Ούτε ο θάνατος δεν τις χώρισε

Τρίτη, 08 Ιουλίου 2003 15:51

A- A A+

Λάνταν και Λαλέχ Μπιζανί. Ιρανές, ετών 29. Εσβησαν σήμερα στο νοσοκομείο Raffles της Σιγκαπούρης. Ούτε ο θάνατος δεν τις χώρισε.

Δύο ημέρες διήρκησε η πρώτη στο είδος της χειρουργική επέμβαση για το διαχωρισμό των σιαμαίων. Οι δύο αδελφές είχαν ξεχωριστό εγκέφαλο, αλλά μία κρανιακή κοιλότητα και μία κοινή κεντρική φλέβα. Στόχος των γιατρών ήταν να δώσουν την υπάρχουσα στη μία αδελφή και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία του αίματος με μεταμόσχευση φλέβας στην άλλη.

Οι ελπίδες που άνθησαν με την επιτυχή κρανιοτομή που επετεύχθη στα πρώτα στάδια της νευροχειρουργικής φάσης, τελικώς διαψεύστηκαν.

Ο θάνατος της Λαλέχ επήλθε μιάμιση ώρα μετά το θάνατο της αδελφής της, της Λαντάν. Οι αδελφές Μπιζανί υπέκυψαν από μεγάλη αιμορραγία. Ο θάνατός τους τερμάτισε τη μαραθώνια επέμβαση στην οποία προχώρησε διεθνής ομάδα 28 γιατρών και 100 βοηθών τους, υπό το νευροχειρουργό από τη Σιγκαπούρη δρα Κιθ Γκοχ.

Ο δρ. Γκοχ είχε προειδοποιήσει εξαρχής για πιθανότητα 50% να επιζήσουν της επέμβασης και να πάνε όλα καλά στη συνέχεια.

Συμφώνησαν και οι δύο ότι άξιζε το ρίσκο, προκειμένου να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους ως ανεξάρτητοι άνθρωποι. Η Λάνταν ήθελε να συνεχίσει την ακαδημαϊκή της καριέρα στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και να διεκδικήσει έδρα στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Η Λαλέχ είχε εκφράσει την επιθυμία για μια ανέφελη οικογενειακή ζωή.

Με την ανακοίνωση του θανάτου των αδελφών Μπιζανί, οι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να θρηνούν. Η ιρανική τηλεόραση διέκοψε το πρόγραμμά της για να μεταδώσει την τραγική εξέλιξη της εγχείρησης. Δεκάδες Ιρανοί δίδυμοι προσεύχονταν, χθες, σε ολονυχτία για τη σωτηρία των 29χρονων αδελφών.

Ο πρόεδρος Χαταμί είχε δηλώσει ότι το κράτος θα πληρώσει τις δαπάνες της επέμβασης που ανέρχονταν περίπου σε 300.000 δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή