Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (02/07/2003) Μέρος 4/7

Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2003 21:04
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που διεκόπη.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Μια ερώτηση να κάνω στον κ. μάρτυρα επειδή πιστεύω ότι η ανάλυση του υπήρξε αξιόλογη. Επειδή πολλά ακούστηκαν γενικά θέματα σήμερα, θέλω να ρωτήσω το εξής: θεωρείτε ότι η ένοπλη βία είναι απούσα από την εξέλιξη της ιστορίας κ. μάρτυς;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μου έδωσαν εδώ μέσα μαρξιστικό δίπλωμα. Εγώ δεν είχα ιδέα από αυτά.

Π. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Δεν υπάρχουν μαρξιστικά διπλώματα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν εννοώ τον Μαρξ. Για το εποικοδόμημα κι όλα αυτά τα έχουμε διαβάσει. Εγώ έχω σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, τα ξέρω, αλλά εδώ μέσα έμαθα παρακλάδια, ξανά παρακλάδια, δεν τα ήξερα. Παραλλαγές, versions κλπ. που δεν τις γνώριζα.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Και κάτι άλλο να διευκρινιστεί γιατί ρωτήθηκε και από τον εκλεκτό συνάδελφο της Πολιτικής Αγωγής. Αν έχει την ευθύνη του γι’ αυτό το χρονικό διάστημα. Είπατε ότι έχετε διαβάσει την απολογία του.

Π. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Ναι.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Έχει δηλώσει ρητά ο κ. Κονδύλης ότι «αναλαμβάνω τις ευθύνες μου για τις πράξεις που αποδέχομαι και θέλω γι’ αυτές να τιμωρηθώ›;

Π. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Ναι.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Από περιέργεια κ. μάρτυς, όταν ήσασταν μέλος του ΚΚΕ συμμεριζόσαστε την άποψη της ηγεσίας ότι ο Ντούτσεκ ήταν όργανο της CIA στην ¶νοιξη της Πράγας τότε κλπ.;

Π. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει με την παρούσα διαδικασία.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Επειδή φαίνεστε συγκροτημένος, η ερώτηση μου είναι: ακόμα και τότε που ήσαστε μέλος συμμεριζόσασταν αυτή την θέση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος;

Π. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Δεν θα έλεγα ακριβώς.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εντάξει, αυτό ήθελα να διευκρινίσω.

Π. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Τώρα μπορούμε να κάνουμε και πάλι πολύ μεγάλη συζήτηση, γιατί ξέρετε η ¶νοιξη της Πράγας, όπως και κάθε κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, έχει πολύ αντιφατικά στοιχεία. Δηλαδή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε κοινωνικά αίτια που γέννησαν αυτή την εξέγερση, αλλά ταυτόχρονα ότι υπήρξαν και μυστικές δυνάμεις οι οποίες έπαιξαν ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Καμία αντίρρηση.

Π. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Έχω τη γνώμη ότι και στη συγκεκριμένη συζήτηση που κάνουμε για τις Οργανώσεις ένοπλης δράσης, κλειστού συνωμοτικού τύπου, πολλές φορές έχει αποδείξει η ιστορία ότι υπάρχει αυτή η διπλή αντίφαση. Δηλαδή ότι υπάρχουν πραγματικά κοινωνικά αίτια που γεννούν τέτοιες Οργανώσεις. Δεν είναι κάτι χωρίς αιτία.

Υπάρχει αιτιολόγηση σ’ αυτή την ιστορία ανεξάρτητα από το αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανένας με αυτού του είδους τη δράση. Αλλά ταυτόχρονα έχει αποδειχτεί ότι πολλές Μυστικές Υπηρεσίες προσπαθούν να παρέμβουν σ’ αυτή τη διαδικασία.

Το θέμα είναι το εξής: η γνώμη μου είναι, παρακολουθώντας και την όλη διαδικασία το προηγούμενο διάστημα και τις προανάκρισης αλλά και της δίκης, ότι τίποτα από αυτά δεν έχει ξεκαθαριστεί σ’ αυτή την ιστορία, άρα από αυτή τη σκοπιά μη με ρωτήσετε να πάρω θέση αν ήταν σωστό αυτό που έλεγε το ΚΚΕ.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Θέλω να πω ότι απ’ ότι κατάλαβα πάντως δεν σας έπειθε ιδιαίτερα η ανάλυση του Κασχόλ ας πούμε για τα γεγονότα. Αν ξέρετε.

Π. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Ναι.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εντάξει. Αυτό ήθελα να διευκρινίσω, τίποτα άλλο. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πάτε στο καλό. Ελάτε κύριε. Νικολάου Κων/νος του Δημητρίου. Ιδιωτικός υπάλληλος AMSTEL;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που γεννηθήκατε;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λιμέρι Ευρυτανίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και κατοικείτε στο Καματερό;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορκίζεστε να πείτε την αλήθεια.

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε το λόγο.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗ: Πως γνωρίζετε τον κ. Κονδύλη;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ’ αρχήν εργάζομαι στην AMSTEL 30 χρόνια, από το 1974. Τον Σωτήρη Κονδύλη τον έχω γνωρίσει στην AMSTEL αν θυμάμαι καλά το 1982-83, κάπου εκεί, όταν είχε αρχίσει δουλειά. Εγώ είμαι μέλος της Διοίκησης του Σωματείου στην AMSTEL από το 1978 και της Ομοσπονδίας Τροφίμων σήμερα.

Τον Σωτήρη Κονδύλη τον έχω γνωρίσει από την πρώτη στιγμή μπορώ να πω γιατί ξεχώρισε. Όταν ήρθε κι έπιασε δουλειά από τις πρώτες μέρες ξεχώρισε από την δραστηριότητα του σαν πρωτοπόρος απ’ όλα τα μέλη του Σωματείου. Εκεί γνωριστήκαμε. Έπειτα γνωριστήκαμε, στη συνέχεια δηλαδή, ήμασταν στην ίδια Οργάνωση του ΚΚΕ.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗ: Είχε έντονη συνδικαλιστική δράση ο κ. Κονδύλης;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εκεί γνωριστήκαμε. Είχε πάρα πολύ έντονη συνδικαλιστική δράση, πρωτοπόρος, μαχητής. Είχε το άγχος και την αγωνία να λύνονται όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, το άγχος και την αγωνία για μια καλύτερη κοινωνία. Ήταν δραστήριος, ήταν πρωτοπόρος και ρίσκαρε, δηλαδή πάντα ήθελε να ρισκάρει μέσα στην AMSTEL αλλά και έξω.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗ: Ταυτόχρονα ήταν και καλός εργαζόμενος, καλός εργάτης;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ, επειδή δεν ήμασταν στο ίδιο τμήμα δεν μπορώ να πω πολλά γι’ αυτό, αλλά απ’ ότι ξέρω από τους άλλους, γιατί τον αγαπούσαν και τον εκτιμούσαν όλοι οι συνάδελφοι του, από κει φαινόταν ότι ήταν.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗ: Ξέρετε αν του είχε προταθεί κάποια στιγμή να αναβαθμιστεί, να γίνει υπάλληλος από εργάτης;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αυτό το ξέρω. Μου είχε πει η εταιρεία κάποια άτομα που είχαν και τη γνώση και τη θέληση να φύγουν από το Τμήμα και να πάνε σε κάποιο άλλο Τμήμα. Απ’ ότι ξέρω του έγινε η πρόταση αλλά δεν δέχτηκε.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗ: Γιατί δεν δέχτηκε;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ήθελε να μείνει εργάτης. Ήταν συνδικαλιστής, ήθελε να είναι μαζί με τους εργάτες στο Τμήμα που ξεκίνησε και να παραμείνει.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗ: Η συνδικαλιστική του δράση ήταν συνεχής ή είχε κάποιο διάλειμμα;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είχε έντονη συνδικαλιστική δράση και μετά εκλέχτηκε στο κλαδικό Σωματείο των Τροφίμων απ’ ότι θυμάμαι μέχρι το 1992. Είχε έντονη συνδικαλιστική δράση μέχρι το 1992, το θυμάμαι πολύ καλά αυτό και κομματική. Βέβαια μετά άλλαξαν και τα Κόμματα, μετά το ’90 δεν ήξερα την πολιτική του δράση. Αλλά τη συνδικαλιστική του δράση μέχρι και το ΄92-’93 θυμάμαι ακριβώς.

Δηλαδή μετά το ’90 άρχισε λίγο και μια πτώση στην συνδικαλιστική του δράση μέσα στο εργοστάσιο. Αυτό μια περίοδο, αλλά μετά άρχισε και μια επανεμφάνιση, γιατί μια περίοδο, δεν θυμάμαι ακριβώς, ’95-’96, όχι όμως όπως ήταν πριν, άρχισε πάλι να επανέρχεται. Εγώ είχα την άποψη ότι ο λόγος που δεν ήθελε να δραστηριοποιείται ή να συνδικαλίζεται ειδικά στο εργοστάσιο πάντοτε αισθανόμουν ότι τα σνομπάριζε αυτά, ότι άλλα πράγματα πρέπει να κάνουμε.

Έβλεπα μετά το ΄97, δεν θυμάμαι ακριβώς και μάλιστα του πρότεινα στις τελευταίες εκλογές να είναι και υποψήφιος, δηλαδή στο Σωματείο έκανα μια προσπάθεια να είναι υποψήφιος. Δηλαδή δεχόταν πάλι, όχι όμως πάλι όπως ήταν, την έντονη αυτή δράση που είχε την περίοδο μέχρι το ΄90.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗ: Την περίοδο που δεν είχε συνδικαλιστική δραστηριότητα εξέφραζε ταυτόχρονα μια απογοήτευση για την πορεία των πραγμάτων;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βεβαίως. Μετά τη διαγραφή του, γιατί ήμασταν στην ίδια Οργάνωση και διαγράφτηκε από το ΚΚΕ, μια έντονη πικρία, μια απογοήτευση μπορώ να πω κι εγώ απέδιδα όλα αυτά που είχε αυτή την πικρία ότι ήταν λόγω της διαγραφής του, που τον διαγράψαμε μάλιστα κι εμείς που ήμαστε στην ίδια Οργάνωση.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗ: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Τώρα που μάθατε ότι εκείνη την περίοδο όπως λέει ο ίδιος βρισκόταν σ’ αυτόν τον δρόμο, είχε πάει προς την Οργάνωση αυτή, προς μια άλλη μορφή πάλης, μπορείτε να κατανοήσετε τη στάση του εκείνης της εποχής εκ των υστέρων;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν κατάλαβα την ερώτηση.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗ: Γιατί δηλαδή αποσύρθηκε από τα πράγματα. Τώρα που βλέπατε ότι τότε έκανε κάτι άλλο.

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ έβλεπα ότι ήταν μια απογοήτευση αυτό το πράγμα, δηλαδή το κενό αυτό που είχε από όλα τα πράγματα.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗ: Παρατηρήσατε ένα κενό.

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα κενό και μια επανεμφάνιση.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗ: Να ρωτήσω κάτι τελευταίο. Το θεωρείτε ανέντιμο εκ μέρους του ότι δεν σας είχε ενημερώσει για τη δράση του;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι βέβαια. Δεν μπορούσε να μας ενημερώσει.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Και μια ερώτηση εγώ κ. Πρόεδρε να κάνω. Ο κ. Κονδύλης ισχυρίζεται ότι από το ’96 αποχώρησε από αυτή την Οργάνωση την 17Ν. Αυτή την παρατήρηση που κάνατε πριν, της μεταβολής που είχε ένα διάστημα από ’91-’96 στη δραστηριότητα του την συνδικαλιστική, τη συνδέετε με αυτή την εκδοχή που υποστηρίζει ο κ. Κονδύλης; Ότι δηλαδή αποχώρησε και γι’ αυτό επανήλθε πλέον στην συνδικαλιστική δραστηριότητα του;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βλέπω αυτή τη διαφορά. Ενώ σνομπάριζε το Σωματείο το ίδιο, βλέπω δηλαδή ότι δεχόταν να είναι, αλλά δεν δεχόταν για άλλους λόγους. Δεχόταν να συζητήσουμε εν πάση περιπτώσει να είναι.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Το γεγονός ότι επανέκαμψε ’96-΄97 δεν σας δείχνει ότι επήλθε κάποια μεταβολή;

Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οπωσδήποτε. Φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει. Εγώ το προσδίδω ότι από πικρία ήταν όλη αυτή η στάση και μετά κάτι άλλαξε. Δεν συζητάγαμε πολιτικά, μόνο συνδικαλιστικά.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο χρονικό διάστημα που συμμετείχατε στην Επαναστατική Οργάνωση 17Ν αν είχατε δει χειρόγραφες προκηρύξεις είτε ολόκληρες ή τμήματα αυτών.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Έχω πει και στην απολογία μου ότι έχω δει κομμάτι, όχι προκηρύξεις. Ήταν κομμάτι προκήρυξης και μετά δημοσιεύτηκε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αναγνωρίσατε τον γραφικό χαρακτήρα;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτά τα κομμάτια τα είδατε μετά δημοσιευμένα στη συνέχεια στις εφημερίδες;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δημοσιευμένα τελείως διαφορετικά και σε μεγαλύτερο όγκο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο περιεχόμενο, στη διατύπωση, στην έκθεση; Τι εννοείτε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Στη διατύπωση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αυτό σας οδηγεί σε κάποια σκέψη; Αν δηλαδή είναι ένας, δύο, τρεις χιλιάδες.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Επειδή η συζήτηση που είχα σαν μέλος της Οργάνωσης ήταν με τον Κουφοντίνα, αυτά που συζητάγαμε μαζί κι αυτά που έδωσε σε μένα να διαβάσω πίστευα ότι είναι δικά του, ότι είναι του Κουφοντίνα γραμμένα γιατί ήταν χειρόγραφα. Όταν τα έβλεπα στην προκήρυξη ήταν τελείως διαφορετικά μετά που δημοσιεύονταν. Τώρα δεν μπορώ να εκτιμήσω. Εκτίμηση έχω κάνει, σας είπα ότι και κάποιος άλλος συνέβαλε για να συγγραφούν.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στη συνέχεια λέτε όταν δημοσιεύτηκαν υπήρχε κάποια αλλαγή, κάποια μεταβολή, έτσι;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Μεγάλη διαφορά.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τις διορθώσεις αυτές προφανώς δεν θα τις είδατε, έτσι;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο δάσκαλος διόρθωνε το διαγώνισμα δηλαδή έτσι;

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να καταθέσω μια βεβαίωση από την εργασία του για το πότε προσελήφθη και ότι εργαζόταν μέχρι τώρα και τα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορείας του για την οικονομική του κατάσταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σ’ αυτό το σημείο παρακαλώ να μου τα δώσετε να τα αναγνώσω. «Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Προσελήφθη στις 11.5.82. Στοιχεία Υπηρεσίας. Εκκαθαριστικό›. Είναι ελαφρώς απόρρητα. Ας μην διαβάσουμε, θα τα δείτε. Έχει εδώ πέρα το εισόδημα του κάθε χρόνο. Ήταν αρκετό βλέπω εδώ. Είναι και η σύζυγος η οποία εργαζόταν κι έτσι δυο μικροί μισθοί φτιάχνουν έναν μέτριο. Αναγνώστηκαν αυτά.

Ελάτε. Η κα Μουσούρη Αγγελική. Δεν μου έχετε δώσει το όνομα της. Νο 8 στου κ. Κωστάρη; Ναι, έχετε δίκιο. Είστε έγγαμη;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το μικρό όνομα του συζύγου σας;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Γεώργιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που γεννηθήκατε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Στην Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι επαγγέλλεστε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Λογίστρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και κατοικείτε εδώ στην Αχιλλέως.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να ορκιστείτε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ορκίζομαι.

Α. ΝΙΚΑΣ: Πείτε μας κ. μάρτυς, που και πότε γνωρίσατε τον κ. Κωστάρη;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Τον γνώρισα όταν προσλήφθηκε στην εταιρεία τον 3ο του ’89.

Α. ΝΙΚΑΣ: Πείτε μας σε ποια εταιρεία.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Στην εταιρεία Αφοι Βεργίτη, πουλάει μηχανήματα.

Α. ΝΙΚΑΣ: Είναι η εταιρεία στην οποία εργάζεστε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εργάζομαι ως προϊσταμένη λογιστηρίου.

Α. ΝΙΚΑΣ: Πείτε μου ακριβώς τον χρόνο απασχόλησης του κ. Κωστάρη. Ποιο έτος προσλήφθηκε και το ωράριο του επίσης.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Προσλήφθηκε το 1989 σαν υπάλληλος εξωτερικών εργασιών και αποχώρησε το 1991 γιατί ο πατέρας του έπαθε κάποιο ατύχημα. Μετά από κει πάλι ξαναπροσλήφθηκε το 1992 μέχρι το 1997.

Α. ΝΙΚΑΣ: Το ‘97 για ποιο λόγο αποχώρησε γνωρίζετε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Η εταιρεία δεν πήγαινε και πολύ καλά και αποφάσισε να απολύσει κάποια άτομα τα οποία κόστιζαν κάποια λεφτά και μέσα σ’ αυτά ήταν και ο Ηρακλής γιατί ήταν έγγαμος και η γυναίκα του ήταν έγκυος, οπότε τα επιδόματα αύξαιναν τον μισθό του.

Α. ΝΙΚΑΣ: Ποιο ήταν ακριβώς το αντικείμενο της απασχόλησης του κ. Κωστάρη στην εταιρεία;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ερχόταν το πρωί ανάλογα με το ωράριο που είχαμε, 07:30-15:30 το καλοκαίρι και 08:00-16:00 τον χειμώνα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποια δουλειά;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Υπάλληλος εξωτερικών εργασιών. Εταιρεία Αφοι Βεργίτη. Πουλάει μηχανήματα, γεωργικά εργαλεία και χρωστικά. Τον είχαμε υπάλληλο εξωτερικών εργασιών. Το πρωί ερχόταν στη δουλειά. Μέσα στις δουλειές που έκανε και κάνει ο υπάλληλος εξωτερικών εργασιών είναι να κάνει αρχείο βασικά.

Έκανε λοιπόν το αρχείο και ο εργοδότης ετοίμαζε τις δουλειές που ήταν να κάνει και μετά αν υπήρχαν εξωτερικές δουλειές τον ετοίμαζε και πήγαινε στις εξωτερικές δουλειές. Αν δεν είχε, καθόταν μέσα, συνέχιζε το αρχείο ή βοηθούσε στο λογιστήριο. Αυτό ήταν το αντικείμενο της δουλειάς του.

Α. ΝΙΚΑΣ: Μπορούσε να γνωρίζει ένας υπάλληλος στη θέση απασχόλησης που είχε ο Ηρακλής Κωστάρης, υπάλληλος εξωτερικών εργασιών, μας είπατε ότι έκανε όμως και αρχειοθέτηση, μπορούσε να γνωρίζει από την προηγούμενη μέρα το πρόγραμμα της επόμενης, αν θα προκύψουν εξωτερικές εργασίες ή όχι ή πόσες και ποιες;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι, αυτό δεν γινόταν ποτέ. Μόνο μια συγκεκριμένη μέρα ξέρει ο υπάλληλος εξωτερικών εργασιών, στις 30 του μηνός, που είναι οι υποχρεώσεις του ΙΚΑ, Εφορείες και τέτοια, που είναι συγκεκριμένες οι δουλειές.

Α. ΝΙΚΑΣ: Συνεπώς αν ήθελε κάποιος που απασχολούταν σ’ αυτή την θέση να διαμορφώσει ένα διαφορετικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα από την προηγούμενη και να ξέρει ότι έχει τις χ εξωτερικές εργασίες ή έχει να κάνει αρχειοθέτηση, ήταν σε θέση να το γνωρίζει κάποιες μέρες πριν ή έστω την προηγούμενη;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι, ποτέ. Η φύση της δουλειάς είναι τέτοια που δεν μπορεί να προγραμματιστεί γιατί ο κ. Βεργίτης μπορεί να θέλει να πάρει χρηματοδότηση και να κανονίσει με την Τράπεζα εκείνη την μέρα.

Α. ΝΙΚΑΣ: Πείτε μας κάτι άλλο. Σε περίπτωση που υπήρχαν εξωτερικές εργασίες προς διεκπεραίωση ο υπάλληλος που αναλάμβανε να τις διεκπεραιώσει, εν προκειμένω ο Ηρακλής Κωστάρης, είχε κάποιον έλεγχο από σας σαν προϊσταμένη ή από τον κ. Βεργίτη σε σχέση με τον χρόνο διεκπεραίωσης αυτών των εργασιών;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Βέβαια. Και από μένα και από τον κ. Βεργίτη. Όταν του έδινε δουλειές ο κ. Βεργίτης μου έλεγε που πρέπει να πάει κι εγώ βεβαίως ήξερα πόση ώρα κάνει κάθε δουλειά. Δεν μπορούσε να φύγει και να πάει σε μια συγκεκριμένη Τράπεζα και να φύγει στις 8 και να γυρίσει στις 2 γιατί ξέρουμε, εγώ δουλεύω 30 χρόνια, ξέρω την δυνατότητα που έχει ο υπάλληλος.

Α. ΝΙΚΑΣ: Σας το λέω για το εξής: γνωρίζετε τις κατηγορίες που αποδίδονται στον Ηρακλή Κωστάρη.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι.

Α. ΝΙΚΑΣ: Υπάρχει μια κατηγορία για τις 20.11.1990, μια απόπειρα κατά του κ. Βαρδινογιάννη, η οποία φέρεται ότι έχει τελεστεί στην Νέα Ερυθραία στις 9:30 περίπου το πρωί. Από ανευρεθέν σχετικό από την Τράπεζα Κρήτης με την οποία εσείς συνεργαζόσασταν τότε ως εταιρεία, προκύπτει ότι ο κ. Κωστάρης εισήχθη στις 20.11.90 προεξοφλεί για λογαριασμό του κ. Βεργίτη επιταγή 200.000 δρχ.

Πιστεύετε ότι συμβιβάζεται αυτό με την κατηγορία που του αποδίδεται για τη συγκεκριμένη μέρα, δηλαδή την ίδια μέρα να βρίσκεται ο κ. Κωστάρης στην Τράπεζα ή σε όποιες άλλες εργασίες και να έχει πάρει μέρος και στην απόπειρα η οποία του αποδίδεται;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το δούμε το έγγραφο, να το αναγνώσουμε και μετά θα τεθεί υπόψη και των λοιπών παραγόντων.

Α. ΝΙΚΑΣ: Υπάρχει σφραγίδα του κ. Κωστάρη.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν μπορεί να προκύπτει, όχι.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να δούμε την ημερομηνία και την ώρα της πράξης που φέρεται ότι τελέστηκε.

Α. ΝΙΚΑΣ: 9:30 στις 20/11/90, ημέρα Τρίτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό μπορεί να πάει να εξοφληθεί μέχρι στις 13:00.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Φυσικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν βάζει ώρα, αυτό είναι το κακό.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τα δει ο κ. Εισαγγελέας, η πολιτική αγωγή και μετά ξανακουβεντιάζουμε.

Α. ΝΙΚΑΣ: Να σας προσκομίσουμε κ. Πρόεδρε και για τις 27/1/97. Έχουμε επικυρωμένο αντίγραφο. Είναι εξουσιοδότηση για ανάληψη 1 εκατομμυρίου δραχμών πάλι από τον κ. Ηρακλή Κωστάρη για λογαριασμό της εταιρείας ΒΕΡΓΕΤΗ.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι επιταγές όταν εξοφλούνται από την Τράπεζα ο υπάλληλος σημειώνει ο ίδιος τα στοιχεία και τον αριθμό ταυτότητας του κομιστού. Κάθε φορά που πάω στην Τράπεζα μία επιταγή μου λένε «την ταυτότητά σας› και σημειώνει ο τραπεζικός υπάλληλος τα στοιχεία μου, τον αριθμό ταυτότητός μου και ένα τηλέφωνο.

Εδώ βλέπω το εξής, παρουσιάζετε μία φωτοτυπία η οποία όντως τον φέρει ως οπισθογράφο. Δεν προκύπτει όμως αν είναι ο εμφανίσας. Ποιος είναι ο εμφανίσας. Εδώ είναι απλώς οπισθογράφος. Ποιος είναι ο εμφανίσας την επιταγή; Η Τράπεζα τον τελευταίο οπισθογράφο τον γράφει με τα χεράκια της. Είναι πολύ απλό κ. συνάδελφε. Η Τράπεζα να κληθεί να μας δώσει αντίγραφο της επιταγής που έχει στα χέρια της. Να το αναζητήσει το Δικαστήριο. Από τον αριθμό της πράξεως του teller προκύπτει τί ώρα έγινε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πηγαίνω στο υποκατάστημα Τράπεζας Κρήτης Αιγάλεω, εξοφλείται η επιταγή και το υποκατάστημα της Τράπεζας Κρήτης Αιγάλεω το στέλνει στο υποκατάστημα που τηρείται ο λογαριασμός. Σε ποιο υποκατάστημα πληρώθηκε η επιταγή; Να κληθεί ο αρμόδιος τραπεζικός υπάλληλος εδώ να μας πει και τί ώρα, ποιο υποκατάστημα βάσει των στοιχείων τα οποία έχει. Η κα Φράγκου Χριστίνα είναι η τωρινή που το υπογράφει τώρα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η επιταγή έχει ημερομηνία του έτους 1990. Είναι προ 13 ετών. Έχει εξοφληθεί από την Τράπεζα Κρήτης. Η Τράπεζα Κρήτης όπως ξέρετε έπαψε να υπάρχει και απαιτήθηκε μία προσπάθεια να βρεθεί στο αρχείο η επιταγή για να ληφθεί επικυρωμένο αντίγραφο το οποίο έχει συγκεκριμένες ενδείξεις επί του σώματος. Δηλαδή έχει τον κωδικό αριθμό του καταστήματος που έκανε την εξόφληση, την ημέρα που έγινε η εξόφληση και αποδεικνύεται κατά τρόπο αδιάψευστο ότι έχει εξοφληθεί και η εξόφληση γίνεται όπως γνωρίζετε εις τον τελευταίο κομιστή. Τελευταίος κομιστής είναι ο κ. Κωστάρης ο οποίος και την έχει εισπράξει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν το ξέρουμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Το ξέρετε κ. Εισαγγελεύ διότι το βλέπετε από το σώμα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όταν είναι αυταπόδεικτα πράγματα, εκείνος που έχει αναγνώσει στοιχειωδώς το νόμο περί επιταγών ξέρει ότι ο τελευταίος κομιστής είναι εκείνος που εισπράττει. Τελευταίος κομιστής εδώ είναι αποδεδειγμένα ο κ. Κωστάρης από το κυρωμένο αντίγραφο που εδόθη από την Τράπεζα. Εάν θέλετε να έχετε και μαρτυρική βεβαίωση πρέπει να αναζητηθεί ο υπάλληλος το έτους 1990 της τέως Τράπεζας Κρήτης τον οποίο δεν ξέρω αν θα βρούμε. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση όμως να καταβληθεί μία προσπάθεια. Για όνομα του Θεού δηλαδή. Ερχόμαστε εδώ για να κάνουμε εντυπώσεις εις τον αέρα και με έναν τρόπο απολύτως αντιδικονομικό.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Προκύπτει η ώρα πληρωμής;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι κ. συνάδελφε, δεν είναι γραμμένη η ώρα πληρωμής.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Μην συγχύζεστε. Ρωτώ.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τί θέλετε από εκεί και πέρα; Ποιον ρωτάτε κύριε; Το πήρε το χαρτί και δείτε ότι δεν υπάρχει ώρα πληρωμής.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κάνω κι εγώ τις παρατηρήσεις μου στο χαρτί. Μην θυμώνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε αυτό το παρεμπίπτων αίτημα. Εσείς λέτε ότι δεν έχετε αντίρρηση.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ουδεμία αντίρρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο διατάσσει την κλήτευση της αναφερομένης ως εκδώσας το αντίγραφο της κας Φράγκου. Επίσης να προσκομιστεί και το πρωτότυπο της ίδιας της επιταγής και οτιδήποτε σχετικό έγγραφο υπάρχει στην συναλλαγή, σε αυτή που μπορεί να διαφωτίσει ιδία περί του χρόνου διεξαγωγής της συναλλαγής, της ώρας διεξαγωγής. Αν δεν υπάρχει, δεν υπάρχει. Θα εκτιμηθούν. Μια προσπάθεια αποδεικτική γίνεται. Εμείς ούτε αμφιβάλλουμε, ούτε αμφισβητούμε τίποτα. Απλώς θέλουμε να βρούμε την αλήθεια μέχρι το τέλος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, η κα μάρτυς τί έχει πει ακριβώς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε ότι σε κείνη την Τράπεζα πήγαινε ο κ. Κωστάρης και έκανε την εξόφληση των επιταγών.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Είχαμε συναλλαγές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με αυτό το υποκατάστημα, τότε ήταν η Τράπεζα Κρήτης. Τώρα είναι η EUROBANK – ERGASIAS.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι, με αυτό το κατάστημα. Όσον αφορά για την σφραγίδα επειδή ο Ηρακλής είχε πολλές συναλλαγές με τις Τράπεζες – τα ξέρω αυτά τα πράγματα – του είχαμε βγάλει μία σφραγιδούλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την χτύπαγε σε όλες επάνω. Αυτή είναι η κατάθεση.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτή είναι ακριβώς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εδώ βλέπω μία εξουσιοδότηση 27/1/97.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι για να αναλάβει.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτή είναι άλλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι για να κάνει ανάληψη για να πληρώσει φαίνεται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό λέω. Εδώ φαίνεται ότι υπάρχει η συγκεκριμένη ανάληψη. Γενική εντολή είχε ο κ. Κωτσάρης να εισπράττει;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Γενική εντολή όχι. Κάθε φορά....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κάθε φορά έπαιρνε.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Βέβαια, όχι γενική εντολή. Απλώς εγώ μιλάω για την σφραγίδα. Είχε βγάλει μία σφραγίδα που οπισθογραφούσε τις επιταγές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για λογαριασμό του εντολέα.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Βέβαια, θέλει εξουσιοδότηση από τον εργοδότη. Εκεί είναι ο τελευταίος κομιστής.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι χρήματα για λογαριασμό άλλου.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όταν έχει εμπιστοσύνη ο εργοδότης στον εργαζόμενο λογικό είναι. Οι 200.000 είναι αστείο ποσό. Εδώ μιλάμε για 50 και 60 εκατομμύρια. Μιλάμε για μία εταιρεία που κάνει συναλλαγές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό πώς βρέθηκε στα χέρια της κυρίας;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι στα χέρια μου. Εγώ δεν τα έφερα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πώς βρέθηκε αυτό το έγγραφο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έφερε η υπεράσπιση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιος το ζήτησε κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ζήτησε η υπεράσπιση για λογαριασμό του κατηγορουμένου, ότι «την τάδε ημέρα εγώ δεν ήμουν σε αυτή την πράξη›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε αναζητήθηκε αυτό το έγγραφο και από ποιον; Θέλω μία απάντηση.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Παρεκλήθη κ. Εισαγγελεύ η επιχείρηση του κ. Βεργέτη η οποία και μόνο νομιμοποιούνταν να ζητήσει τα στοιχεία των συναλλαγών που είχαν γίνει έπ’ ονόματί της από την συγκεκριμένη Τράπεζα η οποία σήμερα είναι διαφορετική. Σήμερα είναι η EUROBANK. Την εποχή εκείνη ήταν η Τράπεζα Κρήτης. Υπεβλήθη μία αίτηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η επιχείρηση Βεργέτη σας έδωσε αυτό το έγγραφο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Υπεβλήθη μία αίτηση από την επιχείρηση. Την παρακάλεσα εγώ δηλαδή να κάνει μία αίτηση προς την Τράπεζα να της χορηγηθούν τα υπάρχοντα συγκεκριμένα στοιχεία. Απαιτήθηκε ένας χρόνος έρευνας, έγινε αναδίφηση του αρχείου και ευρέθη το πρωτότυπο της επιταγής αυτής του οποίου χορηγήθηκε φωτοτυπία με όλα τα σχετικά. Θα σας παρακαλέσω να δείτε εν σχέσει με την φωτοτυπία ότι στην πίσω όψη γράφει από κάτω 40 Χ 5.000. 40 χαρτονομίσματα των 5.000 για την αξία των 200.000 που ήταν η αξία της επιταγής. Αυτά έχουν καταβληθεί εις χείρας του κ. Κωστάρη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επομένως και άλλα έγγραφα μπορούμε να πάρουμε σχετικά με αυτή την συναλλαγή.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν υπάρχουν άλλα έγγραφα. Κύριε Εισαγγελεύ, εάν έχετε πάει να εξοφλήσετε μία επιταγή δίδεται το πρωτότυπο της επιταγής με την υπογραφή σας στο τέλος και η Τράπεζα σας καταβάλλει την αξία αν διαπιστώσει ότι υπάρχει κάλυψη στον λογαριασμό του εκδότη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ πέρα υπήρχε κάλυψη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στο κάτω αριστερό μέρος της πρώτης όψεως της επιταγής αναφέρεται αφενός μεν η ημερομηνία που είναι 20/11/90 χωρίς ώρα, αναφέρεται ο teller με τα στοιχεία του που ενήργησε την πληρωμή, αναφέρεται η επωνυμία του εκδότη «Σταύρος Πράστος›, ο λογαριασμός επί του οποίου σύρεται η επιταγή και ο αριθμός της επιταγής από κάτω. Αυτά έχουν χτυπηθεί με το μηχάνημα της Τράπεζας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Προκύπτει ότι τα χρήματα κατεβλήθησαν την ημέρα εκείνη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Βεβαίως. Έχει την ημερομηνία 20/11. Την ημέρα που έχει εκδοθεί η επιταγή εμφανίστηκε και πληρώθηκε. Το πρωτότυπο θα είναι ακριβώς ότι είναι το φωτοαντίγραφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο το θέλει αφού ζητήθηκε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κυρία μάρτυς, πηγαίνουμε στην ημέρα εκείνη για να αποσαφηνιστούν ορισμένα πράγματα, προσέξτε. Στις 08:00 το πρωί έχει έρθει στην εργασία του. Δεν μπορείτε να θυμηθείτε και ούτε είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αποδειχθεί με μαρτυρική κατάθεση τί ώρα έπρεπε να φύγει. Πού ήταν η έδρα της επιχειρήσεώς σας;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Στην Μεταμόρφωση.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έπρεπε να έρθει στο κατάστημα με το οποίο συναλλάσσεσθε. Πού βρίσκεται;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Πατησίων 317, στο ύψος περίπου Καυτατζόγλου.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Από την έδρα τότε της επιχειρήσεως μέχρι το κατάστημα τί απόσταση είναι;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν μπορώ να μετρήσω σε χιλιόμετρα. Ένα 20λεπτο;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ένα 20λεπτο είναι η διαδρομή.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Κάπου εκεί με μηχανάκι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πώς μετακινούνταν;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Με μηχανάκι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πήγε με το μηχανάκι και εισέπραξε τα χρήματα.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Οποιαδήποτε ώρα κι αν πήγε, η διάρκεια αυτής της απουσίας του για να κάνει αυτή την δουλειά μόνο είναι γνωστή σε σας.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Βέβαια. ¶μα πήγε γι αυτή την δουλειά έπρεπε το πολύ σε 1 ώρα να έχει επιστρέψει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αν είχε και άλλες δουλειές πάλι θα ξέρατε.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Βεβαίως δεν μπορείτε να θυμηθείτε.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι φυσικά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Βρέθηκε η επιταγή εδώ αλλιώς άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας μερικές φορές, κατά τις αξιώσεις της πολιτικής αγωγής βεβαίως. Πάει και έρχεται. Η ερώτηση είναι πάρα πολύ απλή. Ήταν δυνατόν ανθρωπίνως για έναν υπάλληλο που τον έχει η επιχείρηση και πρέπει να είναι στο ωράριό του συνεπής, ήταν δυνατόν να πάει στην Ν. Ερυθραία την ημέρα εκείνη που αποδεδειγμένα ήταν στο κατάστημα της Πατησίων αυτής της Τράπεζας για να εισπράξει την επιταγή;

Στις 09:30 το πρωί να είναι στη Ν. Ερυθραία, να έχει πάει από την ώρα που υποτίθεται ότι έπρεπε να πάει εκεί για να κάνει την απόπειρα δολοφονίας ή την ρουκέτα που έριξε στο σπίτι του κ. Βαρδινογιάννη για να δούμε εδώ πώς γράφεται η ιστορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι στο σπίτι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στο αυτοκίνητο του κ. Βαρδινογιάννη έπεσε μία ρουκέτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μία;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δυο, τρεις, δέκα. Δεν ξέρω πόσες. Συμβιβάζονται αυτά τα πράγματα;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Να σας πω ακριβώς πώς είναι τα πράγματα. Το πρωί έρχεται στην δουλειά. Λογικά πρέπει να έφυγε αν ήταν μόνο γι αυτή την συγκεκριμένη δουλειά κατά τις 08:30, 9 παρά. Εάν είχε αυτή την συγκεκριμένη δουλειά στις 09:30 έπρεπε να ήταν πίσω στην δουλειά, στο γραφείο. Εάν είχε και άλλες δουλειές που εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ αν είχε, θα πήγε και σε άλλες δουλειές.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς το Δικαστήριο είναι εις θέση λογικά να αξιολογήσει εάν και κατά πόσο συμβιβάζεται αυτή η απασχόληση, το ωράριο που έπρεπε εσείς να τον έχετε στην υπηρεσία.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Είμαστε ιδιωτική επιχείρηση και το ωράριο δεν είναι ελαστικό. Ο εργοδότης ελέγχει πόση ώρα κάνει ο εργαζόμενος. Στην ιδιωτική επιχείρηση του εργαζόμενου ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ερχόμαστε στην άλλη περίπτωση γιατί κι εκεί βρέθηκε ότι είχε εξουσιοδοτηθεί συγκεκριμένη ημέρα να πάει να αναλάβει σε μετρητά από την Τράπεζα, την ίδια Τράπεζα, να αναλάβει ένα εκατομμύριο. Γι αυτήν την ημέρα του αποδίδεται κάποια κατηγορία κ. Πρόεδρε στα ΕΛΤΑ Βύρωνα το 1997. Εκεί μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ήταν στην δουλειά του; Το ωράριό του φαίνεται να είναι 07:30-15:30. Είναι χειμώνας.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: 08:00-16:00.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μπορούσε 07:55 να είναι στα ΕΛΤΑ Βύρωνα, να κάνει εκεί κάποια ληστεία για την οποία κατηγορείται και να είναι στις 08:00 στην δουλειά του;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Εν συνεχεία να πάει στην Τράπεζα για να λάβει και το ένα εκατομμύριο. Αυτή είναι η κατάθεσή σας. Θα ήθελα να δώσετε μία εικόνα του ανθρώπου πέραν και ανεξαρτήτως των συγκεκριμένων ημερομηνιών και των συγκεκριμένων πράξεων τις οποίες υποχρεώθηκε να κάνει ο κ. Κωστάρης ως υπάλληλός σας. Μπορείτε να τον περιγράψετε στο Δικαστήριο;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εμείς όταν ήρθε ο κ. Κωστάρης στην δουλειά και στην όλη πορεία της εργασίας που είχε, ήταν ένα πολύ καλό παιδί, ήσυχος, χωρίς εξάρσεις και πολύ καλός στην δουλειά του. Ένας λόγος που τον ξαναπροσέλαβε η επιχείρηση όταν ήρθε και ζήτησε δουλειά ήταν αυτό, ότι ήταν πολύ καλός στην δουλειά του, δεν δημιουργούσε προβλήματα μέσα στην εταιρεία και ήταν χαμηλών τόνων. Γι αυτό το λόγο επαναπροσλήφθηκε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Διετυπώθη ποτέ από την εργοδοσία του κανένα παράπονο ή καμία ασυνέπειά του στην δουλειά;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι ποτέ. Παρόλο που απελύθη, παρόλα αυτά ερχόταν στην δουλειά, μας είχε φέρει τα παιδιά του στην δουλειά και τα είχαμε δει και με τους εργοδότες είχε πάρα πολύ καλή σχέση. Ήταν καθαρά οικονομικοί οι λόγοι που τον απέλυσαν.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Οικονομικοί λόγοι της επιχειρήσεως;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Της εταιρείας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Φαίνεται ότι στο πλαίσιο των οικονομιών που έπρεπε να κάνει η επιχείρηση να κρατήσει.....

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Πήρε ένα παιδί που δεν τους στοίχιζε τόσα πολλά λεφτά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Που δεν θα είχε επιδόματα κλπ σύμφωνα με την νομοθεσία.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μετά την λήξη της απασχολήσεώς του στην επιχείρηση πού πήγε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Σε ένα μεσιτικό γραφείο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Σε ποιο μεσιτικό; Βορείων προαστίων;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Νομίζω ναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Γνωρίσατε και την σύζυγό του, τα παιδιά του, σας τα έφερε εκεί.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι, τα έχει φέρει στο γραφείο να τα δούμε. Μας έχει δώσει και φωτογραφίες της οικογένειάς του, της αδελφής του, των παιδιών της αδελφής του.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς μπορείτε να υποψιαστείτε, γιατί στοιχείο βεβαίως δεν έχετε κανένα άλλο, ότι ο κ. Κωστάρης μπορεί να μετείχε σε οποιαδήποτε συνωμοτική Οργάνωση 17Ν ή άλλη παρόμοια που να έχει παράνομη δραστηριότητα;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Από την πορεία και από την όλη γνωριμία που είχα εγώ την επαγγελματική μέσα στο γραφείο δεν μπορώ να το φανταστώ, χωρίς να ξέρω περισσότερα για την προσωπική του ζωή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Εισαγγελεύς. Έχετε ερωτήσεις;

Η κα Σταμούλη έχει τον λόγο.

Ε. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Απλώς όταν είχαμε αναζητήσει και κάποια άλλα στοιχεία κυρία μάρτυς είχατε πει, ότι είχε γίνει ένας έλεγχος της εφορίας στην επιχείρηση στην οποία εργάζεστε, και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν χρειαζόσασταν πλέον να κρατάτε στο αρχείο σας αυτά τα στοιχεία και μάλιστα είχατε «στενοχωρηθεί› γιατί λέγατε ότι, σίγουρα θα εύρισκα κάποια στοιχεία που να βοηθούσανε, αν δεν τα είχαμε πετάξει αυτά. Θέλετε λίγο να ενημερώσετε το Δικαστήριο σχετικά μ’ αυτά τα στοιχεία τι ακριβώς ήταν; Δηλαδή εάν δεν είχε γίνει αυτός ο έλεγχος της εφορίας τι άλλο θα μπορούσε να προκύψει;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εμείς ελεγχθήκαμε και έχουμε το δικαίωμα μας το δίνει ο Κώδικας, όταν ελεγχθούμε και είναι τελικός ο έλεγχος να τα πετάξουμε μόλις τελειώσουν οι δόσεις που δίνουμε, να πετάξουμε τα παραστατικά, όχι τα βιβλία, τα βιβλία υπάρχουν. Αλλά στα βιβλία δεν αποδεικνύεται ούτε ώρα ούτε τίποτα. Στα θεωρημένα υπάρχουν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας παρακαλώ δεν κατάλαβα η έδρα της επιχείρησής σας, το γραφείο σας δηλαδή το δικό σας.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Το 11ο χλμ Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στη Μεταμόρφωση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μάλιστα. Μήπως μπορείτε να ξέρετε ή να θυμάστε που έμενε ο κ. Κωστάρης τότε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Στο Γαλάτσι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Και το υποκατάστημα της Τράπεζας Κρήτης που φαίνεται να έχουν γίνει και οι δυο συναλλαγές είναι το ίδιο υποκατάστημα;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι, Πατησίων 317 νομίζω, πάντως θυμάμαι στο ύψος της Καυτατζόγλου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σε απόσταση πόσων μέτρων από το σπίτι;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Α, δεν ξέρω γιατί δεν ξέρω πού ήταν το σπίτι του.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Γαλάτσι, Καυτατζόγλου μου λέτε. Δηλαδή έπρεπε να έρθει την ημέρα εκείνη στο 11ο χιλιόμετρο από το Γαλάτσι και να του δώσετε εσείς μια επιταγή και να γυρίσει μήπως τα δίνατε από την προηγούμενη ημέρα;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι ποτέ. Γιατί μπορεί μ’ αυτή την επιταγή να του είχες δώσει και άλλες δουλειές.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ερχότανε από το Γαλάτσι στο 11ο χιλιόμετρο και επέστρεφε εν συνεχεία στην οικία του;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Πάντα. Και όχι μόνο ο Ηρακλής, αλλά και όλο το προσωπικό που κάνει αυτή τη δουλειά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλά εντάξει αφού το λέτε έτσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή