Σε συναυλιακό χώρο μετετράπη η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη

Ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης της Ν.Δ. κ. Στυλιανίδη στον υπουργό Εξωτερικών
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2003 09:39
UPD:10:05

A- A A+

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε συναυλιακό χώρο, υπέβαλε ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Με αυτή ερωτάται ο υπουργός :

* Ποια ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη διεξαγωγή της συναυλίας στην Αγία Σοφία.

* Γιατί, ενώ η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είχε γνώση του θέματος προτού διεξαχθεί η συναυλία δεν αντέδρασε εγκαίρως.

* Τι προτίθεται να πράξει μελλοντικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ώστε να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα που προσβάλλουν την ιερότητα του χώρου, να προστατευθούν σημαντικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης, που αποτελούν σύμβολα, όχι μόνο του ελληνισμού, αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Στην ερώτηση του κ. Στυλιανίδη, αναφέρονται επίσης τα ακόλουθα :

«Η πρωτοφανής ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης, να επιτρέψει τη διεξαγωγή συναυλίας στον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων χριστιανικών δογμάτων, όσο και Τούρκων ακαδημαϊκών και διανοουμένων, οι οποίοι θεωρούν ότι η ιερότητα τουο χώρου δεν αρμόζει στη διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων (π.χ. δηλώσεις του διευθυντή του μουσείου της Αγ. Σοφίας κ. Ερντέμ Γκιουζέλ στην εφημερίδα Zaman).

«Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χριστιανοσύνης, αλλά και γενικότερα του παγκόσμιου πολιτισμού, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO. Εκτός όμως από το γεγονός της προσβολής της ιερότητας του χώρου, τίθεται και θέμα αντοχής του κτιρίου, το οποίο δεν αντέχει σε μεγάλους θορύβους και κραδασμούς με προφανείς κινδύνους για τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά του ναού».

«Δυστυχώς, παρά τις αντιδράσεις ακόμη και Τούρκων διανοουμένων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν εκδηλώνει επίσημα κάποια αντίδραση. Η οικοδόμηση της ελληνοτουρκικής φιλίας, η οποία αποτελεί άλλωστε επιδίωξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, δεν πρέπει να βασίζεται στην ανοχή και την υποχωρητικότητα της ελληνικής πλευράς, αλλά στη συνεννόηση υπό όρους ισοτιμίας και σεβασμού των πολιτιστικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων των δύο λαών».

«Κι αυτό, τη στιγμή που δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά προσβάλλει με τη στάση της το θρησκευτικό αίσθημα του ελληνικού λαού, καθώς είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την επίδειξη μόδας στην Αγία Ειρήνη της Κωνσταντινούπολης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή