Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί κακοποίησης

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 12:55
EUROKINISSI /ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
A- A A+

Τη διενέργεια  προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τις καταγγελίες περί κακοποίησης από αστυνομικούς των συλληφθέντων για τρομοκρατία και τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό,  ζήτησε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου.

Συγγενείς των συλληφθέντων καταγγέλλουν ότι οι  νεαροί δεν χτυπήθηκαν κατά τη σύλληψή τους, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά κατά τις πρώτες ώρες της κράτησής τους στην Κοζάνη. Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι τους γρονθοκόπησαν επι ώρες στο κεφάλι και ότι οι φωτογραφίες τους που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ., είχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία ώστε να είναι λιγότερο εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού τους.

Οι γονείς του 24χρονου Ανδρέα Μπουρζούκου, κατήγγειλαν βασανισμό του από τις αστυνομικές αρχές, παρά το γεγονός, όπως ισχυρίζονται, ότι δεν προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψή του, ενώ ο δικηγόρος του υπέβαλε αίτημα μεταφοράς του σε νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας εξήγησε για το θέμα της επεξεργασίας των φωτογραφιών ότι  έγινε -όπως ενημερώθηκε-  προκειμένου να προσομοιάζουν οι δράστες με την εικόνα που θα έχει ο μέσος άνθρωπος, για να μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει.

Σε δηλώσεις του στο Μega, o υπουργός ξεκαθάρισε πως αν αποδειχθεί βασανισμός, οι κυρώσεις του νόμου θα είναι αμείλικτες. «Δεν υπάρχει θέμα ανοχής σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιουδήποτε κατηγορουμένου», διαβεβαίωσε ο υπουργός, πρόσθεσε ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε άκριτα κάποια άποψη», καθώς «δεν μιλάμε για ένα επεισόδιο εν λευκώ», αλλά «για τρομοκράτες βαρύτατα οπλισμένους που είχαν διαπράξει ληστεία».

«Θα γίνει έρευνα για να διαλευκανθεί πλήρως κάθε καταγγελία», δεσμεύθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. «Δεν μπορεί να γίνονται βασανισμοί σε κανέναν. Είμαστε κράτος δικαίου», υπογράμμισε.

Παιδαριώδεις και προκλητικές χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εξηγήσεις του υπουργού.

Οι  δηλώσεις του κ. Δένδια αποτυπώνουν την ακροδεξιά στροφή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στοχοποιεί τους αγώνες, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τελικά την ίδια τη δημοκρατία, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου και ταυτόχρονα υπενθυμίζει στον υπουργό ότι «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης, ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα δικαιολογούν βασανισμούς συλληφθέντων».

«Χείμαρρος» για το θέμα ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον Alpha 989 ζήτησε να υπάρξει άμεσα δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες βασανισμού των κρατουμένων.

«Εντυπωσιάστηκα», είπε, «με τη δήλωση του Δένδια περί photoshop ,ομολογεί ότι έκαναν τους συλληφθέντες μαύρους στο ξύλο». «Πρέπει», υπογράμμισε,  «να βάλουμε ενα φρένο στην κατάχρηση εξουσίας... η δημοκρατία πρέπει να διώκει το έγκλημα, αλλά να τιμωρεί τηρώντας το νόμο και οχι να προβαίνει σε βασανιστήρια» και στο σημείο αυτό δήλωσε ότι αναμένει τον υπουργό Δικαιοσύνης να βγει και να μιλήσει, ώστε «να μπει ενα φρένο στον κατήφορο»

ΚΟΝΤΡΑ

Οξεία αντίδραση Σ. Κεδίκογλου στις δηλώσεις Στ. Παναγούλη

04/02/2013 13:23

Την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου προκάλεσε δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη με αφορμή τις φωτογραφίες των συλληφθέντων της Κοζάνης και του βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν κρατά ούτε τα προσχήματα, σχολίασε ο βουλευτής. Εξομοιώνουν αγωνιστές με ληστές - τρομοκράτες, απάντησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, ο στόχος είναι διπλός, «να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό και να στείλουν ενα σήμα σε κάθε διαμαρτυρόμενο πολίτη».

Την ταχύτατη διερεύνηση κάθε καταγγελίας περί κακοποίησης ζήτησε και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι θα πρέπει «να εκδοθούν άμεσα» τα σχετικά πορίσματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Σημείωσε πάντως ότι η σύλληψη των τεσσάρων, «για τους οποίους υπάρχουν σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές σοβαρές ενδείξεις για την συμμετοχή τους σε τρομοκρατική ενέργεια» αποτελεί «μια σημαντική επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ.».

«Όταν κάνεις επανάσταση δε κρύβεσαι πίσω απο τη φούστα της μαμάς, πέφτει και καμιά σφαλιάρα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά για το θέμα στον ίδιο ραδιοσταθμό.

Ο κ. Παππάς τάχθηκε επίσης υπέρ της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών των συλληφθέντων, όταν πρόκειται -όπως είπε- για «σκληρούς τρομοκράτες με καλάσνικοφ».

Η Χρυσή Αυγή  είναι οπαδός της χούντας, είναι λογικό να ευχαριστιέται με τα βασανιστήρια, παρατήρησε ο κ. Παπαδημούλης και έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών. «Ή θα δίνονται όλες οι φωτογραφίες ή κανενός».

Σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή εξαπέλυσε επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά, καλώντας τα δύο κόμματα της Αριστεράς να πάψουν να παριστάνουν «τους συνηγόρους της αριστερής τρομοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ, Σπ. Λυκούδης, έχει ζητήσει εξηγήσεις και έρευνα «για τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων».

Τη διερεύνηση των καταγγελιών των οικογενειών τους για τις συνθήκες κράτησής τους ζήτησε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησης συλληφθέντων είναι φαινόμενο απαράδεκτο, με το οποίο ο λαός δεν πρέπει να εξοικειωθεί, όποια και αν είναι η βαρύτητα και η καταδίκη των διαπραχθέντων εγκλημάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση του Περισσού.

Παρέμβαση ΠΟΑΣΥ - ΠΟΑΞΙΑ

Στο θέμα των καταγγελιών για βασανισμό των συλληφθέντων παρενέβησαν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών.

Σε ανακοίνωση των ΠΟΑΣΥ - ΠΟΑΞΙΑ επισημαίνεται ότι «βεβιασμένες κρίσεις» και «η άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών περί βασανιστηρίων» στο στάδιο της ανάκρισης των συλληφθέντων, δεν βοηθούν την προσπάθεια των αστυνομικών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Ούτε μπορεί να επισκιάσουν το γεγονός των συλλήψεων και την πρόοδο των ερευνών, οι οποίες δεν έγιναν προφανώς κάτω από ιδανικές συνθήκες, κάτι που οι κάθε λογής κατήγοροι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν καθώς και τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες εκείνων που μάχονται στην πρώτη γραμμή του πυρός», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Για το λόγο αυτό οι δύο Ομοσπονδίες θεωρούν πως «είναι επιβεβλημένη και προαπαιτούμενο του δικαιϊκού μας συστήματος η διαλεύκανση στο "φως της ημέρας" της υπόθεσης αυτής για να μη μένουν στίγματα»

«Η δημοκρατία σίγουρα δεν εκδικείται, ακόμη και αυτούς που στρέφονται εναντίον της. Χρειάζεται όμως να διασφαλίζονται και αυτοί που έχουν επωμιστεί το ρόλο της προστασίας των θεσμών, κάτι που οφείλει να μη λησμονεί και να πράττει αδιαλείπτως η Πολιτεία», καταλήγει με νόημα η ανακοίνωση των ΠΟΑΣΥ - ΠΟΑΞΙΑ.

Στον εισαγγελέα Εφετών οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στους «Πυρήνες»

Οι συλληφθέντες Ιωάννης Μιχαηλίδης, 25 ετών και Δημήτρης Πολίτης, 22 ετών οδηγήθηκαν τον εισαγγελέα Εφετών, προκειμένου να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούσαν σε βάρος τους για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι άλλοι δύο, ο Ανδρέας-Δημήτριος Μπουρζούκος, 24 ετών και ο Νικόλαος Ρωμανός, 20 ετών, παρέμεναν υπό κράτηση στην Αντιτρομοκρατική.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεχισθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς», μεταξύ των οποίων θα είναι και οι Μιχαηλίδης και Πολίτης.

Όπως έγινε τέλος γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., στην κατοχή των Μιχαηλίδη και Πολίτη βρέθηκαν πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, με τα στοιχεία, αντιστοίχως, Γιακουμόπουλος Κωνσταντίνος του Γεωργίου και της Αναστασίας, γεν. 01-09-1987 στην Αθήνα Αττικής, δημότης Καλλιθέας Αττικής (ΑΔΤ: ΑΑ 003310 με ημερομηνία έκδοσης 28-04-2004 από Α.Τ. Καλλιθέας) και Καλύβας Ελευθέριος του Δήμου και της Άννας, γεν. 08-01-1993 στο Χολαργό Αττικής, δημότης Αράχωβας Βοιωτίας (ΑΔΤ: ΑΙ 011476 Δ.Α.Τ, με ημερομηνία έκδοσης 02-07-2009 από Τ.Α. Αμπελοκήπων).

Σε βάρος των τεσσάρων, υπενθυμίζεται, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της ληστείας από κοινού κατά συρροή, της αρπαγής από κοινού, της παράνομης οπλοφορίας, της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας, της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς, της χρήσης πλαστού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, της αντίστασης από δράστες που οπλοφορούν, της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών και της απλής σωματικής βλάβης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή