Δίκη «17Ν» : «Καμμία σχέση του Παπαναστασίου με την οργάνωση», λένε οι μάρτυρες

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2003 13:32
A- A A+

Την πεποίθησή τους ότι ο Ανέστης Παπαναστασίου δεν έχει καμμία σχέση με την «17 Νοέμβρη», λόγω των πολιτικών αντιλήψεών του, εξέφρασαν στο δικαστήριο οι μάρτυρες υπεράσπισής του.

Φίλοι, συγγενείς, αλλά και η συζυγος του Ανέστη Παπαναστασίου, Παπαναγιώτα, υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος είχε πάντα ευρωπαϊκή αντίληψη και κατεύθυνση και πίστευε στους θεσμούς, στις ήπιες αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται βήμα-βήμα.

Ολοι οι μάρτυρες τόνισαν στο δικαστήριο ότι δεν θα μπορούσε να ενταχθεί και να λειτουργήσει σε μια παράνομη οργάνωση που κινείται εξωθεσμικά.

Οι τόνοι ανέβηκαν οταν στο δικαστήριο κατέθεσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ευτύχιος Μπιτσάκης ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει προσωπικά τον κατηγορούμενο αλλά, όπως είπε, την περίοδο της δικτατορίας άκουγε στο Παρίσι για την δράση του Γιωτόπουλου.

Οπως είπε ο κ. Μπιτσάκης ο Γιωτόπουλος είχε εκλεγεί γραμματέας των Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι. Στο μάρτυρα υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από τον εισαγγελέα οταν εξέφρασε την άποψη ότι ο Γιωτόπουλος επελέγη και κατασκευάστηκε ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη» γιατί ήταν ευάλωτος λόγω του ότι πολιτικά ήταν ανένταχτος σε σχέση με άλλους που ανέπτυξαν έντονη αντιστασιακή δραστηριότητα.

Ο εισαγγελέας επεσήμανε πολλές φορές στο μάρτυρα ότι ο Γιωτόπουλος δεν αντέκρουσε τα στοιχεία που εντοπίστηκαν σε γιάφκες της οργάνωσης σε βάρος του. Οταν ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην βόμβα που είχε τοποθετήσει την περίοδο της χούντας ο Γιωτόπουλος στην αμερικανική πρεσβεία ο πρόεδρος απευθύνθηκε στον κατηγορούμενο.

- Πρόεδρος : Εμείς κύριε Γιωτόπουλε πού τό ξέρουμε ότι βάλατε εσείς τη βόμβα; Μας φέρατε εδώ καθηγητές, ανθρώπους της φιλοσοφίας αλλά δεν μας φέρατε συντρόφους σας απο την ΛΕΑ (αντιδικτατορική οργάνωση) να μας το πούν. Ποιοί ήταν αυτοί οι σύντροφοί σας: Κράτησαν και αυτοί το ψευδώνυμό τους αργότερα;

- Ραχιώτης: (συνήγορος Γιωτόπουλου). Περιμένετε κύριε πρόεδρε μην βιάζεστε. Ο κ. Μπιτσάκης στην κατάθεσή του υποστήριξε επίσης ότι η πολιτική και γενικότερα η ιδεολογική τοποθέτηση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου είναι εντελώς ασύμβατη με οποιαδήποτε συμμετοχή του με μια οργάνωση όπως η «17 Νοέμβρη».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή