Aνεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (01/07/2003) 5/5

Τρίτη, 01 Ιουλίου 2003 19:34
UPD:19:53
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, μπορούμε να είμαστε μετριοπαθέστεροι στις εκφράσεις μας όλοι και να μην εκνευριζόμαστε. Εκτός από εμένα παρακαλώ να μην εκνευρίζεται κανένας άλλος. Εγώ αντέχω, δεν με πειράζει. Δεν θέλω να δημιουργηθεί κανέναν πρόβλημα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αδικούνται οι Δικαστές κ. Πρόεδρε. Περί αυτού πρόκειται, για τίποτε άλλο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Βεβαίως, και ο μόνος που δεν αδικήθηκε είναι ο προφυλακισμένος επί 1,5 χρόνο κ. Ιωάννης Σερίφης. Τα είπαμε αυτά κ. Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό θα το δούμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Σας ενοχλεί αυτό κ. Εισαγγελεύ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ότι είναι άδικο με ενοχλεί.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αν σας ενοχλούσε εγκαίρως θα έπρεπε να είχατε κινήσει διαδικασία. Κύριε Πρόεδρε, αυτά πρέπει να ακούγονται και είναι λυπηρό ότι δεν υπάρχει η τηλεόραση για να τα πληροφορηθεί και ο Ελληνικός λαός αυτά. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να πάει 1,5 χρόνο στην φυλακή για να έρθει το Δικαστήριο προς τιμήν του?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αγιοστρατίτης δεν την θέλει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Για να δούμε ποιο ήταν το καθήκον μετά ταύτα του κ. Εισαγγελέως μετά την απαλλαγή?..

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κύριε συνήγορε, ένα λεπτό. Να ρωτήσω κάτι κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να ρωτήσετε;

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Είναι ευχάριστο αυτό που λέει ο κ. Εισαγγελέας ότι αυτή την φορά πραγματικά έδειξε ότι η Ασφάλεια κουράστηκε να με διώκει και με ανέλαβαν οι Δικαστές. Αλλά οι Δικαστές άρχισαν το ερευνητικό έργο; Αυτοί δεν είχαν από κάπου πληροφορίες; Δηλαδή χωρίς με πληροφορίες με έπιασαν; Από κάποια Ασφάλεια πήγαν οι πληροφορίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα ψάχνουμε. Είμαστε στο στάδιο της έρευνας. Να κάνουμε ερωτήσεις στον μάρτυρα, ουδέτερες ερωτήσεις, ας πάμε σε πραγματικά γεγονότα. ¶μα αρχίζουμε και κάνουμε χαρακτηρισμούς ?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το είπε 1, το είπε 2, το είπε 3. Δεν υπάρχει λόγος κ. Πρόεδρε. Να κάνει την υπεράσπισή του όπως πρέπει. Δεν είναι ανάγκη να αναφέρετε σε Δικαστές και σε Εισαγγελείς. Να κάνει αυτό που ξέρει, δεν θα του το πω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν λέτε Καταδιωκτικές Αρχές ποιους εννοείτε; Γιατί Καταδιωκτικές δεν υπάρχουν. Διωκτικές Αρχές υπάρχουν.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και μόνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν εννοούσε κανέναν άλλον. Την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εννοεί, όχι τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς. Πείτε το λοιπόν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τον κ. Γιάννη Σερίφη η δίωξη δεν έγινε από την Αντιτρομοκρατική. Ξέρει ο κ. Σερίφης?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε ο κ. Σταμούλης όταν λέει Διωκτικές Αρχές δεν εννοεί τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς αλλά την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Δεν τον συνέλαβε όμως η Αντιτρομοκρατική όπως ξέρουμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ποιον;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον κ. Γιάννη Σερίφη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνέλαβε τους ανθρώπους που είχαν σχέση με τον κ. Γιάννη Σερίφη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτόν πάντως δεν τον συνέλαβαν.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτή είναι η θέση της υπερασπίσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κανένας δεν είπε τίποτα εναντίον του.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Επιβαρυντικό να καταθέσουν για ποιο λόγο; Αντιθέτως κ. Εισαγγελεύ για τους τρεις κατηγορουμένους τους οποίους έχω την τιμή?..

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η υπεράσπιση πρέπει αυτά που υποστηρίζει να καταστεί δυνατόν να αποδειχθούν για να πειστεί το Δικαστήριο. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι και ο κ. Παύλος Σερίφης, ο κ. Κώστας Καρατσώλης και ο κ. Ηρακλής Κωστάρης συνελήφθησαν λόγω του δεσμού που έχουν με τον κ. Ιωάννη Σερίφη. Απλά πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν βγαίνει βέβαια από το βούλευμα αυτό αλλά αυτό είναι το δικό σας το συμπέρασμα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εάν έβγαιναν όλα από το βούλευμα δεν θα υπήρχε ανάγκη διαδικασίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κατηγορία δεν λέει επειδή είναι συγγενής?.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εάν λάβετε υπόψη σας ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα απολογίας ενώπιον του κ. Ανακριτού στους κατηγορουμένους αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι θέσεις πρέπει να έρθουν στην δημοσιότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτήστε τον κ. μάρτυρα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εμείς δεν παρεμβάλαμε παράσιτα στην υπεράσπιση της πολιτικής αγωγής όταν εξέταζε τους μάρτυρές της. Τουλάχιστον θα θέλαμε την ίδια στάση. Κύριε μάρτυς, αυτοί αποτελούσαν συντροφιά, ήσαν συγγενείς, ήσαν συμπατριώτες με τον κ. Γιάννη Σερίφη;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Βέβαια, αυτό είναι γεγονός. Είναι πασίγνωστο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να πείτε στο Δικαστήριο, αυτή η σχέση των τριών κατηγορουμένων με τον κ. Γιάννη Σερίφη είναι εκείνο που τους στοίχισε αυτή την κατάσταση στην οποία περιήλθαν τώρα ή υπάρχει άλλη ερμηνεία;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Εάν συνδυαστεί βέβαια η σχέση αυτή μεταξύ τους μπορούμε να το προσθέσουμε αυτό και να συμφωνήσουμε σε αυτό ότι πράγματι είχαν μία σχέση άμεση μεταξύ τους συγγενική και πιθανότατα να έπαιξε και ρόλο βέβαια αυτή η σχέση μεταξύ τους.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μένει καμία αμφιβολία στους συμπατριώτες σας όλους, μηδενός εξαιρουμένου ότι αυτή είναι η αιτία της αιφνίδιας συλλήψεως των τριών αυτών και της προφυλακίσεώς τους;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Και βέβαια πολυσυζητήθηκε αυτό.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτό έχει διατυπωθεί εγγράφως. Θα σας τα δώσω κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μου τα έχετε δώσει;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Σας έδωσα για τον κ. Καρατσώλη. Σας δίνω τώρα για τον κ. Κωστάρη και όταν θα έρθει η σειρά του κ. Σερίφη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δήλωση «Όλοι εμείς οι υπογράφοντες, συγγενείς και φίλοι εκφράζουμε αμέριστη συμπαράσταση στον κ. Ηρακλή Κωστάρη που στις 20 Ιουλίου 2000 προσβάλλεται καθημερινά η τιμή και η υπόληψή του καθώς και η οικογένειά του αφού συνελήφθη από τις Αστυνομικές Αρχές και παραπέμφθηκε ενώπιον των Δικαστικών προφανώς λόγω της κοινής καταγωγής του, της συγγένειας και της στενής σχέσης με τον κ. Γιάννη Σερίφη.

Η ανθρώπινη παρουσία του κ. Ηρακλή Κωστάρη, η διαρκή συμμετοχή του στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα με πρακτικές εντελώς αντίθετες από αυτές της 17Ν, αναζήτηση τρόπων για την καλυτέρευση της κοινωνίας τόσο σε τοπικό όσο και ευρύτερο επίπεδο και η άψογη οικογενειακή και επαγγελματική ζωή του πιστοποιούν την άδικη εμπλοκή του στην διεξαγόμενη δίκη. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι είμαστε στο πλευρό το δικό του και της οικογενείας του και στην δοκιμασία που περνάει ως προσωρινά κρατούμενος στις Δικαστικές Φυλακές και είμαστε σίγουροι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα αναδείξει την αλήθεια›. Έπονται υπογραφές, γύρω στους 250 κατοίκους. Πόσους κατοίκους ενήλικους έχει το χωριό;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Τόσους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν βάζει για Βουλευτής;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Για το θέμα του κ. Σερίφη δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να γίνει ένα δημοψήφισμα; Χωριανός σας δεν είναι κι αυτός;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Χωριανός μας αλλά?..

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μας έφεραν ένα δημοψήφισμα για τον κ. Καρατσώλη, για τον κ. Κωστάρη και φαίνεται ότι σε λίγο θα έρθει και για τον Παύλο. Για τον Θωμά που είναι χωριανός σας δεν έχουν άποψη οι χωριανοί σας ότι και αυτός είναι ένας φουκαράς τον οποίο τον έμπλεξαν επειδή κατάγεται από αυτό το χωριό και έχει και το όνομα του κ. Γιάννη Σερίφη;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έληξε η διαδικασία κ. Εισαγγελεύ για να το πείτε αυτό;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ξέρω κι εγώ; Δεν είδα να έχει έρθει κάτι τέτοιο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αφήστε να δούμε τί θα γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε χρόνο ακόμη.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μέχρι τώρα έχω για τρία συγκεκριμένα πρόσωπα. Για το τέταρτο που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά κανείς δεν ασχολήθηκε, ούτε ένας χωριανός. Αυτό το κείμενο το εισαγωγικό κάτω από το οποίο τίθενται οι υπογραφές εσείς το γράψατε;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Όχι δα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας ήρθε γραμμένο από την Αθήνα;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Όχι δα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ποιος το έχει γράψει, ξέρετε;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Δεν το γράψαμε εμείς. Δεν το έχω γράψει εγώ. Δεν ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από πού είναι γραμμένο; Ποιος το έγραψε;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Επειδή μιλάτε και οι δυο μαζί δεν σας ακούω. Ζητώ συγγνώμη, ένας-ένας.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Οι υπογραφές έχουν μπει κάτω από ένα κείμενο μάλιστα δακτυλογραφημένο όπως βλέπω. Η πρωτοβουλία της σύνταξης ήταν στο χωριό σας;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Η πρωτοβουλία της σύνταξης έγινε από την τοπική κοινωνία. Δεν έγινε ούτε από το Δήμαρχο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η τοπική κοινωνία είναι κάτι πολύ αόριστο και σας λέω μου κάνει εντύπωση. Εγώ περίμενα να δω ένα κείμενο που θα έλεγε ότι οι συγχωριανοί μας, τάδε, τάδε και τάδε, δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση. Δηλαδή η απορία μου ξεκινάει από εκεί: γιατί διαχωρίζεται ο Θωμάς από τους υπόλοιπους τρεις στο χωριό σας;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Εγώ τοποθετήθηκα στην αρχή της τοποθέτησής μου και αναφέρθηκα σε όλους τους συγχωριανούς μας, στους δημότες. Τώρα, όσον αφορά τις υπογραφές δεν είναι πρωτοβουλία του Δημάρχου, δηλαδή του μάρτυρα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ξέρετε ποιανού είναι;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Δεν γνωρίζω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εντάξει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιος σας έδωσε αυτό το έγγραφο να το φέρετε;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Έφερα έγγραφο εγώ; Δεν έφερα έγγραφο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να τελειώσω την ερώτησή μου. Ξέρετε αν ανάλογη πρωτοβουλία, ή αν έχετε υπογράψει εσείς σε ανάλογη πρωτοβουλία και για το Θωμά Σερίφη;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Οχι. Εγώ δεν έχω αναλάβει καμία πρωτοβουλία.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κάποιος άγνωστος ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Μας είπατε ότι όλοι οι χωριανοί έχουν υπογράψει και επίσης κι εσείς έχετε υπογράψει.

Ν. ΦΑΡΑΣ: Βέβαια.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας ρωτώ: αντίστοιχης πρωτοβουλίας ενέργεια έχει γίνει για το Θωμά και έχετε υπογράψει και για το Θωμά;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Δεν έχει ληφθεί άλλη πρωτοβουλία.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Για το Θωμά δεν αναλήφθηκε τέτοια πρωτοβουλία.

Ν. ΦΑΡΑΣ: Η υπογραφή μου είναι εκεί μέσα, δεν σημαίνει ότι εγώ ξεκίνησα την πρωτοβουλία. Αν είχε ξεκινήσει η πρωτοβουλία από το Δήμαρχο, ήδη θα είχα αναφερθεί και θα είχα ζητήσει υπογραφές για τους τρεις και τέσσερις δημότες μας.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό πράγματι σας τιμά.

Ν. ΦΑΡΑΣ: Αν ήταν πρωτοβουλία δική μου ήδη θα 205 ή 300 υπογραφές για τους τρεις.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Είπατε βεβαίως ότι ο Ηρακλής δεν είχε καμία συμπάθεια, ούτε είχε εκδηλωθεί ποτέ ο Ηρακλής θετικά και τιμητικά για τις δραστηριότητες της συνωμοτικές ή άλλης μορφής οποιασδήποτε Οργάνωσης. Έχετε καμία αμφιβολία περί αυτού;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Οχι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορεί δηλαδή να είχε διπλή ζωή ο Ηρακλής;

Ν. ΦΑΡΑΣ: Δεν νομίζω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα ήθελα να πειστεί και ο κ. Εισαγγελεύς να τα ακούσει αυτά τα πράγματα. Αυτά τα οποία αποτελούν κοινή πεποίθηση για το χωριό και τα οποία προφανώς ενοχλούν, πέστε σας παρακαλώ στο δικαστήριο εάν είχατε σε αυτούς τους ανθρώπους χαρακτήρα με διπλή ζωή. Γιατί αυτό τους αποδίδεται.

Ν. ΦΑΡΑΣ: Κατηγορηματικά όχι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πάτε στο καλό.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Προς αποκατάσταση αυτού που είχα ρωτήσει προηγούμενα τον κ. Παπαναστασίου, εάν ήξερε ο κ. Τσελέντης την ύπαρξη του καταστήματος, το σωστό είναι ότι τη γνώση την είχε ο κ. Παύλος Σερίφης και όχι ο κ. Τσελέντης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα.

Είστε ο κ. Αθανάσιος Βαλλής.

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Σταμούλης έχει τον λόγο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα ήθελα να σας παρακαλώ το εξής: που μένετε;

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Νέα Σμύρνη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Από που είναι η καταγωγή σας;

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Από το Μόρφιο Θεσπρωτίας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε εάν είχατε συχνές παρουσίες στο χωριό της καταγωγής σας μαζί με κάποιον από τους κατηγορουμένους και ποιον;

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Είχα και με τον Ηρακλή Κωστάρη και με τον Παύλο Σερίφη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με ενδιαφέρει ειδικότερα κάποια είδηση που μεταδόθηκε και έκανε πράγματι εντύπωση ότι έλαβε χώρα κάποια ληστεία στο αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα, από το οποίο αφαιρέθηκαν όπλα, από ανθρώπους οι οποίοι εισέβαλλαν στο αστυνομικό κατάστημα και ήταν μάλιστα ντυμένοι αστυνομικοί. Τι έχετε να πείτε επί του θέματος αυτού στο δικαστήριο;

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Επειδή με τον Ηρακλή Κωστάρη η γυναίκα μου είναι πρώτη εξαδέλφη. Όταν είχε έρθει στην Αθήνα ο Ηρακλής αυτή την εποχή δούλευε σ’ ένα σούπερ μάρκετ και ερχόταν τακτικά στο σπίτι μας. Αυτό το καλοκαίρι ήταν 13 Αυγούστου και κανονίσαμε να πάμε μαζί στο χωριό με τον Ηρακλή. Φύγαμε το Σάββατο μετά τη δουλειά του, επειδή κι εγώ δούλευα την Τρίτη και γυρίσαμε Δευτέρα βράδυ. Μιλώ για το αστυνομικό τμήμα στο Βύρωνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που έγινε παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Ναι. Παραμονή Δεκαπενταύγουστου ήμασταν στο χωριό και ήταν πολλοί στο χωριό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα ο Ηρακλής αποκλείεται να ήταν εκεί.

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Ήμασταν μαζί. Φύγαμε μαζί 13 και γυρίσαμε μαζί. Επειδή δεν με αφορά προσωπικά, μπορεί να μην το θυμόμουν, αλλά επειδή ήταν τόσο εντυπωσιακή η ενέργεια, γι’ αυτό θυμάμαι την περίπτωση ότι ήμασταν μαζί και θυμάμαι ότι το σχολιάζαμε όταν επιστρέφαμε τη Δευτέρα.

Όταν πέρσι διάβασα στις εφημερίδες ότι συλλήφθηκε ο Ηρακλής και γιατί κατηγορείται, βρήκα τη γυναίκα του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τη μέρα ήταν ο Δεκαπενταύγουστος;

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Δευτέρα. Μετά μου είπε η γυναίκα του ότι και ο Ηρακλής θυμάσαι που ήμασταν μαζί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα η εφημερίδα βγήκε Τετάρτη μετά. Έτσι δεν είναι;

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Λέω πέρσι που συλλήφθηκαν και διάβασαν γιατί κατηγορείται ότι ήταν στο Βύρωνα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς η προσωπική σας πεποίθηση είναι ότι την ημέρα που κατηγορείται ότι ήταν στο Βύρωνα...

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Ήμασταν μαζί στο χωριό και είναι κάτι το οποίο δεν είναι κρυφό. Δεν πήγαμε δηλαδή κάπου οι δυο μας μόνο. Ήμασταν στο καφενείο την Κυριακή, ακούσαμε την είδηση, τη σχολίαζε όλο το χωριό.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Καλά όλη η Ελλάδα το ήξερε αυτό και το σχολίασε. Εσείς πάντως βεβαιώνετε στο δικαστήριο ότι ήσασταν μαζί.

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Ήμασταν μαζί και γυρίσαμε μαζί την άλλη μέρα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αφού έχετε αυτό το συγγενικό δεσμό εξ αγχιστείας δηλαδή εσείς έχετε παντρευτεί είπατε την ξαδέλφη του Ηρακλή.

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Ναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχετε ένα στενό δεσμό. Έτσι δεν είναι;

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Οπωσδήποτε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μεταφέρετε στο δικαστήριο αν ο Ηρακλής σε σχέση με την τοποθέτησή του όσον αφορά πράξεις της οποιαδήποτε συνωμοτικής Οργάνωσης, τι απόψεις είχε;

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Εγώ από όσες φορές είχα συζητήσει με τον Ηρακλή ήταν ένα παιδί που ενδιαφερόταν για τα κοινά πάντα και σαν χαρακτήρας ήταν ήπιος, ήταν αντίθετος στην ατομική βία.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Είχε εκδηλωθεί ποτέ υπέρ αυτού;

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Όχι. Μπορεί να ενδιαφερόταν για τα κοινά, μπορεί να υπέρ των μαζικών κινητοποιήσεων, αλλά εγώ είμαι πεπεισμένος ότι ο Ηρακλής είναι εναντίον της ατομικής βίας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πείτε μας τι ενδιαφέροντα είχε για τα κοινά.

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Και για το χωριό ενδιαφερόταν και για τα κοινά ενδιαφερόταν, με τους συγχωριανούς είχε πάρα πολύ καλή σχέση, ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί προστριβή με τον Ηρακλή. Από μικρός ήταν ο πυροσβέστης αν θέλετε, στους καυγάδες. Δε θυμάμαι να είχε τσακωθεί ποτέ με κάποιον, να αντάλλαξε κουβέντα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω και για τους άλλους πατριώτες σας που είναι ο Κώστας Καρατσώλης και ο Παύλος Σερίφης.

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Τον Κώστα Καρατσώλη δεν τον γνωρίζω. Τον Παύλο τον γνωρίζω πολύ καλά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ο Παύλος είναι σε αυτή την κατάσταση της αναπηρίας από πότε;

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Από το ’80.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή έχει 23 χρόνια ανάπηρος. Επιπλέον έχει και άλλη ασθένεια; Βέβαια θα έρθουν από το νοσοκομείο που εργάζεται να μας τα πουν...

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Λένε ότι έχει ενδείξεις σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Είναι σε θέση να αυτο-εξυπηρετηθεί ή έχει ανάγκη από άλλον;

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Έχει ανάγκη, ούτε τα παπούτσια του δε μπορεί να φορέσει.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο έτος ήταν τότε που φύγατε μαζί;

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Ήταν το ’88.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναπήγατε άλλη φορά μαζί καλοκαίρι;

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Με τον Ηρακλή πολλές φορές.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για διακοπές εννοώ, μαζί.

Α. ΒΑΛΛΗΣ-ΚΑΚΟΣ: Ναι, έχουμε πάει πολλές φορές. Είχαμε οικογενειακές σχέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πηγαίνετε στο καλό κ. μάρτυς. Τώρα έχουμε τον μάρτυρα του Παύλου Σερίφη. Ο κ. Αλέξανδρος Κόντος, γεννηθείς το 1966 στο Μόρφιο Θεσπρωτία, κάτοικος Μορφίου. Τί επαγγέλεσθε;

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Μάγειρας, δουλεύω εποχιακός τα καλοκαίρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Ορκίζομαι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τί μπορείτε να μας πείτε για τον κ. Παύλο Σερίφη, τί σχέση έχετε;

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Τον Παύλο τον γνωρίζω από το ’80, όταν είχε πάθει ένα ατύχημα και είχε μείνει ανάπηρος, κατέβηκε για ένα χρονικό διάστημα στο χωριό για 6-7 μήνες. Τον συντηρούσαν οι συγγενείς του. Τότε πούλησε ένα οικοπεδάκι που είχε από τον πατέρα του, ορφανός ήταν από μικρός, και το χωριό μάζεψε κάποια χρήματα, τότε αν θυμάμαι ήταν ένα ποσό γύρω στο 1,5 εκατομμύριο. Ήταν ένα παιδί ορφανό από μικρό, όλο το χωριό πρόσφερε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πόσους κατοίκους έχει το χωριό σας;

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Ήταν 700 περίπου.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Και καταφέρατε και μαζέψατε 1,5 εκατομμύριο. Αυτό σημαίνει ότι κατά κεφαλήν τους χρεώσατε 2 χιλιάρικα τον καθέναν, της εποχής εκείνης.

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Γνωριστήκαμε, γίναμε φίλοι με όλα τα παιδιά...

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτά τα χρήματα τα συγκεντρώσατε για ποιο λόγο;

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Για να τον βοηθήσουμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Για να αντιμετωπίσει το θέμα της αναπηρίας του;

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Ναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η αναπηρία σε τί αιτία οφείλεται;

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Σε τροχαίο ατύχημα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Από το ’80 είπατε. Εν συνεχεία, μετά την αναπηρία, μπόρεσε να βρει κάποια απασχόληση;

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Με αυτά τα λεφτά που μάζεψε έκανε πρόταση και σε μένα και ήρθε στην Αθήνα και άνοιξε ένα μαγαζάκι, ένα τοστάδικο. Ένα μικρό μαγαζάκι. Δουλέψαμε για ένα χρονικό διάστημα 7-8 μήνες.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μαζί;

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Μαζί. Μέναμε στο ίδιο σπίτι, κάπου στο Παλαιό Φάληρο. Τον βοηθούσα εγώ, μόνος του δε μπορούσε να προσφέρει στον εαυτό του τα απαραίτητα, πονούσε. Από κει και πέρα, αυτό κράτησε 6-8 μήνες, δε θυμάμαι ακριβώς, το έκλεισε το μαγαζάκι. Τον βοήθησαν ένα χρόνο οι συγγενείς του, οι θείοι του, παντρεύτηκε το ’82. Το ’83 διορίστηκε υπάλληλος στο νοσοκομείο Παίδων.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Από τότε απασχολείται εκεί συνεχώς μέχρι σήμερα;

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Μέχρι τη σύλληψή του.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στο ίδιο νοσοκομείο ποιος άλλος εργάζεται;

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Η γυναίκα του.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε τί ώρες απασχολείται στο νοσοκομείο; Βέβαια θα μας τα πουν και οι άνθρωποι του νοσοκομείου, αλλά αν ξέρετε και εσείς. Ποιο είναι το ωράριο;

Α. ΚΟΝΤΟΣ: 7:00-15:00 νομίζω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ή 8:00-16:00 το χειμώνα. Συνεπώς, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα και από τις 8 έως τις 4 το χειμώνα είναι ευχερές να απουσιάσει από κει;

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Όχι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όταν τελειώνει αυτή την 8ωρη απασχόλησή του, είναι ικανός να κάνει οτιδήποτε;

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Το μόνο που προσπαθούσε ήταν να προσέξει τον εαυτό του για να γίνει καλά και να κάνει εγχείρηση στη συνέχεια.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Λόγω της σκλήρυνσης κατά πλάκας που έχει. Δεν είναι μόνο η αναπηρία του, προστέθηκε και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Τώρα να έρθουμε στην ουσία του θέματος. Θα έχετε πληροφορηθεί γιατί κατηγορείται ο Παύλος.

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Μάλιστα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κατηγορείται ότι έχει μία συμμετοχή στην Οργάνωση 17Ν.

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Είναι κάτι που το αποκλείω, γιατί ήμουν συνέχει μαζί του ένα χρόνο, σε εποχές που περνούσε δύσκολα. Επειδή δουλεύω εποχιακά, έξι μήνες, κάθε χειμώνα ερχόμουν στην Αθήνα και έμενα στο σπίτι του, και όταν ήταν παντρεμένος. Έμενε στους Αμπελοκήπους, πίσω από τον ουρανοξύστη. Βγαίναμε έξω παρέα... Και με τα παιδιά τα άλλα γνωρίζομαι, και με αυτούς καμιά φορά που ερχόμουν στην Αθήνα έβγαινα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς, τί μπορείτε να πείτε στο Δικαστήριο; Είναι δυνατόν ο Παύλος να ήταν ενεργό μέλος μιας παράνομης συνωμοτικής Οργάνωσης

Α. ΚΟΝΤΟΣ: Το αποκλείω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ντούρος Ιωάννης, γεννήθηκε το 1958 στο Μόρφιο, είναι κάτοικος Περιστερίου. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί επάγγελμα κάνετε;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Επιχειρηματίας. Έχω Σχολή Πληροφορικής.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πώς ξέρετε τον κ. Παύλο, από ποια αφορμή και τί σχέση έχετε μαζί του;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Μεγαλώσαμε μαζί, είμαστε απ’ το ίδιο χωριό. Είμαστε σχεδόν συνομήλικοι, λίγο μεγαλύτερος ο Παύλος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μετά το σχολείο οι γονείς του Παύλου ζούσαν;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Όχι, ο Παύλος έχει χάσει τους γονείς του από πολύ μικρός.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ποιος τον μεγάλωσε;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Η γιαγιά του και η θεία του.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τελείωσε το Γυμνάσιο. Από κει και πέρα;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Κατέβηκε στην Αθήνα. Βλεπόμασταν, αλλά όχι τακτικά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πότε τελείωσε το γυμνάσιο ο Παύλος;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Νομίζω το ’75 σταμάτησε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να πείτε πότε ακριβώς τελείωσε το Γυμνάσιο;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Νομίζω το ’72.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εν συνεχεία;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Εν συνεχεία κατέβηκε στην Αθήνα να δουλέψει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Για πόσο διάστημα;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Για ένα διάστημα πήγε στη Γερμανία.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πότε πήγε στη Γερμανία;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Μόλις σταμάτησε το Γυμνάσιο πήγε στη Γερμανία.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Από το χωριό έφυγε για να πάει στη Γερμανία;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Ναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να θυμηθείτε πόσον καιρό έμεινε στη Γερμανία;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Νομίζω ένα χρόνο, χωρίς να είναι βέβαιος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Επανήλθε για να εγκατασταθεί πού;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Στην Αθήνα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς, από ’73-’74 είναι εγκατεστημένος στην Αθήνα. στο χωριό έρχεται;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Τακτικότατα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εν συνεχεία με τί ασχολείται;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Νομίζω άνοιξε ένα μαγαζί.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πού;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Ήξερα ότι άνοιξε μαγαζί αλλά δεν ξέρω την περιοχή.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εδώ στην Αθήνα ή στο χωριό;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Στην Αθήνα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Φθάνουμε στο 1980 που παθαίνει το ατύχημα. Έκτοτε τί κάνει;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Ξέρω ότι προσπάθησε να κάνει μια θεραπεία, μάλιστα έφτασε μέχρι τη Ρωσία.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πήγε λοιπόν με τί χρήματα;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Χρήματα που μαζέψαμε οι συγχωριανοί, φίλοι.....

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Και πήγε για τη θεραπεία του και στο εξωτερικό. Στη Μόσχα είπατε;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Στη Μόσχα, ναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εκεί με φροντίδα τίνος; Πάλι το χωριό;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Βεβαίως.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τελικώς έμεινε ανάπηρος, δεν υπήρχε δυνατότητα να αποκατασταθεί το χέρι του. Από πλευράς υγείας κατά τα λοιπά, πέραν της αναπηρίας;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Τώρα τελευταία πληροφορήθηκα ότι έχει σκλήρυνση κατά πλάκας. Νωρίτερα δεν ήξερα τίποτα. Εγώ το πληροφορήθηκα τώρα. Απ’ ότι μου είπε η σύζυγος το έχει αρκετό καιρό, απλώς δεν το έλεγαν στον κόσμο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχουν κάποια χρόνια που εργάζεται και εκείνος και η γυναίκα του στο νοσοκομείο Παίδων. Τί δουλειά κάνουν; Είναι ικανός να κάνει δουλειά ή η απασχόλησή του είναι καθιστική;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Καθιστική βεβαίως, ο Παύλος είναι τηλεφωνητής. Η σύζυγος είναι τραπεζοκόμος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς είναι και οι δύο επί μονίμου βάσεως, στο νόμιμο ωράριο βρίσκονται στη δουλειά τους.

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Βεβαίως, τους έχω επισκεφθεί αρκετές φορές στο νοσοκομείο και μάλιστα ο Παύλος ήταν πάντα με προθυμία να μας εξυπηρετήσει, να μας βοηθήσει...

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχετε έστω και την ελαχίστη υποψία ότι αυτές οι κατηγορίες που αποδίδονται στον Παύλο και τις οποίες, κάποια ώρα περίπου τα μεσάνυχτα της 22ας Ιουλίου πέρυσι, πήγε στο Δικαστήριο, στην ανάκριση, τα μεσάνυχτα και είπε ορισμένα πράγματα; Μπορεί αυτά τα οποία είναι γραμμένα εκεί να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την αλήθεια; Και ποια;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Ξέρω ότι ο Παύλος είναι ένα πολύ ηθικό παιδί, πολύ καλό παιδί, εγώ θυμάμαι σαν λίγο μικρότερός του με συμβούλευε πάντα, δεν πιστεύω ότι είναι ικανός ο Παύλος να μπει σε τέτοια οργάνωση και να φερθεί έτσι όπως λένε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα, ίσως ερωτηθείτε και από έδρας, ότι πήγε στην κα Ανακρίτρια μεσάνυχτα και εκεί έχει πει ότι ήταν παρών σε μία ιστορία που είναι παραγεγραμμένη βεβαίως αλλά δεν παύει να είναι πραγματικό γεγονός. Το ’75 δολοφονήθηκε ένας ονόματι Γουέλς, ο οποίος ήταν ο πράκτορας της CIA στην Ελλάδα. Εκεί λέει ότι ήταν, αν δεν απατώμαι και ο θείος του ο Γιάννης Σερίφης.

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: 17 χρονών παιδί;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Για να καταλάβουμε, πώς το 2002 αναφέρεται σε κάτι που έλαβε χώρα προ 27 ετών, το 1975 και κατονομάζει ως συμμετάσχοντα εκτός των άλλων και τον Γιάννη Σερίφη; Είναι συνονόματος απλώς ή έχει κάποια σχέση με τον Γιάννη Σερίφη;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Έχουν μια μακρινή συγγένεια με τον Γιάννη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτά λοιπόν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Εγώ δεν πιστεύω ότι έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν ξέρω τί συμβαίνει αλλά ξέρω τον Παύλο ο οποίος είναι ένα ηθικότατο άτομο όπως είπα. Τί να πω; Έπεσα από τα σύννεφα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η αντίληψη για όλο το χωριό ποιο είναι;

Ι. ΝΤΟΥΡΟΣ: Νομίζω όλο το χωριό έχει την ίδια αντίληψη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Τσαλίκογλου Μιλτιάδης, του Παναγιώτη, ιδιωτικός υπάλληλος, κάτοικος Γαλατσίου. Πού γεννηθήκατε;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Το 1947 στην Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Ορκίζομαι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πού μένετε κ. μάρτυς;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Στην πολυκατοικία που μένει ο Παύλος Σερίφης, Κυβέλης 20, είμαστε συγκάτοικοι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Από πότε;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Μένουμε 10 χρόνια μαζί.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς γνωρίζετε τον Παύλο;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Τον γνωρίζω μια δεκαετία.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να περιγράψετε στο Δικαστήριο πώς περνά το 24ωρό του;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Ο Παύλος Σερίφης είναι ένας άνθρωπος οικογενειάρχης, κοιτάζει την οικογένειά του, τα παιδιά του, τη δουλειά του. Πώς περνά το 24ωρό του: Εργαζόμενος το πρωί ή δεν ξέρω τί άλλες βάρδιες μπορεί να έχει...

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τί ώρα πηγαίνει στη δουλειά του;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Το πρωί συνήθως.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνήθως ή καθημερινώς;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Καθημερινώς. Αλλά καμιά φορά έχει και άλλες βάρδιες που είναι άλλη ώρα, δεν είναι πρωινές μόνο. Μπορεί να είναι απογευματινός.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Υπάρχουν βάρδιες στο νοσοκομείο για το τηλεφωνείο;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω πως υπάρχουν.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η γυναίκα του επίσης εκεί εργάζεται;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Μάλιστα. Εργάζονται μαζί.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Από πλευράς υγείας πώς είναι;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Έχει μια αναπηρία το χέρι του αρκετά σοβαρή κι έχει και σκλήρυνης κατά πλάκας που πιστεύω ότι είναι αρκετά σοβαρά πράγματα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εσείς που είστε συγκάτοικος στην ίδια πολυκατοικία, τί διαπιστώνετε; Μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί; Οι καθημερινές του ανάγκες, αντιλαμβάνεσθε, να πάει τουαλέτα, όλα αυτά....

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω πως δύσκολα έως καθόλου.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Από πλευράς τοποθετήσεως απόψεων του Παύλου εν σχέση με τη 17Ν μπορείτε να πείτε στο Δικαστήριο ποια είναι η θέση του;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Ανήκει σε προοδευτικές δυνάμεις απ’ ότι ξέρω, τώρα για τη σχέση του με τη 17Ν δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια σχέση.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εκδηλώθηκε ποτέ υπέρ της δράσης οποιασδήποτε συνωμοτικής Οργάνωσης;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Σε μένα προσωπικά ποτέ δεν έχει εκδηλωθεί κάτι τέτοιο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κάποιος που μετέχει σε μια συνωμοτική Οργάνωση και είναι φυσικό και επόμενο να έχει συνωμοτική συνείδηση και να κρύβεται.

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν έχει πει τίποτα, δεν έχω ακούσει κάτι...

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να εκφράζεται ως αδιάφορος προς αυτή τη δράση. Ο Παύλος τί ήταν; Ήταν αδιάφορος; Ήταν θετικός υπέρ της δράσεως ή αντιδρούσε αρνητικά στις επιμέρους ενέργειες;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Αδιάφορος τελείως.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν έδινε καμία σημασία. Δεν είχε ποτέ τοποθετηθεί σαφώς. Εν σχέσει με τη συμπεριφορά του προς τα μέλη της οικογενείας του, ήταν ο πατέρας ο στοργικός;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Οικογενειάρχης άψογος στα παιδιά του, στη γυναίκα του και γενικά στο σπίτι του.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Για όλη την πολυκατοικία;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Μπορώ να πω ότι βοηθούσε όποιον του ζητούσε βοήθεια...

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τί βοήθεια μπορούσε να δώσει;

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Λόγω της δουλειάς του, μ’ έχει βοηθήσει κι εμένα προσωπικά, μου έχει βρει γιατρούς που είχα κάποια στιγμή το παιδί μου για εγχείρηση...

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στα θέματα υγείας που είχε προσβάσεις στο νοσοκομείο. Δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς πριν από τη δεκαετία δεν ξέρατε σε ποια κατάσταση ήταν,

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί βλέπω εδώ οι πράξεις για τις οποίες τον κατηγορούν είναι μέχρι και το ’90. Δεν τον ξέρατε το ’90.

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Το ’90 όχι, το ’92-’93 γνωριστήκαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε που τον γνωρίσατε ήταν καλύτερα ή χειρότερα; Γιατί η σκλήρυνση κατά πλάκας αν πούμε ότι υπάρχει, είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη κατάσταση....

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν ήταν σε καλή κατάσταση οπωσδήποτε η υγεία του, ήταν βεβαρημένη. Δεν ξέρω πιο πριν πώς ήταν, δεν μπορώ να κάνω σύγκριση...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήταν όμως σαν και τώρα βέβαια.

Μ. ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Τώρα είναι ακόμα χειρότερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Αθανασόπουλος Θεόδωρος. Μέχρι να έρθει να σας πω ότι αύριο έχουμε τους υπολοίπους του κ. Παύλου Σερίφη και του κ. Κονδύλη στη συνέχεια, εγώ θα εκφωνώ ονόματα όποιος δεν είναι εδώ τελείωσε, δεν θα ξαναγυρίζουμε και στη συνέχεια του κ. Γιάννη Σερίφη.

Είστε ο κ. Αθανασόπουλος Θεόδωρος του Μιχαήλ, ελεύθερος επαγγελματίας, κάτοικος Γαλατσίου οδός Κυβέλης 20. Γεννηθήκατε πού;

Θ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ετών;

Θ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: 46.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν λέμε ελεύθερος επαγγελματίας;

Θ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι διαφημιστής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›

Θ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε το λόγο κύριε συνήγορε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Για πείτε στο Δικαστήριο πώς γνωρίζετε τον κ. Παύλο Σερίφη;

Θ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τον κ. Παύλο Σερίφη τον γνώρισα περίπου το 1993 από συγκατοίκηση.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ήσαστε και εσείς συγκάτοικος μαζί με τον προηγούμενο μάρτυρα και με τον Παύλο;

Θ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα με τον κ. Τσαλίκογλου και με τον κ. Σερίφη είμαστε συγκάτοικοι στην ίδια πολυκατοικία περίπου δέκα χρόνια.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εκείνο που θα ήθελα να πείτε στο Δικαστήριο, είναι να περιγράψετε και τον χαρακτήρα του και την απασχόλησή του και την εν γένει συμπεριφορά του, αν αυτή η συμπεριφορά σας έχει δημιουργήσει την υποψία ότι είχε καθ’ οιονδήποτε τρόπο σχέσεις με την 17Ν

Θ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν και είναι ένας φιλήσυχος άνθρωπος, που δεν είχε δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα, ευγενέστατος, ο οποίος έχαιρε της συμπάθειας των περισσοτέρων της γειτονιάς. Ένας άνθρωπος που είχε πρόβλημα με την υγεία του, σοβαρότατο πρόβλημα, καθότι το είχα διαπιστώσει και εγώ ο ίδιος, γιατί πολλές φορές μου παραπονιόταν και μου έλεγε πονάει το χέρι μου και έχω προβλήματα.

Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος λόγω της κοπώσεως που είχε από την δουλειά του, ξεκουραζόταν πολλές ώρες και λειτουργούσε χαλαρά, γιατί δεν μπορούσε να λειτουργήσει σε ένταση. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος και εμένα με είχε βοηθήσει σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα που είχα υγείας, σε μια εγχείριση που είχα κάνει για αιμάτωμα στο κεφάλι είχε μεσολαβήσει σε ένα καθηγητή φίλο του και είχα εγχειριστεί και είχα προφθάσει το μοιραίο της ζωής μου. Όπως και σε πάρα πολλά θέματα τα οποία είχαν σχέση με παιδιά από τη γειτονιά, πολλούς γειτόνους με τα παιδιά τους, τους εξυπηρετούσε λόγω της θέσης του που είχε στο νοσοκομείο τους εξυπηρετούσε και μπορούσε να τους βοηθήσει σε θέματα υγείας.

Σε θέματα πολιτικά, επειδή συζητούσαμε και για ποδόσφαιρο, είχαμε μια πολυποικιλότητα στα θέματα που συζητούσαμε και στα θέματα τα πολιτικά ήταν δημοκρατικότατος άνθρωπος, δεν μου έχει εμένα δώσει την εντύπωση προσωπικά ότι έχει καμιά σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς αυτή η σύλληψή του κλπ πώς κρίνεται;

Θ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου προξένησε μπορώ να πω, δεν περίμενα δηλαδή να συλληφθεί ο Παύλος Σερίφης και πιστεύω ότι μ’ αυτά που γνωρίζω για τον άνθρωπο Παύλο Σερίφη μέσα σε μια δεκαετία ότι δεν είναι τέτοιος άνθρωπος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν υπάρχει άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε, θα ήθελα μόνο, αν δεν υπάρχει τίποτα άλλο για το μάρτυρα να πω δυο λόγια για το θέμα που ανέκυψε χθες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιο ανέκυψε χθες;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κατηγορήθηκε ο κ. Θάνος ότι μετέφερε στο Δικαστήριό σας εσφαλμένη άποψη και υπεσχέθην στο Δικαστήριο για να ενημερωθεί και ο κ. Εισαγγελεύς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μαρκής έχει τον λόγο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ να ρωτήσω λίγο αν έχετε στο μυαλό σας, του μοντέλου της προσωπικότητας ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να ήταν μέλος στην οργάνωση, πώς θα ήταν; Είπατε ότι είναι ευγενικός, καλός οικογενειάρχης, με φιλικές σχέσεις με τους γείτονές του και εξαιτίας αυτού του πράγματος αποκλείεται να έχει σχέσεις με την 17Ν. Εγώ να σας ρωτήσω πώς έχετε στο μυαλό σας ότι θα μπορούσε να είναι κάποιος, που ήταν πράγματι μέλος της 17Ν;

Θ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα στηριχθώ συνήθως σ’ αυτά που έχουμε προσωπική εμπειρία από τη ζωή μας, από ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει οι οποίοι έχουν παρανομήσει έχουν βρεθεί στο περιθώριο πιστεύω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς πιστεύετε και αν είναι πεποίθησή σας να μας το πείτε, ότι κάποιος ο οποίος ενεργοποιήθηκε στην 17Ν πρέπει να ήταν άνθρωπος του περιθωρίου;

Θ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνήθως άνθρωποι οι οποίοι θα ενεργοποιούνταν σε τέτοιες οργανώσεις και θα κάνανε τέτοιες πράξεις, πρέπει να είναι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν σκληρή προσωπικότητα, οι οποίοι θα ήταν χωρίς αισθήματα. Και πιστεύω ότι συνήθως άνθρωποι τέτοιοι θα πρέπει να είναι λιγομίλητοι και στρυφνοί άνθρωποι, τέτοια εντύπωση εμένα ο Παύλος Σερίφης δεν μου την έχει δώσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ρωτήσω κάτι τον κ. Κουφοντίνα. Αν είχαμε εμείς εδώ γνωριστεί κάπου, πίναμε δυο ούζα και κουβεντιάζαμε, εγώ δεν θα έλεγα βέβαια ότι είμαι δικαστής, γιατί δεν λέω πουθενά έξω σε αγνώστους θα έλεγα ότι είμαι καθηγητής της ιστορίας και εσείς θα μου λέγατε μελισσοκόμος ή ότι άλλο θέλατε. Και κουβεντιάζαμε διάφορα χίλια δυο θέματα, θα μπορούσα εγώ να υποψιαστώ ότι εσείς έχετε σχέσεις με την 17Ν; Θα μπορούσα να το υποψιαστώ; Δεν νομίζω. Ή εσείς ότι εγώ δεν είμαι καθηγητής της ιστορίας;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα πάω σε μια ορισμένη περίοδο εκεί για να σας μπερδεύω μια που δεν την ξέρετε ας πούμε, της Αναγέννησης αλλά στη δυτική Ευρώπη πάνω σε θέματα τέχνης, πού να βρει άκρη ο άλλος; Έτσι είναι κ. Κουφοντίνα δυστυχώς. Δεν έχουμε άλλο μάρτυρα.

Ο κ. Σταμούλης θέλει κάτι να μας πει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θέλω να θέσω υπόψη του Δικαστηρίου σας, ότι πράγματι κατά το άρθρο 3 παράγραφος 2 του Νόμου 308/76 περί μεσιτών αστικών συμβάσεων, η προς μεσίτη αστικών συμβάσεων διδομένη εντολή δέον να είναι έγγραφος εις ας περιπτώσεις το ποσόν των μεσιτικών δικαιωμάτων υπερβαίνει το ποσό των δραχμών 10.000. Επακολούθησε το προεδρικό διάταγμα το υπ’ αριθμόν 248/1993 προ δεκαετίας, προεδρικό διάταγμα περί μεσιτών αστικών συμβάσεων το οποίον λέγει, από την έναρξη της ισχύος του παρόντος, καταργείται ο νόμος 308/76 στο σύνολό του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με το προεδρικό διάταγμα καταργείται ο νόμος;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ναι διότι εξεδόθη κατά νομοθετική εξουσιοδότηση. Και έχει καταργηθεί ο νόμος και γίνεται πλέον δεκτόν παγίως, θα τα θέσω υπόψη σας όλα αυτά τα πράγματα ότι, κατά συνέπεια μετά την κατάργηση του Νόμου 308/79 και εφόσον με το προεδρικό διάταγμα που τον κατήργησε δεν ορίζεται τίποτα το ειδικό για την μεσιτεία ισχύουν οι διατάξεις του αστικού κώδικα και η αμοιβή συμφωνείται ελεύθερα και κατά κανόνα στο ύψος που συνηθίζεται σύμφωνα με τις περιστάσεις, η οποία όμως μπορεί να μειωθεί από το δικαστήριο όταν θεωρηθεί υπέρμετρη.

Με βάση αυτή τη διάταξη έχει γίνει δεκτόν πλέον, ότι προς απόδειξη της σχέσεως μεσιτείας, δεν απαιτείται από το ’93 και εφεξής, έγγραφη εντολή δοθέντος ότι τα άρθρα 703 που ίσχυσαν πλέον μετά την κατάργηση αυτού του νόμου δεν προϋποθέτουν έγγραφη εντολή. Έχω την αίσθηση λοιπόν ότι μάλλον ο κ. Θάνος, κατέλαβε και τον υποφαινόμενο χθες αδιάβαστο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά να τα φέρετε εδώ να τα δούμε και εμείς. Απλώς εγώ είπα, κοιτάξτε είχε επιθετικό ύφος και επιπλέον να πω και κάτι άλλο, είναι άλλο το πραγματικό και άλλο το ισχύον. ¶λλα είναι αυτά που ορίζει ο νόμος και άλλα πολλές φορές εφαρμόζει ο κόσμος. Όταν πας σε μεσίτη, κάντε ένα πείραμα και αν δεν σας βάλει να υπογράψετε εντολή εκείνη την ώρα να μου το πείτε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή