Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (10/06/2003) Μέρος 7/9

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2003 21:07
A- A A+

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ψεύδος δεν αντέχεται. Θα το δείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, αφήστε τον άνθρωπο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτό βγαίνει αυτή η ιστορία με τα κλειδιά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Περιμένετε μέχρι το τέλος να τελειώσει η διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πλέον μπαίνουμε σε άλλη διαδικασία, σε στάση της διαδικασίας. Έχουμε τους μάρτυρες της πολιτικής αγωγής πλέον. Βλέπω τον κ. Λυκουρέζο εδώ και φαντάζομαι ότι θα έχουν έρθει.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Έχουμε προτείνει από την αρχή μάρτυρα πολιτικής αγωγής τον κ. Καμμένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τον κ. Καλατζή, του οποίου διαβάσαμε όμως.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Ο κ. Καμμένος είναι εδώ να καταθέσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παναγιώτης Καμμένος.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν αρχίσει την κατάθεσή του επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω κάτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Τις πρώτες μέρες της διαδικασίας είχα υποβάλλει και ένα αίτημα προς το Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι γνωστό.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Για την κλήτευση κάποιων μαρτύρων. Επειδή δεν ξέρω – ίσως αν δεν το παρακολούθησα να με συγχωρήσετε για την επανάληψη – δεν έχω ακούσει απόφαση ιδίως και το περιορίζω για να κληθεί να καταθέσει εδώ ο Διευθυντής της Εντατικής Μονάδος του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ο κ. Ρούσσος και η Ψυχίατρος που παρακολουθούσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα διαβάσαμε όλα εδώ πέρα, την έκθεση. Τελειώνουμε με αυτά.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: ¶ρα κρίνετε ότι δεν χρειάζεται να καταθέσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν χρειαστεί προς το τέλος μπορεί να το ζητήσουν και αυτοί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κι εγώ αυτή την γνώμη έχω. Επειδή ο κ. Σάββας Ξηρός αμφισβητεί εντόνως.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την έκθεση που διαβάσαμε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν πορισματική έκθεση με λεπτομέρεια. ¶μα θέλουν τους είπα να το σκεφτούν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επειδή θα φέρει δικούς τους γιατρούς εξ’ όσων γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάρτε και τον κ. Ρούσσο. Δεν υπάρχει νομίζω για τον μάρτυρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι κ. Πρόεδρε.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ολοκλήρωσα. Θα ήθελα δύο πράγματα να επισημάνω. Νομίζω κι εγώ ότι είναι απολύτως αναγκαία η εδώ προφορική κατάθεση του κ. Ρούσσου για να μπορέσει να δώσει πολλές εξηγήσεις σε ερωτήματα που θα υποβληθούν και δεύτερον, υπάρχουν και οι δύο πραγματογνώμονες που είχαν ορισθεί από τον κ. Ανακριτή, ο κ. Μπέλιος και η κα Τούση αν δεν κάνω λάθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα διαβάσαμε όλα και γι αυτού ούτε τον κ. Καλατζή ....

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Την κατάθεση του κ. Ρούσσου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί εμμένουμε.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Και η Ψυχίατρος του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ που παρακολουθούσε μαζί του όλη την διαδρομή της νοσηλείας του κ. κατηγορουμένου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ονομάζεστε Καμμένος Παναγιώτης.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Παναγιώτης του Ηλία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε Βουλευτής. Γεννηθήκατε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το 1965 στην Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατοικείτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατοικώ στην Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Λυκουρέζο, παρακαλώ να τον εξετάσετε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε θα ήθελα να πω δυο κουβέντες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλετε να πείτε πρώτα κάτι εσείς. Συνηθίζουμε στους μάρτυρες που προτείνουν να τους εξετάζουμε εμείς τελευταίοι.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Θέλω να σας πει καταρχήν γιατί προτάθηκε ως μάρτυς, τί γνωρίζει για την υπόθεση για συγκεκριμένους κατηγορουμένους και για την όλη δράση της 17Ν. Από πού τα γνωρίζει, πώς τα γνωρίζει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα είμαι αρκετά σύντομος και περιεκτικός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ περιεκτικά να είναι όλα μέσα όσα έχετε να πείτε και αν χρειαστούμε διευκρινήσεις θα τις ζητάμε εμείς.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν θεωρώ καθήκον μου να καταθέσω σε αυτήν την δίκη ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου για μία Οργάνωση η οποία κατά την άποψή μου και κατά την άποψη και της Βουλής των Ελλήνων με ομόφωνες αποφάσεις έχει πλήξει την χώρα τα τελευταία 28 χρόνια.

Πιστεύω ότι αρκετές παραλήψεις οι οποίες έγιναν, αδιαφορία εκ μέρους και των Αρχών οδήγησαν στο να απασχολεί αυτή η Οργάνωση με θανατηφόρα χτυπήματα την χώρα και ότι υπέστη το κύρος της χώρας τρομερά πλήγματα. Όλοι από εμάς υπηρετούμε σε Οργανισμούς, εγώ είναι Αντιπρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη δεχόμασταν συνεχώς επιθέσεις για το θέμα της υπάρχουσας τρομοκρατίας στην χώρα.

Θεωρώ κ. Πρόεδρε ότι είναι καθήκον μου να καταθέσω διότι το 1990 με 1993 υπήρξα και Σύμβουλος του Πρωθυπουργού στα θέματα της τρομοκρατίας. Είχα στενή συνεργασία με τον αείμνηστο Εισαγγελέα Τσεβά και προσπαθούσα εκείνη την εποχή να επιλύω διάφορα προβλήματα τα οποία ανέκυπταν και διαφορές μεταξύ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών όπου υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες εκείνη την περίοδο αλλά και εν συνεχεία, όπως επίσης και να ενημερώνω και την πολιτική ηγεσία σχετικά με τις εξελίξεις που υπήρχαν.

Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι σήμερα στο Δικαστήριό σας δικάζεται η 17Ν. Κάθονται στις καρέκλες των κατηγορουμένων φερόμενοι ως δράστες της 17Ν κάποια από τα άτομα τα οποία έδρασαν σε αυτή την Οργάνωση και ίσως και κάποιοι οι οποίοι δεν είχαν ουδεμία σχέση με αυτή την Οργάνωση. Θα σας εξηγήσω εν συνεχεία συγκεκριμένα.

Πιστεύω όμως ότι λείπουν από το εδώλιο των κατηγορουμένων εκείνοι οι οποίοι ουσιαστικά ίδρυσαν αυτή την Οργάνωση, είχαν την υψηλή επίβλεψη αυτής της Οργάνωσης και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από το ότι υπάρχουν πάρα πολλά χτυπήματα της Οργάνωσης τα οποία ανέλαβε η Οργάνωση και τα οποία δεν υπάρχουν καν στην δικογραφία.

Με μία πρόχειρη μελέτη 17 από τα χτυπήματα τα οποία ανέλαβε την ευθύνη η 17Ν όπως του Αμερικάνου Τσάντες στις 15 Νοεμβρίου ΄83, την τετραπλή βομβιστική επίθεση κατά 4 Οικονομικών Εφοριών στις 5 Οκτωβρίου 1986, την τετραπλή βομβιστική επίθεση κατά 4 αυτοκινήτων Τούρκων Διπλωματών στο Παγκράτι στις 23 Μαίου 1988. Την τετραπλή βομβιστική επίθεση κατά 3 ξένων Τραπεζών και του σπιτιού του Γάλλου Στρατιωτικού Ακολούθου στις 23 Ιανουαρίου 1991. Η εκτόξευση ρουκέτας κατά της BP στις 28 Ιανουρίου 1991. Η εκτόξευση ρουκέτας κατά της Εφορίας Φιλαδέλφειας στις 30 Νοεμβρίου 1992.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Υπάρχει εδώ πέρα στην κατηγορία. Ποιος σας είπε ότι δεν υπάρχει. Όλα αυτά είναι στοιχεία της κατηγορίας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτές όλες οι επιθέσεις αναφέρονται και έχει αναληφθεί η ευθύνη από την 17Ν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς τους δικάζουμε και γι αυτές.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας απαντώ ότι δικάζουμε αυτή την στιγμή και γι αυτές τις κατηγορίες.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία, δικάζουμε και γι αυτές. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποια σοβαρά στοιχεία τα οποία θέλω να σας καταθέσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε πόσες υποθέσεις είναι εδώ πέρα; 80 τόσες.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή είδα όλο το κατηγορητήριο επιτρέψτε μου να σας πω ότι για συγκεκριμένα άτομα δεν υπάρχουν κατηγορίες. Για τις συγκεκριμένες δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά συγκεκριμένων ατόμων σε αυτές τις 17 υποθέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι συγκεκριμένα άτομα. Δικάζονται συγκεκριμένα πάντα άτομα διότι δεν παραπέμπονται υποθέσεις εδώ. Εδώ παραπέμπονται άτομα για κάποια πράξη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επίσης κ. Πρόεδρε έχουν γίνει από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας κατά εκείνη την περίοδο σοβαρές έρευνες και προκύπτουν από στοιχεία τα οποία θα σας τα καταθέσω. Ότι η Οργάνωση 17Ν και μιλώ για την Οργάνωση, δεν μιλώ για τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους που είναι σήμερα εδώ πέρα, σας είπα ότι εκεί έχω σοβαρές αμφιβολίες και πιστεύω ότι δεν βρίσκονται στο εδώλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή πιστεύετε ότι είναι και άλλα πρόσωπα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι και άλλα πρόσωπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να τα κατονομάσετε; Γιατί κι εμένα μου αρέσει να ακούω ονόματα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας απαντήσω κ. Πρόεδρε αμέσως. Από την μελέτη των Εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας προκύπτει και από την συλλογή των στοιχείων ιδιαίτερα όσον αφορά τις βόμβες από την συγκριτική εξέταση προκύπτουν ότι η τρομοκρατική Οργάνωση 17Ν είχε χρησιμοποιήσει σε ενέργειές της και άλλες ονομασίες, όπως η Κοινωνική Αντίσταση, η Λαϊκή Οργή η οποία έχει παρουσιαστεί και σαν άγνωστη Οργάνωση. Βάσει όμως όσων περιγράφονται σχετικά με την ταύτιση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν είναι η ίδια Οργάνωση και βεβαίως και άλλες βόμβες που φέρονται από την Αστυνομία εκείνη την εποχή σαν άλλες Οργανώσεις.

Όσον αφορά την Κοινωνική Αντίσταση θα σας πω κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα για να μην σας μπλέξω με όλες τις υποθέσεις και θα σας αναφέρω και τον αριθμό των κρατικών εγγράφων τα οποία μπορεί να ζητήσει το Δικαστήριό σας. Εγώ ως Βουλευτής αυτή την στιγμή και ως πολίτης δεν έχω δικαίωμα να το κάνω. Με την ιδιότητά μου την προηγούμενη είχα δικαίωμα και πρόσβαση και έχω σημειώσει συγκεκριμένους φακέλους, όπου θα διαπιστώσετε ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί οι οποίο χρησιμοποιήθηκαν από αυτές τις Οργανώσεις συμπεριλαμβανομένων και των περίφημων «ορφανών› βομβών ήταν από το ίδιο άτομο και είχαν την ίδια τεχνολογία και τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούσε η 17Ν.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί από εκεί μπορείτε να οδηγηθείτε στο ποια άλλα πρόσωπα σήμερα δεν δικάζονται εδώ. Το Νοέμβριο του ΄88 στην έκρηξη που έγινε στην Σπύρου Μερκούρη 80 εναντίον του Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανου Μάνου, με το έγγραφο 4945 φάκελος 6565/3 της 16ης/11/88 διαβιβαστικό της ΔΑΕΕΒ προς το Χημείο και η απάντηση του Χημείου στο φάκελο 14/211, το Νοέμβριο του ΄88 στην έκρηξη Ηροδότου 6 εναντίον του κ. Λάτση με φάκελο της Σημάνσεως του Χημείου 14/211 και τον Δεκέμβριο του ΄88 στην έκρηξη Αρεταίου 21 με φάκελο της ΔΑΕΕΒ 5249656 5/1/26 στις 5/12/88 αποδεικνύεται ότι η Οργάνωση Κοινωνική Αντίσταση είχε ακριβώς τον ίδιο μηχανισμό και την ίδια τεχνολογία.

Το ίδιο συμβαίνει με την Λαϊκή Οργή όπου τον Ιούλιο του 1990 στον εμπρησμό που έγινε στην Τερτσέτη 9 με αριθμό φακέλου της ΔΑΕΕΒ 1553.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε Νομικός;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι δεν είμαι Νομικός. Είμαι Οικονομολόγος και έχω σπουδάσει Εγκληματολογία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας θέτω υπόψη ότι δεν μπορεί το Δικαστήριο αυτή την στιγμή να απαγγείλει κατηγορία, να καλέσει και άλλους εδώ πέρα και να τους πει «καθίστε κι εσείς τώρα επί τη ευκαιρία›. Αυτά δεν έπρεπε να τα δώσετε στον Εισαγγελέα; Υπάρχει Εισαγγελέας. Να πάτε να τα καταθέσετε, να γίνει ανάκριση από τον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή όπως γίνεται συνήθως και να βρούμε και άλλους. Εδώ τώρα έχουμε αυτούς για ορισμένες πράξεις. Δεν μπορούμε να τα διευρύνουμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν αποκλείεται κάποιοι εξ αυτών να έχουν....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο ότι βέβαια μου αρέσει που ακούω. Είναι πολύ ενδιαφέρον, ότι αυτή η Οργάνωση ήταν συγκοινωνούν δοχείο με κάτι άλλο. Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό και θέλω να το ακούσω. Αλλά όχι όμως με τέτοιες λεπτομέρειες, αριθμούς φακέλων κλπ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μην σας δώσω λεπτομέρειες κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα ήθελα όλα αυτά να τα διαβιβάσουμε στον κ. Εισαγγελέα για να κάνει και αυτός την δουλειά του. Να πάει στον Εφέτη Ανακριτή να βρούμε και άκρη, να βρούμε και άλλους. Εγώ δεν λέω να μην βρούμε άλλους. Αλλά ετούτο το Δικαστήριο όμως δεν μπορεί να κάνει παρεμπίπτουσες ενέργειες. Να πούμε δηλαδή ότι μια και δικάζουμε τούτη, ξέρεις είναι και η άλλη Οργάνωση, άντε να πηδήσουμε στην άλλη Οργάνωση. Ξέρετε τί θα μας πουν; Αφήσατε το γάμο και πάτε για πουρνάρια. Εδώ είναι να τελειώνει ετούτη η ιστορία που είναι εδώ μέσα με αυτούς που έχουμε, να τα έκαναν αυτά και πόσοι από αυτούς. Είπατε «δεν ξέρω αν είναι και όλοι›. Αυτό μου είπατε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας απαντήσω. Έχω σοβαρές αμφιβολίες και μάλιστα από την έρευνα που είχε διεξαχθεί για συγκεκριμένο κατηγορούμενο, για τον κ. Ψαραδέλλη επειδή έγινε ενδελεχής έρευνα εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε καμία ανάμειξή του. Ενώ αντιθέτως παραδείγματος χάρη για τον κατηγορούμενο κ.Τζωρτζάτο ο οποίος είχε συλληφθεί το 1993 και μάλιστα με παρέμβαση πολιτικών με την ιδιότητα του δικηγόρου και σας ζητώ να καλέσετε τον κ. Λαμπαδιάρη, τον Αρχηγός της Αστυνομίας που εξετάσατε να σας δηλώσει το ποιοι επενέβησαν. Για τον κατηγορούμενο κ. Τζωρτζάτο δεν ελήφθησαν ούτε δακτυλικά αποτυπώματα.

Σας λέω συγκεκριμένα ότι για την υπόθεση Τζωρτζάτου είχε συλληφθεί το ΄93. Υπήρχαν παρεμβάσεις στον Αρχηγό τότε της Αστυνομίας και αφέθηκε ελεύθερος. Σας είπα ότι με την ιδιότητά μου ως Συμβούλου του Πρωθυπουργου εξετάζαμε εκείνη την υπόθεση και βεβαίως γνωρίζαμε ότι ο κ. Τζωρτζάτος εκατηγορείτο ο άνθρωπος. Δεν ξέρω αν είχε ανάμειξη ή δεν είχε. Πάντως τότε είχε συλληφθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχαν παρέμβει ποιοι κύριε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Καμμένε, αν έρθει ο κ. Λαμπαδιάρης θα το βεβαιώσει αυτό που λέτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και να το βεβαιώσει τώρα τί θα το κάνουμε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το καταθέτω ενόρκως κ. Εισαγγελέα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ο μάρτυρας είναι που χρησιμοποιεί πυροτεχνήματα, όχι η υπεράσπιση. Αν έχει συγκεκριμένα στοιχεία να μας πει «ξέρετε, παρενέβη ο κ. Μυλωνάς, παρενέβη ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Χ, Ψ, Ω›. Έτσι να λέμε γενικώς και αορίστως;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι αυτό ρωτάω, ποιος παρενέβη λοιπόν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω λοιπόν ότι καλέστε τον κ. Λαμπαδιάρη κ. Πρόεδρε και θα σας πει ότι υπήρχαν δύο δικηγόροι οι οποίοι είναι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου οι οποίοι έκαναν παρέμβαση στον τότε Αρχηγό και κακώς δεν εξετάστηκε. Δεν ξέρω αν ο κ. Τζωρτζάτος είναι αναμειγμένος στην Οργάνωση ή αν έχει κάνει δολοφονίες. Γνωρίζω ότι σήμερα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και γνωρίζω και οφείλω να σας καταθέσω ότι το ΄93 συνελήφθη. Υπήρχε παρέμβαση και αφέθηκε ελεύθερος.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να αναφέρετε ποιοι είναι αυτοί οι δύο Βουλευτές Δικηγόροι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας απαντώ.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τους ξέρετε αν κατάλαβα καλά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπεύθυνος είναι ο κ. Λαμπαδιάρης.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή το είπε ο κ. Λαμπαδιάρης και ντρέπεστε να το πείτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ αναμείχθηκε με την υπόθεση διότι εκείνη την εποχή υπήρξε σχόλιο.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να μου πείτε τα ονόματα αυτών των δικηγόρων αλλιώς θα σταματήσω να σας εξετάζω. Δεν έχετε δικαίωμα. Θα μου πείτε ονόματα. Ποιοι είναι αυτοί;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Λαμπαδιάρης ανέφερε τότε προς τον Πρωθυπουργό ότι υπήρχε πολιτική παρέμβαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι είναι σήμερα δύο Βουλευτές;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Λαμπαδιάρης είναι μάρ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους ξέρετε εσείς; τυρας εδώ πέρα, μπορεί να σας πει.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορεί να κάνω λάθος στο ποια ονόματα είναι. Σας λέω όμως ότι είναι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μπορεί ο κ. Λαμπαδιάρης να σας καταθέσει.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ή τους ξέρετε και πρέπει να τους πείτε ή δεν τους ξέρετε και παραπλανάτε το Δικαστήριο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας θυμίσω λοιπόν ότι υπήρξε δημοσίευμα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› εκείνη την εποχή το οποίο αναφερόταν και στο όνομά μου, το οποίο γινόταν επίθεση και εναντίον μου για το θέμα της συλλήψεως Τζωρτζάτου. Ότι αφέθη ελεύθερος ο Τζωρτζάτος και κάποιοι σαν τους Καμμένους κλπ. Εγώ δεν είμαι υπεύθυνος να σας πω αυτά που ο κ. Λαμπαδιάρης διαβίβασε στην τότε πολιτική ηγεσία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν είστε υπεύθυνος.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας καταθέσω πράγματα για τα οποία δεν έχω ιδία γνώση; Θα σας καταθέσω αυτά που έχω ιδία γνώση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ρωτάω λοιπόν. Θα πείτε, εκ πληροφοριών μου είναι ο τάδε και ο τάδε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Λαμπαδιάρης ανέφερε τότε ότι υπήρξε παρέμβαση και μάλιστα μου επετέθησαν στο γραφείο μου δύο Βουλευτές της τότε Αντιπολιτεύσεως και αναγκάστηκα μετά από την πίεση και δεν προχωρήσαμε ούτε στην εξέταση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου. Αλλά αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβαινε. Εγώ δεν μπορώ να σας πω πράγματα τα οποία δεν έχω δει ο ίδιος ή δεν γνωρίζω. Είμαι υποχρεωμένος όμως να σας διαβιβάσω αυτά που ο Αρχηγός της Αστυνομίας ο κ. Λαμπαδιάρης μου έδωσε και πήγαν προς την Πολιτική Ηγεσία. Από κει και πέρα δεν μπορώ να σας πω πράγματα τα οποία εγώ ιδίοις σώμμασι δεν γνωρίζω. Αυτά που έχω δει και αυτά τα οποία καταθέτω ......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρέπει να ρωτήσω. Τους ξέρετε ή δεν τους ξέρετε αυτούς; Μπορείτε να πείτε τα ονόματα; Τα ξέρετε μάλλον τα ονόματα; Εάν δεν τα ξέρετε μπορείτε να μου πείτε «δεν τα ξέρω›. Αλλιώς θα σας ρωτήσω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας απαντώ ότι εμένα μου αναφέρθηκε από τον κ. Λαμπαδιάρη ότι πολιτικά πρόσωπα έκαναν παρέμβαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ονόματα δεν σας είπε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα ονόματα τα είπε στον Πρωθυπουργό και τα έχει πει και δημοσίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπε σε σας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε μένα όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι πέστε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το είπα από την αρχή κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, όχι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω εκ πληροφοριών ποιοι ήσαν δεν σημαίνει τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς αν μάθατε ποιοι ήσαν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σημαίνει τίποτα. Εγώ θα σας πω αυτά που γνωρίζω και αυτά που υπευθύνως μπορώ να σας καταθέσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δυο λοιπόν οι οποίοι είναι ήδη Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τίνος είναι; Του ΚΚΕ; Της Νέας Δημοκρατίας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι του ΠΑΣΟΚ. Είπα Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Της τότε Αντιπολιτεύσεως είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε ήταν αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν το 1993.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το 1993 ποια ήταν τότε η Κυβέρνηση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αντιπολίτευση ήταν τότε το ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός, το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να ήταν από άλλα δηλαδή. Δεν λέτε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν λέω. Ο κ. Λαμπαδιάρης μπορεί να σας πει. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα καλέσουμε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του ΄93 ήταν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θυμάμαι.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μετά διελύθη η Βουλή και έγιναν εκλογές στις 10 Οκτωβρίου 1993.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Της τότε Αντιπολιτεύσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί εδώ είναι σοβαρά αυτά που λέτε τώρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πιο μήνα ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουν δημοσιευθεί αυτά κύριε Πρόεδρε, δεν έχω ακριβώς μαζί μου τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πριν τον Σεπτέμβριο ή μετά;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πριν, πριν, ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι έκανε ο αρμόδιος Υπουργός Δημοσίας Τάξεως;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο πρωθυπουργός είχε την πολιτική, ότι δεν ήθελε να παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης και καλώς έπραττε και στο έργο της αστυνομίας, ζητούσε ευθύνες εάν κάτι δεν προχωρούσε σωστά.

Τότε λοιπόν ο κ. πρωθυπουργός θυμάμαι ότι κάλεσε τον κ. Λαμπαδιάρη, προκειμένου να του πει για ποιο λόγο δεν εξετάστηκε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ο οποίος συνελήφθη γιατί είχε γίνει φασαρία και του είπε ότι υπήρξε η παρέμβαση, αυτά δημοσιεύθηκαν κιόλας κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί υπάκουσε κύριε Καμένε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εάν μου επιτρέψετε να προχωρήσω θα είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα. Όσον αφορά λοιπόν τις τρεις οργανώσεις αυτές?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέτε και πραγματικά εμένα με καθίζει κάτω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην διάθεσή σας να καταθέσω και τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής κύριε Πρόεδρε.

Ο κ. Λαμπαδιάρης έφυγε από Αρχηγός της Αστυνομίας εν συνεχεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κύριε μάρτυρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό που σας καταθέτω για τις τρεις αυτές οργανώσεις γιατί από εκεί μπορεί να προκύψουν και τα άλλα πρόσωπα τα οποία ίσως δεν υπάρχουν και τα πρόσωπα που σήμερα δικάζετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιες είναι οι οργανώσεις αυτές;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι οργανώσεις αυτές είναι η Κοινωνική Αντίσταση, η Λαϊκή Οργή, όπως επίσης και οργανώσεις που δεν ανέλαβαν τις ευθύνες για τα χτυπήματα τον Ιούλιο του ’90 με εμπρησμό στην Ευφρονίου 46-48 ο φάκελος της Σημάνσεως είναι ο φάκελος 14/425 και το διαβιβαστικό της Αντιτρομοκρατικής είναι το 1545 φάκελος 656 5/69 της 2-7-90.

Προχωρώ σ’ αυτά τώρα. Αυτές οι οργανώσεις λοιπόν όπως και η 17Ν, χρησιμοποιούσαν ακριβώς τους ίδιους μηχανισμούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ όμως ο μάρτυρας χρησιμοποιεί χαρτιά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ κύριε Πρόεδρε εκτιμώ τον κ μάρτυρα βαθύτατα και το έργο σας και μπράβο. Όμως αυτά που λέτε να μπουν σε ένα καλούπι τέτοιο που να αξιοποιηθούν, εγώ αυτό παρακαλώ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εάν με αφήσετε να προχωρήσω θα δείτε ότι είναι πολύ απλά τα πράγματα. Και μάλιστα αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, διερωτώντο από τότε, για ποιο λόγο οι συγκεκριμένες εκθέσεις και του Χημείου της Σημάνσεως και της ΔΑΕΒ, αφού γινόντουσαν οι έρευνες, δεν οδήγησαν στο συνδυασμό των συγκεκριμένων οργανώσεων.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυρα πιστέψτε με, με μεγάλη προσοχή σας ακούω και αυτά που λέτε είναι ενδιαφέροντα, αυτά τα καταγγείλατε έτσι συγκεκριμένα στον Εισαγγελέα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως κ. Εισαγγελέα. Και όχι μόνο αυτά, αλλά θα προχωρήσω να σας δώσω και ερωτήσεις που κατέθεσα στο Κοινοβούλιο τότε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακούστε κ. Καμμένε, ότι λέτε έχουν την αξία τους σίγουρα και ενδεχομένως και περαιτέρω θα ερευνηθούν και πρέπει να ερευνηθούν. Αλλά την κατηγορία αυτή περί της οποίας τώρα το Δικαστήριο ασχολείται, αυτή τη κατηγορία θα ήθελα εγώ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα, τα άτομα τα οποία ενήργησαν τότε και στη συγκεκριμένη εποχή που ενεργούσαν?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να σας πω κάτι, πείτε μας για την δολοφονία «Βρανοπούλου› αν ξέρετε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας απαντήσω κύριε Εισαγγελέα, και γι’ αυτό θα σας πω. Οι ενέργειες που σας αναφέρω, έγιναν την ίδια εποχή που φαίνεται ότι έδρασαν και κάποιοι από τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ’92 δολοφονείται ο Βρανόπουλος.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μιλάω για το ’88 και το ’90 και τις συγκεκριμένες οργανώσεις. Και αυτό γιατί; Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων που δυστυχώς μέχρι σήμερα, ουδέποτε έχουν ερευνηθεί, θα οδηγήσουν και σε συμπεράσματα για επαφές της οργάνωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που δεν έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Καμμένε ακούστε κάτι, πλην αυτών των κατηγορουμένων, ξέρετε κάποια άλλα πρόσωπα εν Ελλάδι ή και αλλαχού, τα οποία να έχουν εγκληματική δράση; Πείτε μας παρακαλώ συγκεκριμένα.

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα, εάν μου δώσετε πέντε λεπτά, νομίζω ότι θα μπορέσετε να καταλάβετε αυτό που σας λέω. Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί κ. πρόεδρε, ήταν μηχανισμοί οι οποίοι ταυτοποιούν το πρόσωπο το οποίο τους έβαζε.

Οι περιγραφές των συγκεκριμένων εγγράφων που δείχνουν τον τρόπο και μάλιστα μπορώ να σας συνδέσω και τα σχεδιαγράμματα τότε της εποχής που ταυτίζανε τα συγκεκριμένα ζητήματα, δείχνουν ότι υπήρχε άμεση σχέση των οργανώσεων.

Παράλληλα, η περίπτωση του Τζωρτζ Κάρος, τον οποίο εξετάζετε, που ανέλαβε την ευθύνη της 17Ν, ανευρέθησαν δυο αυτοσχέδιοι μηχανισμοί, ηλεκτρικοί πυροκροτητές, οι οποίοι είχαν και κατασκευαστεί από κοινού στους πυροκροτητές Νο8 εντός των οποίων είχε τοποθετηθεί μικρή ποσότητα πυρίτιδας και εντός αυτής είχε προσαρμοστεί το λαμπάκι που είχε αφαιρεθεί το γυάλινο μέρος και υπήρχε ?πυρακτώσεως

Και αυτό το λαμπάκι στερεωτής με μονωτική ταινία λευκού χρώματος, ο ίδιος όμως αυτός ο αυτοσχέδιος μηχανισμός, και ηλεκτρικός πυροκροτητής είχε βρεθεί τον Ιούνιο του 1984, που ανευρέθη στο Κακουργιοδικείο της Σανταρόζα και ο ίδιος ακριβώς είχε βρεθεί τον Ιούλιο του ’84, στην βόμβα που ευρέθη εις την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση τότε στην Αγία Παρασκευή και οι ίδιοι πυροκροτητές είχαν ανευρεθεί τον Ιούνιο του ’85 στην οικία Χρήστου Τσουτσουβή, στην οδό Λυδίας 6.

Αυτά φαίνονται ξεκάθαρα από τις εκθέσεις που υπάρχουν και από την σήμανση. Η συνοικία του κ. Τσουτσουβή..

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: (Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε η δολοφονία ανθρώπων έλυνε πολλά προβλήματα εκείνη την εποχή, αλλά ίσως όχι τώρα. Η συνοικία του Χρήστου Τσουτσουβή στη Λυδίας 6?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ρωτάω τι να πάμε να κάνουμε τώρα, να πάμε να συλλάβουμε και τον Τσουτσουβή;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε πρόεδρε, είναι ακριβώς τα ίδια που βρέθηκαν στην Πάτμου 84.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, και ήταν και σας λέω εγώ ότι ήταν τα ίδια. Ας τα δεχθούμε ότι είναι τα ίδια, τι μπορεί να κάνει τώρα το Δικαστήριο γι’ αυτά, εκτός από το να περνάει η ώρα μας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε υπάρχει ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος δρα με διαφορετικά ονόματα και με διαφορετικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Ε.Λ.Α. και εδώ αποκόβουμε κάποια κομμάτια από κάποιες συγκεκριμένες π

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τι να κάνουμε μπορώ εγώ να φέρω άλλους εδώ κ. Καμμένε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε μπορεί να διαβιβαστούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών αν είναι έτσι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία γιατί δεν τα πάτε εσείς;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακριβώς θα σας απαντήσω εγώ κατέθεσα το 1996 κύριε Πρόεδρε, στον Εισαγγελέα Διώτη και δεν προχώρησε τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να τα φέρω να μου τα δώσετε εμένα αυτά?.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας φέρω στη βουλή τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, όπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης τότε αποδέχεται τα δυο συγκεκριμένα έγγραφα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ είναι δικαστήριο και θέλει αποδείξεις. Ο μάρτυρας δεν δικαιούται να δίνει έγγραφα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μπορεί ο βουλευτής να ζητάει έγγραφα της Σημάνσεως κ.συνήγορε. θα ζητήσω εγώ έγγραφα της Σημάνσεως για να τα χρησιμοποιήσω; Ούτε ως βουλευτής δεν μπορώ να τα πράξω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Λυκουρέζο, ορίστε ρωτήστε τον εσείς και πείτε του, ότι ορισμένα που μας χρειάζονται εδώ για την απόδειξη μιας κατηγορίας που υπάρχει, ποια είναι χρήσιμα τέλος πάντων, γιατί πράγματι μπορεί να υπάρχει και σύνδεσμος με άλλες οργανώσεις κλπ, αυτά μπορείτε να τα πείτε ιστορικά και με λίγα λόγια. Μα να μου λέει φ τάδε κλπ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εάν οι ίδιοι άνθρωποι χτυπήσανε με διαφορετικές οργανώσεις, πολλές φορές και τα ίδια θύματα, έχουμε την περίπτωση Βαρδή Βαρδινογιάννη και τις βόμβες της Εκάλης, ήταν οι ίδιοι πυροκροτητές με άλλη οργάνωση που χρησιμοποίησε η 17Ν. Και έγιναν από τα ίδια πρόσωπα. Αυτό νομίζω ότι ενδιαφέρει το Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό βεβαίως ενδιαφέρει.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το καταθέτω λοιπόν. Σας λέω λοιπόν ότι, τα χτυπήματα τα οποία σας καταθέτω, και τα ευρήματα τα οποία ευρέθησαν με συγκεκριμένους αριθμούς από την Σήμανση, οδηγούν ξεκάθαρα, στο ότι υπήρχαν άλλα χτυπήματα και τα ίδια χτυπήματα της 17Ν που σήμερα δικάζονται τα οποία ταυτοποιούν τους δράστες. Και οδηγούν το Δικαστήριό σας, εγώ προσπαθώ να βοηθήσω το Δικαστήριό σας και είναι καθήκον μου να το κάνω. Θα ήταν πολύ απλό κ. Πρόεδρε, να μην καταθέσω, όπως έκαναν πολλοί άλλοι και να φύγω από εδώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή