Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά»

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 20:29
EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Πλήθος αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες έχει προκαλέσει το σχέδιο «Αθηνά», με το οποίο επέρχονται σαρωτικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Σε κατάληψη «επ' αόριστον» του ιδρύματος προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει από τη Δευτέρα ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στο σχέδιο που παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο σύλλογος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τα προβλήματα που συνεπάγεται η μεταφορά θέσεων και σπουδαστών σε άλλες ΤΕΙ (Φλώρινα, Σέρρες), και επισημαίνει ότι «οι απαραίτητες συγχωνεύσεις» θα μπορούσαν να γίνουν και «εντός του ιδρύματος».

Την «έντονη αντίθεση» της στις συγχωνεύσεις τμημάτων, που «οδηγούν στη συρρίκνωση του ιδρύματος κατά 60%» εξέφρασε και η διοίκηση του ΤΕΙ.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νάουσας Αναστάσιος Καραμπατζός τόνισε ότι η θέση της δημοτικής αρχής «να συνεχιστεί η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας στη Νάουσα είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη».

Το βράδυ, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, διοργανώνεται στη Φλώρινα σύσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης, για να συζητηθεί η σχεδιαζόμενη μεταφορά ενός τμήματος των ΤΕΙ Φλώρινας (σε Καστοριά) και ενός τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (στη Θεσσαλονίκη). Η δημοτική αρχή έχει εκφράσει ήδη την αντίθεση της στις αλλαγές, ζητώντας να παραμείνουν τα δύο τμήματα στην πόλη.

Στο μεταξύ, την παραίτησή τους ανακοίνωσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα τμήματα του οποίου απορροφώνται από άλλα Ιδρύματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά από λεπτομερή μελέτη των προτάσεων που αφορούν το Ίδρυμά μας διαπιστώνεται ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο που είχε αποδεχθεί η Διοικούσα Επιτροπή μετά τη διαβούλευσή μας με το υπουργείο Παιδείας στις 27 Δεκεμβρίου 2012, από το οποίο ουδέποτε υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση μέχρι σήμερα».

«Το ανωτέρω σχέδιο περιελάμβανε συγχωνεύσεις ομοειδών Τμημάτων Ιδρύματός μας σε μια προοπτική συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το σχέδιο αυτό πληρούσε βασικά επιστημονικά κριτήρια βιωσιμότητας και διοικητικής ενίσχυσης των ακαδημαϊκών μονάδων, καθώς τα οκτώ Τμήματά μας συνενώνονταν σε τέσσερα με ανάλογες κατευθύνσεις των παλαιών Τμημάτων και ταυτόχρονα δεν προκαλούσε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις», επισημαίνεται.

Με απόφαση του περιφερειάρχη Σπυρίδωνα Σπύρου, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών έκλεισαν σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια των έντονων αντιδράσεων που σημειώνονται από χθες το απόγευμα στη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, όταν έγινε γνωστό ότι καταργείται το ΤΕΙ Ιόνιων νησιών και παραμένουν μόνο δύο τμήματά του, στη Ζάκυνθο και το Λυξούρι, τα οποία διοικητικά θα ανήκουν στο νέο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων νησιών, με έδρα την Πάτρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» κλείνουν τα τμήματα, Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Τεχνολογίας Πληροφορικής στη Λευκάδα, Δημοσίων Σχέσεων - Επικοινωνίας και Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας στο Αργοστόλι, Τεχνολογίας Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Λυξούρι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή