Απ. Κακλαμάνης: «Οι τουρκικές προκλήσεις αφορούν και την Ε.Ε.»

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2003 14:14
A- A A+

Στις προκλήσεις που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κατά την ομιλία του στη διάσκεψη των προέδρων των Επιτροπών Αμυνας των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κοινοβουλίων των υποψηφίων χωρών, που διεξάγεται στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι «οι απαράδεκτες αυτές προκλήσεις αφορούν άμεσα και την Ε.Ε., αφού προέρχονται από χώρα η οποία, ενώ υποτίθεται ότι χτυπά τη θύρα της Ευρώπης, ταυτόχρονα προσπαθεί να εκβιάσει την είσοδό της».

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ακόμα ότι «η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο ενός ευρωπαίου χωροφύλακα, κατ' αντιστοιχία προς το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα που επιδιώκουν οι ΗΠΑ, παρεμβαίνοντας στις διαφορες κρίσεις χωρίς την απαραίτητη διεθνή νομιμοποίηση των ενεργειών της παραβιάζοντας το ισχύον εδαφικό καθεστώς άλλων χωρών και παραγνωρίζοντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Σημείωσε επίσης ότι «αναγκαία προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος είναι να κατακτήσει η Ευρώπη το δικό της αυτόνομο ρόλο στο διεθνές περιβάλλον, γεγονός που είναι αδύνατο να συμβεί όσο η Ε.Ε. δεν έχει τη δική της αυτοτελή εξωτερική και αμυντική πολιτική».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή