Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (12/06/2003) Μέρος 5/5

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2003 19:34
A- A A+

Μια και αναφέρθηκα στις ληστείες να μην το ξεχάσω κ. Πρόεδρε, η περίφημη φράση του Μπρεχτ είναι η ακροτελεύτια φράση από το Happy End. Ένα θεατρικό έργο το οποίο έχει....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρχισα να το λέω εγώ πρώτος αλλά μας το είπαν αρκετοί. Στου Κουν στο ΥΠΟΓΕΙΟ το είχαμε ακούσει.

Ι. ΚΟΥΤΡΟΒΙΚ: Προσδιορίζει το ειδικό σημείο.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Όχι δεν ήταν στο ΥΠΟΓΕΙΟ. Ήταν στην οδό Φρυνίχου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάνε λίγα χρόνια. Λέω: κοίταξε τί σκέφτηκε ο Μπρεχτ.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Πριν 6 χρόνια περίπου. Ο Μπρεχτ δεν το σκέφτηκε. Υπάρχει εδώ ένα ανέκδοτο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όμως είδατε πόσο τον αγαπάει η Δύση τον Μπρεχτ;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Η Δύση δεν τον αγάπησε ποτέ τον Μπρεχτ. Πρέπει να ξέρετε την τύχη που είχε αυτό το έργο του Μπρεχτ. Ο Μπρεχτ μετά την μεγάλη επιτυχία της Όπερας της Πεντάρας πήρε μια παραγγελία από ένα μεγάλο θέατρο της Αλεξάντερ Πλατς γιατί μέχρι τότε στην αίθουσα των Ναυπηγών παίχτηκε η Όπερα της Πεντάρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε και την γυναίκα του εκεί πέρά.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Είχε την Έλενα Βάϊγκελ και της έγραψε μια παρλάτα η οποία είναι εντελώς άσχετη από το έργο. Οι παραγωγοί του μεγάλου θεάτρου δεν γνώριζαν ότι θα εκφωνηθεί στην πρεμιέρα. Εκφωνήθηκε στην πρεμιέρα. Έγινε σύρραξη μεταξύ των θεατών και το έργο την επόμενη ημέρα κατέβηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί ωραία που θα ήταν να έμεναν και αυτοί στον Μπρεχτ.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Ο Μπρεχτ έχει γράψει και για την βία πάρα πολλά κ. Πρόεδρε και νομίζω ότι αν αναδιφήσουμε και στο ποιητικό και στο συγγραφικό του έργο θα βρούμε τη νομιμοποίηση της 17Ν και των ανάλογων Οργανώσεων. Να είστε σίγουρος γι αυτό γιατί είμαι θαυμαστής του Μπρεχτ και τον έχω μελετήσει εξαντλητικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή εμείς όμως δεν δικάζουμε εδώ πέρα με βάση τον Μπρεχτ αλλά τον Ποινικό Κώδικα, δεν ξέρω αν θα βρούμε εκεί μέσα.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Ο Ποινικός Κώδικας είναι κάτι που δεν αφορά την ιστορία κ. Πρόεδρε γιατί οι Ποινικοί Κώδικες έρχονται και παρέρχονται. Η ιστορία όμως καταγράφει όπως ξέρετε ως στοχαστής, η ιστορία καταγράφει τις κοινωνικές συγκρούσεις και τελικά το δίκαιο είναι η επιβολή των νικητών. Έρχεται ένα άλλο δίκαιο και το ανατρέπει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Συνήθως γράφεται με το αριστερό χέρι η ιστορία έχω παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια. Δεν πειράζει.

Ι. ΚΟΥΤΡΟΒΙΚ: Αναφερθήκατε κ. μάρτυς στην αξία της ανθρώπινης ζωής και κάνατε αναφορές στον τρόπο με τον οποίο το δικό μας κοινωνικό σύστημα αποτιμά την ανθρώπινη ζωή. Αναφερθήκατε σε εργατικά ατυχήματα, σε εξοστρακισμούς σφαιρών, βολίδων κατά προσφύγων και μεταναστών και μειονοτήτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αθίγγανων.

Ι. ΚΟΥΤΡΟΒΙΚ: Ναι. Κατά κανόνα ξέρετε να έχει εξοστρακιστεί καμία σφαίρα κατά τυχόν ενός πολιτικού ή ενός οικονομικού παράγοντα ή ενός εκπροσώπου των ανώτερων κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων και τάξεων της κοινωνίας; Σας έχει τύχει;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Όχι, η κυρίαρχη τάξη απολαμβάνει πλήρως ασυλίας. Αυτό είναι γεγονός. Αλλά μια και αναφέρθηκα σε αυτό, από το προσωπικό μου αρχείο τύπωσα 4 πυκνογραμμένες σελίδες από τέτοια στοιχεία στις εκπυρσοκροτήσεις. Δεν ξέρω αν έχει κάποια αξία ή αν θέλετε να σας τα διαβάσω ή να σας τα δώσω. Είναι ένας μακρύς κατάλογος 4 σελίδων από το 1974 μέχρι το 2002. Είναι από το προσωπικό μου αρχείο γιατί τα κρατάω.

Ι. ΚΟΥΤΡΟΒΙΚ: Έχει ενδιαφέρον. Από πότε είπατε;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Από το 1974 μέχρι το 2002. Αν θέλετε ευχαρίστως να σας τα δώσω.

Ι. ΚΟΥΤΡΟΒΙΚ: Να μου τα δώσετε και να τα καταθέσω στο Δικαστήριο αλλά αναφερθείτε σε αυτό γιατί θέλω να σας κάνω μία ερώτηση στην συνέχεια αυτού. Αναφερθείτε στο πώς αντιμετωπίζεται η ανθρώπινη ζωή σήμερα στο δικό μας σύστημα από το ΄76 και μετά και ποια είναι η διαφορετική αποτίμηση, ποια στοιχεία προκύπτουν διαφορετικής αποτίμησης της ανθρώπινης ζωής ανάλογα με την κοινωνική τάξη και το κοινωνικό στρώμα στο οποίο ανήκει κανείς, ανάλογα με την κοινωνική διαστρωμάτωση;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Αυτός είναι ένας κατάλογος που ξεκινάει από τον Σιδέρη Σιδερόπουλο έναν 16χρονο μαθητή. Το θυμάμαι πάρα πολύ καλά το γεγονός γιατί ήμουν πρωτοετής του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης και το πληροφορήθηκα εκεί και καταλήγει το 14/6/2002 πυροβολισμός από συνοριοφύλακες κατά μετανάστη που προσπαθούσε να μπει λαθραία στην χώρα στον Έβρο.

Δίωξη γράφω στο αρχείο μου ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα αλλά τελικά ο θύτης αφέθηκε ελεύθερος. Αυτό είναι το τελευταίο που έχω σημειωμένο. Έχω επίσης άρθρα που κρατάω. Ένα άρθρο από την εφημερίδα "ΕΞΟΥΣΙΑ" που έχει κλείσει πια στις 29 Ιουνίου 2000 το οποίο έχει γράψει ο Διονύσης Ελευθεράτος και ονομάζεται το "Δίκαιο της (ανα)στολής". Ξεκινάει έτσι: "Φοράς στολή; Ποινή με αναστολή. Οι επίδοξοι πιστολέρο ήδη εκλαμβάνουν κυνικά το μήνυμα. Μπορούν να αφαιρούν ζωές αόπλων χωρίς αναστολές".

Έχω επίσης ένα άλλο άρθρο από "ΙΟ" της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" είναι 21/7/96 που αναφέρει το εξής "Περίπου 40 νέοι άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί και πάνω από 20 έχουν τραυματιστεί από τα υπηρεσιακά περίστροφα των αστυνομικών και τα πολεμικά εργαλεία των στρατιωτικών περιπόλων από το 1991 έως σήμερα". 40 νέοι άνθρωποι αναφέρει ο "ΙΟΣ".

Οι δράστες αυτών των ενεργειών κατά κανόνα ή αθωώθηκαν ή δέχτηκαν ποινές με αναστολή. Δεν θυμάμαι κανένα να έχει μπει στη φυλακή.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε να το δούμε λίγο για να δούμε πως λειτουργούν οι τιμωρητικοί θεσμοί στη χώρα μας και πως λειτουργούν οι θεσμοί γενικότερα όχι μόνο της απονομής Δικαιοσύνης αλλά οι θεσμοί που είναι οι βάσεις, τα θεμέλια του πολιτικού μας συστήματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν νομίζετε ότι χρειάζονται.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θεωρώ ότι χρειάζονται και αξίζει σε αυτή τη δίκη αυτά τα πράγματα.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν προσπαθώ να κάνω συμψηφισμό. Είμαι σαφής στο λόγο μου και με αδικείτε όταν μου λέτε ότι δίνω αυτή την εντύπωση. Δεν προσπαθώ να κανένα συμψηφισμό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μην προσπαθείτε να αντιδικήσετε.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Δεν αντιδικώ καθόλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς ενδιαφέρεται για την επιβολή του δικαίου.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Να του εξηγήσω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχετε ανάλογο κατάλογο για πόσα θύματα υπάρχουν μεταξύ αστυνομικών σε συμπλοκές με κακοποιούς κατά τη διάρκεια ληστειών, πόσοι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, έχουν μείνει ανάπηροι, έχουν καταστραφεί σε συγκρούσεις με ανθρώπους;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι είναι 16. Αλλά ο κατάλογος που έχω δεν αφορά συγκρούσεις αστυνομικών με ποινικούς. Δεν υπάρχει ούτε ένα όνομα ποινικού σε αυτό τον κατάλογο.

Μπορώ να σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό όνομα: Τάσος Μαλγαρίδης παλαίμαχος ΕΑΜίτης συμμετείχε σε συγκέντρωση Αντιστασιακών που στις 28 Οκτώβρη του '80 επιχείρησαν να παρελάσουν στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ξυλοκοπήθηκε έως θανάτου από τα ΜΑΤ! Δεν μιλάμε για ποινικούς κ. Εισαγγελέα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε μάρτυς ακούστε όσοι είμαστε εδώ πέρα διαθέτουμε μέση αντίληψη τουλάχιστον. Αντιλαμβάνομαι τον κατάλογο, το περιεχόμενο και τα γεγονότα που θέλετε να περιγράψετε. Μου δώσατε όμως την εντύπωση και πραγματικά με ειλικρίνεια σας το λέω γι' αυτό περιμένω τη διευκρίνισή σας ότι προσπαθείτε να κάνετε ένα συμψηφισμό.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Καθόλου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Επειδή γίνεται αυτό το πράγμα, τινάζουμε στον αέρα ένα λεωφορείο των ΜΑΤ και σκοτώνουμε ένα αστυνομικό και τραυματίζουμε άλλους 10. ¶ρα ηθικά τουλάχιστον δικαιολογημένο και νομιμοποιημένο. Αυτή την εντύπωση μου δώσατε ότι πρεσβεύετε. Αν δεν είναι έτσι τα πράγματα εξηγήσετε μας.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Δεν είναι έτσι και θα σας εξηγήσω με τρεις κουβέντες. Πρώτον, όλες οι αναφορές μου δεν είχαν κανένα ηθικό περιεχόμενο. Προσπάθησα από την αρχή να εξηγήσω ότι σ' ένα ανελέητο πόλεμο όπως είναι ο κοινωνικός πόλεμος, ο ταξικός πόλεμος που στο πλαίσιο όλων των κοινωνιών που έχουμε αναφερθεί που έχουν καταγραφεί από την ιστορία μέχρι σήμερα διεξάγεται με αμείωτη ένταση, αυτό που ονομάζουμε πολιτικό έγκλημα ή πολιτικός φόνος, είναι ένα χαρακτηρισμό και για τη μια και για την άλλη πλευρά, δηλαδή και οι δούλοι του Σπάρτακου σκότωσαν και οι Ρωμαίοι πατρίκιοι σκότωσαν. Επειδή αναφέρθηκα πριν στην αρχαία Αθήνα πέρασα ένα στάδιο πιο μετά. Δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να καταλάβω προσπαθώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταλαβαίνετε ότι ο κ. μάρτυς αυτό θέλει να πει.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Προσπαθώ να εξηγήσω ότι δεν μπορούν αυτοί που ευθύνονται για εγκλήματα όχι μόνο κατά του ελληνικού λαού, αλλά κατά των λαών όλου του κόσμου, αυτοί που οργανώνουν φονικές επιδρομές στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το ελληνικό κράτος συμμετείχε σε όλες αυτές τις φονικές επιδρομές, δεν μπορεί να χαρακτηρίζει εγκληματίες τα μέλη της 17Ν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπατε και μάλιστα με τρόπο εναργέστατο.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Θέλετε να σας αναφέρω κάτι από ένα άνθρωπο της δικής σας επιστήμης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μου χρειάζεται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά μπορείτε να τα πείτε στα πλαίσια της 17Ν;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Δεν κατάλαβα το ερώτημα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν ήσασταν στη 17Ν θα μπορούσατε να πείτε αυτά που λέτε;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Βεβαίως. Γιατί να μην τα πω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επιμένετε;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Γιατί όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού λέει ότι είχαν δίκιο;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το καταλαβαίνετε. Η απάντηση είναι απλούστατη, καταφατικότατη.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε έχω ακόμη μια δυο ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε τις ερωτήσεις σας, αλλά αυτά είναι εκτός. Πρέπει να είναι κανένας... Τι να πω; Μην πω τώρα το πνευματικό του επίπεδο πόσους βαθμούς πρέπει να είναι κάτω από το κανονικό για να κάτσει να δεχτεί αυτά τα πράγματα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σε ποιον αναφέρεστε σε εμένα ή στο μάρτυρα;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Εννοείτε ότι οι μεγάλοι στοχαστές που τροφοδότησαν το σοσιαλιστικό ρεύμα ήταν κατώτατου πνευματικού επιπέδου; Γιατί εγώ σε αυτούς αναφέρομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια. Απλώς να πω δηλαδή ότι μπορούμε να πούμε μια και γίνονται αυτά, άντε να πάρουμε τα όπλα. Αυτό δεν πρόκειται να το πούμε. Εμείς τουλάχιστον, το νομικό μας σύστημα και το σύνταγμά μας δεν το λέει.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Είναι απολύτως λογικό διότι εκφράζει την καθεστηκυία τάξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκφράζω το σύνταγμα εγώ.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Καθεστηκυία τάξη είναι το σύνταγμα. Τι είναι τα συντάγματα; Καθεστηκυία τάξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος θέλατε να σας δικάζει εδώ πέρα;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Δεν έχει σημασία ποιος θα ήθελα εγώ. Σημασία έχει τι συμβαίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αυτό είναι το σύνταγμα, αυτοί είναι οι νόμοι εν ονόματι του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός αυτό έχει. Αν δεν αρέσει σε κανέναν, να πάει να κατέβει σε εκλογές να το αλλάξει.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Το σύνταγμα το ψήφισε η Βουλή δεν το ψήφισε ο ελληνικός λαός. Δεν τέθηκε καν σε δημοψήφισμα μολονότι κ. Πέτσο η παράταξη στην οποία ανήκατε, το 1975 ζητούσε δημοψήφισμα για το σύνταγμα. Αν θυμάστε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Το ενεργοποίησε πάλι χωρίς δημοψήφισμα. Έπεα πτερόεντα εκείνα τα περί δημοψηφισμάτων του '75 και εσείς τα προσυπογράψατε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Για το χαρακτήρα των αντιπροσωπευτικών θεσμών διαφωνούμε. Σε αυτό διαφωνούμε. Είναι άλλο πράγμα οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί και άλλο ο κοινοβουλευτισμός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να κατέβετε σε εκλογές να τα φτιάξετε.

Συνεχίστε κα Κούρτοβικ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να σας καταθέσω αυτά τα έγγραφα και επιπλέον να σας καταθέσω κ. Πρόεδρε και ένα δελτίο που έχει βγάλει το Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, ένα δελτίο εγκληματικότητας είναι μια σταχυολόγηση περιστατικών από τον Τύπο που αφορά τέτοιου είδους περιστατικά, δηλαδή εκπυρσοκροτήσεων και εκτελέσεων μεταναστών.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: (Εκτός μικροφώνου)

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε συνάδελφε να μην ξεχνάμε το 45% των κρατούμενων στις φυλακές μας είναι μετανάστες, είναι αλλοδαποί, δεν είναι όμως 45% η εγκληματικότητα των μεταναστών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως σας είπε και η από εκεί πλευρά υπάρχουν κι άλλα που μπορεί να φτιάξουν μια Οργάνωση ενδεχομένως άλλη και να αρχίσουν να λέμε μετανάστες έξω. Ποιος είναι υπεύθυνος που μπαίνουν τόσοι πολλοί; Ο Υπουργός τάδε. Ο Γενικός Γραμματέας τάδε. Ο Διευθυντής τάδε. Ο Αστυνομικός τάδε και να αρχίσουν κι αυτοί να σκοτώνουν. Τι θα κάνουμε εδώ; Αντιλαμβάνεστε τι θα κάνουμε;

Καταλαβαίνετε τι θα κάνουμε στα πλαίσια ενός κράτους, έστω κι αν δεν σας αρέσει η μορφή, όμως κρατάει μια τάξη. Θα την καταλύσουμε αυτή την τάξη, επειδή μια ομάδα που λέει "εγώ θέλω τον αυτοδιαχειριζόμενο", άλλη θα πει "όχι εγώ δεν θέλω τον αυτοδιαχειριζόμενο, θέλουμε κάτι τροποποιήσεις", μια άλλη θα πει "έξω οι ξένοι από εδώ πέρα", μια άλλη θα πει "τους πλούσιους να τους καταργήσουμε". Δηλαδή να κάνουμε καμιά 50ριά - 60 ομάδες οι οποίες να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Να πει δηλαδή μια άλλη ομάδα "α, αυτή εναντίον μας είναι δημοσιογράφοι και γράφουν πάμε να τους καθαρίσουμε". Τι θα λέτε δηλαδή; Θα είναι κράτος αυτό;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Το Κράτος και η Βία κ. Πρόεδρε κάρφωσαν τον Προμηθέα στο βράχο κατά τον Αισχύλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει αν μπορεί να λειτουργήσει κοινωνιολογικά.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Αλλά ο Προμηθέας φωτίζει το ανθρώπινο γένος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κράτος ποιος είναι; Νόμος ποιος είναι; Για να πάμε στον Πλάτωνα. Είναι αυτοί οι οποίοι είναι οι ισχυροί...

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Από τον Πλάτωνα έχουν περάσει 3.000 χρόνια ιστορία και έχουν περάσει στοχαστές πολύ πιο σημαντικοί από τον Πλάτωνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην τον πετάτε τον Πλάτωνα.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Δεν πετάω τίποτα. Νομίζω ότι ο Χέγκελ έχει ανατρέψει πλήρως τις περί ιστορίας απόψεις του Πλάτωνα. Αναφέρομαι στον Χέγκελ όχι στο Μαρξ και τον Ένγκελς για να είναι πιο κοντά στο δικό σας τρόπο σκέψης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ ωραία αυτά, αλλά σας λέω ότι αυτές τις διάφορες ομαδούλες δεν μας είπατε. Τι θα τις κάνουμε εμείς; Θα τις νομιμοποιήσουμε κι αυτές;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Μα δεν ζητώ από εσάς νομιμοποίηση των Οργανώσεων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά τι ζητάτε;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Προσπαθώ να σας εκθέσω ένα τρόπο σκέψης που κινεί τη δράση αυτών των Οργανώσεων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού θέλουν να ζητάνε τέτοια, είμαι αναγκασμένος. Είπα να μην προκαλούν. Δεν θέλουν να με ακούν. Εγώ θα τα λέω.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Εγώ ήρθα να υπερασπιστώ τον Κουφοντίνα και νομίζω ότι ο ίδιος ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν ζήτησε...

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Το ίδιο θα έλεγα κι εγώ κύριε Πέτσο. Αν και ξεκινώντας από διαφορετικά κίνητρα από τα δικά σας. Έχω 30 χρόνια που τα γράφω αυτά και τα έντυπα στα οποία γράφω κυκλοφορούν στα περίπτερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εφήρμοσα το νόμο που αν συμφωνούσατε όλοι δεν μπορούσε να μπει και δεν συμφωνήσατε όλοι.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Είμαι εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΚΟΝΤΡΑ". Κάθε Σάββατο μπορείτε να τη βρείτε στο περίπτερο.

(διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε, το σύνταγμα λέει "καμία βία".

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Το σύνταγμα. Στο δικό μου αξιακό σύστημα δεν χωρά αυτό και δεύτερον, το ίδιο το σύνταγμα και οι μηχανισμοί που το εφαρμόζουν, δεν έχουν εφαρμογή ισοπλίας στην αντιμετώπιση και αυτό λέει αυτή η λίστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι αυτό λοιπόν κάθισαν και έκαναν την Οργάνωση, καλά έκαναν λοιπόν, και μια και υπάρχει βία, ας προστεθούμε λίγο κι εμείς στη βία. Αυτά θα κάνουμε εδώ πέρα;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Είπα ότι αυτό νομιμοποιείται σε ένα σημαντικό κομμάτι της συνείδησης του ελληνικού λαού έως και σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε ένα κομμάτι, αλλά το '80-'90 όπως λέτε, είναι απέξω από αυτό το κομμάτι.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Όχι, 20% έβγαλαν τα γκάλοπ μέσα στο καλοκαίρι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνατε εσείς το γκάλοπ, εγώ δεν έκανα κανένα γκάλοπ, ούτε δικαστικός αντιπρόσωπος υπήρχε ούτε υποψήφιος. Σας παρακαλώ πολύ. Δεν ξέρω τί γράφουν οι εφημερίδες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε πρόεδρε, εάν δεν παρεμβαίνατε με τον τρόπο που παρεμβαίνετε....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς το χοντρύνατε, όπως λένε, διότι αν αφήνατε τον μάρτυρα σε αυτά που είπαν, κατανοήσαμε ορισμένα πράγματα, τα σημειώσαμε, αλλά θέλετε να το προχωρήσετε πιο πέρα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αντιδράτε σε κάτι που δεν σας αρέσει κ. Πρόεδρε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αναπτύσσετε τις απόψεις σας κ. Προέδρε, κρατώ χρόνο, επί 10 λεπτά αναπτύσσετε τις απόψεις σας. Εκτιμώ πολύ τις απόψεις μας, αλλά μη μας πείτε μετά ότι τρώμε χρόνο όταν πρέπει να κάνουμε ερωτήσεις στο μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι οι απόψεις του νόμου και του συντάγματος, δεν μπορεί να βγαίνουν έξω τέτοια πράγματα από δω, από τούτη την αίθουσα. Δεν μπορεί και ο Πρόεδρος να είναι αμέτοχος σε όλα αυτά τα πράγματα εδώ μέσα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επί τρεις μήνες εδώ κ. Πρόεδρε ακούσαμε το πώς, νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε και το γιατί. Αν δεν αφήσετε τους μάρτυρες να πουν αυτά που θέλουν να πουν και παρεμβαίνετε με τον τρόπο και απαξιώνετε τις καταθέσεις με τον τρόπο που τις απαξιώνετε, εγώ δεν έχω λόγο, μπορώ να παραιτηθώ από όλους τους υπόλοιπους μάρτυρες υπεράσπισης αν θέλετε, αν επιμείνετε προς αυτή την κατεύθυνση. Αν είναι να έρχονται εδώ άνθρωποι να προσβάλλονται, να απαξιώνονται, να μιλάτε για ποιότητα, να του λέτε αυτά που του είπατε ότι "εδώ χειροτερεύεις την κατάσταση και τί είναι αυτά που λες και είσαι περίπου επικίνδυνος", εγώ είμαι έτοιμη κ. Πρόεδρε να παραιτηθώ από όλους τους υπόλοιπους.

(διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η προηγούμενη ερώτησή μου ήταν εάν και πώς αντιμετώπισε η Δικαιοσύνη, αν ο δικαιοδοτικός θεσμός σε μας στάθηκε ικανός να απονείμει δικαιοσύνη στις περιπτώσεις εκείνες που μέλη μειονοτικών ομάδων, μετανάστες, διαδηλωτές.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαγορεύω την ερώτηση.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Οι κρίνοντες κρίνονται κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, εγώ είδατε σέβομαι τις απόψεις, σημείωσα όλα αυτά τα πράγματα, αλλά μη φτάνουμε σε ακρότητες, για όνομα του Θεού. Δε μπορούμε να πούμε θα παίρνει ο καθένας το 45άρι, αλίμονό μας.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Παρά ταύτα αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το πάρουν και οι ακροδεξιοί κύριοι, καταλαβαίνετε; ¶μα ανοίξω εγώ τέτοιο κανάλι εδώ μέσα θα το πάρουν οι ακροδεξιοί, ξέρετε πώς το φοβάμαι; Ξέρετε από πού είναι ο μεγαλύτερος φόβος;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Ο μεγαλύτερος φόβος είναι από τη διεθνή της αντιτρομοκρατίας η οποία έχει μακελέψει τη μισή ανθρωπότητα και βαδίζει να μακελέψει και την υπόλοιπη μισή. Βλέπετε τις απειλές κατά Συρίας, Ιράν, βόρειας Κορέας κτλ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είδα ότι η πατρίδα μου έχει υποφέρει από πολλά άλλα πράγματα και δε θέλω να τα ξαναέχει ποτέ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αναφερθήκατε σε ένα κλίμα τρομοϋστερίας το οποίο επικράτησε μετά τις πρώτες συλλήψεις των κατηγορούμενων και αναφερθήκατε και σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Θυμάστε αν στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μίλησε και πώς, για την Οργάνωση, για τα μέλη της Οργάνωσης που κατηγορούντο;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Προηγήθηκαν δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη, του κ. Πετσάλνικου και ακολούθησε ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβρη αν θυμάμαι καλά του 2002, όπου χαρακτήρισε τη 17Ν Οργάνωση του κοινού Ποινικού Δικαίου, Οργάνωση που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τους χαρακτήρισε όμως ταυτόχρονα και "λαθρεπιβάτες" και "λαθρέμπορους της Αριστερής ιδεολογίας";

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Επειδή προηγουμένως το είπε κ. Εισαγγελέας, γι αυτό δεν το επαναλαμβάνω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτή είναι μια πολιτική κρίση παρ' όλα αυτά;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Και μόνο η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, που δεν τη συνηθίζουμε σε κάθε ποινική υπόθεση, δηλαδή όταν πιάστηκε π.χ. η εταιρεία δολοφόνων δεν έκανε δηλώσεις ο Πρωθυπουργός, όταν πιάνεται μία σπείρα που ληστεύει δεν έκανε δηλώσεις ο Πρωθυπουργός, όταν την ίδια ακριβώς περίοδο αποκαλύφθηκε ένα κύκλωμα με τη συμμετοχή και κρατικών λειτουργών που έκανε λαθρέμπορο αν θυμάμαι καλά κοκαΐνης και διάφορα άλλα, δεν έκανε δηλώσεις ο Πρωθυπουργός.

Ήταν ακριβώς την ίδια περίοδο που διεξαγόταν και η επιχείρηση σύλληψης των φερόμενων ως μελών της 17Ν. Το γεγονός ότι ο κ. Πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να κάνει δηλώσεις για μια υπόθεση την οποία ο ίδιος χαρακτήριζε μη πολιτική, συνιστά contradictio interminis, αντίφαση εν τοις όροις, είναι σολοικισμός, ο Πρωθυπουργός, το κατ' εξοχήν πρόσωπο εκφοράς του πολιτικού λόγου, κάνει δηλώσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Ότι η δράση είναι εξ ορισμού πολιτική.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζω δεν έχει καμία αμφιβολία γι αυτό και η Έδρα, δε νομίζω ότι είναι πλέον αυτό αντικείμενο της απόδειξης.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Κι εγώ την ίδια εντύπωση έχω παρακολουθώντας τον κ. Πρόεδρο αυτό το τρίμηνο. Ανεξάρτητα από την απόφασή σας για το πολιτικό έγκλημα που επέλεξε τη στενή ερμηνεία της υποκειμενικής σχολής. Πρέπει να θυμηθείτε κ. Πρόεδρε, ότι στην Ιταλία οι Ερυθρές Ταξιαρχίες δικάστηκαν από Μικτό Δικαστήριο με 6:1, έξι οι λαϊκοί, ένας ο διευθύνων την διαδικασία επαγγελματίας Δικαστής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι γνωστό ότι πάντα ήμουν υπέρ των Μικτών Ορκωτών, αλλά έχω μεγάλο σεβασμό στο νόμο ο οποίος μου λέει "όχι, θα το δικάσεις εσύ". Αλλά θα δικάσω όπως πρέπει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αλλά και το σύνταγμα είπατε επανειλημμένα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε ότι είναι συμβατός ο νόμος με το σύνταγμα και το ερμηνεύσαμε με τη συνείδησή μας. Αυτό βγάλαμε.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Την ερμηνεία που κάνει ο νυν Υφυπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής αν θυμάμαι ή επίκουρος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ο κ. Λοβέρδος στο βιβλίο του, μπορούσατε να την επιλέξετε. Δεν είναι νομικός, πολίτης είμαι και μπορώ να κρίνω και τις νομικές αποφάσεις, δικαιούμαι κι έχω υποχρέωση θα έλεγα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιλέγουμε την ερμηνεία σύμφωνη με το σύνταγμα και σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Κατά την άποψή μου οι Δικαστές δεν είναι κομμάτι του λαού. Κατά τη δική μου άποψη. Δε θέλετε να την ακούσετε; Κατά την άποψη του Μαρξ, οι δικαστές υπάγονται σε αυτό που ο Μαρξ ονόμαζε υπαλληλοκρατία, δηλαδή τη συγκρότηση του κράτους. Αυτή είναι η άποψή μου η θεωρητική. Εγώ συμφωνώ με αυτό, εσείς μπορείτε να μου πείτε μια άλλη άποψη που να είναι διαφορετική και να τη συζητήσουμε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Από πού προέρχονταν οι δικαστές;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Η προέλευση δε σημαίνει τίποτα, κι εγώ προέρχομαι από μια φτωχή εργατική οικογένεια αλλά σπούδασα Μηχανικός, άλλαξα τάξη. Και ο Τζων Μέιτζορ, ο πρώην Πρωθυπουργός της Αγγλίας ήταν από οικογένεια ανθρακωρύχων αλλά ήταν ο διάδοχος της Θάτσερ.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Προσωπικά θίγομαι, δεν γεννήθηκα σε πύργο. Δέκα παιδιά ήμαστε.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Το διευκρίνισα αυτό, είπα ότι οι Δικαστές ως Σώμα, ανεξάρτητα από την κοινωνική προέλευση του καθένα, δεν μπορούν κατά τη δική μου θεωρητική αντίληψη, να υπαχθούν σε αυτό που ονομάζουμε ελληνικός λαός. Είναι τμήμα του κρατικού μηχανισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελείωσε ο μάρτυρας, δεν ωφελεί ο μάρτυρας, ήρθε να καταθέσει ή για να μας κάνει κριτική....

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Δεν κρίνω τον δικαστή ως άτομο, ως προσωπικότητα, κρίνω τον Δικαστή ως κοινωνική οντότητα.

(διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η ερώτησή μου δεν απέβλεπε στο να αναδείξει την πολιτική διάσταση και τον πολιτικό χαρακτήρα αλλά ήθελα να βγάλω κάποια συμπεράσματα σε σχέση με το κλίμα της υστερίας που επικράτησε. Υπήρξε συστηματική προσπάθεια, το αναφέρατε έτσι κι αλλιώς και στην αρχή, κατευθυνόμενη από κέντρα η οποία διαπερνούσε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, α?A?? ?? ? ? ?

???? ? ? ? ? ? O # $ ? ? ? l ? ? ? ? ? ? ? $ ? ? ? ? P ? d ? A ? ? ? ? ? " ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? $ ? ? ? ~ ? ? ? ? " ? " ? ? ? τις μεθοδευμένες διαρροές, πρέπει να ήταν γύρω στις 10-12 Ιουλίου, κάπου εκεί, από τις μεθοδευμένες διαρροές προανακριτικών καταθέσεων και ομολογιών, οι οποίες βεβαίως γίνονταν από την αντιτρομοκρατική, δε γίνονταν από συνηγόρους, διότι συνήγοροι δεν είχαν τοποθετηθεί ακόμη για κανέναν κατηγορούμενο. Βρισκόμασταν στη φάση όπου οι κατηγορούμενοι ως διά μαγείας αρνούνταν την παρουσία συνηγόρου. Συνεχίστηκε με ad hoc εκπομπές, με προσπάθεια τρομοκράτης συνηγόρων υπεράσπισης.

Θυμάμαι το μαρτύριο που τράβηξε σε τηλεοπτικό παράθυρο ο κ. Τεντολούρης που τότε είχε αναλάβει τον κ. Τζωρτζάτο αν θυμάμαι καλά, που φτάσαμε μέχρι το σημείο, επειδή ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, ενός κοινοβουλευτικού Κόμματος, να ζητείται απ' αυτόν να παραιτηθεί διότι η πολιτική του ιδιότητα δεν του επιτρέπει ως συνήγορος, μολονότι δεν ήταν βουλευτής για να έχει κάποιο ασυμβίβαστο, να υπερασπισθεί κατηγορούμενο για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αυτό δεν ήταν απλώς καταβαράθρωση του αστικού νομικού πολιτισμού για τον οποίον τόσος λόγος γίνεται, αυτό ήταν καταβαράθρωση κάθε έννοιας τήρησης στοιχειωδών κανόνων. Το γεγονός κ. Πρόεδρε -δε μπορεί παρά να συμφωνήσετε- ότι βάρυνε καθοριστικά στο κλίμα που δημιουργήθηκε εκείνη την περίοδο και στην υπό διαμόρφωση κοινωνική συνείδηση. Η απαξίωση είχε τον εξής χαρακτήρα και η Scotland Yard που κατηύθυνε κατά την άποψή μου όλα αυτά, και επισήμως βέβαια αναγνωρίστηκε, έχει ασκηθεί σε αυτό το πράγμα, όχι μόνο στην Ινδία του Γκάντι που αναφερθήκατε κάποτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού το θυμηθήκατε αυτό;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Θυμάμαι κάθε σειρά των πρακτικών αυτής της Δίκης, μόνο ημερομηνίες δε θυμάμαι. Ουσίες και νοήματα τα θυμάμαι. Εξασκήθηκε η Scotland Yard και στην Ιρλανδία έχοντας να αντιμετωπίσει τον ΙΡΑ και εδώ πέρα αυτός ο σχεδιασμός προέβλεπε το εξής: Η 17Ν είχε μια αίγλη στα λαϊκά στρώματα. Είχε μια αίγλη από το ξεκίνημά της. Ποιες ήταν οι πρώτες της πράξεις: Το 1975 εκτέλεσε τον Γουέλς, μετά έναν βασανιστή, τον Μπάμπαλη, μετά έναν βιομήχανο ο οποίος ήταν στη συμβουλευτική της χούντας κτλ.

Είχε δηλαδή στη λαϊκή συνείδηση την εικόνα του τιμωρού, δεν ήθελε η 17Ν να περάσει αυτό το πράγμα, ήθελε να κάνει ένοπλη προπαγάνδα, είναι μια κατεύθυνση αυτών των Κινημάτων και έπρεπε αυτή ακριβώς η συνείδηση να αντιστραφεί, έπρεπε δηλαδή να δουλέψει ένας παραμορφωτικός καθρέφτης. Αυτός ο παραμορφωτικός καθρέφτης πώς θα δημιουργούνταν; Με τον μονομερή βομβαρδισμό σε καθημερινή βάση της κοινής γνώμης, με εικόνες δολοφόνων που εκτελούσαν συμβόλαια θανάτου επί πληρωμή και ληστών που έκλεβαν τράπεζες για να φτιάχνουν βίλες, εξοχικά και όλα τα υπόλοιπα.

Φυσικά και ήταν ψέματα και μπορώ να σας εξηγήσω εάν ερωτηθώ. Αυτή ήταν η στρατηγική επικοινωνίας που εφαρμόστηκε, που υπήρχε ένα κέντρο και είχε ιμάντες μετάβασης, τα συγκεκριμένα ΜΜΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από τον Πρωθυπουργό μέχρι κάτω, έτσι;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έβαλε την πολιτική σφραγίδα με τη συγκεκριμένη του δήλωση, που κατά τη δική μου κρίση κ. Πρόεδρε, ήταν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Γιατί εκείνη τη στιγμή γινόταν ανάκριση κι απ' ότι ξέρω τα πολιτικά πρόσωπα απαγορεύεται να παρεμβαίνουν δίνοντας γραμμή στην ανάκριση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σε σχέση με αυτό θέλω να σας ρωτήσω: Παρά αυτή την τεράστια εκστρατεία απαξίωσης που έγινε, σήμερα στον κόσμο υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι οι αφετηρίες και οι στόχοι αυτής της Οργάνωσης, οι απώτεροι στόχοι αυτής της Οργάνωσης ήταν αντικοινωνική, εχθρική προς την κοινωνία; Δε λέω για τη δράση, υπάρχουν πολλοί που θεωρούν και είναι λογικό ότι η δράση αυτή ήταν εχθρική αλλά ως προς τις αφετηρίες, τα κίνητρα και τους στόχους, το όραμα, υπάρχει κόσμος, πολίτες που πιστεύουν σήμερα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αντικοινωνικά στοιχεία και οι στόχοι τους ήταν εχθρικοί προς την κοινωνία;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Είπα και προηγούμενα ότι κάποιο γκάλοπ που έγινε το Σεπτέμβρη αν θυμάμαι καλά και δημοσιεύθηκε στο "ΒΗΜΑ", μια εφημερίδα που πρωταγωνίστησε στο κλίμα της τρομοϋστερίας και της οποίας οι συντάκτες έγραψαν τα γνωστά λιβελογραφήματα, με τη σωρεία των ψευδών κτλ., έλεγε ότι 20% θεωρεί τα μέλη της 17Ν κοινωνικούς αγωνιστές. Προσωπικά θεωρώ ότι τα γκάλοπ δεν καταγράφουν με πιστότητα την κοινή γνώμη, άλλωστε στις τελευταίες εκλογές διαψεύστηκαν παταγωδώς.

(διαλογικές συζητήσεις)

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Είπα και πριν ότι ο ελληνικός λαός γενικά, στη φάση αυτή που βρίσκεται, στη σημερινή ιστορική φάση, διέπεται από μεσσιανικές αντιλήψεις, το έχει δείξει αυτό και στις πολιτικές του επιλογές στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού παιχνιδιού, το δείχνει και σε επιλογές στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών.

Σήμερα, κυκλοφορώντας -κι έχω κυκλοφορήσει αρκετά σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο διαφόρων ρεπορτάζ που έχω κάνει- υπάρχει ακόμα αυτή η μεσσιανική αντίληψη και ειδικά μετά το ξέσπασμα των τελευταίων σκανδάλων ή της τελευταίας σκανδαλολογίας αν θέλετε, που λέει "δεν υπάρχει μια 17Ν να καθαρίσει;" Το έχουμε δει και σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Αυτή είναι μια μεσσιανική αντίληψη, αυτό το σημαίνει: Σημαίνει ότι στην κοινωνική συνείδηση δεν υπάρχει απαξία γι αυτόν τον τρόπο της κοινωνικής δράσης. Αυτό ακριβώς ερμηνεύω. Αυτή είναι η άποψή μου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πόσα φύλλα πουλά το περιοδικό σας;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Γύρω στα 2.000 φύλλα σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Διακόψτε αν θέλετε για διάλειμμα, γιατί έχω να κάνω κάποιες ερωτήσεις και σας παρακαλώ να μην αντιδικούμε στο αν ο συνήγορος θα ρωτήσει. Νομίζω ότι δε χρειάζεται να λέμε τα αυτονόητα. Επειδή φυσικά ο μάρτυρας υπεράσπισης δε θα είναι αρεστός, δέχεται αγορεύσεις σε κάθε απάντηση. Αυτά τα πράγματα δεν επιτρέπονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε για μισή ώρα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Κύριε Εισαγγελεύς έχετε τον λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε λόγω κάποιας αδιαθεσίας συναδέλφου προτείνω να διακόψει το δικαστήριο για αύριο το πρωί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το δικαστήριο διακόπτει για το πρωί στις 09:00 η ώρα.

ΔΙΚΗ 17Ν - Β' ΜΕΡΟΣ 10:55 - 13:25 - 12/6/2003

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή