Και η WSJ καταγγέλλει επίθεση από χάκερ

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 16:28
EPA/JUSTIN LANE

Τα γραφεία της  the Wall Street Journal στη Νέα Υόρκη.

 

A- A A+

Μία ημέρα μετά την αποκάλυψη από πλευράς των New York Τimes ότι είχαν γίνει στόχος «εκστρατείας» από πλευράς Κινέζων χάκερ, οι οποίοι υπέκλεψαν κωδικούς και διείσδυσαν σε υπολογιστές, η Wall Street Journal αναφέρει ότι και αυτή, με τη σειρά της, έχει γίνει στόχος αντίστοιχων επιθέσεων.

Όπως αναφέρθηκε, οι Κινέζοι χάκερ, σε αυτή την περίπτωση, «τρύπωσαν» στο δίκτυο της Wall Street Journal από τους υπολογιστές στα γραφεία της εφημερίδας στο Πεκίνο, και στόχος τους είναι η παρακολούθηση και ο «έλεγχος» της κάλυψης της Κίνας από την WSJ.

Σε ανακοίνωσή της, η εφημερίδα αναφέρει πως η επίθεση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρχές και ειδικούς από εταιρείες διαδικτυακής ασφαλείας για να εκκαθαρίσει τα συστήματά της.

Όπως ελέχθη, φαίνεται ότι στόχος των εισβολέων είναι η παρακολούθηση της ειδησεογραφικής δραστηριότητας της εφημερίδας όσον αφορά την Κίνα, όχι η υποκλοπή στοιχείων πελατών ή η απόκτηση επιχειρηματικών πλεονεκτημάτων.

Τα κινεζικά υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών διαψεύδουν κάθε ισχυρισμό περί «εκστρατείας» χάκερ με σκοπό την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο τα αμερικανικά ΜΜΕ καλύπτουν τα θέματα κινεζικής φύσης.

Ωστόσο, η Mandiant, η εταιρεία που ανέλαβε τον «καθαρισμό» των συστημάτων των New York Times, σε αναφορά της το Δεκέμβριο μιλούσε για αποδείξεις περί παραβίασης δεδομένων και υποκλοπής στοιχείων τουλάχιστον 30 δημοσιογράφων Δυτικών ΜΜΕ, αρκετοί εκ των οποίων είχαν ασχοληθεί με «ευαίσθητα» θέματα σχετικά με την κινεζική ηγεσία, πολιτικά και νομικά ζητήματα και τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei.

Στόχος Κινέζων χάκερ έγινε και το Bloomberg News, λίγο μετά τη δημοσίευση άρθρου σχετικά με την περιουσία του Σι Τζινπίνγκ, του αξιωματούχου που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας τον Μάρτιο.

REUTERS

Από πλευράς των New York Times, θεωρείται πως ο κύριος λόγος στοχοποίησης ήταν τα δημοσιεύματα περί του πλουτισμού της οικογένειας του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης «επιχείρησης» αναφέρθηκε πως στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με τη δραστηριότητα χάκερ των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.
 

Προτεινόμενα για εσάς