Ρωσία : Εκλεισε το τελευταίο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVS

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2003 11:26
A- A A+

Δεν υπάρχει πλέον πολιτική ιδιωτική τηλεόραση στη Ρωσία έπειτα από τη διακοπή της λειτουργίας του τελευταίου ανεξάρτητου τηλεοπτικού δικτύου TVS.

«Ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι επιχειρηματίες κατόρθωσαν να σώσουν το TVS. Η εποχή της ιδιωτικής πολιτικής τηλεόρασης τελείωσε στη Ρωσία. Στο εξής η τηλεόραση εθνικής εμβέλειας θα είναι είτε ψυχαγωγική, είτε κρατική», γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Ιζβέστια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Βεντομόστι, η υπόθεση TVS έδειξε ότι οι ρώσοι «ολιγάρχες» (οι μεγάλοι επιχειρηματίες) δεν ήταν ικανοί να δημιουργήσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις σε τομείς που δεν έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.

«Στη Ρωσία είναι δύσκολο να έχεις κέρδη από την εκμετάλλευση της πνευματικής ιδιοκτησίας : Εχει μικρή αξία και συνεπάγεται μεγάλες δαπάνες για την υπερπήδηση των εμποδίων της γραφειοκρατίας. Τα επιχειρηματικά σχέδια δεν μπορεί να βασίζονται σε μία αλτρουιστική ιδέα: την ανάπτυξη της κοινωνίας της πολιτών», αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Βεντομόστι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TVS δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2002 έπειτα από το κλείσιμο του δικτύου TV6 του Μπορίς Μπερεζόφσκι. Ενας όμιλος επιχειρηματιών επιφορτίσθηκε με το χρέος του TV6 και δεσμεύθηκε να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του νέου TVS.

Την περασμένη εβδομάδα οι δημοσιογράφοι του TVS κατηγόρησαν τους μετόχους ότι υπακούουν στις εντολές του Κρεμλίνου και ότι άφησαν το τηλεοπτικό δίκτυο «να πεθάνει» με τη μη καταβολή των μισθών και τη μη τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεών του.

Ανάμεσα στους μετόχους του TVS βρισκόταν ο Ολεγκ Ντεριπάσκα, πρόεδρος της επιχείρησης αλουμινίου Ρουσάλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή