Ποινή φυλάκισης 51 μηνών σε χάκερ στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2003 07:23
A- A A+

Σε 51 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε πολίτης από το Καζακστάν, ο οποίος είχε προσπαθήσει να σπάσει τους κωδικούς του κεντρικού συστήματος υπολογιστών της εταιρείας «Bloomberg L.P.», που ανήκει στον πολυεκατομμυριούχο δήμαρχο Νέας Υόρκης, Μάϊκλ Μπλούμπεργκ και να αποσπάσει 200.000 δολάρια.

Ο περιφερειακός δικαστής, Κίμπα Γουντ καταδίκασε τον Όλεγκ Ζέζεφ σε περισσότερο από τέσσερα χρόνια φυλακή, ποινή που είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα σε χάκερ.

«Το έγκλημα σου είναι πολύ σοβαρό γιατί αποτελεί απειλή για το διεθνές εμπόριο και την αξιοπιστία των πληροφοριών, στην οποία στηρίζεται η οικονομική κοινότητα για να κάνει τη δουλειά της», είπε ο Αμερικανός δικαστής στον κατηγορούμενο.

Η δίκη έλαβε μεγάλη δημοσιότητα επειδή ο Μάϊκλ Μπλούμπεργκ κατέθεσε για μια συνάντηση που είχε με τον Ζέζεφ στο Λονδίνο τον Αύγουστο του 2000 και η οποία εντάσσετο στο πλαίσιο των προσπαθειών για την σύλληψη του δεύτερου, κάτι που τελικά έγινε. Επιπλέον ο κατηγορούμενος επιχείρησε να δραπετεύσει την ώρα της δίκης πηδώντας πάνω από τα παγκάκια στην δικαστική αίθουσα!

Τον περασμένο Φεβρουάριο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν είχε βρει τον Ζέζεφ ένοχο για προσπάθεια απόσπασης εμπιστευτικών πληροφοριών που ανήκαν στον Μπλούμπεργκ και τους πελάτες του.

Σύμφωνα με την δικογραφία ο Όλεγκ Ζέζεφ σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να εκβιάσει τον δήμαρχο Νέας Υόρκης προκειμένου να του αποσπάσει 200.000 δολάρια. Ο δράστης θα απειλούσε τον Μπλούμπεργκ ότι εάν δεν του έδινε τα χρήματα που ζητούσε θα δημοσιοποιούσε τις υποκλαπείσες πληροφορίες στους πελάτες και τα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στην φήμη του δημάρχου.

Οπως αποδείχθηκε στην δίκη ο Ζέζεφ ήταν επικεφαλής του τομέα πληροφορίας της τεχνολογίας στην εταιρεία «Kazkommerts Securities» στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή