Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (13/06/2003) Μέρος 2/8

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2003 21:02
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως τότε παρέστη με τον κ. Τζωρτζάτο, φέρεται ότι ομολόγησε ο κ. Τζωρτάτος, παρουσία του και μόλις ανακαλεί την ομολογία μπορεί να είπε ο κ. Τεντολούρης ενδεχομένως «δεν εξακολουθώ εγώ άλλο να σας εκπροσωπώ, δε μπορεί να λέμε τη μία μέρα άλλα την άλλη άλλα, πάρε άλλους δικηγόρους›. Μήπως το είπε αυτό;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Δεν συνέδεσα οποιαδήποτε στιγμή την παραίτητη του κ. Τεντολούρη από την υπεράσπιση του Τζωρτζάτου, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το Κόμμα του. Αυτό όμως αντανακλά ή αποτελεί έκφραση ενός γενικότερου κλίματος, αυτό λέω, δε λέω για την υπεράσπιση του κ. Τζωρτζάτου, δεν το ξέρω το γεγονός, δε μ’ ενδιαφέρει και δε θα ήθελα να μπω σε τέτοια χωράφια επαγγελματικά κτλ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο δικηγόρος πρέπει να έχει παλικαριά και να πηγαίνει οποιονδήποτε να τον υπερασπίζεται, έχει δικαίωμα όχι μόνο ο αθώος κατηγορούμενος που είναι κατά τεκμήριο αλλά και αυτός που ομολογεί και λέει «ναι, είμαι ένοχος, σκότωσα τον πατέρα μου›, να πάει ο δικηγόρος.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Πόση παλικαριά χρειάζεται για να έρθει ένας μάρτυρας μπροστά στο Δικαστήριό σας όταν μέσα σε αυτή την αίθουσα, όχι από το Δικαστήριό σας, είπα και πριν, από τα έδρανα της Πολιτικής Αγωγής, έχει προκαταβολικά, χωρίς καν να ακουστεί θα πει, χαρακτηρισθεί ως συνοδοιπόρος;

Προσωπικά δεν με ανησύχησε καθόλου, κάποιους άλλους όμως ενδεχομένως, κάποιους ανθρώπους που είχαν κοινωνικές συναναστροφές με κατηγορούμενους οι οποίοι λένε «δεν έχω καμία σχέση και είμαι θύμα σκευωρίας›, πιθανό να τους τρομοκρατήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε μπορούμε να αφήσουμε εδώ μέσα να λέγονται πράγματα τα οποία είναι εκτός πραγματικότητας.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Πρέπει να πούμε για να είμαστε δίκαιο, ότι το κλίμα έχει αλλάξει από την έναρξη της Δίκης, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν φύγει από τη δίκη και μάλιστα χθες διάβασα στο «ΠΟΝΤΙΚΙ› ότι από την Τρίτη δε θα κυκλοφορούν ούτε καν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και νομίζω ότι κάτι πρέπει να κάνει το Δικαστήριό σας και επ’ αυτού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το τευχάκι αυτό που παίρναμε;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Το γράφει το «ΠΟΝΤΙΚΙ› το χθεσινό, δεν πρόλαβα να το ψάξω γιατί εγώ έκλεινα ύλη στη δική μου εφημερίδα χθες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ πάντως θα λυπηθώ αν δεν υπάρχουν αυτά

(Διαλογικές συζητήσεις)

Π. ΓΙΩΤΗΣ: ¶λλες αιτιολογίες αναφέρει. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Ένωση Ιδιοκτητών απαιτεί από τους.... Το δικό μου το μυαλό πάει και αλλού βέβαια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάνατε μία παρέμβαση δεύτερη μέρα σήμερα. Είναι επιτυχής για την άποψή σας παρέμβαση αυτή με τον κ. Φυτράκη και θα ήθελα να πω το εξής: αν υπέπεσε στην αντίληψή σας πίεση τέτοιοι είδους σε δικηγόρους και που αποδίδετε το γεγονός ότι δεν πιέστηκε για παράδειγμα πράγματι ο κ. Φυτράκης αλλά κάποιοι άλλοι ταυτίστηκαν, λοιδορήθηκαν και υβρίστηκαν την περίοδο του περσινού καλοκαιριού.

Εάν απόψεις όπως αυτές που εξέφρασε ο κ. Πρόεδρος περί δικηγόρου και λεβεντιάς και ότι ο καθένας πρέπει να είναι δικηγόρος, ποια τύχη θα είχαμε εάν ακούγονταν σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο πέρσι το καλοκαίρι από έναν άνθρωπο που δεν ήταν ο κ. Μαργαρίτης αλλά ήταν κάποιος οπωσδήποτε άλλος.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Να τα πάρω με την σειρά, συνθηματολογικά. Ο κ. Φυτράκης ήταν επώνυμος και προβεβλημένος δικηγόρος και μάλλον ήταν δύσκολο να «πυροβοληθεί από τα παράθυρα› διότι είχε φιλοξενηθεί στα «παράθυρα› πολλάκις για άλλες υποθέσεις, από την υπόθεση Χαμπτάν ή Ρασίντ μέχρι την υπόθεση Μπαλάφα, υπόθεση Λεσπέρογλου, υπόθεση Μπουκετσίδη αν θυμάμαι καλά κλπ. Η κα Κούρτοβικ, ο κ. Ραχιώτης ήταν νέοι δικηγόροι. Δεν είχαν αυτή την προβολή. Η κα Κούρτοβικ είχε και μια δραστηριότητα στο πλαίσιο κάποιας υπεράσπισης μεταναστευτικών κινημάτων. Εκεί εστιάστηκαν οι φακοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρουν και μην απαντάτε παρακαλώ. Δεν θα τρώμε την ώρα μας τί λένε στα κανάλια και τί εστιάζονται. Δεν ενδιαφέρει το Δικαστήριο.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Ένα κλίμα με ρώτησε ο κ. συνήγορος. Εγώ σε ότι ερωτούμαι σε αυτό απαντώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ καλά κάνουν τα κανάλια. Είναι ιδιωτικά και όποιον θέλουν προβάλλουν, όποιον θέλουν δεν τον προβάλλουν.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε, τα κανάλια τρομοκρατούσαν το καλοκαίρι και ορισμένες εφημερίδες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πάτε να τους ζητήσετε το λόγο. Δεν με ενδιαφέρει. Καλά έκαναν, δικαίωμά τους είναι.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: ¶λλωστε η ίδια η Ένωση Συντακτών έχει διαγράψει μέλη της τελεσιδίκως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας κάνει ότι θέλει και η Ένωση Συντακτών.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ διέγραψε τον κ. Κακαουνάκη για την υπόθεση της καθηγήτριας της κας Λασιθιωτάκη ως της ¶ννας της 17Ν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάλι με την Λασιθιωτάκη;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Μα δεν φταίει η κα Λασιθιωτάκη κ. Πρόεδρε που την κρέμασαν στα περίπτερα και την ανάρτησαν στα «παράθυρα›. Δεν φταίει η κα Λασιθιωτάκη γι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έκανε αγωγή και θα δικαιωθεί. Στο μέτρο που έχει δίκιο θα δικαιωθεί.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Το παιδί μου δικαίωμά τους ήταν να το διασύρουν; Πήγα σε Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να κάνουμε εμείς;

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πήγα και ζήτησα προστασία για το παιδί μου, να απαγορεύσουν να το δείχνουν και ήταν αρνητικό. Δικαστήριο Ελλάδος, Δημοκρατία.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Εισαγγελεύ, να ενημερώσω γιατί ενδιαφέρει. Να εξηγήσω. Προσφύγαμε στην διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Η κα Σωτηροπούλου προσέφυγε δύο φορές στην διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσει η προβολή του προσώπου του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να το κάνουμε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επειδή ρωτήθηκε από τον κ. Εισαγγελέα οφείλω να ενημερώσω, με ρωτήσατε κι εσείς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πού είναι η απόφαση;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να σας την φέρω αύριο κ. Εισαγγελεύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να την φέρετε να την διαβάσουμε. Κυρία Κούρτοβικ, δεν σας δίνεται ο λόγος γι αυτό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, με ρωτήσατε. Θα με αφήσετε να ολοκληρώσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπα να φέρετε την απόφαση να την αναγνώσω. Είναι σημαντικό στοιχείο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα φέρω την απόφαση αλλά νομίζω ότι δεν απασχολεί ιδιαίτερα την διαδικασία. Νομίζω ότι δεν αφορά την διαδικασία γι αυτό επιτρέψτε μου να μην ξαναπασχολήσω. Να ολοκληρώσω και να ρωτήσω τον μάρτυρα. Να πω ότι προσφύγαμε κατά την πρώτη αίτηση που κάναμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Κούρτοβικ, όταν ακούει κανένας ότι καθόμαστε και λέμε τέτοια, σημαίνει ότι δεν έχουμε να πούμε τίποτα για την υπόθεση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Πρόεδρε. Ρωτήθηκε η κα Σωτηροπούλου. Αν δεν με διακόπτετε θα είχα ολοκληρώσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ροκανίζετε το χρόνο. Δώσατε απάντηση ότι έχει βγει απόφαση. Μου αρκεί, να την φέρετε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Οφείλω να ολοκληρώσω. Αν μου δώσετε το λόγο για ένα λεπτό θα ολοκληρώσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν θέλω να ολοκληρώσετε. Κύριε μάρτυς, πηγαίνετε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σας δίνω το λόγο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Για ποιο λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει, δεν αφορά την διαδικασία. Δεν σας δίνω το λόγο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θέτετε θέματα τα οποία στην συνέχεια δεν με αφήνετε να μιλήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, τελείωσε η διαδικασία. Ο κ. Βαρβέρης να έρθει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν τελείωσα κ. Πρόεδρε. Αν μου επιτρέπετε, δεν έχω ρωτήσει. Θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάτε. Εγώ σας έδωσα το λόγο για ερωτήσεις όχι να κάνετε αγόρευση τώρα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε μάρτυς, εγώ θεωρώ ότι η διαδικασία αυτή της επίθεσης κατά των δικηγόρων δεν αφορά πράγματι το Δικαστήριο στην οποία αναφερθήκαμε πριν επί μακρό. Δεν επηρεάζει αυτή την διαδικασία. Να υπενθυμίσω κ. Πρόεδρε ότι όπως είχε παρατηρήσει ο κ. Παρασκευόπουλος δεν γινόταν λόγος περί συνοδοιπόρων που είναι ένας όρος μεταπολεμικός. Γινόταν λόγος περί συμπαθούντων.

Δημιουργήθηκε μία άλλη κατηγορία εσωτερικού εχθρού. Οι συμπαθούντες ήταν μία άλλη κατηγορία εσωτερικού εχθρού που έχει να κάνει με το φρόνημα και όχι με συγκεκριμένες ενέργειες του......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως είδατε ο νόμος αυτός, το άρθρο μιλάει ότι οι συμπαθούντες δεν είναι ποτέ συνεργοί, ούτε συμμέτοχοι. Δεν έχει ποινική ευθύνη κανένας. ¶μα συμπαθούν, καλά κάνουν και συμπαθούν.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία ....

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Πάντως η τελευταία συμφωνία για την έκδοση κ. Μαρκή – σας λέω με το όνομά σας – γιατί νομίζω ότι ήσασταν στην επιτροπή από τους υπολειπόμενους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα ξέρετε.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Γιατί όλοι οι καθηγητές Πανεπιστημίου αποχώρησαν. Νομίζω ότι η τελευταία συμφωνία για την έκδοση που με τόσο αγωνία ο κ. Πετσάλνικος προώθησε, θα μας εισάγει σε άλλα μονοπάτια. Απλώς το σχολίασα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Κούρτοβικ, ελάτε. Τον μάρτυρα τον έχουμε ταλαιπωρήσει και λέει πράγματα που είναι έξω από αυτά που μας νοιάζουν.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν έχω ταλαιπωρηθεί καθόλου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν νομίζω ότι μπορείτε να απευθύνεται σε μένα οποιαδήποτε μομφή σε σχέση με αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όποιος δικηγόρος πιέστηκε υπάρχει Δικηγορικός Σύλλογος να σας προστατεύσει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επιμένω κι εγώ να πω ξανά για πολλοστή φορά ότι δεν ζητάω καμία προστασία από το Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε μας να προχωρήσουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν θεωρώ ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτή την δίκη. Εάν με αφήνατε να ολοκληρώσω την ερώτησή μου θα καταλαβαίνατε τί θέλω να πω. Το ερώτημά μου δεν είναι αν πιέστηκαν οι δικηγόροι, αν υπήρξε η κατηγορία των συμπαθούντων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά ποιο;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αλλά αν όλη αυτή η εκστρατεία του Τύπου η οποία κατευθυνόταν και φαινόταν να είναι συντονισμένη, επομένως να κατευθύνεται από συγκεκριμένα κέντρα επηρέασε και σε ποιο βαθμό την στάση του κόσμου απέναντι στους κατηγορούμενους. Επηρέασε την στάση του κόσμου, την άποψη του κόσμου για το αν και κατά πόσο όχι τόσο η δράση αλλά τα κίνητρα και οι σκοποί αυτών των κατηγορούμενων ή της Οργάνωσης ήταν αντικοινωνικά. Στρεφόντουσαν ενάντια στην κοινωνία.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι όλη αυτή η προσπάθεια ακριβώς σε αυτό συνέτεινε. Σε αυτό αποσκοπούσε. Δηλαδή να υπάρξει μια απαξίωση της ίδιας της φυσιογνωμίας της 17Ν. Στον κόσμο υπήρχε μια αντίληψη είτε συμφωνούσε, είτε διαφωνούσε μαζί της. Ότι είναι κάποιοι άνθρωποι οι οποίο χαρακτηρίζονται από αποκοτιά όπως έγραψε ο κ. Βότσης μολονότι άλλα κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είδα τί έγραψε. Είδατε τί είπε εδώ πέρα.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Μόνο που εγώ ξέρω τί έγραφε μετά την εκτέλεση του Μπάμπαλη. Έγραψε ότι τέτοια παλικαριά και τέτοια αποκοτιά μόνο τα παλικάρια της επαναστατικής Αριστεράς μπορεί να έχουν. Αυτό έγραψε ο κ. Βότσης. Την χρονιά δεν την θυμάμαι. Κύριε Κουφοντίνα, μήπως θυμάστε την χρονιά; Το ΄76. Αυτά τα έγραψε ο κ. Βότσης. Αν ο κ. Βότσης θέλει να διαψεύσει εαυτόν εγώ θα πω ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι; Ο Τύπος δεν είναι ελεύθερος εδώ πέρα;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Ελεύθερος και ελεύθερη και η κριτική του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βάζω «εάν› ο Τύπος αυτά τα θεωρεί αποτρόπαια και φοβερά εγκλήματα, πώς θα πρέπει να τα χαρακτηρίζει; Επαναστατικές πράξεις που τις λέτε εσείς; Γιατί απ’ ότι βλέπω μόνο εσείς της εξωκοινουβουλευτικής Αριστεράς δεν πήρατε απόφαση.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Κάνετε λάθος κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει κανένα Κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επίσημο Κόμμα, δηλαδή του Ελληνικού Κοινοβουλίου να έχει Βουλευτές μέσα, υπάρχει κανένα από αυτά τα Κόμματα που να είπε ότι εμείς συμφωνούμε με αυτές τις δολοφονίες;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Κανένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς κανένα.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Και σε πολλά άλλα πράγματα όμως που πιστεύει ο Ελληνικός λαός δεν συμφωνούν τα Κόμματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν όλα τα Κόμματα έχουν πάρει απόσταση, δεν δικαιούνται και οι εφημερίδες να τα πουν ότι αυτά είναι εγκλήματα και να είναι εναντίον τους; Εγώ θα ελέγξω τις εφημερίδες;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Όχι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, δεν πρόκειται για τα εγκλήματα.... Η ερώτησή μου κ. Πρόεδρε δεν αφορούσε τις πράξεις. Αφορούσε τα άτομα.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Δεν δικαιούμαι στην δική μου εφημερίδα να έχω αντίθετη άποψη και να κρίνω τον κ. Βότση ως ανακόλουθο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά κάνετε. Σας πείραξε κανένας;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Όχι βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σας πείραξε κανένας. Αυτούς όμως που γράφουν εναντίον των μελών της Οργάνωσης ή των κατηγορουμένων πρέπει να τους πιάσουμε και να τους κάτσουμε στην κόλαση, στα τάρταρα.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Δεν μιλώ για εναντίον. Δεν μιλώ για την έντιμη πολιτική κριτική ή και πολεμική. Μιλώ για την απαξίωση, για την προσπάθεια να τους παρουσιάσουν ως κλεφτοκοτάδες και ως ανθρώπους της μαφίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και αν είναι αυτή η γνώμη τους; Τί θα κάνουν αυτοί;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Κρίνεται όμως η γνώμη του καθένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κρίνεται η γνώμη του καθένα; Εσείς θέλετε να τους πάρετε το δικαίωμα .....

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, απ’ ότι έχω δει εσείς τους αντιμετωπίζετε ως ανθρώπους οι οποίοι υπακούν σε ένα ορισμένα αξιακό σύστημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Δεν τους αντιμετωπίζετε ούτε ως κλεφτοκοτάδες, ούτε ως μαφία και είναι προς τιμήν σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς είμαστε Δικαστήριο. Αλλά μπορώ εγώ να κρίνω τον Τύπο τί κάνει;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Μα δεν σας ζήτησε κανείς να κρίνετε τον Τύπο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Πρόεδρε, δεν ρωτάω αυτό. Εάν προσέξετε το τί ρωτάω δεν θα παρεμποδίζατε και την συνέχεια της εξέτασης του μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο έχει μια ευρύτητα στην αντίληψη άλλη.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Είπατε στον κ. Ξηρό όταν διάβαζε μια δήλωση, του είπατε: «είδατε, ο κ. Βότσης σας λέει δολοφόνους›. Δεν σας άκουσα όμως να του πείτε «είδατε ο κ. Γιώτης μιλάει για ηθικό μεγαλείο›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα το είπαμε, τώρα εδώ μπροστά είστε και το λέτε. Τα έχω σημειώσει.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Γιατί θεωρήσατε ότι έπρεπε να «οχυρωθείτε› πίσω από την άποψη του κ. Βότση ο οποίος είναι ανακόλουθος σε σχέση με τον παλαιότερο εαυτό του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήρθε μάρτυρας και τα είπε εδώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, διερωτώμαι τί προσφέρει ο μάρτυρας στην απόδειξη σχετικά με την κατηγορία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι εγώ διερωτώμαι αλλά τί να κάνω όμως. Η υπεράσπιση έχει δικαίωμα να υποβάλλει ερωτήσεις.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, απορώ γιατί διερωτάστε. Εγώ δοκίμασα να κάνω μισή ερώτηση και συζητάτε επί 10 λεπτά από της Έδρας χωρίς να με αφήσετε καν να ολοκληρώσω την ερώτηση που έκανα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τί χρειάζονται αυτά. Δεν μπορεί να καταλάβει το Δικαστήριο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εάν με αφήσετε να ολοκληρώσω τις ερωτήσεις θα καταλάβετε πού θέλω να καταλήξω. Εάν παρεμβαίνετε και απαντάτε εσείς αντί του μάρτυρα και σχολιάζετε την μισή ερώτηση και την μισή απάντηση δεν πρόκειται να τελειώσουμε ποτέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ απαντάω; Δεν μπορεί να τα βάζει με όλον τον Τύπο σε μια ελεύθερη χώρα επειδή δεν συμφωνεί μαζί μου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ θα είχα ήδη τελειώσει.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Πάντως εγώ έχω δικαστεί 50 φορές για περιύβριση αρχής, από το 1975 μέχρι το 1980.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος έχει δικαστεί 150 και σε ποιον χώρο ανήκει; Για ρωτείστε τον αν είναι από Αριστερά ή από κάπου αλλού.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Για περιύβριση αρχής, γι αυτό το οικτρό υπόλειμμα του βαυαρικού δικαίου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το καταργήσαμε.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Το καταργήσατε αλλά εμάς μας κατέστρεψαν τα νιάτα στα τμήματα μεταγωγών και στα κρατητήρια επειδή μοιράζαμε προκηρύξεις που λέγαμε την άποψή μας. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε και η δράση Οργανώσεων όπως η 17Ν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζω ότι είναι και αίτημα της δική σας συνδικαλιστικής....

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Έχω βγάλει πολλές μέρες στα κρατητήρια και ήμουν φοιτητής του Πολυτεχνείου. Φανταστείτε να ήμουν εργάτης τί μεταχείριση θα είχα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Μαρκή, η επαναφορά της περιύβρισης αρχής. Το έχετε θέσει όμως. Αν ανοίξουμε το παράθυρο θα επανέλθει η διάταξη.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Πάλι έχουν μείνει κάτι υπολείμματα από το 181.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάει και αυτό. Επίσης καταργήθηκε και η μοιχεία. Προχωράμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να την επαναφέρουμε και αυτή κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να τα κάνουμε τώρα αυτά;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε μάρτυς, επανέρχομαι στο ερώτημά μου εκεί απ’ όπου ξεκίνησα τις ερωτήσεις μου. Όλη αυτή η επίθεση απαξίωσης που γινόταν των μελών ως προς την προσωπικότητα των κατηγορούμενων τότε και όχι ως προς την δράση κ. Πρόεδρε. Δεν διαφωνώ αν ο Τύπος βγει και πει ότι αυτό είναι έγκλημα, προς Θεού.

Εγώ ρωτάω όμως όταν ο Τύπος μιλάει για συμβόλαια θανάτου, για πληρωμένα, για εξαρτήσεις, για κυκλώματα, για μυστικές υπηρεσίες κλπ, όλο αυτό δεν ήταν μία προσπάθεια απαξίωσης πια στην προσωπικότητά του στον κατηγορούμενο αυτό; Αυτό το πράγμα κατόρθωσε να φέρει αποτελέσματα μέσα στον απλό, στον μέσο πολίτη στη στάση του απέναντι σε αυτή τη δίκη, σε αυτούς τους κατηγορούμενους, στην δράση αυτής της Οργάνωσης, στην ιστορική παρουσία αυτής της Οργάνωσης, θεωρεί δηλαδή ο μέσος πολίτης ότι τα κίνητρα αυτών των ανθρώπων ήταν εχθρικά προς την κοινωνία; Ήταν αντικοινωνική η δράση της ή ήταν μια πολιτική παρέμβαση λαθεμένη, σωστή;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Καταρχάς να σας πω το εξής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να απαντήσετε σας παρακαλώ.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Ναι, σε αυτό. Εγώ κ. Πρόεδρε όπως βλέπετε είμαι επιγραμματικότατος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είστε επιγραμματικός.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Εγώ είμαι επιγραμματικός. Εσείς μου βάζετε εμβόλιμες ερωτήσεις και με αναγκάζετε να πλατειάσω. Νομίζω για να είμαστε δίκαιοι ότι τον περισσότερο χρόνο τον τρώτε εσείς με τις πνευματικές σας ανησυχίες. Νομίζω. Δεν το λέω ως κομπλιμέντο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε πέστε τα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας είπε ότι παρακολουθεί τα πρακτικά και τα θυμάται ως την τελευταία γραμμή κ. Πρόεδρε μετά λόγου γνώσεως.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Γι αυτό ήρθα και κατάλληλα προετοιμασμένος άλλωστε. Νομίζω ότι όλη αυτή η προσπάθεια ξεκινούσε από το εξής....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶κουγε για μένα και ήρθε κατάλληλα. Φοβόταν εμένα και ερχόταν πολύ προετοιμασμένος.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Δεν άκουγα. Καθόλου δεν φοβόμουν. Σας βλέπω κάθε μέρα. Ήρθα προετοιμασμένος σε ένα φιλοσοφικό επίπεδο, με αυτή την έννοια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε φιλοσοφικό επίπεδο μπορούμε να τα πούμε κάπου αλλού. Εδώ μέσα όχι.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Ελπίζω κάποια στιγμή να έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον μετά τριετία όπως είπε ο κ. Εισαγγελέας που θα συνταξιοδοτηθείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να είστε καλά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αφού ακούσαμε τις απόψεις του κ. Καμμένου, του κ. Πέτσου μπορούμε να ακούσουμε επί του ιδεολογικού πολιτικού....

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν μιλήσω καθόλου ιδεολογικά. Συγκεκριμένα θα μιλήσω. Υπήρχε μια εικόνα για την 17Ν. Μια εικόνα συμπάθειας μέσα στον Ελληνικό λαό σε όλη αυτή την ιστορική διαδρομή των 27 χρόνων. Το καλοκαίρι όλη η προσπάθεια απαξίωσης των κατηγορούμενων ως προσωπικοτήτων αποσκοπούσε στο εξής: να πει ο Ελληνικός λαός «αυτοί είναι η 17Ν. Αυτοί είναι κλεφτοκοτάδες και επαγγελματίες δολοφόνοι. Δεν έχουν καμία διαφορά από την εταιρεία δολοφόνων που εκτελούσε γέρους, συνταξιούχους για τους πάρει την περιουσία›.Αυτό ήταν μια μεθοδευμένη προσπάθεια γι αυτό την απέδωσα στην Scotland Yard που είναι «μανούλα› σε αυτά τα πράγματα.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Είπα πριν ότι το αποτέλεσμα ακόμα και μέσα σε κείνο το ζοφερό κλίμα της τρομολαγνείας του καλοκαιριού ήταν σε γκάλοπ να καταγραφεί ένα 20% ότι είναι κοινωνικοί αγωνιστές. Σημαντικότατο. Κλείνω με το εξής: είπα χθες και σήμερα ότι ήταν πράξη ηθικού μεγαλείου η παράδοση Κουφοντίνα διότι ήταν το καθοριστικό στοιχείο για να γυρίσει όλο αυτό το κλίμα.

Εγώ πιστεύω και το έχω γράψει ότι ο Κουφοντίνας παραδόθηκε ακριβώς γι αυτό το λόγο. Όχι για τον λόγο που κάποια στιγμή είπε ο κ. Εισαγγελέας, προς το συμφέρον του. Προς το πολιτικό του συμφέρον που δεν είναι ποτέ συμφέρον η ιδεολογία όταν της αφιερώνεις την ζωή σου. Ναι, για να αναστρέψει το κλίμα και ο Κουφοντίνας ανέστρεψε το κλίμα σε σημείο που να ακούω Χανιώτη βιολάτορα σε τσακίρ κέφι το φθινόπωρο, σε γιορτή ρακής στο χωριό Λίμνες του Νομού Λασιθίου να λέει «άιντε να ζήσει ο Κουφοντίνας›. Νομίζω ότι μεθυσμένοι βγάζουμε τα πραγματικά μας αισθήματα μακριά από τον κοινωνικό κομφορμισμό και την υποκρισία και τα κατά συνθήκη ψεύδη που είμαστε αναγκασμένοι...

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όταν ξεμέθυσε φοβόταν κ. Εφέτα και το απέφυγε γιατί υπήρχε και ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Στις γιορτές είναι παλιά η ρακή που δίνουν, δεν είναι από την καινούρια.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επειδή ρωτηθήκατε για τον Αξαρλιάν ήθελα να σας ρωτήσω κάποια πράγματα. Υπήρξε καταρχήν άλλοτε στην δραστηριότητα της Οργάνωσης τυχαίο θύμα;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Ποτέ. Αυτό είπα και πριν, ποτέ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επειδή παρακολουθείτε και την δίκη και έχετε έρθει και διαβασμένος απ’ ότι βλέπω, έχετε αναδιφήσει στο ιστορικό μέρος....

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Γιατί σκέφτομαι κάτι να γράψω γι αυτή την δίκη, γι αυτό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχετε δει αν στις ενέργειές της η Οργάνωση συνήθιζε να προειδοποιεί για την αποφυγή τυχόν τυχαίων θυμάτων;

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι στις περιπτώσεις με ρουκέτες ή εκρηκτικούς μηχανισμούς πάντα υπήρχαν τηλεφωνήματα και μάλιστα υπάρχει το εξής χαρακτηριστικό, επειδή έχει διερευνηθεί από το Δικαστήριό σας, εγώ δεν θέλω να πω ότι ξαφνικά ήρθα εγώ να το θυμηθώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Για το MEGA.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Δεν θέλω να είμαι υποκριτής.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Για το MEGA θα σας ρώταγα ειδικά.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Για το MEGA έγινε ολόκληρος θόρυβος αν ειδοποιήθηκε η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› κλπ. Και στα δημοσιογραφικά γραφεία και στα στέκια τα δημοσιογραφικά αυτό το πράγμα συζητιόταν ευρύτατα. Παραλίγο να πάει κόσμος στα χαμένα, όχι από την 17Ν αλλά από την (μπιπ) κάποιων άλλων. Να μην πω την λέξη που λεγόταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Βότσης είπε όμως ότι δεν έγινε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο Βότσης μας είπε ότι δεν ξέρει αν έγινε.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Ο Βότσης δεν θυμάμαι τί είπε στο συγκεκριμένο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι ότι δεν έγινε. Είπε ότι «εγώ δεν μπορώ να ξέρω τί έγινε›.

Π. ΓΙΩΤΗΣ: Ο Βότσης τότε ήταν στο staff το διευθυντικό της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ›.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή