Μάλι: Εκτελέσεις αμάχων από στρατό και αντάρτες καταγγέλλουν ΜΚΟ

Έρευνα ζητούν Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 16:42
REUTERS/JOE PENNEY

Μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι.

A- A A+

«Περίπου είκοσι» εξωδικαστικές εκτελέσεις από το στρατό του Μάλι στις βόρειες περιοχές της χώρας καταγγέλλει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες που δείχνουν ότι στις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή την παραμονή της γαλλικής επέμβασης, ο στρατός του Μάλι συνέλαβε και εκτέλεσε με εξωδικαστικό τρόπο περισσότερους από 20 αμάχους, κυρίως στην πόλη Σεβαρέ.

Η οργάνωση ζητεί επίσης να διεξαχθεί έρευνα για αεροπορική επιδρομή η οποία στοίχισε τη ζωή σε αμάχους στις 11 Ιανουαρίου, κατά την πρώτη ημέρα της γαλλικής επέμβασης.

Στόχος ήταν η πόλη Κόνα στο κεντρικό Μάλι και από τα πυρά έχασαν τη ζωή τους πέντε άμαχοι, μεταξύ των οποίων μία μητέρα και τα τρία μικρά παιδιά της.

Πάντως, σύμφωνα με την οργάνωση, γάλλοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι «δεν πραγματοποίησαν» πλήγμα στην Κόνα το πρωί της 11ης Ιανουαρίου.

Η Αμνηστία, η έκθεση της οποίας συντάχθηκε έπειτα από έρευνα 10 ημερών στις πόλεις Σεγκού, Σεβαρέ, Νιόνο, Κόνα και Ντιαμπάλι, κάνει επίσης λόγο για «κατηγορίες για αυθαίρετες και εσκεμμένες ανθρωποκτονίες» από την πλευρά των ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων, κυρίως εκτελέσεις αιχμαλώτων στρατιωτών.

Οι συγκεκριμένες ένοπλες οργανώσεις εκτέλεσαν στις 14 Ιανουαρίου στο Ντιαμπάλι πέντε τραυματισμένους στρατιώτες του Μάλι, καθώς κι έναν άμαχο, σύμφωνα με την έκθεση.

REUTERS

Η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση καταγγέλλει επίσης τη στρατολόγηση παιδιών στρατιωτών απ' αυτές τις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Από την πλευρά της, σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη στο Λονδίνο, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε το στρατό του Μάλι ότι «εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 13 ύποπτους ως μέλη των ισλαμιστικών οργανώσεων» και ότι «εξαφάνισε» πέντε άλλους άνδρες τον Ιανουάριο στις πόλεις Σεβαρέ και Κόνα.

Το HRW κατηγορεί εξάλλου τις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις στην Κόνα ότι εκτέλεσαν τουλάχιστον επτά στρατιώτες του Μαλί, πέντε από τους οποίους ήταν τραυματίες και ότι χρησιμοποιούν παιδιά ως στρατιώτες στις μάχες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή