Αίγυπτος: Ποινική δίωξη του Μόρσι ζητεί η αντιπολίτευση

Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2013 18:25

Αστυνομικοί φρουρούν το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο της Αιγύπτου, μία ημέρα μετά τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα.

A- A A+

Τη διεξαγωγή μιας «ανεξάρτητης έρευνας» για τα «εγκλήματα» που διαπράχθηκαν κατά την καταστολή των διαδηλώσεων από τις αστυνομικές αρχές την Παρασκευή, ζήτησε το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, ο κυριότερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο.

Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως ενώνει τη φωνή της με τις εκκλήσεις για πτώση του καθεστώτος και απαίτησε ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι να κριθεί για «εγκλήματα» που διέπραξε η αστυνομία.

Το Μέτωπο συνήλθε έπειτα από μια νύχτα βιαιοτήτων στο Κάιρο, όπου από τις συγκρούσεις μπροστά από το προεδρικό μέγαρο σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.Το FSN κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις για την «υπεράσπιση της αξιοπρέπειας» των Αιγυπτίων, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

REUTERS

Οι χθεσινές βιαιότητες έγιναν παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης και των αντιπάλων της να αποφύγουν τη βία και να ευνοήσουν το διάλογο, σε ένα έγγραφο που υπογράφτηκε την Πέμπτη υπό την αιγίδα του Αλ-Άζχαρ, του σημαντικού θεσμού του σουνιτικού ισλάμ.

Το FSN απέκλεισε το ενδεχόμενο «να συζητήσει θέμα διαλόγου (...) προτού σταματήσει η αιματοχυσία, και καταστούν υπόλογοι οι υπεύθυνοι».

Ο συνασπισμός καταγγέλλει εδώ και μήνες τον Μόρσι, πρώτο ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου που εξελέγη τον Ιούνιο του 2012 και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους για κατάχρηση εξουσίας. Το FSN τάσσεται υπέρ μιας εξόδου από την κρίση με το σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή