Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (09/07/2003) Μέρος 4/7

Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2003 19:03
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πηγαίνατε σε καμία ταβέρνα μαζί;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι, δεν βγήκαμε ποτέ έξω λόγω των παιδιών. Δεν είχαμε εμείς τουλάχιστον και προσωπικά να το κρατήσουν. Δεν βγήκαμε ποτέ τετράδα έξω, ούτε καν δυάδα. Δεν κάναμε ατομική παρέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα αυτά τα χρόνια πόσες φορές ειδωθήκατε συνολικά;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Αν το βάλουμε από 4 φορές τον χρόνο, νομίζω είναι 36 φορές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρκετές ώστε να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Αρκετές με την έννοια κιόλας ότι εμείς είχαμε μία ποιοτική στιγμή. Δηλαδή από τις 13:00 το μεσημέρι ξανάφευγαν στις 21:00 το βράδυ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ο κ. Κουφοντίνας δεν εμφανιζόταν μόνος του να πει «εγώ αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη›; Το ότι ήρθε μόνος του και το είπε είναι παλικαρίσια αυτή η στάση. Βέβαια δεν είπε για τις κατ’ ιδίαν πράξεις. «Αυτό όμως ψάξτε το εσείς στο Δικαστήριο. Εγώ δεν πρόκειται να σας βοηθήσω›. Αυτό είναι δικαίωμά του να το πει. Εάν δεν έλεγε αυτό, σήμερα θα πιστεύατε ότι ο άνθρωπος που γνωρίσατε έχει καμία σχέση με την 17Ν; Χτυπιόνταν κι έλεγε «όχι, εμένα άδικα με κατηγορούν οι άλλοι που με κατονομάζουν›. Τί θα λέγατε σήμερα εσείς εδώ στο Δικαστήριο;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Δεν θα το πίστευα κ. Πρόεδρε. Όλη η εμφάνισή του σαν ανθρώπου φίλου προς την δικιά μου οικογένεια ήταν – σας είπα – τόσο ειρηνόφιλη που δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα έχει ένα τέτοιο κατηγορητήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε πολύ ειλικρινής.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Χαρακτηριστικά θα σας πω κάτι. Με ρώτησε κάποιος δημοσιογράφος, δεν θα τον κατονομάσω και μου είπε να παρουσιαστώ στην εκπομπή του τον Γενάρη για να σκιαγραφήσω το ψυχογράφημα του Δημήτρη Κουφοντίνα. Τόλμησα να ρωτήσω τί ακριβώς εννοείς; Και μου λέει: να πεις ότι παίζατε τάβλι με τον Δημήτρη Κουφοντίνα και όταν πήγαινες εσύ να φέρεις τα ποτά εκείνος σε έκλεβε στο τάβλι. Χαμογέλασα ειρωνικά, του είπα «ευχαριστώ πάρα πολύ, δεν πρόκειται να καταθέσω σε τέτοιου είδους κατάθεση›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπαιζε τάβλι;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι φυσικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα δεν ήξερε τάβλι, τί ήξερε; Δεν είναι ειρωνικό αυτό κα Κούρτοβικ γιατί σας βλέπω ότι όλα καχύποπτα τα βλέπετε και απορώ με σας. Όχι να έκλεβε. Αν ήξερε τάβλι είπα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Μια και δίνουμε το στίγμα των προσωπικοτήτων αυτών των δύο ανθρώπων, η κα Σωτηροπούλου αγαπούσε τον κ. Κουφοντίνα, του ήταν αφοσιωμένη; Τί είδους ζευγάρι ήταν;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ήταν πολύ αφοσιωμένη. Τον αγαπούσε και θα τολμήσω να βάλω μία λέξη – πιστεύω ότι την δέχεστε – έδειχναν ένα ζευγάρι μονογαμικών επιλογών. Ήταν καθαρά οι άνθρωποι ο ένας για τον άλλον.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ξέρουμε εκ των υστέρων ότι βίωνε μία ειδική κατάσταση σαν γυναίκα αυτού του ανθρώπου. Έδινε την εντύπωση, εσείς την είδατε, να διασκεδάζει, να κάνει διακοπές, να μαγειρεύει, να συζητάει μαζί σας. Από όλα αυτά και εκ των υστέρων πάντα κάνοντας μια αποτίμηση της προσωπικότητάς της, της αύρας αυτής της γυναίκας, έδειχνε μία γυναίκα που την στοιχειώνει κάποιο μυστικό, μια γυναίκα που βιώνει κάποιο σκοτάδι, μια γυναίκα που νοιώθει κυνηγημένη; Αυτό το ρωτώ παίρνοντας ένα απάνθισμα από όλες τις φάσεις που τις ζήσατε.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι κα δικηγόρος. Απλώς μπορώ να σας πω ότι βίωνε την καθημερινότητά της όπως την βιώνει οποιοσδήποτε φυσιολογικός άνθρωπος με κάποιες στιγμές. Να δώσω μια χαρακτηριστική εικόνα, περνάς από μια μεγάλη διασταύρωση στους Αγίους Αναργύρους με το αυτοκίνητο και φωνάζεις στον Μήτσο «πιο γρήγορα Μήτσο, έχουμε παιδιά μέσα›. Πιο χαλαρά ο Μήτσος οδηγούσε το αυτοκίνητο, η ίδια βίωνε με μια νευρικότητα κάτι που ερχόταν εκείνη την ώρα, ένα φανάρι, ένα τρένο. Θέλω να σας πω ότι τίποτα δεν προέδιδε ότι κάτι την απασχολούσε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Αυτό ρωτώ. Φυλαγόταν αυτή η γυναίκα, έκρυβε κάτι;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ως εντύπωση βέβαια, δεν είστε σε θέση να ξέρετε.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Δεν μου είχε δώσει καμία όψη συνωμοτικότητας.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Δεχόταν κόσμο;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Δεχόταν κόσμο και μάλιστα πάρα-πάρα πολλές φορές τουλάχιστον για μια 5ετία. Δεχόταν τουλάχιστον 25 με 30 γονείς που έμενα μακρύτερα, έφερναν τα παιδιά τους στα γενέθλια. Συνευρίσκετο με όλους, ήταν με όλους διαχυτική. Απεναντίας ο Δημήτρης Κουφοντίνας – μπορώ να το πω αυτό – πιο πολύ ασχολιόταν με το να σε σερβίρει.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Υπήρχε μια διαφορά;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μια αντίθεση την έχω καταλάβει. Πιο πολύ ασχολιόταν ο Μήτσος με το τί γινόντουσαν τα παιδιά και πώς έπαιζαν ή το πως θα εξυπηρετούσαν καλύτερα τους καλεσμένους παρά για τα δρώμενα και τις συζητήσεις των ενηλίκων. Ήταν αρκετά χαμηλών τόνων άνθρωπος και εσωστρεφής θα έλεγα εγώ ώστε να ξεπερνάει. Κάποιες στιγμές ακόμα και από φωτογραφίες που έχω ψάξει διαπιστώνω ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας ακόμα και στα δικά μου γενέθλια σε μία ή σε καμία δεν φαίνεται καθαρά σαν πρόσωπο.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Η Αγγελική Σωτηροπούλου φαίνεται;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Η Αγγελική Σωτηροπούλου φαίνεται σε πάρα πολλές. Μάλιστα δεν ξέρω αν αρμόζει, κάποια στιγμή έχω βρει κάτι που είχε να κάνει με κάποιο δημοσίευμα όσον αφορά το μήκος των μαλλιών της κας Σωτηροπούλου. Έχω μία φωτογραφία που την δείχνει ανάμεσα στον Οκτώβριο του ΄99 μέχρι τον Οκτώβριο του 2000 που έχουμε δύο διαφορετικά γενέθλια στο δικό μου σπίτι για το δικό μου παιδί.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Λέτε για τα μαλλιά που έγινε θέμα αναγνώρισης;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ναι. Την έχω προσκομίσει προς βοήθειά σας.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Να σας την δώσουμε. Είναι τα μαλλιά ίσια ως την μέση. Με καμία έννοια δεν μπορείς να πεις ότι η γυναίκα αυτή έχει μαλλιά ως τους ώμους. Να έρθουμε τώρα σε κείνο το βράδυ το επίμαχο, το τελευταίο βράδυ που ήσασταν μαζί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπε αυτά.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Πώς έφυγε η κα Σωτηροπούλου, τί έγινε, πότε ξανασυναντηθήκατε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι πολλές λεπτομέρειες πνίγουν την ουσία. Εγώ δεν τις συνιστώ.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Αυτό είναι η ουσία κ. Πρόεδρε. Είναι η ουσία. Εγώ δίνω πάρα πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό. Αν η Αγγελική Σωτηροπούλου συμμετείχε στην ζωή της Οργάνωσης πρώτον, δεν θα πήγαινε σε πάρτι εκείνο το βράδυ. Θα ήταν σε μία επιφυλακή. Δεύτερον, δεν θα συμπεριφερόταν και δεν θα αποχωρούσε από αυτό το πάρτι όπως θα σας περιγράψει ο μάρτυρας. Δηλαδή εγώ δίνω καταλυτική σημασία. Θα ήταν σε μια επιφυλακή, σε μια ενάργεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς τα καταλάβαμε πάντως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε πώς αποχώρησε;

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ο μάρτυρας το ξέρει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς το ξέρετε;

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Εγώ όχι. Σύμφωνα με την μαρτυρία ενός ανθρώπου που τον θεωρώ αξιόπιστο κ. Εισαγγελέα.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Στις 12 παρά 20 ήρθε ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο ισόγειο της μονοκατοικίας. Μας βρήκε να καθόμαστε έξω. Έδειχνε κάτωχρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν ταραγμένος.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ναι, έδειχνε κάτωχρος. Πέρασε μέσα, μας είπε «Χρόνια Πολλά›. Τον ρωτήσαμε αν θέλει να φάει κάτι. Μας είπε «έχω στομαχόπονο, έχω μεγάλη κούραση, δεν μπορώ να καθίσω, ευχαριστώ μια άλλη φορά›. Εμείς επιμέναμε. Είχαμε μόλις πριν από δύο μέρες αγοράσει ένα ηλεκτρονικό computer και κατά διαβολική σύμπτωση.....

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Σας διακόπτω επειδή δεν μας ενδιαφέρει τώρα αν εσείς ακριβώς επιμένατε. Ήρθε λοιπόν ο κ. Κουφοντίνας κάτωχρος λέτε. Σας έκανε εντύπωση αυτό προφανώς. Το θυμάστε.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ναι, μάλιστα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Βίωνε κάποια ιδιαίτερη κατάσταση.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Κάποιος που έχει έναν εσωτερικό πόνο και φαίνεται.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Το αποδώσατε, είπε ο ίδιος «έχω στομαχόπονο›. Η Αγγελική Σωτηροπούλου πώς αντέδρασε; Αυτό είναι επίμαχο. Προσπαθήστε να αναπλάσετε. Έδειξε πανικό;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Η Κική Σωτηροπούλου εκείνη την ώρα δεν έδειξε κανέναν πανικό.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Τί του είπε εκείνη;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Του είπε «Μήτσο, αισθάνεσαι καλά, πονάς;›. Λέει ο Μήτσος «αισθάνομαι πόνο›. «Θέλεις να φας κάτι να συνέλθεις, κάτι να πιεις;›. «Όχι, ευχαριστώ απάντησε εκείνος. Θέλω να φύγουμε›.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Εκείνος επέμενε να φύγουν. Έφυγαν τελικά αμέσως;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Έφυγαν τελικά, όχι αμέσως. Μας έκανε – το λέω με την τραγικότητα της στιγμής – και μια χάρη να κάτσει να δει πού οφειλόταν μια μικρή βλάβη σε ένα νεοαγορασμένο computer για τα παιδιά. Δεν ακολούθησα σε κείνο το δωμάτιο μαζί και δεν ξέρω από computer. Τον είδα ότι έσπρωξε μία δισκέτα, κάτι τέλος πάντων έγινε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ήταν του παιδιού σας;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ήταν του δικού μου του παιδιού. Ήταν ένα νεοαγορασμένο computer αλλά το οποίο κατά διαβολική σύμπτωση έτσι όπως έπαιζαν με τον μικρό Έκτορα χάλασε. Είχε βάλει τα κλάματα ο δικός μου ο γιος. Μέσα σε εκείνο το πεντάλεπτο που ο Μήτσος Κουφοντίνας ήταν κάτωχρος και έλεγε «δεν αισθάνομαι για να κάτσω στην γιορτή σας άλλο, να φύγουμε› ακριβώς τότε βρήκε το κουράγιο, έτσι το χαρακτηρίζω εγώ τουλάχιστον, 5 λεπτά να καθίσει να ασχοληθεί. 3 λεπτά κράτησε, να σπρώξει την δισκέτα και ξαναεπανήλθε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Δηλαδή έκανε την παραχώρηση μπροστά στα παιδιά να παραμείνει.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Φύγανε λοιπόν. Λέτε ότι η συμπεριφορά της κας Σωτηροπούλου ήταν πάντα φυσιολογική.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Είστε βέβαιος γι αυτό;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα, απολύτως βέβαιος.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Τί επακολούθησε κ. μάρτυρα για να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο; Πότε επικοινωνήσατε ξανά με την κα Σωτηροπούλου; Την άλλη μέρα φαντάζομαι πληροφορηθήκατε κι εσείς ότι είχε γίνει κάποια έκρηξη στον Πειραιά και βέβαια για τις επόμενες ημέρες. Δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς για να σας ρωτήσω ακριβή ημέρα. Τις επόμενες ημέρες ήρθε στην επιφάνεια και η ανάμειξη του κ. Κουφοντίνα. Πότε επικοινωνήσατε ξανά με την κα Σωτηροπούλου;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Έχοντας δει όλα όσα βλέπαμε στην τηλεόραση και πραγματικά δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, γιατί σε τελευταία ανάλυση αποκαλυπτόντουσαν και κάποια πράγματα που από διακριτικότητα εμείς ή ποτέ δεν είχαμε φανταστεί, ποτέ δεν μας πήγε το μυαλό. Ας πούμε ότι η Κική Σωτηροπούλου είχε κάνει και έναν άλλο γάμο. Ξαφνικά την εμφάνιζαν παντρεμένη και με έναν άλλο άνθρωπο, κάτι που εμείς αγνοούσαμε.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Δεν το ξέρατε αυτό για τον προηγούμενο γάμο της;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι. Αυτά που είχαν ειπωθεί βέβαια – πάλι δικός μου είναι ο χαρακτηρισμός, εγώ παίρνω την ευθύνη – είχε ένα βόρβορο αυτή η ιστορία με τα ΜΜΕ, μια σαπίλα τέλος πάντων, μια λάσπη. Διότι όταν παρουσιάζεις ένα μικρό παιδί πώς το σπρώχνει η μητέρα του να μπει μέσα στην πολυκατοικία και έχω επικοινωνήσει εγώ με την Κική Σωτηροπούλου χωρίς να την βρω εκεί, ήδη από 2/7 και 5/7 ημέρα Πέμπτη......

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Πότε λοιπόν επικοινωνήσατε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Για να την ρωτήσουμε εμείς ουσιαστικά για το πώς πήγε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο την επόμενη ημέρα. Επειδή έχει γραφτεί ταυτόχρονα και η δικιά μου η γυναίκα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και ήθελε να την ρωτήσει ποια θεματολογία τέλος πάντως να ακολουθήσει. Θα έδινε η Κική Σωτηροπούλου την επόμενη ακριβώς ημέρα μετά του Πέτρου και Παύλου, στις 30 του μηνός θα έδινε εξετάσεις.

Δεν την βρήκαμε στο τηλέφωνο. Τρεις μέρες μετά μας είχε πάρει η ίδια και μας είπε ότι είναι στην Αντιτρομοκρατική. «Ήμουν στην Αντιτρομοκρατική. Με τον Έκτορα έχω προβλήματα›.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Κυριακή ήταν κ. Εισαγγελεύ. 29 είχε το Σάββατο.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Και η γυναίκα μου ακόμα που δίνει τώρα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην Παλλήνη Κυριακή πηγαίνει.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Είναι εργαζόμενοι σπουδαστές, γι αυτό. Πότε μιλήσατε με τα γεγονότα πια να τρέχουν ανάμεσά σας;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Με τα γεγονότα να τρέχουν ανάμεσά μας πρώτη φορά στις 5/7.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: 5/7 πώς ηχούσε η κα Σωτηροπούλου; Τί σας είπε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ήταν σε παραλήρημα. Το μόνο που βρήκε να μας πει «αν είναι δυνατόν παιδιά να φέρω τον Έκτορα να μην είναι βορά στις τηλεοράσεις και στις κάμερες. Παίρνω την ευθύνη των πράξεών μου....›.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: ¶ρα δεν είχε και πολλές άλλες επιλογές.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Δεν είχε. Αρνήθηκε εγώ τουλάχιστον προσωπικά. Δεν ήθελα δημοσιοποίηση του ονόματός μου σε τέτοια φάση τουλάχιστον. Τουλάχιστον η θέση της .... θα ήταν εν αμφιβόλω. Ούτε καν ήξερα αν θα δουλεύω την επόμενη ημέρα στην Τράπεζα με όλα.

Η δεύτερη επικοινωνία που είχαμε ήταν στις 7/7. Εμείς πια πήραμε. Την ρωτήσαμε αν στις διακοπές που πάμε σε 5 ημέρες, στις 12/7 θέλει να πάρουμε μαζί μας τον μικρό Έκτορα. Μας είπε «αν ξεμπλέξω με τα κανάλια παιδιά, πολύ ευχαρίστως να σας τον φέρω›.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Το έφερε τελικά το παιδί;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ο Έκτορας τί παιδί ήταν πριν και μετά; Έχουμε ακούσει πολλά γι αυτό το παιδί. Έχουμε ακούσει πολλά γι αυτό το παιδί. Εννοώ αν ήταν ένα ομαλό παιδί, ένα παιδί με χαρίσματα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Βαγιανού, δεν θα ήθελα να αναφερόμαστε στο παιδί, λυπάμαι πάρα πολύ?..

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Δεν έπαιζε με βάρβαρα παιχνίδια ποτέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό το είπε κι είναι πολύ καλό. Έπαιζε με παιχνίδια κατασκευαστικά και δημιουργικά?.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Έχτισαν ένα σπίτι λίγο πριν τα γεγονότα, πήγατε εσείς;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι, δεν έχω πάω σε αυτό το σπίτι, στο Βαρνάβα. Ούτε στην παραγωγική τους μονάδα στην Κερατέα.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Βιώσατε καθόλου τις προσπάθειες του ζευγαριού να χτίσει αυτό το σπίτι;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ναι, τις βίωσα. Οικονομικά ήξερα ότι διάλεγαν το φθηνότερο εργατικό κόστος, μάλιστα δικός μου μπογιατζής είχε τηλεφωνηθεί μαζί μου για να δώσει προσφορά, να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη, τελικά αυτός ο μπογιατζής παίρνει ακριβά, δεν τον διάλεξαν.

Ξέρω ότι τέσσερις μήνες μετά από παίξιμο στο Χρηματιστήριο με συγκεκριμένη μετοχή την οποία έχω κατονομάσει στην κατάθεσή μου, ο Δημήτρης μου είχε πει ότι αγόρασε 200 κομμάτια αντί των 7.500 δραχμών, σαν τραπεζικός είχα παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτής της μετοχής, την είχε πουλήσει όπως μου είχε πει γύρω στις 102.000.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο πότε έγινε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Από τον Απρίλιο του 1999 ως τον Σεπτέμβριο του 1999. Τέλος Σεπτεμβρίου μάλιστα, γιατί θυμάμαι ότι είχε κάνει αυτή η εταιρεία και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία μπήκαν και δικοί μου συνάδελφοι εκ των υστέρων και χάσαμε ό,τι χάσαμε.

Να σας πω ότι εγώ ήμουν αυτός που είχε πει στον Δημήτρη να παίξει στο Χρηματιστήριο. Τουλάχιστον αυτό θυμάμαι εγώ, τον Μάρτιο του 1999. Όταν όμως διαπίστωσα ότι τον Σεπτέμβρη είχε παίξει, του είπα «καλά, αυτό το κρίσιμο τρίμηνο, Μάρτη, Απρίλη και Μάη που βομβαρδιζόταν η Γιουγκοσλαβία πώς βρήκες το θάρρος και έπαιξες;›

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα κέρδη του ποια ήταν;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Από την αποτίμηση μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης, εγώ βγάζω 19 εκατομμύρια.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: ¶λλους τρόπους που έχτισαν αυτό το σπίτι ξέρετε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Το δάνειο που ξέρω ότι είχαν πάρει, θυμάμαι ότι ήταν 10-11 εκατομμύρια.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Συνοψίζοντας, δίνοντας το στίγμα της Σωτηροπούλου, τί θα λέγατε, πιστεύετε ότι είναι δυνατόν, ρωτώ πώς λειτουργεί η διαίσθησή σας όπως ζήσατε αυτή τη γυναίκα, να ήταν ενεργό μέλος της Οργάνωσης;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι, λόγω του εκρηκτικού της χαρακτήρα τουλάχιστον συνωμοτικά το αποκλείω, λόγω της ψυχοσύνθεσής της και της υιοθέτησης όπως σας είπα μια παροιμίας τόσο σημαντικής για τη ζωή κάθε ανθρώπου, μην καταστρέψεις κάτι αν δεν μπορείς να το ξαναδημιουργήσεις, κι εδώ μιλάμε για τη δημιουργία ανθρώπινων ζωών, αποκλειόταν.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Εκτιμάτε λοιπόν ότι μάλλον δεν ταιριάζει με αυτό που ζήσατε.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Σας είπα, ούτε από συνωμοτική πλευρά εκ του αποτελέσματος κρίνω ότι είχε ποτέ συμμετοχή, ούτε και από την ψυχοσύνθεσή της βγάζω κάτι τέτοιο.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Ευχαριστώ κ. μάρτυς.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το όνομα του κ. Κουφοντίνα που εσείς ξέρατε πριν από τα γεγονότα, σημείωσα καλά ότι ήταν «Δημήτρης Σωτηρόπουλος›;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ναι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχε άλλο όνομα;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι εκείνο το βράδυ, στις 29/6 κάπου στη γωνία τους άφησε ο κ. Κουφοντίνας και έφυγε. Δεν μιλήσατε καθόλου;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι, χαιρετηθήκατε από μακριά με ένα νεύμα «θα τα πούμε το βράδυ›.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήσατε την κα Σωτηροπούλου πού πάει;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μου είχε πει ότι έχει πολλή δουλειά να κάνει με τα μελίσσια.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 19:20 το απόγευμα;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ναι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμα είπατε ότι τους άφησε εκεί και ήρθε κάτωχρος με στομαχόπονο.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για κάποιο δάνειο. Από πού το πήραν; Είπατε «είχαν πάρει και δάνειο›.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Με ρώτησε η συνήγορος αν ήξερα ποσό, θυμάμαι ότι μου είχαν πει περίπου 10-11 εκατομμύρια.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο όνομα τίνος;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Δεν το ξέρω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε το παιδί τους σε ποιο σχολείο πήγαινε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Στο «Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ›, τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, γιατί είχα δει και πάρα πολλούς γονείς και είχα συναναστραφεί μαζί τους σε γενέθλια όταν έκανε ο Έκτορας, στις 31/5.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το δικό σας παιδί πήγαινε στο ίδιο σχολείο;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι, σε Δημόσιο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η κα Σωτηροπούλου, περιγράψατε τον χαρακτήρα της, σας έδινε την εντύπωση ανθρώπου έξυπνου, μπορούσε να αντιληφθεί κάποια πράγματα;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα, μου έδινε την εντύπωση έξυπνου ανθρώπου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πιστεύετε ότι την εικόνα την οποία έδινε σε εσάς ο κ. Κουφοντίνας, θα μπορούσε να την κρατάει και στη σύντροφό του και στη σύζυγό του;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Απόλυτα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Με τί είχε ασχοληθεί το ζευγάρι αυτό, είτε ο ένας είτε ο άλλος πριν αρχίσει να ασχολείται με τα μελίσσια;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μας είχε συστηθεί ως καθηγητής αδιόριστος μαθηματικών που παρέδιδε 9 ώρες την ημέρα για 13-14 παιδιά με 6.000 για να μην παίρνει ληστρικά όπως μας είχε πει, περισσότερα λεφτά όπως κάνουν οι περισσότεροι, άρα από κει και πέρα είναι θέμα γινομένων και πολλαπλασιασμών.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έτσι σας είχε ισχυριστεί.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τώρα που διαπιστώνετε ότι δεν υπήρξε ποτέ καθηγητής μαθηματικών;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Θα σας φανεί τρελό αλλά ακόμα και τώρα ξέρω ότι είχε στα χέρια του, μέχρι να παραδοθεί τέλος πάντων, σημειώσεις μαθηματικών της γυναίκας μου που μάλιστα στο τέλος ήταν και χρήσιμες, που τα είχε δείξει και του τα είχε δώσει περισσότερο στη δουλειά που έκανε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η κα Σωτηροπούλου, πριν ασχοληθούν με τα μελίσσια, δεν έκανε ποτέ καμία δουλειά;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι, απ’ όσο ήξερα. Είχα ακούσει ότι είχε δουλέψει σε γραφείο αρχιτέκτονα, πριν τη γνωρίσω εγώ το ’93.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Γνωρίζετε κάποιον στο περιβάλλον σας κτλ., που πραγματικά να χρησιμοποίησε τον κ. Κουφοντίνα ως δάσκαλο ή καθηγητή των μαθηματικών για τα παιδιά του;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Είχα δει την διπλανή οικογένεια στο παλιό του σπίτι, στην Πεντέλη, νομίζω το έχει πει κι ένας μάρτυρας αυτό σε κάποια κατάθεσή του το καλοκαίρι, που έκανε σε εκείνο το κορίτσι μαθήματα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κα Σωτηροπούλου λέει ότι με τον κ. Κουφοντίνα συνδέθηκε το 1989 και ζούσαν μαζί έως την εποχή που συνέβη ό,τι συνέβη. Είπατε ότι ως ζευγάρι ήταν ένα δεμένο ζευγάρι.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε επίσης ότι η κα Σωτηροπούλου είναι μια προσωπικότητα δυναμική, εκρηκτική μάλιστα είπατε. Δηλαδή θα τη χαρακτηρίζατε ως μία σύντροφο, σύζυγο, που για τα θέματα της οικογένειας έχει λόγο, έτσι δεν είναι; Δεν ήταν κάποιο δευτερεύον στοιχείο?.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όσον αφορά την ανατροφή του παιδιού της, ναι.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζευγάρι αυτό ήταν, από τις συζητήσεις που είχατε και απ’ όσα εσείς βλέπατε, που περνούσε ώρες μαζί; Ήταν δηλαδή ένα ζευγάρι δεμένο ή δεν ήξερε ο ένας πού βρισκόταν ο άλλος;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι, ήταν ζευγάρι που ήταν αρκετές ώρες, όταν ο ένας εκ των δύο δεν ήταν στα μελίσσια, ξέρω ότι ήταν ο Έκτορας στο «.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ›, ξέρω ότι πήγαινε ο Δημήτρης και τον έπαιρνε τα μεσημέρια, βασίλευε μια ευταξία, δεν ήταν τίποτα χύμα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μία τακτοποιημένη οικογένεια ¶νθρωποι δεμένοι και ο ένας κοντά στον άλλον. Θα σας θέσω τώρα υπόψη σας κάτι και θα ήθελα επ’ αυτού να μου πείτε αν σας προβλημάτισε και αφ’ ότου αποκαλύφθηκε και αν πέσατε κι εσείς με πολλούς άλλους από τα σύννεφα σε σχέση με τον κ. Κουφοντίνα: Γνωρίζονται και συνδέονται από το 1989. Είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι από τα πρώτα χρόνια αυτού του δεσμού οι άνθρωποι αυτοί είναι κοντά ο ένας στον άλλον, περνάνε πολλές ώρες μαζί και είναι δεμένοι.

Η Οργάνωση 17Ν από τον Ιούνιο του 1990 μετά δηλαδή τη γέννηση του Έκτορα και μέχρι το τέλος του 1991 πραγματοποιεί περί τις 20 ενέργειες, δηλαδή εκρήξεις, δολοφονίες, απόπειρες δολοφονιών ή και ληστείες. Είναι μια περίοδος και αυτό ισχύει και για το ’92-’93, δηλαδή η περίοδος αυτή είναι η πλουσιότερη σε αριθμό ενεργειών αυτής της Οργάνωσης. Αυτό πάρτε το ως δεδομένο, είναι έτσι.

Δεύτερο δεδομένο, στην Οργάνωση αυτή ο ίδιος ο κ. Κουφοντίνας, μολονότι δεν λέει λεπτομέρειες για το πού ακριβώς ήταν και τί έκανε σε κάθε ενέργεια, εν τούτοις δηλώνει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, είναι λοιπόν μέλος ενεργό αυτής της Οργάνωσης, έχει συμμετοχή, δεν έχει σημασία ποια ακριβώς σε κάθε περίπτωση, άρα η καθημερινότητά του στο χρονικό αυτό διάστημα, απορροφάται κατά μεγάλο μέρος από την προετοιμασία και την εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο ίδιος είπε ότι για μία μόνο ενέργεια, τη δολοφονία Σόντερς, τον παρακολουθούσαν επί τρεις μήνες. Είδαν πού μένει, είδαν τί ώρα βγαίνει, τί ώρα επιστρέφει, με τί αυτοκίνητο επιστρέφει, κατόπτευση του χώρου κτλ. Είναι άλλωστε λογικό ότι για να κάνεις μια τέτοια ενέργεια, να σχεδιαστεί το πώς θα λειτουργήσει ο εκρηκτικός μηχανισμός, να γίνουν οι πρόβες και πάει λέγοντας, είναι μία απασχόληση πλήρης.

Δηλαδή το κυρίως επάγγελμα εξ αντικειμένου του κ. Κουφοντίνα ήταν αυτό, οι τρομοκρατικές ενέργειες. Το ερώτημά μου λοιπόν είναι: Η κα Σωτηροπούλου με τον δυναμισμό που χαρακτηρίζει την προσωπικότητά της, με το δέσιμο που είχε το ζευγάρι μεταξύ του, με την ενεργό συμμετοχή της στην οικογένεια και τον έλεγχο του τί συμβαίνει και γιατί συμβαίνει έτσι κι όχι διαφορετικά, λέτε εσείς ότι δεν πήρε χαμπάρι καθόλου όλα αυτά τα χρόνια την παράλληλη επαγγελματική απασχόληση του κ. Κουφοντίνα;

Πώς την κορόιδευε εννοώ; Δεν είναι καμία αλλοδαπή που ήρθε από τη Σουηδία και της λέει ο άντρας της «πάω από δω κι από κει› και τα καταπίνει. Είναι δυναμικό στοιχείο, είναι πανέξυπνη, είναι Ελληνίδα, ξέρει, βλέπει, αντιλαμβάνεται. Τί λέτε εσείς λοιπόν; Η έξυπνη αυτή γυναίκα ήταν τόσο κορόιδο που επί τόσα χρόνια δεν είχε καταλάβει τίποτε, με τί ασχολείται ο σύζυγός της;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Αυτό μένει να το αποδείξετε, εγώ εκείνο που λέω συγκεκριμένα είναι ότι από τις 13:00-14:00 το μεσημέρι, όταν ο άλλος έχει την πρόφαση ότι κάνει μαθηματικά και ίσως δεν είναι και καθόλου τυχαίο το τί ακριβώς επιλέγει, «κάνω μαθηματικά σε μια σειρά ιδιωτικά σπίτια›, εγώ χαρακτηριστικά τον είχα ρωτήσει πού τα κάνει αυτά τα μαθηματικά και μου είχε πει Ν. Σμύρνη, Παγκράτι, Καλλιθέα?.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶ρα λέτε εσείς ότι της έλεγε ότι τάχα πηγαίνει να κάνει μαθήματα μαθηματικών ιδιαίτερα και αντί γι αυτό πήγαινε να κάνει την προετοιμασία των τρομοκρατικών ενεργειών με την παρέα του.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Αυτό μένει να το αποδείξετε εσείς, εγώ δε μπορώ να ξέρω.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα κύριε, ότι οι ενέργειες έγιναν είναι αναμφισβήτητο. Ότι ο κ. Κουφοντίνας συμμετείχε είναι επίσης αναμφισβήτητο. Ο ίδιος μας είπε ότι επρόκειτο για μία επιχειρησιακά άρτια Οργάνωση. Λέτε λοιπόν ότι αν της έλεγε «εγώ πάω να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα› και αντί να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα πήγαινε και ετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες, πού να το καταλάβει η γυναίκα.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Έτσι λέω εγώ.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως η απουσία επί πολλές ώρες, προβληματίζει κάθε σύντροφο ή σύζυγο δεμένη με τον σύζυγό της και αν της λέει «πάω να κάνω μαθήματα› κάποτε θα ενδιαφερθεί να μάθει ποια είναι αυτά τα παιδιά στα οποία κάνει μάθημα. Γιατί σήμερα δεν έχει έρθει κανένας εδώ που να π ει ότι του έκανε μάθημα ο κ. Κουφοντίνας. Εμείς τέτοιο παιδί δεν έχουμε δει. Ακούμε περί ιδιαιτέρων, το λέτε κι εσείς, μιλάτε για ωριαία αμοιβή του, αλλά άνθρωπος εδώ που να έρθει να πει ότι του έκανε ιδιαίτερα ο κ. Κουφοντίνας δεν έχει εμφανιστεί σ’ αυτή την αίθουσα. Τον περιμένουμε ακόμη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θεωρώ ότι οι ερωτήσεις του συναδέλφου αποβλέπουν να αποσπάσει ο συνάδελφος από τον μάρτυρα ενοχοποιητικά στοιχειά σε βάρος του Κουφοντίνα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο μάρτυρας είναι μάρτυρας της Δίκης κα Κούρτοβικ, δεν είναι δικός σας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν μπορείτε να τον ρωτάτε με τρόπο που από τις απαντήσεις του να συλλέγετε πράγματα που δεν υπάρχουν.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα με σχολιάζει η κα Κούρτοβικ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, ο μάρτυρας ούτε είναι κουτός ο άνθρωπος ούτε ήρθε να πει ψέματα. Ό,τι έχει στην ψυχή του τα λέει. Αφήστε τον να κάνει τις ερωτήσεις του. Είναι τραπεζιτικός, είναι ευφυής, ήρθε εδώ πέρα να πει ό,τι ξέρει. Αφήστε τον να καταθέσει. Μερικοί φαίνεται δεν θέλουν να τελειώσει η Δίκη. Εγώ τον εαυτό μου τον δαπανώ όσο πρέπει μέσα στα πλαίσια του νόμου για να τελειώσει η διαδικασία. Το σύνταγμα έχει ορισμένα περιθώρια και μου λέει ότι πρέπει να τελειώσει μέχρι τότε. Δεν μπορώ εγώ χάριν της προθεσμίας αυτής να μην αφήσω να κάνει κανένας τη δουλειά του.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η γυναίκα αυτή ενδιαφέρθηκε ποτέ να πληροφορηθεί και ξέρετε εσείς αν πληροφορήθηκε, για ένα ή περισσότερα παιδιά στα οποία παρέδιδε ιδιαίτερα ο σύζυγός της;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι, δεν ξέρω. Εκτός από εκείνο το συγκεκριμένο παιδί που σας είπα, στην Πεντέλη.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις συγκεντρώσεις που γίνονταν, πολλών, όπως λέτε παιδιών, στα πάρτι τα παιδικά κτλ., εκεί υπήρξε κανένα παιδί στο οποίο να έκανε ιδιαίτερα ο κ. Κουφοντίνας;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου κανένα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέφτετε από τα σύννεφα εσείς όταν μαθαίνετε εσείς για τί πράγμα κατηγορείται ο κ. Κουφοντίνας και πέφτει λέτε και η σύντροφός του, αφού συμπεραίνετε –και το σέβομαι αυτό το συμπέρασμά σας- ότι δεν είχε υπόψη της τις παράλληλες ασχολίες του συντρόφου της. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε, παντρεύονται εντός της φυλακής. Το θέμα μου δεν είναι να επικρίνω την πράξη αυτή, είναι δικαίωμά τους και πολύ καλά έκαναν, άσκησαν συνταγματικό δικαίωμα που έχει ο οιοσδήποτε.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Η σύζυγος, η γυναίκα αυτή η οποία ενδιαφέρεται για το καλώς έχειν της οικογενείας, για την ευταξία, είναι αντίθετη προς την χρήση πολεμικών παιχνιδιών από τα παιδιά, υπάρχει μάλιστα και ένα έγγραφο, θα το δείξω στη συνέχει κ. Πρόεδρε από την κατάσχεση που έγινε στο σπίτι του Βαρνάβα, όπου υπάρχει ένα κείμενο που το έχει γράψει ο γιος της κας Σωτηροπούλου, που αναφέρεται στην τρομοκρατία.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνώσθηκε τέτοιο χαρτί;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα αναγράφεται στην Έκθεση κ. Πρόεδρε, δε θα κάνω χρήση του εγγράφου στο οποίο αναφέρεται η Έκθεση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει αναγνωσθεί.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια έχει αναγνωσθεί, θα σας το φέρω να το δείτε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να διευκρινίσουμε κάτι. Πρόκειται για την Έκθεση κατάσχεσης κ. συνάδελφε ή για τη γραφολογική; Υπάρχει διαφορά, γιατί ό,τι περιλαμβάνεται στη γραφολογική έχει αναγνωσθεί. Ό,τι όμως αναφέρεται στην Έκθεση κατάσχεσης, δεν έχει αναγνωσθεί.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω και αδίκως εξεγείρεσθαι. Είναι ένα καλό έγγραφο του σχολείου?.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Καλό ή κακό δεν θέλω εδώ να αναφέρεται τίποτα για το παιδί, είναι προφανές.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει να κάνει με το παιδί, έχει να κάνει με το σχολείο.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Εγώ που είχα όλο το δικαίωμα να ρωτήσω πώς ήταν το παιδί, πώς αντιδρούσε, τί χαρακτήρα είχε, δεν ρώτησα?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ το παιδί να το αφήσουμε έξω από τη διαδικασία

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα κ. Πρόεδρε, είναι κείμενο σχολικού βιβλίου που αναφέρεται στα κακά που φέρνει η τρομοκρατία, το οποίο απλώς έχει αντιγραφεί. Δεν έχει παραδεχθεί από το ίδιο το παιδί.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Προτού συνεχίσει και θεωρώ απαράδεκτο το ότι συνεχίζει ο συνάδελφος, να ξαναρωτήσω τον κ. Εισαγγελέα: Πρόκειται για κείμενο το οποίο περιλαμβάνεται στη γραφολογική;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και στα δύο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να το δούμε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έπρεπε να συγκριθεί ο γραφικός χαρακτήρας σημειώσεων που βρέθηκαν στο Βαρνάβα?.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και το θεωρείτε εσείς δεοντολογικά σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε εδώ μέσα αυτό το κείμενο; Θέλω να μάθω αν περιλαμβάνεται στη γραφολογική τέτοιο κείμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρει, άλλη ερώτηση.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Υπάρχει κάτι επιλήψιμο σε αυτό το κείμενο;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Τότε γιατί το λέτε; Αφήσατε την εντύπωση ότι το παιδί πραγματεύεται θέματα τρομοκρατίας. Ισχύει αυτό;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνετε τί λέω, αλλά δεν έχετε και υπομονή να ακούσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να διατυπωθεί πρώτα η ερώτηση και θα δούμε αν πρέπει να την επιτρέψουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είτε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί υπερασπιστικά είτε πρόκειται να λειτουργήσει υπερασπιστικά είτε πρόκειται να λειτουργήσει εναντίον τους, δεν θέλουμε να αναφερθεί εδώ πέρα κείμενο το οποίο το έχει γράψει ένα παιδί 11 χρονών.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι ένα χειρόγραφο κείμενο το οποίο έχει βρεθεί στα χαρτιά που κατασχέθηκαν στο Βαρνάβα και το οποίο κείμενο δε μ’ ενδιαφέρει ποιος το έχει γράψει, το κείμενο αυτό αναφέρεται στην τρομοκρατία και λέει ότι «ενώ ξεκίνησαν ορισμένες ενέργειες με τα εθνικά απελευθερωτικά Κινήματα, τα τελευταία χρόνια η τρομοκρατία έχει κοστίσει στην ανθρωπότητα εκατόμβες νεκρών›.

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Είναι δηλαδή κατά της τρομοκρατίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα βλέπετε;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βάσει του άρθρου 32 παρ. 5 του Κ.Ποιν.Δ. παρακαλώ να επιτραπεί στην Πολιτική Αγωγή να ασκήσει τα δικαιώματά της σύμφωνα με τον Κ.Ποιν.Δ. και παρακαλώ η πλευρά της Υπεράσπισης να μην παρεμβαίνει αντιδικονομικά και εμποδίζει το έργο της Πολιτικής Αγωγής.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να απαντήσω κι εγώ κ. Πρόεδρε ότι βάσει του Νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 100/2000 για τα δικαιώματα των ανηλίκων που εφαρμόζει η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρακαλέσω να σταματήσει οποιοσδήποτε μέσα σε αυτή την αίθουσα, να αναφέρεται στο παιδί. Το θεωρώ στοιχειώδες για το Δικαστήριό σας, για το συνάδελφο αν εξακολουθούμε να μιλάμε για οποιαδήποτε δεοντολογία δικηγορική.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν με αφήνετε να ρωτήσω εδώ και τόση ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια είναι η ερώτηση, για να καταλάβω κι εγώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ προβάλλω ένσταση κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν άκουσα την ερώτηση. Θα ακούσω πρώτα τη συγκεκριμένη ερώτηση και μετά θα αποφανθώ. Δεν θα αποφανθώ ό,τι ώρα θέλετε εσείς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γίνεται συνεχώς επίκληση κειμένου σχετικού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε παρακαλώ την ερώτηση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ προσφεύγω στο Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να προσφύγετε όπου θέλετε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Προσφεύγω τώρα στο Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πριν ακούσουμε την ερώτηση κα Κούρτοβικ;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν με ενδιαφέρει η ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά είναι τελείως αντιδικονομικά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με ενδιαφέρει η επίκληση στοιχείου το οποίο μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι είναι αναγνωστέο.

Εγώ υποβάλλω μια ένσταση και την υποβάλλω στο Δικαστήριο?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υποβάλλετε λοιπόν την ένσταση και λέτε να απαγορευτεί κάθε ερώτηση στην Πολιτική Αγωγή!

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας παρακαλώ κ. Πρόεδρε δεν δέχομαι να με ειρωνεύεστε και να με παραφράζετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν έχετε εσείς διάφορα συμπλέγματα προσωπικά, δεν σας ειρωνεύεται κανένας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν έχω κανένα σύμπλεγμα. Ο καθένας κοιτάζει τον εαυτό του και αυτό που λέω είναι πολύ συγκεκριμένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ μέσα τα έχετε βάλει με όλο τον κόσμο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι πολύ συγκεκριμένο αυτό που λέω. Εάν με αφήσετε να υποβάλλω την ένστασή μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την υποβάλλατε. Πάλι θέλετε να την υποβάλλετε ξανά;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η ένστασή μου είναι συγκεκριμένη. Με βάση το νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και το Προεδρικό Διάταγμα 100/2000 που εφαρμόζει η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δικαιωμάτων ανηλίκων, ζητώ να απαγορευτεί οποιαδήποτε αναφορά σε κείμενο του ανήλικου γιου της κας Σωτηροπούλου. Οποιαδήποτε ερώτηση θέλει να κάνει ο συνάδελφος, ας την κάνει. Αναφορά όμως σε κείμενα του παιδιού, δεν τη δέχομαι. Εάν δεν θέλετε εσείς να αποφασίσετε πάνω σε αυτό, προσφεύγω στο Δικαστήριο. Ας αποφασίσει το Δικαστήριο.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή