθεση.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στις 21 υποβάλλατε την έκθεση. ¶ρα το γνώριζαν.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το γνώριζαν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από εκείνη τη στιγμή γίνεται πειστήριο ενός εγκλήματος αυτό το κλειδί. Μας λέτε ότι γνώριζε η ΔΑΕΕΒ στις 21/3. Και στις 4 Απριλίου παραδίδει τα κλειδιά στον δικαιούχο τους; Πως το εξηγείτε εσείς αυτό;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό δεν είναι θέμα δικό μας. Εμάς μας ήρθε ένα έγγραφο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι, μια εξήγηση, σαν υπηρεσιακό παράγοντα σας ρωτάω τώρα. Στο ίδιο κτίριο είσαστε.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ούτε μπορώ σαν υπηρεσιακός παράγοντας να μιλήσω γιατί αυτό είναι ένα θέμα της ΔΑΕΕΒ, δεν είναι θέμα δικό μας. Εμάς μας έστειλαν ένα έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στο έγγραφο που θα σας δώσουμε, βάσει του οποίου υπάρχει βούλευμα αμετάκλητο και βάσει του βουλεύματος πρέπει να δώσουμε τα πειστήρια πίσω. Εμείς τους δώσαμε τα πειστήρια πίσω σύμφωνα με το βούλευμα και τι έγινε έκτοτε δεν το γνωρίζουμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Καλά. Πάντως υπήρχε θέμα, δηλαδή γνώριζαν περί τίνος πρόκειται από τις 21 Μαρτίου.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, αφού στις 21 είναι η υποβολή της έκθεσης το γνώριζαν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εντάξει. Τα υπόλοιπα θα τα σχολιάσουμε εμείς μετά, δεν είναι θέμα. Να το πάρουμε λίγο το πράγμα από την αρχή. Αυτά τα κλειδιά είπατε σας τα έστειλε η ΔΑΕΕΒ. Σας δόθηκαν τα κλειδιά στις 10 Αυγούστου. Εγώ εδώ έχω ένα διαβιβαστικό όμως, το αναφέρατε κι εσείς. Στις 22 Ιουλίου διαβιβάζονται προς την ΔΕΕ τα κλειδιά που κατασχέθηκαν στο σπίτι της κας Πεϊνό και έχει καταχωρήσεις στις 23 Ιουλίου στα Τμήματα της Υπηρεσίας. Το έχετε υπόψη σας αυτό το έγγραφο;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αν θέλετε και μπορείτε να έρθετε να σας δείξω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κατ’ αρχήν θέλω να έρθω για να μου πείτε αν κάποια υπογραφή είναι δική σας γιατί εδώ είναι οι χρεώσεις προφανώς του εγγράφου στα τετραγωνάκια.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, δεν είναι καμία δική μου από αυτές τις υπογραφές.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε ποιες υπογραφές είναι;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Είναι από την Υπηρεσία Πρωτοκόλλου, είναι από το Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών, από το αρμόδιο Τμήμα, από το Πρωτόκολλο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από το Πρωτόκολλο το δικό σας λοιπόν.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Οπότε φαίνεται ότι πρωτοκολλήθηκε στις 23 Ιουλίου.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πράγματι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Οι επόμενες υπογραφές τι είναι;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή έχω το ίδιο έγγραφο εδώ, εδώ απ’ ότι φαίνεται και από τις σφραγίδες που υπάρχουν πίσω από το δικό μας αντίγραφο, το έγγραφο αυτό 23/7 παραδόθηκε από τον Υπαστυνόμο Α΄ Σπινθουράκη Σπυρίδωνα και το παρέλαβε ο Κωνσταντακόπουλος Δημήτριος, Υπαστυνόμος Β΄.

Τα πειστήρια αυτά ήταν στην Εξερεύνηση. Εμείς τα παραλάβαμε από τη ΔΕΕ, Τμήμα Εξερευνήσεως και συγκεκριμένα από τον Μπραϊλα Βασίλειο στις 10/8/2002. Βλέπετε την ημερομηνία και την παραπομπή στα πειστήρια. Στο Τμήμα Εργαστηρίων δηλαδή ήρθαν αυτή την ημερομηνία. 10 Αυγούστου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα διαδικαστικά. Σας ήρθαν όλα μαζί τα κλειδιά εκείνη την περίοδο που βρέθηκαν στις γιάφκες; Βρέθηκαν πολλά κλειδιά, είπατε πριν 1600 περίπου. Σας ήρθαν εκείνη την περίοδο όλα τα κλειδιά προς έλεγχο;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μας ήρθαν κατά διαστήματα. Έχω εδώ τα σχετικά έγγραφα, να σας πω ακριβώς τα διαστήματα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι, αν ήρθαν εκείνη την περίοδο πάντως.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Περίπου εκείνη την περίοδο. Υπάρχουν κάποια διαφορές. Περίπου εκείνη την περίοδο. Εκτός από τα τελευταία κλειδιά που συνέχισαν να μας έρχονται και τώρα από τον κ. Αβραμίδη πριν από λίγο καιρό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ έχω την εξής απορία με τα κλειδιά. 1300 περίπου κλειδιά μέτρησα εγώ μόνο ως κατασχεθέντα μέσα στις γιάφκες. Αυτά τα κλειδιά είναι αδιάφορα, τουλάχιστον από άποψη δοκιμής κλειδιών, για να συσχετιστούν με πρόσωπο. Μπορεί να έχουν ενδιαφέρον για άλλο Τμήμα δικό σας, για αποτυπώματα, αλλά για τη δουλειά που κάνετε εσείς είναι αδιάφορα.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για να συσχετίσετε με την κλειδαριά θα συσχετίσετε. Ένα κλειδί που είναι μέσα στην γιάφκα ανοίγει και την πόρτα. Δεν έχει καμιά σημασία αυτό. Σημασία έχει κλειδιά που βρέθηκαν στο σπίτι κάποιου υπόπτου, στο σπίτι κάποιου κατηγορούμενου ή επάνω του αν ανοίγουν την πόρτα.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι μόνο την πόρτα. Κι αν συσχετίζονται με κάποια κλειδιά, γιατί τα κλειδιά αυτά σε μας είναι άγνωστα, δεν ξέρουμε για ποιες κλειδαριές προορίζονται. Γιατί και τα κλειδιά τα οποία βρίσκονται στο σπίτι κάποιου κατηγορουμένου δεν ξέρουμε για ποιες κλειδαριές κι αυτά προορίζονται. Οπότε ενδεχομένως κάποια να ήταν κοινά στη γιάφκα και αλλού. Δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο, αλλά έχουν ενδιαφέρον για μας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Φυσικά θα έχουν ένα απώτερο ενδιαφέρον. Το πρώτο πράγμα για να συσχετίσεις ύποπτο με γιάφκα είναι να βάλεις τα κλειδιά που βρίσκεις επάνω του, όσα τουλάχιστον οπτικώς ομοιάζουν, στις κλειδαριές που ήδη έχετε κατάσχει από 10 Ιουλίου. Έτσι δεν είναι;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε, αλλά το απώτερο δεν μπορούσαμε να το ξέρουμε εκ των προτέρων γιατί δεν ξέραμε τελικά ποιο θα ήταν εκείνο το οποίο θα συσχετίζαμε. Θα συσχετίζαμε ένα κλειδί της γιάφκας με κάποιο κλειδί κάποιου από τους κατηγορούμενους ή θα συσχετίζαμε με τις κλειδαριές; Οπότε για μας είχαν την ίδια βαρύτητα.

Από κει και πέρα, σχετικά με το χρόνο που λέτε ότι κάναμε μία οπτική αναγνώριση, η οπτική αναγνώριση προϋποθέτει ένα μεγάλο χώρο να απλώσουμε πάνω όλα αυτά τα κλειδιά και να πηγαίνουμε γύρω-γύρω. Είναι αδύνατο να γίνει αυτό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ποια όλα αυτά;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όλα, και τα 1.600 περίπου κλειδιά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχετε δυο ομάδες κλειδιών, δεν έχετε όλα αυτά. Έχετε μια ομάδα κλειδιών που σας έρχεται από τις γιάφκες και έχετε κι έναν αριθμό λίγων εκατοντάδων που σας έρχεται από κατηγορουμένους από σπίτια και σωματικές έρευνες. Δεν είναι δηλαδή ένας σωρός αυτά τα κλειδιά.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, αλλά πρέπει να κοιτάζουμε ένα κλειδί προς 1.500 περίπου ή κατά κατηγορίες, να τα κατηγοριοποιήσουμε και να τα κοιτάζουμε, δεν είναι τόσο απλό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι θέμα μεθοδολογίας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Επειδή έχω πολλές επιφυλάξεις αν αυτό που περιγράφετε ισχύει, θα σας πω το εξής: Εγώ έχω εδώ πάνω από 10 εκθέσεις δοκιμής κλειδιών σε κλειδαριά που συντάχθηκαν εκείνες τις μέρες. Τις έχει και η δικογραφία, να μην τις επιδεικνύω, τις ξέρετε αυτές.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν τις γνωρίζω, εγώ δεν κάνω δοκιμές κλειδιών ούτε κάνω εκθέσεις δοκιμών κλειδιών. Αυτές τις έκανε η προανακριτική υπηρεσία το χρόνο που έκανε την προανάκριση.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μια αστυνομική υπηρεσία –μιλάμε για έναν όροφο, η διαφορά σας είναι ένας όροφος-....

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κοιτάξτε, έχουμε διαφορετικό αντικείμενο, εμείς ανήκουμε απευθείας στο Αρχηγείο, στο Υπουργείο, ενώ η Ασφάλεια....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το ξέρω.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η διαφορά μας δεν είναι ενός ορόφου, είναι και δομικά διαφορετικές υπηρεσίες.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο από κάτω όροφος λοιπόν σας έφερε τις κλειδαριές της γιάφκας και τα κλειδιά που βρέθηκαν πάνω στον Γιωτόπουλο, στον Καρατσώλη, στον Χ, στον Ψ. Εγώ δεν καταλαβαίνω το απλό: Όπως σας τα έφεραν, γιατί δεν τα βάλατε στην κλειδαριά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κοιτάζοντας εγώ τα κλειδιά του Γιωτόπουλου, 37 κλειδιά, προφανώς καταλαβαίνω ότι ούτε 10 δεν είναι αυτά που θα υπήρχε λόγος να μπουν γιατί τα άλλα είναι κλειδιά βαλίτσας, λουκέτου, ορατό δηλαδή, από την έκθεση ακόμα. Λέει: «μικρό κλειδί βαλίτσας›, αυτό δεν έχει νόημα να το δοκιμάσετε σε μια κλειδαριά.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ενδεχομένως να έχει για κάποια άλλη, αλλά αυτό το οποίο λέτε σήμερα, με το μέτρο το σημερινό που το συγκρίνετε, ενδεχομένως έτσι όπως το θέτετε να έχετε δίκιο αυτή τη στιγμή. Εμείς όμως δε μπορούσαμε αυτό να το ξέρουμε εκ των προτέρων. Πού θα βρούμε ταύτιση ή πού θα βρούμε συσχέτιση. Για εμάς δεν ήταν 1:37 ή 2 ή 3:37, ήταν 1.600 κλειδιά. Εάν δείτε τον όγκο μπορείτε να καταλάβετε....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Οι άλλοι συνάδελφοί σας όλοι γιατί είχαν άλλο κριτήριο και βλέποντας στο σπίτι της Ρομέρο ας πούμε, τρία κλειδιά πήγαν αμέσως και δοκίμασαν στο αυτοκίνητό της, στη μοτοσικλέτα του Ξηρού κι έχουμε εδώ μια έκθεση και λέει: αυτό το κλειδί είναι της μοτοσικλέτας του Ξηρού και αυτό το κλειδί του Ξηρού είναι της γιάφκας τάδε; Γιατί υπήρξε τόση διαφορά κουλτούρας δηλαδή ανάμεσα σε εσάς και στο Τμήμα σας και σε όλους τους άλλους που επελήφθησαν –και ήταν πολλοί;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν είναι διαφορά κουλτούρας, είναι διαφορά ενεργειών γιατί οι άλλοι ενήργησαν κατά το στάδιο της προανάκρισης και δεν είχαν τον όγκο των κλειδιών, είχαν συγκεκριμένα κλειδιά, έκαναν συγκεκριμένη προανάκριση. Η προανάκριση για κάθε κατηγορούμενο έγινε ξεχωριστά, δεν έγινε συνολικά ένας για όλους, οπότε ο καθένας που ενεργούσε κοίταζε τα συγκεκριμένα πειστήρια που είχε. Εμένα μου ήρθαν συγκεντρωτικά όλα αυτά τα πειστήρια. Οπότε καταλαβαίνετε τη διαφορά και καταλαβαίνετε ότι εγώ έπρεπε να αποφανθώ και να δώσω μία έκθεση και μία εξέταση μετρώντας κάποια κλειδιά, όχι με μία δοκιμή, γιατί η δοκιμή δε μας οδηγεί σε σίγουρα αποτελέσματα. Γιατί μπορεί να ανοίγει κάτι σε μία δοκιμή, πλην όμως να μην προορίζεται για εκεί, γιατί μπορεί μια κλειδαριά να είναι ελαττωματική. Αυτά τα πράγματα εγώ τα εξέτασα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω αν έχουν εξεταστεί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εσείς ασχοληθήκατε με μήκη κλειδιών δηλαδή, με μετρήσεις βασικά.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Με μετρήσεις όχι μόνο στα μήκη, αλλά σε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά κοπής ενός κλειδιού. Σε αποστάσεις, σε βάθη, σε γωνίες κτλ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα φωτογράφισαν, τα έβαλαν στο scanner κτλ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να δούμε μερικά πράγματα για τα μήκη των κλειδιών: Να πούμε το Α3α που είναι η «τρίαινα›. Μπορείτε να μου πείτε το μήκος αυτού του κλειδιού;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το μήκος στο οποίο αναφέρεστε είναι το συνολικό μήκος του κλειδιού;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ναι, το συνολικό.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το συνολικό μήκος του κλειδιού είναι τεχνικά για εμάς αδιάφορο. Εμείς μετράμε το φτερό του κλειδιού.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Επειδή ενδιαφέρει εμένα, μήπως μπορείτε να μου το πείτε;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, δεν το έχουμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κάνετε μετρήσεις και με τα σύγχρονα όργανα και δε μετρήσατε το σύνολο του κλειδιού; Είναι περίεργο.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το σύνολο του κλειδιού είτε είναι λίγο πιο μακρύ είτε είναι λίγο πιο κοντό, δεν παίζει ρόλο στο να ενεργοποιήσει την κλειδαριά και από τις δοκιμές που κάναμε που την ενεργοποιούσε, παίζει ρόλο το μήκος του φτερού και το πλάτος του φτερού, του συγκεκριμένου φτερού και η κοπή την οποία έχει επάνω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μεγάλη έλλειψη δεν είναι αυτό; Το πρώτο χαρακτηριστικό δεν το μετράτε;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στα συγκεκριμένα κλειδιά δεν παίζει κανένα ρόλο για την ταυτοποίηση ενός κλειδιού το μήκος αυτού του κλειδιού. Παίζει ρόλο στα υπόλοιπα κλειδιά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν παίζει ρόλο;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να σας εξηγήσω γιατί:

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Συγνώμη, να διευκρινίσω την ερώτησή μου: Αν αυτό το κλειδί είναι 3 πόντους και το άλλο είναι 2 πόντους, δεν παίζει ρόλο;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό το κλειδί είναι διαφορετικό που μας δείχνετε. Αυτή τη στιγμή έχω τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εργοστασίου βάσει των οποίων γίνονται οι ταυτίσεις, έχω την κάρτα της εταιρείας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εμένα μ’ ενδιαφέρει η σύγκριση των κλειδιών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε όχι, δεν το μέτρησε. ¶λλη ερώτηση.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχω την κάρτα της εταιρείας βάσει των οποίων φαίνεται ποιες μετρήσεις κάνουμε....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει ότι δε χρειάζεται, θα το αξιολογήσουμε. ¶λλη ερώτηση.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δε μπορεί να το λέει στο αυτονόητο ότι δε χρειάζεται και να του πούμε «εντάξει›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα εγώ να του πείτε «εντάξει›; Εξηγεί ότι αυτούς τους ενδιαφέρει αν ανοίγει ή δεν ανοίγει ή κλειδαριά. Αυτό τους ενδιαφέρει. Αν είναι πιο κοντός ο άξονας ή πιο μακρύς δεν τον ενδιαφέρει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πώς καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα; Αυτά δεν είναι κατά δήλωση, «δήλωσα ότι ανοίγει›, πρέπει να ελέγξουμε τον συλλογισμό που έχουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά θα τα αξιολογήσουμε εμείς.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ έχω και την κάρτα της εταιρείας που γράφει τα τεχνικά χαρακτηριστικά ποια μετριούνται και δείχνει και τον σχεδιασμό του κλειδιού.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για πείτε μας, η εταιρεία τί μήκος δίνει σε αυτό το κλειδί;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν του δίνει μήκος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για να πάμε σε ένα άλλο κλειδί, στο Α3γ που εκεί δεν θα αντιλέξετε μαζί μου, νομίζω ότι το μήκος έχει σημασία γιατί το μήκος είναι η λεπίδα που μπαίνει μέσα στο Α3γ, είναι αυτό με τις βούλες το Α3γ. Πείτε μου τί μήκος έχει αυτό.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το μήκος της λεπίδας είναι 2.242. Η μονάδα μέτρησης είναι σε εκατοστά του χιλιοστού, 22,42.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι περίπου τα 2/3 του συνόλου του κλειδιού; Η λεπίδα σε σχέση με το σύνολο;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το κεφάλι του κλειδιού από τον αναστολέα και πίσω που είναι το κεφάλι με τις ενδείξεις στο σημείο που πιάνουμε το κλειδί, δεν το μετράμε, είναι αδιάφορο γιατί μένει έξω από την κλειδαριά. Αλλά υπάρχουν πολλά κλειδιά που έχουν διαφορετικά κεφάλια ανάλογα με το προφίλ που έχουν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα ρωτώ αυτά γιατί βλέπω κάποιες πολύ μεγάλες διαφορές από τα κλειδιά που βρέθηκαν στον Ξηρό, επάνω του. Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω, δεν είναι τυχαίο που τα ρωτώ. Δηλαδή για να καταλάβετε, αυτό το κλειδί με τις βούλες μου λέτε ότι είναι 2.242 χιλιοστά η λεπίδα. Αυτό σημαίνει 22,42. Αυτό σημαίνει 2,2 εκατοστά, για να φτάσουμε σε πόντους. Το αντίστοιχο κλειδί που είχε ο Ξηρός επάνω του, μας το λέει εδώ η έκθεση που συνοδεύει την αποστολή σας εσάς, 5 πόντους σύνολο.

Εγώ σκέφτομαι: η λεπίδα που κατά την κοινή λογική είναι το μεγαλύτερο μέρος ενός κλειδιού, είναι 2,2.....

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εμείς το συγκεκριμένο κλειδί, το μήκος της λεπίδας του το έχουμε κωδικοποιήσει 22,30.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το έχετε γράψει.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν είναι γραμμένο εκεί, το συγκεκριμένο κλειδί στο οποίο αναφέρεστε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: To DELCA.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Λέτε το κλειδί το επίμαχο, το κλειδί όμως του κ. Ξηρού είναι 22,30. Έχω την καρτέλα μαζί της αποκωδικοποιήσεως του κ. Ξηρού.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και 22,30 να είναι, δεν είναι ίσα τα κλειδιά ούτε στη λεπίδα που λέτε ότι είναι το κρίσιμο.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εδώ πρέπει να σας πω το εξής: Ότι τα κλειδιά δεν είναι ακριβώς όμοια ποτέ. Δύο κλειδιά από το εργοστάσιο έχουν κάποιες διαφορές. Είναι η κατασκευαστική ανοχή που επιτρέπεται από το εργοστάσιο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα σχόλιο, πάντως ταύτιση δεν έχουμε, έστω και με αυτό το δεδομένο.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Παρέχουν όμως –αυτό είναι γνωστό σε όλους- ακριβής ταύτιση γι αυτό είδατε ότι στα συμπεράσματά μας δε μιλάμε για ίδιο κλειδί γι αυτό το λόγο. Μιλάμε για ομοιότητα χαρακτηριστικών κοπής που δίνουν όμως τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν την ίδια κλειδαριά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν καταλαβαίνω με αυτά που μου λέτε τότε, το βασικό, λέτε φέρατε ακριβά όργανα, κάνατε μετρήσεις, για να μου πείτε ότι οι μετρήσεις και διαφορετικές να είναι μεταξύ τους δεν έχει καμία αξία, σημασία έχει αν μπαίνει και ανοίγει την κλειδαριά. Και εγώ λέω αυτό το πράγμα γιατί δεν το κάνατε ένα καλοκαίρι ολόκληρο;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εξαρτάται πόσο μεγάλη διαφορά είναι των μετρήσεων.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή υπάρχει κάποια ανοχή;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Βεβαίως υπάρχει ανοχή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ήταν ετούτο εδώ πιο βαθιά, θα άνοιγε;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό που μου λέτε είναι μια άλλη περίπτωση, είναι μια περίπτωση που εφαρμόζουν κάποιοι κλειδαράδες όχι σε αυτού του τύπου τα κλειδιά αλλά στα κλειδιά οδοντώσεων και πολλά κλειδιά από το διαμέρισμα της Πάτμου έχουν αυτή την τεχνική, έχει μειωθεί η λεπίδα τους, έχει αποκοπεί ο αναστολέας με αποτέλεσμα να μπορούν να ανοίξουν μεγαλύτερο εύρος συνδυασμών.

Έχω και σχετική φωτογραφία, εδώ είναι τα pins ενός κλειδιού, βλέπετε ότι ο αναστολέας όταν έρθει και ακουμπήσει ακριβώς πάνω στην κλειδαριά, ότι δε μπορεί να την ενεργοποιήσει γιατί δεν έρχεται σε ευθεία γραμμή. Εάν παραποιηθεί λίγο ο αναστολέας ή αποκοπεί, μπορούμε να παίξουμε μέσα στην κλειδαριά και να την ενεργοποιήσουμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που καταλαβαίνω από αυτό, είναι ότι όλη αυτή η δουλειά που περιγράφετε εδώ δεν έχει καμία έννοια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το καταλάβατε, εμείς το καταλαβαίνουμε αλλιώς.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σημασία έχει αν μπαίνει ή δε μπαίνει στην κλειδαριά και αν την ανοίγει.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, δεν είναι έτσι, γιατί το να μπαίνει ή να μη μπαίνει μέσα στην κλειδαριά, μπορεί να μπαίνει κι ένα κλειδί και να είναι χαλασμένη η κλειδαριά και να την ανοίγει οτιδήποτε. Εμείς εξετάζουμε πρώτον η κλειδαριά να είναι λειτουργική και δεύτερον, οι αποκλίσεις μεταξύ των αριθμών, γιατί και στα εργοστασιακά, σε μια καινούργια κλειδαριά έχουμε αποκλίσεις. Οι αποκλίσεις αυτές να είναι αυτού του μεγέθους που να μην παραπέμπουν σε άλλο βάθος, γιατί αν παραπέμψουν σε άλλο βάθος, τότε πλέον σημαίνει ότι το κλειδί αυτό δεν προορίζεται γι αυτή την κλειδαριά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δοκιμάσατε και άλλα κλειδιά;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το μνημονεύετε στην έκθεσή σας;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, είναι μέσα στη διαδικασία του εργαστηρίου....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τί μας λέτε τώρα; Η διαδικασία του εργαστηρίου πρέπει να φαίνεται εδώ. Πάμε σε ένα άλλο θέμα:

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να δω την φωτογραφία. Ναι, αυτά είναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το επιβεβαιώνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τα δω κι εγώ. Του κ. Σάββα Ξηρού είναι αυτά; Του κ. Γιωτόπουλου;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι σαφές και αναμφισβήτητο ότι έτσι ήρθαν τα κλειδιά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι ήρθαν τα κλειδιά ή μήπως εσείς τα ξεχωρίσατε ή μήπως κάποιος άλλος τα ξεχώρισε;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τα κλειδιά δεν μας ήρθαν έτσι. Τα κλειδιά μας ήρθαν σε έναν κρίκο και τα ταμπελάκια τα λευκά που βλέπετε επάνω και το ταμπελάκι από το πρωτόκολλο να σημάναμε εμείς για να ξέρουμε και να αναφερόμαστε στα κλειδιά αυτά. Είναι αυτή η προεργασία που κάναμε της αρχειοθέτησης. Δεν μας ήρθαν ακριβώς έτσι. Μας ήρθαν πιασμένα σε έναν κρίκο. Αλλά απλώς έχουμε ταμπελάκια για να ξέρουμε σε ποιο κλειδί αναφερόμαστε με αντίστοιχη αρίθμηση της έκθεσης που μας απεστάλη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τί είναι αυτό;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορώ να σας δείξω από τα κλειδιά τα οποία επιστρέψαμε τα αντίστοιχα ταμπελάκια για να καταλάβετε. (Δείχνει) Είναι οι σημάνσεις των κλειδιών. Είναι τα αντίστοιχα ταμπελάκια.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τί γνώσεις έχετε γύρω από κλειδιά;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Γύρω από κλειδιά εκτός από την τεχνογνωσία που υπήρχε στο εργαστήριό μας από παλιά, από εκπαιδεύσεις που είχαν γίνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μόλις πήραμε τα μηχανήματα κάναμε και μία εξειδίκευση πάνω σε αυτά τα μηχανήματα για τον τρόπο μέτρησης των κλειδιών. Τα κλειδιά μην ξεχνάμε ότι έχουν οδοντικά ίχνη ή ίχνη κοιλωμάτων και είναι μέσα στην αρμοδιότητα των εξετάσεων....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κάνατε εκπαίδευση στο μηχάνημα μέτρησης που πήρατε. ¶λλη γνώση έχετε;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, η αρμοδιότητα του Εργαστηρίου μας είναι να εξετάζει οδοντικά ίχνη από εργαλεία κλπ. Είμαστε πραγματογνώμονες συχνών εργαλείων. Εξετάζουμε ίχνη εργαλείων.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στην Ελλάδα έχουμε εργοστάσια παραγωγής κλειδιών;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχουν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να μου αναφέρετε ένα;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Γκέβη Δημητρίου, τα DELCA δηλαδή.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτά εδώ τα κλειδιά δηλαδή που συζητάμε είναι ελληνικής παραγωγής;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ελληνικά είναι μόνο τα ασφαλείας με βούλες.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μόνο τα ασφαλείας με βούλες;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι. Τα υπόλοιπα είναι ιταλικής παραγωγής.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πάντως η μάρκα των κλειδιών παίζει κάποιο ρόλο;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εννοείτε του άκοπου κλειδιού ή του συγκεκριμένου; Σε σχέση με την κλειδαριά;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Του προφίλ που λέτε εσείς. Δηλαδή έχουμε ένα κλειδί DELCA και ένα κλειδί YALE. Μπορεί να ανοίξει την ίδια κλειδαριά;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν είναι θέμα μάρκας. Είναι θέμα προφίλ. Υπάρχει ένα βασικό προφίλ το οποίο εισέρχεται μέσα στην κλειδαριά και με κατάλληλη κοπή και διαμόρφωση την ενεργοποιεί. Από κει και πέρα αυτό το προφίλ εάν βρούμε ένα εναλλάξιμο προφίλ και αυτό το ρόλο παίζει και το UNIVERSAL το προφίλ που είναι ένα προφίλ που χρησιμοποιείται για περισσότερες μάρκες από μία. Είναι τα UL που γράφουν επάνω. Χρησιμοποιούνται για περισσότερες από μία μάρκες και μπορούν να ενεργοποιήσουν και DOMUS παραδείγματος χάρη που είναι ελληνικό εργοστάσιο και CIZA.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτά τα κλειδιά που βρέθηκαν στον κ. Γιωτόπουλο ήταν από ένα UNIVERSAL προφίλ προερχόμενα;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Για ποια κλειδιά συγκεκριμένα αναφέρεστε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα τρία κλειδιά. Πέστε μου εσείς για ένα-ένα.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όσον αφορά τα κλειδιά τα DELCA ήταν κλειδιά του ιδίου προφίλ. Έχω εδώ και το αδιαμόρφωτο κλειδί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι του ιδίου προφίλ λέτε.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι. Όσον αφορά για τα υπόλοιπα τα κλειδιά που είναι τα κλειδιά για την κλειδαριά με καλάμι....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Την τρίαινα και το κλειδί της εισόδου.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στην τρίαινα επειδή δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά, είναι πολύ σπάνιο, εμείς όπου ψάξαμε δεν μπορέσαμε να βρούμε, άκοπο κλειδί του ιδίου προφίλ για την YALE την κλειδαριά χρησιμοποιήθηκε ένα εναλλάξιμο προφίλ το οποίο είναι παραπλήσιο και με ειδική κοπή, με την κοπή των χαρακτηριστικών ανοίγει την κλειδαριά. Έχω εδώ τα αδιαμόρφωτα κλειδιά, τα CISA και τα YALE. (Δείχνει)

Βλέπουμε από κάτω το ιδεόγραμμα της κλειδαριάς, το μαύρο σχήμα της κλειδαριάς στο οποίο μπαίνει το κλειδί και βλέπουμε ότι αυτά τα κλειδιά έχουν την δυνατότητα να μπουν στην ίδια κλειδαριά. Αν κοπούν αντίστοιχα οι κατάλληλες οδοντώσεις επάνω, τα κατάλληλα χαρακτηριστικά ενεργοποιούν αυτή την κλειδαριά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶ρα όλα τα κλειδιά κάνουν για όλα δηλαδή.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, δεν κάνουν όλα για όλα. Εδώ υπάρχει εναλλάξιμο. Μόνο εδώ υπάρχει εναλλάξιμο και ενδεχομένως και αλλού να υπάρχει εναλλάξιμο. Δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε εδώ ένα κλειδί οδοντώσεων και να ανοίξουμε αυτή την κλειδαριά ή να είναι ένα αριστερόστροφο και δεξιόστροφο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτά τα κλειδιά είπατε και του κ. Ξηρού και του κ. Γιωτόπουλου είναι αντίγραφα. Δεν είναι πρωτότυπα κλειδιά.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι αντίγραφα σε εναλλάξιμο προφίλ και το επισημαίνουμε στην έκθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πάτε στο καλό. Ο κ. συνάδελφος θέλει να κάνει μία ερώτηση στον κ.Γιωτόπουλο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποια η τοποθέτησή σας και ποια εξήγηση δίνετε για τα τρία επίμαχα κλειδιά;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία. Δεν υπήρχαν αυτά τα κλειδιά σπίτι μου. Ήθελα να ρωτήσω κ. μάρτυς πριν φύγετε....

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Συγγνώμη. Δεν υπήρχαν στα κλειδιά στην αρμαθιά αυτή επάνω;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν κλειδιά αλλά δεν ήταν αυτά. Είναι αυτά τα διπλά κλειδιά που επεσήμανε ο κ. Πρόεδρος τα οποία είναι διπλά κλειδιά του σπιτιού μου και των Λειψών.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποια εξήγηση δίνετε εσείς; Υποθετική.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι κάποιος τα έβαλε. Κάποιος έβαλε τρία κλειδιά τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα έχει κάνει η Αστυνομία.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο κουδούνι της Βουτζά 40 τί όνομα υπήρχε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πεϊνό. Μπορώ να σας πω το εξής: ότι μάλιστα επειδή η σύζυγός μου είναι της καθαριότητας περνούσε κάθε δυο μέρες και το καθάριζε αυτό και ξέρει τα κλειδιά. Αποκλείεται αυτά τα κλειδιά να υπήρχαν εκεί. Θα σας το πει και η ίδια όταν θα έρθει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα την εξετάσουμε στην ώρα της.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα κλειδιά τρίαινα που λέτε, απ’ ότι καταλαβαίνω υπήρχε ένα από αυτές τις κλειδαριές της Δαμάρεως ήταν τρίαινα, που είναι μακρύ κλειδί και φαίνεται με το μάτι. Πόσα από τα κλειδιά τα 43 που βρήκατε σε μένα ήταν τέτοια, τρίαινα; Αυτό το μοντέλο το μακρύ.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Από τα κλειδιά που βρήκαμε σε σας.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πόσα ήταν; Ένα ή δύο;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σίγουρα είναι ότι έχουμε βρει και ένα άλλο και το έχω και φωτογραφία, το οποίο βρέθηκε σε εσάς. Έχω και άλλο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό το κλειδί βρέθηκε σε εσάς και βρέθηκε και στο διαμέρισμα της οδού Βουτζά 40. Σύμφωνα με το έγγραφο που μας έχει αποσταλεί είναι το κλειδί της εισόδου του διαμερίσματος.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή μου ήταν, δύο κλειδιά από τα 43, ένα ή δύο;

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δύο ήταν σίγουρα. Για παραπάνω δεν θυμάμαι αυτή την στιγμή γιατί δεν έχω κοιτάξει όλα τα δικά σας.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πω δηλαδή ότι δεν είχατε να ψάξετε ανάμεσα σε 43 αλλά σε 2. Ψάχνετε μια κλειδαριά τρίαινα και βλέπετε με το μάτι ποια είναι τα κλειδιά που πάνε στην τρίαινα.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, αλλά δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο κλειδιά κ. Γιωτόπουλε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο ήταν.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Συνολικά από όλους υπήρχαν και άλλα κλειδιά.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τρίαινα ποια ήταν; Δύο ήταν μόνο, αυτό μου είπατε.

Γ. ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Από εσάς ναι, μόνο δύο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υποθέτω ότι κάποια τέτοια αναλογία θα υπάρχει και στους άλλους. Υποθέτω. Γιατί δεν έχει ο καθένας 50 κλειδιά τρίαινα στην τσέπη του. Έχει 10 και 1 είναι η τρίαινα. Να τελειώσω την απάντηση που μου ζήτησε ο κ. Δικαστής πριν.

Στην ανάκρισή μου μου είπαν το εξής: πες τώρα, έχεις πάει στις γιάφκες, ομολόγησε. Βρήκαμε φωτογραφία σπίτι σου με τον Κουφοντίνα. Εγώ αυτό το αρνιόμουν και την άλλη μέρα μου το πήραν πίσω. Το αρνιόμουν. Λέω τώρα εγώ: εάν είχαν βρει το κλειδί δεν θα μου έλεγαν «ορίστε, βρήκαμε το κλειδί και τελείωσαν όλα;›.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εγώ άλλο θέλω να σας ρωτήσω. Δηλαδή τελικά η Αστυνομία σας παρέδωσε 3 κλειδιά που δεν είναι δικά σας; Αυτό λέτε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό βγήκε εκ των υστέρων.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Φέρτε τα 3 κλειδιά να τα δούμε. Να τα συγκρίνει και η Αστυνομία. Φέρτε τα.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα έχει η γυναίκα μου, βεβαίως.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Φέρτε τα να τα δούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά που απεδόθησαν ας τα φέρει άμα θέλει.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Αυτά τα οποία σας απέδωσαν και λέτε εσείς ότι δεν είναι δικά σας. Φέρτε τα να τα δούμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Γιωτόπουλε, λέτε ότι έγινε αυτό που λέτε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στην οδό Πάτμου βρέθηκαν κλειδιά στην κατοχή σας;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατάλαβα την ερώτηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για την οδό Πάτμου....

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί σχέση έχει με την οδό Πάτμου;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Περιμένετε. Εκεί βρέθηκαν κλειδιά δικά σας που να ανοίγουν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας αποδίδονται κλειδιά τέτοια; Αυτό ρωτάει ο κ. Εισαγγελεύς.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια στιγμή, δεν το κατάλαβα. Δηλαδή εάν επάνω μου βρέθηκαν κλειδιά που να ανοίγουν την Πάτμου;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για την οδό Δαμάρεως είπατε ότι είναι κατασκευασμένο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για την οδό Πάτμου;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν βρήκαν κλειδιά που να ανοίγουν την Πάτμου;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Εγώ θα σας ρωτήσω το εξής: γιατί κράταγαν αυτά τα τρία κλειδιά επί 8 μήνες και τα έφερναν αμέσως;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν μου απαντάτε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δώστε μου μια λογική εξήγηση γιατί δεν το έβγαλαν αμέσως; Δώστε μου μια λογική εξήγηση την στιγμή που έχουν την κλειδαριά μπροστά τους. Να μην την ανοίξουν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαν εδώ και θα τα εκτιμήσουμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είχε τις προκηρύξεις και τα υπόλοιπα στην Πάτμου. Υπήρχε η σχέση κ. Εισαγγελέα. Με Δαμάρεως δεν υπήρχε σχέση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για να δέσει κύριε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για να δέσει και η Δαμάρεως. Πώς θα έδενε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν τα έβγαλαν τα κλειδιά; Γιατί κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι τα έβαζαν στην κλειδαριά για να ανοίξουν. Κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό ρωτάω κι εγώ. Γιατί για την γιάφκα της οδού Πάτμου δεν κάνουν κλειδιά να σας δέσουν;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Γιατί είχαν άλλα, είχαν βάλει άλλα, γι’ αυτό.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσέξατε κ. Γιωτόπουλε τί είπατε; «Γιατί είχαν άλλα›. Και μετά λέτε «γιατί είχαν βάλει άλλα›. Ξέρετε πώς τα προλαβαίνω όλα; Όλα τα προλαβαίνω εγώ.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν καταλαβαινόμαστε τώρα τί λέμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ καλά καταλαβαινόμαστε. Εμείς τουλάχιστον είμαστε άνθρωποι που καταλαβαίνουμε. Διαπίστωσα αυτές τις μέρες που μιλάμε ότι είστε άτομο ιδιαίτερης ευφυίας, ιδιαίτερης ευστροφίας, έχετε καθολική αντίληψη των πραγμάτων και του χώρου και μία λέξη που λέτε τώρα είδατε πώς την είπατε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε κ. Πρόεδρε, όλοι καταλαβαίνουμε τί έχει γίνει τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί έχουμε καταλάβει; Εγώ δεν καταλαβαίνω.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα όταν μου έκαναν την ανάκριση....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θέμα είναι ότι καταλαβαίνουμε διαφορετικά πράγματα ή εμφανίζουμε διαφορετικά πράγματα κατά την δική σας αντίληψη. Μπαίνουμε σε μία άλλη φάση αυτή την στιγμή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή