Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, γνωρίζετε τους συναδέλφους σας του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Όχι.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή το επιστημονικό τους επίπεδο, το ηθικό τους επίπεδο; Τους γνωρίζετε;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Όχι. Πιστεύω ότι για να είναι στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ θα έχουν υψηλή επιστημονική κατάρτιση.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τους αναγνωρίζετε την δυνατότητα να εκτιμούν την κατάσταση του ασθενούς; Έχουν την δυνατότητα να εκτιμούν την κατάσταση ενός ασθενούς;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Η απάντηση η δικιά μου, όσον αφορά την εμπειρία την δικιά μου για αρρώστους με τέτοια κατάσταση, η εμπειρία η υποθετική η δικιά μου.....
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε, εσείς έρχεστε εδώ να μας κάνετε μία διάγνωση με βάση αυτά που διαβάσατε στις εφημερίδες και είδατε στην τηλεόραση. Ουσιαστικά αυτό κατάλαβα εγώ. Ήρθατε να μας κάνετε μία διάγνωση. Εγώ σας ρωτάω το άλλο. Οι συνάδελφοί σας που είχαν τον ασθενή εκεί, οι άνθρωποι που τον συνέφεραν μετά τον τραυματισμό του, που τον νοσήλευσαν όλον αυτόν τον καιρό είχαν την δυνατότητα καλύτερα από εσάς να εκτιμήσουν την κατάστασή του;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι ξεκάθαρο λοιπόν αυτό το πράγμα. Έχετε κάποιο στοιχείο, οτιδήποτε που να αμφιβάλλετε για την ηθική τους; Δηλαδή την δεοντολογία που εσείς μας φέρατε εδώ πέρα;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Την καταπάτησαν.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό λέτε λοιπόν εσείς, ότι την καταπάτησαν.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Την καταπάτησαν.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σκέφτομαι όμως το εξής: ότι είναι λίγο αντιφατικό αυτό το πράγμα.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Την καταπάτησαν και αυτός εξάλλου ήταν και λόγος που με έκανε να έρθω εδώ πέρα.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ακούστε. Είναι αντιφατικό γιατί εγώ όποτε άκουσα τον κ. Ξηρό να μιλάει για τους γιατρούς του θα έλεγα ότι ήταν ευγνώμων για τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν. Τί έχετε να πείτε;
Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας παρακαλώ, εσείς θα μιλάτε όταν θα σας λέμε. Τώρα ας απαντήσει ο γιατρός ο οποίος ήρθε να καταθέσει αυτά τα πράγματα που κατέθεσε ουσιαστικά σε βάρος συναδέλφων του. Είναι η εντύπωσή μου σωστή;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Δεν θέλω να επαναλάβω πράγματα τα οποία έχω ξαναπεί. Ήρθα να καταθέσω όσον αφορά την καταπάτηση της ιατρικής δεοντολογίας. Όσον αφορά το ιατρικό μέρος δεν είμαι ικανός να το κρίνω.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτά λοιπόν τα «αν› και τα υποθετικά που χρησιμοποιήσατε προηγουμένως είναι θα έλεγα καρυκεύματα. Η πεποίθησή σας είναι ότι οι συνάδελφοί σας τους οποίους δεν γνωρίζετε, δεν τους ξέρετε, ούτε φροντίσατε ως συνδικαλιστικό όργανο να έρθετε σε επαφή μαζί τους και να πείτε «τί συνέβη παιδιά εδώ, προκειμένου να πάρουμε θέση επισήμως και να πάω να καταθέσω κι εγώ τώρα στο Δικαστήριο›. Το κάνατε;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Όχι.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεοντολογικά είναι σωστό αυτό;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Προηγουμένως σε μένα είπατε ότι στην περίπτωση με την διαθήκη θα πήγαιναν δύο γιατροί Ψυχίατροι. Έτσι δεν μου είπατε;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ένας Νευρολόγος, ένας Ψυχίατρος.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακολούθως αν έλεγαν εκείνοι το ο.κ θα γινόταν η διαθήκη.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Και ήταν και επιθυμία δικιά του.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ασφαλώς επιθυμία. Στην περίπτωση του κ. Σάββα Ξηρού αποδεδειγμένα δύο γιατροί πήγαν και μετά εδόθη η κατάθεση, ο κ. Μαντωνάκης και η κα Θεοδωροπούλου. Διατηρεί την δεοντολογία αυτή που εσείς είπατε προηγουμένως.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ο κανόνας αυτός.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακριβώς, περί του κανόνος ομιλώ κι εγώ. Ακριβώς τηρήθηκε αυτό που εσείς είπατε. Δηλαδή, είδαν τον κ. Σάββα Ξηρό οι δύο Ψυχίατροι, κορυφαίοι μάλιστα. Κατετέθη χθες από την κα Θεοδωροπούλου και προκύπτει και από τον φάκελο του κ. Σάββα Ξηρού.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Να θυμίσουμε ότι ο κ. Πιταρίδης είπε ότι «αν ήταν στο χέρι μου δεν θα επέτρεπα να ανακριθεί ο κ. Σάββας Ξηρός›. Το είπε αυτό το πράγμα. Έχει γραφτεί στα πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Αλλά μια και το ζήτησε ο ίδιος τί να έκανα›; Έτσι δεν είπε;
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι. Είπε «εγώ μετά την άλλη ημέρα εγώ έφυγα›.
Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Αν ήρθε ο Διώτης ντυμένος παπάς εγώ τί φταίω; Ο Διώτης ήρθε με άλλη ιδιότητα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα το λέτε. Ήρθε παπάς ο Διώτης;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν ξέρω πώς ήρθε. Ήρθε με άλλη ιδιότητα. Δεν υπήρχε Εισαγγελέας εκεί μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε την λέξη «παπάς›. Μήπως ήρθε και ο Διώτης «παπάς›.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ ζήτησα τον πατέρα μου. Δεν ξέρω πώς ήρθε ο Διώτης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε γιατί τον λέτε «παπά›; Νοσοκόμα;
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί πραγματικά ενώπιος ενωπίου και ο κ. Σάββας Ξηρός κατηγορούμενος μεν αλλά ξέρει και ο ίδιος ορισμένα πράγματα τα οποία καλό είναι να τεθούν σοβαρά υπόψη του Δικαστηρίου σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αν το Δικαστήριο ενδιαφέρεται να μάθει τί πραγματικά έγινε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην λέτε «αν›. Είναι σίγουρο.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εκτός αν θέλει να φτιάξει μία ιστορία όπως οι καλόγεροι του μεσαίωνα, να βαφτίσουμε το κρέας «φασόλια› και να λέμε ότι τρώμε όλοι φασόλια και νηστεύουμε, γιατί αυτό πάει να κάνει ο κ. Εισαγγελέας. Συγγνώμη κ. Εισαγγελέα αλλά όταν λέτε ότι δεν ήταν κρατούμενος, ήταν νοσηλευόμενος. Αυτό δεν μπορείτε να το υποστηρίξετε ενώπιον της ελληνικής κοινής γνώμης. Ειλικρινά σας λέω με κάθε σεβασμό, δεν μπορεί να υποστηριχθεί αυτό σοβαρά ενώπιον της ελληνικής κοινής γνώμης. Διακυβεύετε την σοβαρότητα της διαδικασίας του Δικαστηρίου όταν το υποστηρίζετε με αυτόν τον τρόπο και αυτή την ένταση. Ειλικρινά.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το αντίθετο συμβαίνει.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Από κει και πέρα για να υποστηρίξω αυτό που πράγματι βίωσε ο κ. Σάββας Ξηρός αν μας ενδιαφέρει έστω να μάθουμε κατά προσέγγιση....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μας ενδιαφέρει.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Σας λέω λοιπόν κ. Πρόεδρε και επανέρχομαι και ευτυχώς δηλαδή κατά κάποιο τρόπο ο κ. Διώτης με αυτή την περιβόητη πλέον συνέντευξη βοήθησε κι εμάς για να δούμε κι εμείς ορισμένα πράγματα. Δεν θα είχαμε ούτε εμείς την παραμικρή πρόσβαση σε αντικειμενική πέραν της γνώμης του κατηγορουμένου γνώση γι αυτά τα οποία ερχόμαστε εδώ και υποστηρίζουμε.
Λέει ο κ. Διώτης στην περίφημη αυτή συνέντευξή του ότι «αρχίζουν οι κουβέντες, γενικά και αόριστα, τί έγινε με την βόμβα, πώς βρέθηκε στον Πειραιά, ποιος είναι›; Ενώ η ανάκριση συνεχίζεται έχουν πει ιδιότητες και γιατί ρωτάνε, κάποια στιγμή ο κ. Διώτης λέει στον κ. Ξηρό για την Πάτμου. Είναι εμφανές ότι όταν άρχισε η ανάκριση δεν είχαν πει ιδιότητες, ποιοι είναι και γιατί ρωτάνε. Δεν του λένε τις ιδιότητές του. Προκύπτει από την ίδια την συνέντευξη αυτή.
Το λέει «ο Σάββας είναι μπανταρισμένος. Δεν βλέπει. Το χέρι του ακρωτηριασμένο, ένας βαρύτατα τραυματισμένος άνθρωπος›. Δεν του λένε τις ιδιότητές τους, ποιοι ακριβώς είναι. Αν πράγματι μας ενδιαφέρει ας πάρουμε λίγο σοβαρά την όλη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα παίρνουμε σοβαρά και όπως είδατε με προσοχή τα ακούμε.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Σάββας Ξηρός δεν ζήτησε να έρθει ο κ. Διώτης, δεν ζήτησε τις Αρχές για να καταθέσει. Ζητούσε απεγνωσμένα επαφή με το περιβάλλον. Δεν ζητούσε εξομολόγο, ζητούσε τον πατέρα του. Γιατί; Διότι το λέει παρακάτω η ίδια η συνέντευξη. «Δεν είχε ιδέα τί γινόταν εκείνος, δεν έχει ιδέα τί γίνεται έξω›.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Βλάχο, από την μια μου λέτε ότι δεν τους ήθελε, από την άλλη μετά μου λέτε για το Σύνδρομο της Στοκχόλμης. Τώρα μια μορφή Συνδρόμου της Στοκχόλμης έχουμε και εδώ μέσα. Όσο να το κάνουμε είμαστε 4 μήνες με τους ανθρώπους, έχουμε κι εμείς κάποια σχέση με αυτούς τους ανθρώπους, αυτοί με εμάς αλλά όχι σε τέτοιους βαθμούς ώστε εγώ να απεμπολώ τα δικαιώματά μου. Θα τους αφήσω εγώ να απεμπολήσουν τα δικαιώματα. Δεν θα τους επιτρέψω εγώ. Όταν αρχίσουν αυτοί και λένε πράγματα που φαίνεται καταφανώς ότι δεν θέλουν να τα πουν θα τους σταματήσω εγώ γιατί εγώ είμαι Δικαστής εδώ μέσα.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς είστε Δικαστής κ. Πρόεδρε, έχετε απόλυτο δίκιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα ψάχνουμε και θέλω να τα δούμε.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όλη αυτή η συζήτηση για το πόσες καταχρήσεις μπορούν να γίνουν στην προανάκριση όταν δεν υπάρχει η Δικαστική Εξουσία μέσα....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπα όμως κάτι. Όταν μπήκε η Δικαστική Εξουσία, μπήκε ο κ. Ζερβομπεάκος, έχει έναν από τους καλύτερους Δικηγόρους της Ελλάδος μαζί του, πάλι τα ίδια λέει και όχι μόνο τα ίδια, λέει και περισσότερα.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν καταγγέλλουμε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την στιγμή που παρενέβη η Δικαστική Εξουσία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέμε όμως ότι τότε αρχίσαμε και λέμε περισσότερα.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εμείς αναφερόμαστε πάντα στο πρώτο στάδιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αμέσως ανάγεται κανένας νοητικά και σε προγενέστερους χρόνους. Όταν ήρθε ο Δικηγόρος ο εκλεκτός είπε περισσότερα απ’ όσα είχε πει, πώς να δεχθεί κανένας εύκολα – δεν είπα ότι δεν θα το δεχθούμε, μπορεί να το δεχθούμε αυτό – ότι σε προγενέστερα στάδια που δεν είχε Δικηγόρο και έλεγε λιγότερα έγινε κάτι ανώμαλο. Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε σε μία τάξη και η τάξη αυτή πρέπει να είναι λογική.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, στις 17/3 ο κ. Αγιοστρατίτης λέει εις ημάς ότι οι προανακριτικές απολογίες είναι προϊόν βασανιστηρίων, ψυχολογικών πιέσεων, απειλών και εκβιασμών. Τώρα αλλάζει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέει ότι το Σύνδρομο.....
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Βλέπετε κανέναν τρόπο να μπορούμε να αποδείξουμε κάποιος διαλόγους οι οποίοι υπήρξαν μέσα στην ανάκριση;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υπήρχε η διαδικασία της πραγματογνωμοσύνης. Να ζητούσε τότε η υπεράσπιση από τον κ. Ανακριτή πραγματογνωμοσύνη.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν καταγγείλαμε κ. Εισαγγελέα ενώ θα μπορούσαμε ψευδόμενοι να καταγγείλουμε σωματικά βασανιστήρια. Δεν το καταγγείλαμε αυτό το πράγμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ψευδόμενοι;
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ναι, βεβαίως. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, ο κ. Σάββας Ξηρός ότι «με βασάνιζαν και σωματικά μέσα, μου έβαλαν κάτι›. Δεν ισχυρίστηκε ποτέ τέτοιο πράγμα. Ισχυρίστηκε την κατάφορη παραβίαση όλου του νομικού μας συστήματος και κατά παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας. Ενώ όσο ήταν μέσα στην εντατική επετράπη η ανάκριση. Ήρθε ο κ. Πιταρίδης τον οποίο επικαλείσθε συνεχώς γιατί σας άρεσε ως μάρτυρας, εμείς λέμε ότι μας άρεσε σαν γιατρός και λέει ότι «εγώ αν ήμουν δεν θα επέτρεπα να αρχίσει η ανάκριση στην κατάσταση που ήταν›. Σας λέει ακόμα ότι αυτό το πασίδηλο πλέον το ξέρουν όλοι οι Έλληνες ότι ο κ. Σάββας Ξηρός ήταν κρατούμενος από την πρώτη στιγμή, ήταν φυλακισμένος εκεί μέσα. Δεν είχε ελευθερία κινήσεως. Είναι γεγονός πασίδηλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κρατούμενος, φυλασσόμενος, ότι ήταν θα το βγάλει στο τέλος.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν θέλω να εκτίθεται ούτε το Δικαστήριο, ούτε η Εισαγγελική Αρχή με ισχυρισμού ότι δεν ζήτησε να φύγει. Διότι εάν ζητούσε να φύγει από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ θα του επέτρεπαν. Αυτά απευθύνονται μόνο σε ανθρώπους χαμηλής νοημοσύνης. Μην προσβάλετε την δική μας νοημοσύνη.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κανείς μέχρι τώρα δεν το είπε. Ούτε μάρτυρας το είπε, ούτε ο πατέρας του το είπε. Εσείς το είπατε.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα, ζήτησε ποτέ να φύγει ο κ. Ξηρός μέσα από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ και του απαγορεύθηκε; Εσείς δεν το λέγατε εχθές αυτό;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι η απορία μου. Το άκουσα και το ρώτησα κι εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ να κάνουμε ερωτήσεις στον κύριο.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνω σε αυτό που είπατε. Πράγματι η Έδρα δεν πιέζει τους κατηγορουμένους να καταθέσουν σε βάρος τους. Αυτή είναι ακριβώς η εγγύηση της Δικαστικής Αρχής;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είδατε ή δεν το είδατε;
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εδώ βρισκόμαστε απέναντι σε Δικαστήριο. Εκεί όμως ήταν εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι αυτό είπα και για τον κ. Ζερβομπεάκο εγώ.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Γι αυτό η δικονομία μας και ο νομικός μας πολιτισμός στηρίζεται ακριβώς στο πώς θα ατσαλώσουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων για να μην υπάρχουν καταχρήσεις. Γι αυτό θα ήθελα μία πρόταση επικυρώνοντας αυτό που είπα θα σας διαβάσω, η Διεθνής Εταιρεία Ποινικού Δικαίου είχε απευθύνει προς την Κοινωνία των Εθνών πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ακόμα κανόνες για την πρόληψη βιαιοτήτων. Λέει στην παράγραφο 3 (διαβάζω επί λέξει) «οι τόποι στους οποίους θα κρατούνται προσωρινά όσοι συλλαμβάνονται μέχρι την προσαγωγή τους στον Ανακριτή θα πρέπει να τίθενται υπό την επίβλεψη της Δικαστικής Αρχής. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί αδύνατη η ύπαρξη των αποκαλουμένων «δωματίων αυθορμήτων ομολογιών›. Είναι επίσημο διεθνές κείμενο. «Δωμάτια αυθορμήτων ομολογιών›.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι γνωστά αυτά.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχουμε εμείς κανένα πρόβλημα με την Δικαστική Αρχή. Εκεί όμως δεν υπήρχε η Δικαστική Αρχή κ. Πρόεδρε μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη για Δικαστική Αστυνομία που θα κάνει και την ανάκριση. Δεν τα έχει η πατρίδα μας αυτά. Τί να κάνουμε; Εμείς αγωνιζόμαστε και θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε γι αυτά.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πρέπει όμως να δεχθούμε ότι εφόσον κι εσείς δεν έχετε πλήρη έλεγχο, μην αμφισβητείτε με το παραμικρό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, εγώ τα αμφισβητώ όλα εδώ μέσα και τα υπέρ και τα κατά αυτή την στιγμή. Αλίμονο να έχω διαμορφώσει και γνώμη.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ο κατηγορούμενος είναι πηγή πληροφορίας και προς υπεράσπιση.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μυλωνάς έχει το λόγο.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ δεν θέλω να ρωτήσω αλλά επειδή ακούστηκαν κάποια άλλα πράγματα, δεν έχω παρακολουθήσει τί είπε ο μάρτυρας, πώς θα τον ρωτήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τελειώσουμε τις ερωτήσεις.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ο κ. Μυλωνάς να ήταν εδώ χθες που ήταν οι Ψυχίατροι. Κύριε Πρόεδρε, εδώ μπαίνει ένα θέμα αν ξεκίνησε .....
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αν κάνει ερώτηση έχει καλώς, αν κάνει σχολιασμό στην ώρα του.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν κάνω σχολιασμό κ. Πρόεδρε. Απαντάω στα όσα ετέθησαν από πλευράς του συναδέλφου μου. Μαθήματα δικονομίας από τον κ. Μυλωνά δεν .... Να μάθει δικαστική διαδικασία, δικονομία και μετά να μιλάει.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τώρα είμαστε στο στάδιο των ερωτήσεων.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, γιατί τον αφήνετε και με διακόπτει; Ερωτήσεις έκαναν οι προηγούμενοι συνάδελφοι; Θα μας μάθει ο Μυλωνάς διαδικασία που πήγε πρώτη φορά σε Δικαστήριο;
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας παρακαλώ να ανακαλέσετε στην τάξη τον συνάδελφο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Χθες να ήσασταν εδώ που ήταν οι Ψυχίατροι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γεωργίου, εσείς οι δυο κάνετε πολύ καλή χημεία όταν είστε και οι δύο.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εντάξει, αυτό έλειπε να κάναμε καλή. Κύριε Πρόεδρε, οι συνάδελφοί μου προηγουμένως δεν είπαν για τα γενικά θέματα; Ερωτήσεις στον μάρτυρα έκαναν;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε κι εσείς. Κύριε Ξηρέ, καθίστε και θα τα πείτε μετά. Ότι θέλετε θα τα πείτε.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ θέλω να πω το εξής: μπαίνει ένα θέμα από πότε άρχισε να συζητάει ο κ. Σάββας Ξηρός με τον κ. Διώτη ή με τον κ. Σύρο και φαίνεται ότι μίλαγε αρκετές ημέρες. Είναι ένα θέμα που εγώ το είχα θέσει παλιά και στην προδικασία με είχε απασχολήσει και το είχα θέσει και δημόσια. Εμφανίζεται σε κάποια στιγμή να υπογράφει. Όταν εμφανίζεται να υπογράφει όμως έχει μιλήσει μια βδομάδα και αυτή η βδομάδα δεν μπορεί να αποτυπώνεται σε αυτή την κατάθεση μέσα. Έχουν ειπωθεί πολύ περισσότερα.
Για μας και τότε και τώρα και πάντα μπαίνει μία παράμετρος. Θα παρακαλούσαμε στην δέουσα στιγμή ο κ. Ξηρός να μας πει τί έλεγαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα το οποίο δεν έχει αποτυπωθεί στην κατάθεσή του. Γιατί όλη αυτή η συζήτηση που έκαναν, όλες αυτές οι ώρες που μίλησαν δεν μπορεί να είναι μία κατάθεση του μεγέθους της κατάθεσης του κ. Ξηρού. Θέλουμε να δούμε και είναι δικαίωμά μας να το δούμε εάν κανείς χτένισε τις καταθέσεις ή όχι.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα δεν είναι να πει ο κ. Ξηρός τί ειπώθηκε το 5νθήμερο. Ενδεχομένως να υπάρχουν και κασέτες και ας τις φέρουν. Το ζήτημα προς το Δικαστήριό σας είναι γιατί δεν υπάρχουν προανακριτικές έστω απολογίες έτσι όπως ξεκίνησαν από τις 11, από τις 5 που ξεκίνησαν οι απολογίες. Διότι αποδεικνύεται από στοιχεία εκτός της δικογραφίας, από το πόρισμα, από την ΕΔΕ, εγώ δεν λέω από την συνέντευξη, από την ΕΔΕ που λένε οι μάρτυρες, οι γιατροί. Τρία πρόσωπα δηλαδή, καμία σχέση με τους διαδίκους, ότι ξεκίνησαν οι ερωτήσεις 5/7/2002, 6/7/2002 δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτό.
Εγώ ξέρω κ. Πρόεδρε ότι όταν γίνεται μία απολογία βεβαίως σε κάποια στάδιο στην αρχή μπορεί να γίνει κάποια συζήτηση Ανακριτού και ανακρινόμενου αλλά αποτυπώνεται σε μια πρώτη απολογία, σε μια πρώτη κατάθεση ή οτιδήποτε, ακόμα και στους μάρτυρες μπορεί να γίνει το ίδιο. Έχουμε λοιπόν το φαινόμενο εδώ 5-6/7 μέχρι 11/7 να μην υπάρχει καμία προανακριτική απολογία. Το ερώτημα είναι γιατί δεν υπάρχει καμία προανακριτική απολογία; Γιατί στις 6/7 εφόσον ο κ. Ανακριτής τον επισκέφθηκε, ο κ. Διώτης τον επισκέφθηκε, ο κ. Σύρος τον επισκέφθηκε στην πρώτη αυτή φάση δεν αποτύπωσαν αυτό που είπε; Μετά αν έλεγε κάτι άλλο, το κάτι άλλο και μετά το κάτι άλλο αν έλεγε κάτι άλλο.
Να είχατε εσείς εφόσον ταχθείτε στο να αξιολογήσετε, να συνεκτιμήσετε και τις προανακριτικές στο Δικαστήριό σας όλη την γκάμα. Να τα έχουμε όλα κ. Πρόεδρε. Γιατί ξεκινάει 11/7 λοιπόν με ένα μικρό κομμάτι και μετά συνεχίζει; Αυτό δεν έχει να κάνει με τον κατηγορούμενο, έχει να κάνει με την ανακριτική διαδικασία. Κύριε Μαρκή, τί εννοείτε δεν απαγγελθεί κατηγορία; Η κατηγορία που απαγγέλθηκε 11/7 μπορούσε να απαγγελθεί και 6/7. Δείτε την κατηγορία. Στο τυπικό μέρος αναφέρομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν είναι προκαταρκτική, πριν δηλαδή του απαγγείλουν κατηγορία δεν μπορεί να είναι στον φάκελο αυτά. Έτσι γράφει η δικονομία αν θυμάμαι καλά, αν είναι έτσι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχουμε αυτόφωρο κακούργημα. Υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις δικονομικά ότι ο κ. Ξηρός έχει εμπλοκή στην έκρηξη στον Πειραιά. ¶ρα είναι κατηγορούμενος εκ του νόμου. Έχει γίνει ένα αυτόφωρο κακούργημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσέξτε, εάν όμως γίνεται κάποια προκαταρκτική δεν μπορεί να είναι εδώ πέρα. Είναι μια προκαταρκτική εξέταση. Δεν μπορεί να είναι μέσα στην δικογραφία. Αυτή η διάταξη όπως ξέρετε ωθήθηκε από πλευράς υπερασπιστών για να μπει. Τώρα οι υπερασπιστές επικαλούνται ότι η παραβίαση.....
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι δόθηκε μαρτυρική κατάθεση; Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από κανένα απολύτως στοιχείο ότι υπήρξε κατάθεση στα πλαίσια.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν υπάρχει. Λέει: η προκαταρκτική εξέταση ενεργείτε σύμφωνα με το άρθρο κλπ, η εξέταση δεν μπορεί να είναι.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως στην δικογραφία δεν θα μπορούσε να είναι αν δεν ήταν απολογία. Ο κ. Μυλωνάς μας εκθέτει εδώ πέρα, λέει του έπιασαν στα χέρια βόμβα να έχει σκάσει, τί προκαταρκτική μου λέτε;
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό θα έλεγα κι εγώ, ότι έχουμε μία αυτόφωρη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε όμως τέτοιες. Ξέρετε να έχουμε τέτοιες καταθέσεις;
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτα. Γιατί δεν υπάρχει;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι ένα αιώρημα το οποίο θα απαντηθεί με τα επιχειρήματα.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Επειδή η άλλη πλευρά λεονταρίζει νομίζοντας ότι φειδόμαστε ή οτιδήποτε, εάν υπάρχουν κασέτες όπως ακούγεται, εμείς υποβάλλουμε αίτημα να προσκομιστούν γιατί θέλουμε να λάβουμε γνώση οτιδήποτε ειπώθηκε σε αυτή την διαδικασία και δεν έχει κανείς το δικαίωμα σε αυτό το στάδιο της διερεύνησης να αποκλείει οτιδήποτε εκ προοιμίου. Είναι αδύνατον 1,5 μήνας συνομιλία του κ. Ξηρού με τις προανακριτικές αρχές να αποτυπώθηκε σε 5 καταθέσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει η πλήρης εξάρθρωση όλου του δικτύου της 17Ν για να κοιμόμαστε ήσυχοι.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έχω προβάλλει το αίτημα να έρθουν οι βιντεοκασέτες, είναι γνωστό ότι βιντεοσκοπήθηκε όλη η ανάκριση και θα λύνονταν πολλά προβλήματα, αν ερχόταν εδώ η κασέτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς πάντως κοιμόμαστε ήσυχοι. Εγώ πάντοτε κοιμάμαι ήσυχος είτε υπήρχε απ’ έξω η 17Ν είτε δεν υπάρχει. Αλλά το θέμα είναι αν παραβιάζεται ο νόμος, εδώ δικάζουμε όχι αν κοιμάμαι εγώ ήσυχος. Εγώ μπορεί να είμαι τολμηρός να μην φοβάμαι κανέναν. Αλλά όταν παραβιάζεται ο νόμος σαν δικαστής οφείλω να δικάσω την υπόθεση όπως λέει το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας. Τίποτα άλλο δεν μπορώ να κάνω. Αν κοιμάμαι ήσυχος ή όχι, είναι άλλο θέμα, είναι και θέμα δικό μου.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχουμε ως νομικό δεδομένο ότι ο κ. Σάββας Ξηρός από την αρχή της σύλληψής του είναι κατηγορούμενος, γιατί έχουμε ένα αυτόφορο έγκλημα και υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις ενοχής εις βάρος του. ¶ρα δεν μπορούμε να μιλάμε για προκαταρτική. Αυτό διευκρινιστικά. Έχουμε ένα κατηγορούμενο που είναι και βαρύτατα τραυματίας.
Κύριε μάρτυς θα επανέλθω βέβαια στα ιατρικά θέματα γιατί γιατρός είστε και αυτά με ενδιαφέρουν κι εμένα εν προκειμένω. Δουλεύετε σε κάποιο νοσοκομείο αν έχω καταλάβει καλά.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Υποθέτω ότι στο νοσοκομείο εκεί που δουλεύετε, υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Υποθέτω επίσης –διορθώσετε με αν κάνω λάθος- ότι οι κανόνες λειτουργίας οποιασδήποτε μονάδας εντατικής θεραπείας, είναι οι ίδιοι. Έτσι δεν είναι;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το νομικό πλαίσιο και οι ιατρικοί κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας μονάδας εντατικής θεραπείας είτε είναι στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, είτε είναι στο νοσοκομείο που δουλεύετε είναι οι ίδιοι.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα ήθελα εδώ ως γιατρός με πολύχρονη πείρα και ως συνδικαλιστής να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι ιατρικοί κανόνες που διέπουν τη λειτουργία οποιασδήποτε μονάδας εντατικής θεραπείας και να δούμε αν στην υπόθεση του κ. Ξηρού έχουν τηρηθεί οι κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας.
Πρώτο ερώτημα: σε οποιαδήποτε μονάδα εντατικής θεραπείας αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο για τις συνθήκες νοσηλείας είναι ο υπεύθυνος γιατρός;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ξεκινώ από τα αυτονόητα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να τεθούν κι αυτά. Βέβαια όταν μιλάμε για ένα βαρύτατα τραυματισμένο ασθενή, είτε είναι ο κ. Ξηρός είτε είναι οποιοσδήποτε άλλος, ο υπέρτατος κανόνας είναι η σωτηρία της ζωή του. Έτσι δεν είναι από ιατρικής πλευράς;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Μάλιστα.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έρχονται σε δεύτερη μοίρα οι προσπάθειες να διερευνήσουμε κάποια εγκλήματα ή οτιδήποτε άλλο. Προέχει πάνω από όλα να σώσουμε τη ζωή του οποιουδήποτε ασθενούς. Σύμφωνοι;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όταν νοσηλεύεται κάποιος στη μονάδα εντατικής θεραπείας επιτρέπονται επισκέψεις από άλλα πρόσωπα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απάντησε.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Επιβάλλεται από τους γιατρούς η ενημέρωση σε συγγενικά πρόσωπα Α’ βαθμού για την κατάσταση της υγείας, απαγορεύονται ιατρικά δελτία γιατί σπάει το ιατρικό απόρρητο περί των συνθηκών της κατάστασης του ασθενούς, η επίσκεψη των οικείων του είναι για δύο λεπτά επί δύο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα νομίζω ότι τα είπατε.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη επίσκεψη.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Βέβαια, αυτός που σε τελική ανάλυση αποφασίζει για το ποιος θα επισκεφθεί έναν βαριά ασθενή, είναι ο υπεύθυνος γιατρός. Κανείς άλλος. Δεν είναι η Αστυνομία.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είναι υποχρεωμένη η μονάδα εντατικής θεραπείας να ενημερώνει τους οικείους και οι οικείοι του να τον επισκέπτονται.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶λλο ρώτησα πολύ συγκεκριμένα.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Νικηφοράκη σας παρακαλώ, θέλω να παρατηρήσω ότι ο κ. Νικηφοράκης είχε ολοκληρώσει ήδη την κατάθεσή του όταν ο κ. Μυλωνάς είπε, μην τα λέμε ξανά όλα.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας παρακαλώ όταν μπήκα στην αίθουσα ο κ. μάρτυς μας έλεγε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα τα είχε πει όλα αυτά. Τι να κάνουμε δηλαδή τώρα;
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχω κι εγώ δικαίωμα να τον ρωτήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να πούμε άλλη μια φορά; Θέλετε να διαβάσουμε τα πρακτικά;
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα μου κάνει λογοκρισία ο κ. Εισαγγελέας στο τι ερωτήσεις θα κάνω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας κάνω εγώ παρατήρηση ότι αυτά έχουν ερωτηθεί. Τελείωσε. Είναι υποχρεωμένος ο δικαστής να ακούει δυο τρεις φορές τα ίδια πράγματα, σε μια δίκη που κρατάει 6 – 8 μήνες; Αλίμονό μου δηλαδή! Θέλετε να σας διαβάσουμε τα πρακτικά; Θέλετε να τα συμβουλευτείτε; Ευχαρίστως. Αλλά όχι όμως να ρωτάμε τα ίδια.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ωραία κ. Πρόεδρε. Αν έχει απαντήσει σε κάποια ερώτηση που του κάνω, αμέσως να μου λέτε το έχει απαντήσει αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μέχρι έχει απαντήσει σε όλες, αλλά δεν με ακούγατε.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να δούμε αν έχει τεθεί και το ακόλουθο ερώτημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπα για όλα. Αλίμονο, δεν ξέρω τι θα κάνετε από εδώ και πέρα.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ακόμη και όταν ο οποιοσδήποτε ασθενής, όμως ένας βαριά τραυματισμένος ασθενής για τους δικούς του Χ – Ψ λόγους, ζητάει από τον υπεύθυνο γιατρό να του επιτρέψει εκτενείς πολύωρες επισκέψεις από κάποια άλλα πρόσωπα. Θα είναι αυτό το αίτημα του ασθενή;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε όχι δεν επιτρέπεται. Τελείωσε.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ερχόμαστε τώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Ξηρού. Έχουμε κάποια δεδομένα τα οποία μάλιστα προκύπτουν από μια σαφέστατη δήλωση του αρμόδιου Εισαγγελέα του κ. Διώτη από μια πολύωρη συνέντευξη που έχει δώσει στην κα Μάνδρου. Εκεί λέει ο κ. Διώτης ότι «στην αρχή που πήγαμε να δούμε με τον κ. Σύρο τον κ. Ξηρό, δεν του είπαμε τις ιδιότητές μας, ποιοι ακριβώς είμαστε›. Αυτό συνιστά παραβίαση ιατρικής δεοντολογίας;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Γι’ αυτό ήρθα εδώ να καταθέσω.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Επίσης έχουμε ως δεδομένο ότι δεν έρχεται ένας Εισαγγελέας ή ο Αρχηγός της αντιτρομοκρατικής να κουβεντιάσει έστω 10 λεπτά με έναν βαριά τραυματισμένο, έχουμε ως δεδομένο το οποίο προκύπτει και από τη συνέντευξη του κ. Διώτη και από την κατάθεση....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζητώ συγγνώμη για μια διορθωτική παρέμβαση. Δεν είναι συνέντευξη του κ. Διώτη, δεν είναι λόγια του κ. Διώτη. Είναι λόγια της δημοσιογράφου.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι κ. Πρόεδρε. «Γιάννης Διώτης ο Εισαγγελέας της τρομοκρατίας μιλάει για πρώτη φορά›.
..........: Είναι σε εισαγωγικά, είναι λόγια του κ. Διώτη. Τα άλλα είναι της δημοσιογράφου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όσα είναι σε εισαγωγικά. Εδώ είναι σε εισαγωγικά αυτά; Δεν είναι σε εισαγωγικά.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όταν το δημοσίευμα επιγράφεται: «Γιάννης Διώτης ο Εισαγγελέας της τρομοκρατίας μιλάει για πρώτη φορά›, τι σημαίνει; Ότι μιλάει ο Εισαγγελέας στη δημοσιογράφο και της δίνει συνέντευξη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τα έχει εντός παρενθέσεως ότι τα είπε ο κ. Διώτης. Τι να κάνουμε; Μην βάζουμε διαφορετικά τις πραγματικότητες. Λέει: «ο Διώτης πάντα λέει το θύμα ξέρει και μιλάει ποτέ δεν είναι βουβός ο φόνος, αρκεί να ξέρεις να ακούσεις και αν δεν ακους άλλαξε μέθοδο›. Αυτά τα έχει εντός παρενθέσεως που φαίνεται ότι τα είπε ο Διώτης. ¶λλα όμως αυτά που λέτε εσείς δεν τα έχει μέσα σε εισαγωγικά, ή παρενθέσεις όπως θέλετε να τα πείτε.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε έχουμε ως δεδομένο από τον τίτλο του δημοσιεύματος ότι έχει μιλήσει ο Εισαγγελέας, μάλιστα για πρώτη φορά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν έχω τίποτα δεδομένο. Δεν μπορώ να τον καλέσω γιατί είναι ανακριτικός υπάλληλος. Αλλιώς θα τον καλούσα εδώ τον κ. Διώτη να δούμε τι είπε.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχουμε ως δεδομένο ότι μιλάει και μάλιστα διεξοδικότατα σε μια δημοσιογράφο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάτε τέλος πάντων ό,τι θέλετε να τελειώνουμε.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ο Εισαγγελέας λοιπόν μιλάει για πρώτη φορά σε μια έγκριτη δημοσιογράφο. Εδώ δύο τινά συμβαίνουν: ή η δημοσιογράφος παραθέτει τις συνομιλίες της με τον κ. Διώτη, ή η δημοσιογράφος πλαστογραφεί τη συνομιλία και παραπλανά όλους εμάς και παρουσιάζει τον Εισαγγελέα να λέει πράγματα που δεν έχει πει. Ουδέποτε όμως παρ’ ότι έχει δημοσιευτεί στις 3 Μαρτίου αυτή η συνομιλία, ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε ο κ. Διώτης με εξώδικο ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο και να είπε «ξέρετε κα Μάνδρου, αλλιώς σας τα είπα εγώ και αλλιώς τα γράψατε›.
Με το δεδομένο αυτό έχουμε βεβαιότητα ότι η κουβέντα που έκανε, η συνομιλία αν θέλετε που έγινε μεταξύ του κ. Διώτη και της κας Μάνδρου, αποδόθηκε με τον αυτό τρόπο. Γιατί διαφορετικά, ο κ. Εισαγγελέας επί 3 μήνες θα είχε διαμαρτυρηθεί, θα είχε στείλει κάποιο εξώδικο, ή θα κάνει κάποια καταγγελία. Εφόσον δεν έκανε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το κείμενο αυτό αποτελεί πιστή απόδοση της συνομιλίας που είχε με την κα Μάνδρου.
Κύριε μάρτυς, θέλω να τη γνώση σας να δούμε αν είναι σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία. Οι δύο αυτοί αξιότιμοι κύριοι, ο κ. Διώτης και ο κ. Σύρος, σύμφωνα πάντα με τη συνομιλία και με την κατάθεση του κ. Πιταρίδη προχθές δεν κουβέντιασαν απλώς μία φορά 10 λεπτά με τον κατηγορούμενο Σάββα Ξηρό, αλλά –όπως αναφέρεται εδώ- οι κουβέντες διαρκούν ώρες, οι επισκέψεις πολλές και ο Σάββας Ξηρός βομβαρδίζεται με χιλιάδες ερωτήσεις. Αυτά είναι δεδομένα.
Αυτές οι συνεχείς επισκέψεις, ο βομβαρδισμός με συνεχείς ερωτήσεις, οι πολύωρες κουβέντες με ένα βαριά τραυματισμένο συνάδουν προς την ιατρική δεοντολογία;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είναι αντίθετες.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να σας πληροφορήσω επίσης ότι πάλι σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, όλες αυτές οι πολύωρες κουβέντες γίνονται νύχτα και μάλιστα ο κ. Πιταρίδης είπε στον κ. Ξηρό «μα πρέπει να κοιμάσαι το βράδυ› και αυτός του είπε «εγώ θέλω να κουβεντιάζω› -υποτίθεται ότι το είπε έτσι- όταν αυτές οι πολύωρες κουβέντες γίνονται νύχτα, είναι πολύ πιθανό να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του τραυματισμένου;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶ρα έχουμε ένα πρόσθετο λόγο αντίθεσης προς την ιατρική δεοντολογία.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Μάλιστα.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Νομίζω ήσασταν σαφής αλλά θέλω να το ξεκαθαρίσουμε για μια τελευταία φορά. Ακόμη κι αν ο οποιοσδήποτε βαριά τραυματισμένος λέει άλλα πράγματα, λέει ενδεχομένως ότι «εγώ θέλω να ξενυχτάω παρέα με τον ανακριτή μου›, ο οποιοσδήποτε γιατρός βάσει της ιατρικής δεοντολογίας υποχρεούται να το απαγορεύσει αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε ναι.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είπα ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό θέλω να ξεκαθαριστεί μια και καλή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να ξεκαθαριστεί; Δηλαδή θεωρείτε το δικαστήριο ότι έχει IQ 60! Πρέπει να είμαστε μωρά παιδιά για να τα ακούμε δέκα φορές να το καταλάβουμε.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να δούμε λιγάκι αν ήταν ο κ. Ξηρός απλός νοσηλευόμενος ή και κρατούμενος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μυλωνά τα έχει απαντήσει ο άνθρωπος και ήταν σαφής.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ένας νοσηλευόμενος δικαιούται -υπό τους όρους που θα του θέσει ο γιατρός- να έχει επισκέψεις από συγγενείς;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Τις καθορισμένες ώρες δικαιούται.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ένας νοσηλευόμενος στην εντατική είναι σύμφωνο με την ιατρική δεοντολογία να φρουρείται από αστυνόμους οι οποίοι δεν επιτρέπουν την είσοδο στο δωμάτιό του; Όχι ο γιατρός, αλλά οι αστυνόμοι δεν την επιτρέπουν.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είναι αντίθετο αυτό. Η σχέση του αρρώστου με το γιατρό είναι μια σχέση ένας προς ένα.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θέλω και μια κρίση από εσάς ως γιατρού πάντοτε. Όταν έχουμε στην εντατική ένα βαριά τραυματία ή υπό συνθήκες εντατικής, ο οποίος –εδώ σας λέω κάποια δεδομένα που έχουν προκύψει στην ακροαματική διαδικασία- επανειλημμένα έχει ζητήσει τους συγγενείς του, ο οποίος όμως φρουρείται από αστυνόμους και στο θάλαμο τον οποίο βρίσκεται, δεν μπορούν να μπουν άτομα, τα οποία δεν εγκρίνουν όχι οι γιατροί, αλλά οι αστυνόμοι. Αυτός είναι ένας απλά νοσηλευόμενος ή είναι ένας κρατούμενος που δεν έχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας με το περιβάλλον του;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είναι ένας νοσηλευόμενος που καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρακαλώ να εκτιμηθεί ότι είναι ένας κρατούμενος νοσηλευόμενος του οποίου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μάλιστα τα ιατρικά δικαιώματα που έχει.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Τι ερωτήσεις είναι αυτές;!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ κ. Γεωργίου. Τον κ. Μυλωνά δεν μπορούμε να του πούμε «μην λες κάτι παραπάνω ή λιγότερο›. Έχει αποφασίσει αυτός ότι θα τα πει όλα μέχρι το τέλος, είτε έχουν ερωτηθεί είτε όχι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε έχω αποφασίσει να ασκήσω με πληρότητα τα υπερασπιστικά μου δικαιώματα. Αυτό είναι δεδομένο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει το βλέπω. Εσείς το κρίνετε αυτό. Εγώ πως θα το κρίνω είναι άλλο.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πως το κρίνετε Κύριε Πρόεδρε για να ξέρω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θέλω να ξέρετε.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μήπως υπονοείτε ότι δεν ασκώ τα υπερασπιστικά μου δικαιώματα σύμφωνα με τις νόμιμες διατάξεις;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το ξέρω. Όταν ο Πρόεδρος σας λέει ότι «ερωτήθηκε› και εσείς παρά ταύτα επιμένετε, κρίνετέ το μόνος σας εσείς. Εγώ δεν κάνω κρίσεις. Γιατί ξέρετε ότι έχω πάντοτε μια φιλο-δικηγορική διάθεση, δεν θέλω ποτέ να επικρίνω κανέναν. Παρακάλεσα μονάχα έναν αυτοπεριορισμό. Δεν τον θέλετε, δεν πειράζει. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο. Αλλά μην περνάμε τα όρια!
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τελειώνω ρωτώντας το εξής: αποτελεί παραβίαση στοιχειώδους κανόνα ιατρικής δεοντολογίας όταν ένας βαριά ασθενής από τη μία δέχεται στο χώρο εντατικής θεραπείας πολύωρες νυχτερινές επισκέψεις από ανακριτικά όργανα και από την άλλη δεν έχει δικαίωμα επαφής με τα συγγενικά του πρόσωπα;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Δεν επιτρέπονται καθόλου οι επισκέψεις, εκτός από τους ιατρούς και τους συγγενείς κατά τις συγκεκριμένες ώρες.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶ρα έχουμε παραβίαση στοιχειωδών κανόνων ιατρικής δεοντολογίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Το είπε ο άνθρωπος από την αρχή.
Ο κ. Σάββας Ξηρός θέλει να σας ρωτήσει κάτι.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Πάντως κ. Πρόεδρε θα ήθελα να δείτε τη φωτογραφία μου που σας έχει δώσει ο κ. συνήγορος και να τη συγκρίνετε με το όταν υποβάλλουν δυο ή τρεις φορές την ίδια ερώτηση, για να δείτε αυτή την ψυχική πίεση που σας δημιουργείται και θα φανταστείτε την κατάσταση ενός πολυτραυματία με βομβαρδισμό ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμένα τι πίεση μου δημιουργείται ψυχική πίεση;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Σας είδα να αγανακτείτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν βλέπω ότι δεν προωθείται η διαδικασία και είμαι υπεύθυνος κάποτε να τελειώσουμε, δεν θα καθόμαστε εδώ.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Ήθελα να πω δηλαδή να φανταστείτε λίγο τη δική μου θέση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ξέρετε ότι εγώ είμαι τέρας ψυχραιμίας!
Σ. ΞΗΡΟΣ: Ωραία. Φανταστείτε τη δική μου θέση με βομβαρδισμό ερωτήσεων, των ίδιων και των ίδιων, συνεχόμενα επί ώρες!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι θα αρχίσω εγώ τώρα επειδή κάνουν ερωτήσεις να τα βάλω με τους συνηγόρους;
Σ. ΞΗΡΟΣ: ¶μα θέλετε καταλαβαίνετε τι θέλω να πω...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα καταλαβαίνω. Νομίζετε κ. Ξηρέ δεν καταλαβαίνουμε; Και τα υπέρ και τα κατά και όλα τα καταλαβαίνουμε.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Φυσικά. Δεν ξέρω τι θα πάρετε υπόψη σας από αυτά βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε μου τη χάρη, ρωτάτε ό,τι θέλετε. Όλα τα καταλαβαίνουμε.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχουμε δύο δεδομένα. Ένα του κ. Πιταρίδη ο οποίος με είδε σε μια βάρδια στις 4 Ιουλίου και με παρέλαβε στις 9 Ιουλίου, που είπε ότι στις 9 Ιουλίου παρέλαβε έναν άλλο άνθρωπο από αυτόν που είδε στις 4 Ιουλίου. Έχουμε ένα δεύτερο δεδομένο ότι ο συνήγορός μου, με είδε πρώτη φορά 7 Αυγούστου, 2 μέρες πριν πάω στον ανακριτή και μίλησε τότε για ένα παιδί 5 ετών μογγολάκι.
Τότε μάλιστα μου είχε πει ότι «με το που πας στον ανακριτή, θα πεις έχω επιφυλάξεις για την υγεία μου και δεν έχω λάβει γνώση της δικογραφίας› επί μία ώρα μου έλεγε αυτό το πράγμα, μέχρι να το κατανοήσω. Πράγμα το οποίο όταν μπήκα στον ανακριτή, δεν συνέβη.
Όταν πήγα στον ανακριτή έγινε με παρουσία του συνηγόρου ό,τι έγινε, υπογραφές κλπ. Αυτό, το ότι ένα μογγολάκι κλπ., πήγε εκεί και υπέγραψε ήταν αρμοδιότητα δικαστική, αρμοδιότητα συνηγόρου, ή αρμοδιότητα ιατρική να παρέμβει.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Αρμοδιότητα ιατρική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε ο άνθρωπος ότι «μέχρι να βγει από την κλινική εγώ δεν θα επέτρεπα τίποτα›. Είναι σαφέστατος.