Λασπωμένα διαμάντια στο Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου

Από σήμερα 1η έως και τις 3 Φεβρουαρίου
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 13:38
A- A A+

Η ανατρεπτική προσέγγιση του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, με καλτ, πανκ και απενοχοποιημένη διάθεση, επανέρχεται και αυτήν τη χρονιά, γιορτάζοντας τα 11 χρόνια παρουσίας της με μία ακόμα «σύναξη παράδοξων σινεφίλ».

Με νέο και πλούσιο υλικό από ταινίες για «όλα τα μεγέθη που διατηρούν το μύθο τους», το Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου παρουσιάζεται και πάλι στον οικείο του χώρο, το  Gagarin 205, από σήμερα 1η έως και τις 3 Φεβρουαρίου.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει «κλασικές αγαπημένες ταινίες, ξεχασμένα διαμάντια της λάσπης, αλλά και νέες πολλά υποσχόμενες παραγωγές, με προδιαγραφές overdose», ενώ με τον εμπνευστή και καλλιτεχνικό του διευθυντή,  Νίκο Τριανταφυλλίδη, συμπράττουν φέτος στη διοργάνωση και την ευθύνη του προγράμματος ο μουσικός και σκηνοθέτης Αλέξανδρος Βούλγαρης  και ο σκηνοθέτης Φωκίων Μπόγρης.

Ο ηθοποιός Διονύσης Ξανθός θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ και - παράλληλα με τη βράβευσή του - θα προβληθεί ένα «φετίχ αφιέρωμα» με τις καλύτερες ταινίες της φιλμογραφίας του.

Ο ηθοποιός Διονύσης Ξανθός θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ και - παράλληλα με τη βράβευσή του - θα προβληθεί ένα «φετίχ αφιέρωμα» με τις καλύτερες ταινίες της φιλμογραφίας του.

Ο Θανάσης Βέγγος σε σκηνή της ταινίας «Όλα είναι δρόμος - Βιετνάμ» του Παντελή Βούλγαρη (1998).

Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν οι ταινίες: «Όλα είναι δρόμος/Βιετνάμ» του Παντελή Βούλγαρη (1998), «Ο Τσιγγάνος» του Παύλου Φιλίππου (1984), «Deep end» του Θανάση Αντωνίου (2008), «Breakdown reward» του Ηλία Γεωργόπουλου (2011), «Όσο υπάρχει αλκοόλ» του Δημήτρη Μακρή (2002), «Η επιστροφή των καθαρμάτων» του Φωκίωνα Μπόγρη (2003) και «Γκρίζα διαδρομή» της Άντυς Παπαδημητρίου (2012).

«Σκουπίδια που έγιναν χρυσά διαμάντια»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ,  Νίκος Τριανταφυλλίδης: «Έχουν περάσει δέκα ολόκληρα χρόνια,  από τότε που διοργανώσαμε το πρώτο Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου. Τότε, προκαλώντας συνειδητά το καθωσπρέπει κινηματογραφικό κατεστημένο της εποχής, ανασύραμε ξεχασμένες ταινίες β΄ διαλογής, που είχαν απωθηθεί στο υποσυνείδητο του ''επιτυχημένου'' Νεοέλληνα του χρηματιστηρίου και του lifestyle.

Προεξέχουσα θέση είχαν, βέβαια, τα VHS ''σκουπίδια'' των βιντεοκλάμπ. Ταινίες γυρισμένες κυριολεκτικά στο πόδι, άρπα κόλα, που έλεγε και ο Περάκης, με υποτυπώδη τεχνικά μέσα, ανειδίκευτα συνεργεία, προχειρογραμμένα σενάρια στο πόδι και αδιάβαστους ηθοποιούς και ''ηθοποιούς''.

Ως Φεστιβάλ, θέλαμε να σοκάρουμε τους κονφορμιστές, από όπου και αν αυτοί προέρχονται. Το σύστημα, όμως, ξέρει να ενσωματώνει και τα πλέον ακραία στοιχεία του. Έτσι, στο πέρασμα του χρόνου, τα πάλαι ποτέ σκουπίδια έγιναν χρυσά διαμάντια των βιντεοκλάμπ, ξεπέρασαν το cult status και έγιναν mainstream.

Σκηνή από την ταινία «Deep end» του Θανάση Αντωνίου (2008).

Αναμφισβήτητα, το Φεστιβάλ έχει πλέον ολοκληρώσει την πρωταρχική του αποστολή, πόσο μάλλον όταν έχουν αλλάξει τόσο ριζικά οι συνθήκες θέασης μιας ταινίας. Όσο, όμως, το άναρχο πνεύμα του Φεστιβάλ ακόμη προκαλεί, όσο συσπειρώνει κάθε λογής σινεφίλ με μια ''θρησκευτική'' συνέπεια, για να ζήσουμε - έστω και για λίγο - το πάλαι ποτέ ''συλλογικό όνειρο'' και όσο έχουμε ακόμη τη δίψα να βλέπουμε μαζί ταινίες, εμείς θα είμαστε ακόμη εδώ».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το βράδυ του Σαββάτου 2 Φεβρουαρίου, θα γίνει το καθιερωμένο πάρτι του Φεστιβάλ, υπό την αιγίδα των «ακατανόμαστων» Trashformers, ενώ την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, με θέμα «Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου - 10 χρόνια μετά», και συμμετέχοντες τους Πέτρο Τατσόπουλο, Θανάση Χειμωνά, Δημήτρη Κολιοδήμο, Γιώργο - Ίκαρο Μπαμπασάκη, Νίνο Φενέκ Μικελίδη και Νίκο Τριανταφυλλίδη.

Πληροφορίες

Gagarin 205, Λιοσίων 205 - Αθήνα, τηλ.: 210 8547600. Τιμή ημερήσιου εισιτηρίου: 5 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς