Για παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας κατηγορεί τις ΗΠΑ η Greenpeace

Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2003 13:54
A- A A+

H οικολογική οργάνωση Greenpeace, κατηγόρησε σήμερα τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ότι παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία, αρνούμενες να επιτρέψουν την άφιξη εμπειρογνωμώνων του ΟΗΕ για μια αποστολή εξουδετέρωσης της ραδιενεργού μόλυνσης στη χώρα.

Ο Μάϊκ Τάουνσλι, επικεφαλής ομάδας ερευνητών της Greenpeace στο Ιράκ, είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παραβιάζουν τη σύμβαση της Γενεύης εκ του γεγονότος ότι «δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη τους όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας στο Ιράκ».

Ο αξιωματούχος της οικολογικής οργάνωσης κατηγόρησε ακόμη τις αμερικανικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να αγνοήσουν ότι υπάρχει περιβαλλοντική κρίση στο Ιράκ εξαιτίας μιας «ισχυρής ραδιενεργού μόλυνσης».

«Αξιώνουμε να δράσετε αμέσως, ώστε να εκπληρώσετε τις υποχρεώσεις σας για την προστασία της υγείας των κατοίκων που ζουν κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις που λεηλατήθηκαν μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν», τονίζεται στην επιστολή της Greenpeace προς τον συνασπισμό.

Η Greenpeace, είχε καλέσει στα τέλη Ιουνίου τον αμερικανο-βρετανικό συνασπισμό στο Ιράκ να απολυμάνει τα χωριά που βρίσκονται κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, των οποίων η ραδιενεργός μόλυνση έφθασε σε «επίπεδα συναγερμού».

Η οικολογική οργάνωση είχε ανακοινώσει πως εντόπισε πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε αρκετές κατοικίες. Σε μια από αυτές, το επίπεδο ήταν 10.000 φορές ανώτερο του φυσιολογικού ορίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή