ΗΠΑ : Εγκρίθηκε η ομοσπονδιακή βοήθεια από τη Γερουσία για τα πυρηνικά

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2003 08:16
UPD:08:17
A- A A+

H αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες βράδυ την ομοσπονδιακή βοήθεια πολλών δισ. δολαρίων προς τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, υπό τη μορφή πιστωτικών εγγυήσεων.

Η οικονομική συνέργεια του κράτους διατηρήθηκε στη νέα νομοθεσία για την Ενέργεια που συζητήθηκε στο σώμα, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, έπειτα από την καταψήφιση με ψήφους 50 προς 48 της τροπολογίας που είχαν εισηγηθεί Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, που επιθυμούν την κατάργηση των επιδοτήσεων.

Οι πιστωτικές εγγυήσεις θα επιτρέψουν στους βιομηχάνους του τομέα να συνάψουν δάνεια εγγυημένα από το αμερικανικό κράτος, με ευνοϊκά χαμηλότερα επιτόκια, προκειμένου να κατασκευασθούν άλλα έξι πυρηνικά εργοστάσια.

Ο Γερουσιαστής του Νέου Μεξικού Πίτ Ντομενίτσι, κύριος εισηγητής των μέτρων αυτών, υπογράμμισε πως η ομοσπονδιακή βοήθεια θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ώστε να παραμείνει η πυρηνική ενέργεια μία σημαντική πηγή ενέργειας στις ΗΠΑ. Σήμερα η πυρηνική ενέργεια ικανοποιεί περίπου το 20% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι πολέμιοι της ομοσπονδιακής βοήθειας προς τον πυρηνικό τομέα αντιτείνουν πως το όλο εγχείρημα μπορεί να στοιχίσει έως και 16 δισ. δολάρια στους Αμερικανούς φορολογούμενους, εάν οι νέοι αντιδραστήρες αποδειχθούν αναποτελεσματικοί και τελικώς κλείσουν, ένας κίνδυνος που είναι κατ'αυτούς πολύ ορατό.

Ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών σταθμών και η ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια εντάσσεται στο εθνικό ενεργειακό πρόγραμμα που προωθεί ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέινι, που παρουσίασε το 2001 για να μειωθεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από ξένες πηγές ενέργειας και το οποίο έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις στο Κογκρέσο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή