Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (09/07/2003) Μέρος 5/7

Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2003 19:04
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ θα ρωτήσω πρώτα ποια είναι η ερώτηση και μετά θα αποφανθώ. Πέστε την ερώτηση, να τελειώνουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχω προσφύγει στο Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ το Δικαστήριο δεν αποφαίνεται επί αφηρημένων θεμάτων όπως θέλετε εσείς. Συγκεκριμένα θέλει να κάνει μια ερώτηση, παρακαλώ αυτή την ώρα δεν έχετε τίποτα άλλο. Θα ακούσουμε την ερώτηση και αν η ερώτηση αυτή, αφορά αυτό, τότε θα αποφανθούμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επομένως αρνείστε την ένστασή μου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι θα κάνουμε τώρα; Αν η ερώτηση είναι τελείως άσχετη θα βγάζουμε αποφάσεις βυζαντινολογούντες;

Δ. ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, έχει ένα δίκιο. Εμένα δεν με αφήσατε καν να υποβάλλω την ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν σας άφησα, εγώ παρακάλεσα και είπα ότι έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για το παιδί και είπα σας παρακαλώ να μην υποβάλλετε ερωτήσεις. Το ίδιο είπα κι εγώ. Αλλά μου λέει ότι δεν έχει σχέση με το παιδί. Να τον ακούσουμε πρώτα.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακάλεσα κάτι το οποίο δεν ίσχυε μόνο γι’ αυτούς που τους είπα «αφήστε απ’ έξω το παιδί›, το ζητώ και από εσάς. Αν θέλετε, με ακούτε. Δεν θέλετε; Κάντε μια ερώτηση και εγώ θα σας την απαγορεύσω.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως το είπε ο κ. μάρτυρας η όλη ανατροφή αυτού του παιδιού –όπως έπρεπε άλλωστε- είναι μια ανατροφή κατά της βίας, κατά των πολεμικών παιχνιδιών. Τόση ώρα αυτό δεν με αφήνουν να πω.

Λέω: αυτή η γυναίκα η οποία με ενεργό τρόπο και πολύ καλά έκανε όπως λέτε εσείς, ασχολιόταν με το πώς αυτό το παιδί θα παιδαγωγηθεί, πως θα ανατραφεί και να είναι μια ανατροφή κατά της βίας. Αυτή η σύντροφος η οποία αγνοούσε την παράλληλη δραστηριότητα του συζύγου της η οποία περιείχε πράξεις βίας, όπως και να τις ονομάσουμε δεν έχει σημασία, πάντως βέβαιο ότι είναι ότι ήταν πράξεις βίας.

Αφού -όπως κι εσείς- έπεσε από τα σύννεφα κατά τα δικά σας λεγόμενα, όταν αποκαλύφθηκε η παράλληλη δραστηριότητα του κ. Κουφοντίνα, η επόμενή της ενέργεια ήταν να τον παντρευτεί και σας είπα δεν κρίνω την πράξη του γάμου, είναι συνταγματικό δικαίωμα του καθενός, αλλά η ερώτησή μου είναι η εξής:

Κουβεντιάσατε μαζί της ή με κάποιον άλλον; Σας απασχόλησε; Συλλογιστήκατε; Αφού δηλαδή καταλαβαίνω ότι επί 14 χρόνια ο άνδρας μου έχει μια κρυφή δραστηριότητα με τρομοκρατικές ενέργειες, αυτό το οποίο κάνω μόλις το πληροφορούμαι, είναι ότι πηγαίνω και τον παντρεύομαι, για να νομιμοποιηθεί πλέον η οικογένεια και οι τρεις μας να συνεχίσουμε το δρόμο μας. Αυτό σας απασχόλησε; Το κουβεντιάσατε; Έχετε κάποια εξήγηση;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Πρώτον, μαζί της δεν το κουβέντιασα. Από την τηλεόραση το πληροφορήθηκα. Δεν έχω τηλεφωνικές επαφές με την κα Σωτηροπούλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βυζαντινολογούμε. Αφού δεν το κουβεντιάσατε, τελείωσε. Πέρασε μια ώρα, για να πούμε τι!

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας προσκομίστηκαν στοιχεία, ένα από τα οποία είναι ένα δαχτυλικό αποτύπωμα της κας Σωτηροπούλου σε ένα από τα δύο κρησφύγετα της Οργάνωσης 17Ν. Το γνωρίζετε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα δαχτυλικό αποτύπωμα στο παραστάτη μιας πόρτας και έγινε εδώ η σχετική συζήτηση. Εάν δεχτώ την υπόθεσή σας, ότι ο κ. Κουφοντίνας είχε κρατήσει έξω από τις δραστηριότητές του αυτές τη σύντροφό του και ότι εκείνη ήταν αδαής, το ερώτημά μου είναι το εξής δεδομένου ότι πρόκειται για αποτύπωμα που άφησε η κα Σωτηροπούλου – όπως και η ίδια λέει- μπαίνοντας μέσα σε αυτό το κρησφύγετο. Μπήκε μαζί του.

Ο σύζυγός της ο οποίος μυστικά ασχολιόταν με τις ενέργειες αυτές, έχετε υπόψη σας για ποιο λόγο την πήρε μαζί του μέσα σε ένα από τα δύο άνδρα της Οργάνωσης και δεν την προστάτεψε πρώτον από το να μην εμπλακεί και δεύτερον να μην καταλάβει ποια είναι η παράλληλη δραστηριότητά του.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι δεν μπορώ να το ξέρω. Δηλαδή το ερώτημά σας έτσι όπως το καταλαβαίνω είναι αν ήξερε?

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και σας θέτω μάλιστα υπόψη σας ότι ενώ ο κ. Κουφοντίνας απολογούμενος στον ανακριτή είπε αρχικά ότι ποτέ δεν έχει έρθει η Σωτηροπούλου στο κρησφύγετο, στη συνέχεια είπε «δεν θυμόμουν ότι είχε έρθει›. Σημειώστε το κι αυτό σας παρακαλώ. Είπε ότι «δεν είχε› και είναι λογικό εάν ήταν εκτός να μην την έπαιρνε μαζί του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως ο μάρτυρας δεν ξέρει, όπως σας είπε.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Τι να κάνω; Υπόθεση; Ότι μπορεί να ήταν το κρησφύγετο αυτό που ήταν κάποια κρυμμένη πόρτα; Τι να σας πω;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ήρθαν στο σπίτι σας εκείνο το βράδυ γύρω στις 7 – 7:15 αμέσως έφυγε ο κ. Κουφοντίνας;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα. Τους αποβίβασε από το αυτοκίνητο κι έφυγε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπε ότι πάει να ασχοληθεί με τα μελίσσια; Σας είπε το λόγο;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Η Κική μας είπε ότι πηγαίνει να ασχοληθεί με τα μελίσσια.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν γνωρίζετε καθόλου από μελισσοκομική. Έχετε υπόψη σας αν το βράδυ μπορεί να γίνει καμία εργασία στα μελίσσια; Ξέρετε τι κάνουν οι μέλισσες το βράδυ;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Οι πιο πολλές δουλειές το βράδυ γίνονται.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Εκείνο το συγκεκριμένο βράδυ έχουμε 29 Ιουνίου και ισημερία, λάβετε κι εσείς υπόψη σας αυτό. Ξέρετε πότε νυχτώνει;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θέλετε να πείτε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ότι έχει φως. Τώρα, αν οι μέλισσες βουίζουν περισσότερο το πρωί ή το βράδυ, με συγχωρείτε δεν το ξέρω.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σημειώστε επίσης ότι η ίδια η κα Σωτηροπούλου έχει πει στην απολογία της ότι την ίδια μέρα είχα ξαναπάει στα μελίσσια και το πρωί. «Στις 29/6/2002 ο σύντροφός μου είχε δουλέψει στα μελίσσια που έχουμε στο Βαρνάβα το πρωί και κάποια στιγμή γύρω στις 10 έφυγε για την Κερατέα να βγάλει μέλι κι όπως μου είπαν κάτοικοι της Κερατέας τον είδαν?›

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Συγγνώμη κ. Πρόεδρε, αλλά διαβάζει μια εφημερίδα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η απολογία της. Πάρτε την. Σταματήστε επιτέλους.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Απαραδέκτως και παρανόμως βρίσκεται σε μια εφημερίδα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρτε την απολογία να διαβάζετε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Εκτός μικροφώνου)

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακάλεσα για αυτό-περιορισμό. Φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει κανένας που βρισκόμαστε. Τι να κάνω εγώ; Λυπάμαι είστε σε ανώτερο Δικαστήριο και δεν έχει καταλάβει κανένας τι κάνει.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κα Σωτηροπούλου έχει πει στον ανακριτή ότι την ίδια μέρα είχε πάει και το πρωί και το απόγευμα να δουλέψει στα Μελίσσια.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Και είναι αλήθεια.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπετε; Τι φωνάζετε λοιπόν;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έρχεστε εδώ με μια εφημερίδα, είχα δώσει μάχη για να μην διαρρέουν τα πρακτικά στις εφημερίδες. Διέρρεαν και όχι μόνο διέρρεαν, αλλά πωλούνταν κ. συνάδελφε. Όταν έδινα μάχες απειλούσα με πειθαρχικά, όμως υπήρχαν συνάδελφοι οι οποίοι?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν νομίζετε ότι είναι στάθμη εδώ δικηγόρων Πολιτικής Αγωγής και Υπεράσπισης αυτή τη στιγμή, λυπάμαι πάρα πολύ. Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Δεν είναι στάθμη αυτή εξέτασης ενός μάρτυρα. Ένας μάρτυρας ήρθε εδώ πέρα για υπεράσπιση να καταθέτει αυτά που ξέρει ο ίδιος και λέει συνέχεια «Δεν ξέρω›.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, δεν αμφισβητώ το περιεχόμενο αυτής της απολογίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το πρόβλημά μου δεν είναι σε αυτό. Είναι στο να βλέπω ένα δικηγόρο με μια εφημερίδα να έρχεται εδώ και να επικαλείται οτιδήποτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι άλλοι δικηγόροι κοιτάνε τι έχετε εσείς μπροστά σας; Πάρτε την κανονική απολογία, να τελειώνουμε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να διαβάζω από όπου θέλω, από σημειώσεις μου?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας έδωσα όχι να διαβάζετε ό,τι θέλετε. Αυτή τη στιγμή δεν διαβάζονται τεμάχια απολογιών, μόνο κατά το στάδιο της απολογίας του. Αυτή την ώρα μας ενδιαφέρουν ερωτήσεις να κάνετε. Κάντε ερωτήσεις σας παρακαλώ.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχουν παρελάσει δεκάδες μάρτυρες Υπεράσπισης εδώ που λένε «διάβασα στις εφημερίδες›, «διάβασα στις εφημερίδες›. Πείραξε τι διαβάσαμε στις εφημερίδες; Αυτά που διαβάζει ο Αναγνωστόπουλος πείραξε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έφυγε το βράδυ για να πάει στα Μελίσσια. Σύμφωνοι;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Εντάξει.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το σπίτι σας είναι στο Καματερό.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πως έρχεται κανείς από το Βαρνάβα στο Καματερό; Οδικώς εννοώ.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Δεν οδηγώ αυτοκίνητο, δεν έχω αυτοκίνητο. Δεν ξέρω πως μπορεί να έρθει. Πιθανολογώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρει. Τελείωσε. Απαντάτε κοφτά σας παρακαλώ να τελειώνουμε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιθανολογεί κ. Πρόεδρε.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Αν κατεβεί στην εθνική οδό έρχεται.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν γύρισε ο κ. Κουφοντίνας για να παραλάβει την σύζυγό του και το παιδί, καταθέσατε σήμερα εδώ ότι τον είδατε ωχρό κλπ. Παρατηρώ στην κατάθεση που έχετε δώσει στον ανακριτή ότι δεν έχετε αναφέρει καμία λεπτομέρεια.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Με έκοψε κ. Δικηγόρε ο κ. Ζερβομπεάκος, έκανε άλλη δουλειά τότε στις 19 του μηνός, μου είπε «θέλω ονόματα, αν ξέρεις ονόματα, όχι αξιολογικές κρίσεις›. Αυτό έχω να σας πω. Είπα να πω κάτι και μου είπε «σε παρακαλώ ονόματα ξέρεις;›. Βιαστική ήταν η διαδικασία, μισή ώρα κράτησε αλλά με έκοψε εκεί ακριβώς.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάστε το αυτοκίνητο που ήρθε ο κ. Κουφοντίνας; Εκείνος το οδηγούσε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ο Δημήτρης Κουφοντίνας οδηγεί. Ηταν άσπρο αλλά δεν ξέρω μάρκα. Ήταν αυτό το αυτοκίνητο που κάθε φορά όταν βρισκόμασταν είχε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τους πήρε με αυτό το αυτοκίνητο να φύγουν και είπατε ότι την άλλη μέρα θα έδινε εξετάσεις?

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Την άλλη μέρα ακριβώς θα έδινε εξετάσεις στην Παλλήνη στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την άλλη μέρα η κα Σωτηροπούλου λέει πράγματι ότι πήγε από εκεί που έδωσε εξετάσεις για να την παραλάβει ο κ. Κουφοντίνας και πήγαν στο Χολαργό που είχε αφήσει το αυτοκίνητο.

Το ερώτημά μου είναι το εξής δείχνοντάς σας το χάρτη όπου θα δείτε που είναι το Καματερό, που είναι ο Βαρνάβας και που είναι ο Χολαργός και τι δουλειά είχε το αυτοκίνητο αν ήταν έτσι πράγματι όπως λέει η κα Σωτηροπούλου να μείνει στο Χολαργό. Γιατί λέει ότι «μείναμε στο δρόμο από βλάβη και μας έδιωξε ο Δημήτρης και μετά ήρθε στο σπίτι με ΤΑΞΙ άρα άφησε το αυτοκίνητο εκεί που είχε μείνει από βλάβη. Χολαργό, την άλλη μέρα αφού με πήρε πάλι με ΤΑΞΙ από εκεί που έδινε εξετάσεις, πήγαμε στο Χολαργό που είχε αφήσει το αυτοκίνητο›.

Δείτε εκεί τους χάρτες. Έχει καμία σχέση ο Χολαργός με διαδρομή μεταξύ Καματερό και Βαρνάβα; Σας δίνω μια διαδρομή?

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Το βλέπω είναι εύγλωττο. Είναι τριγωνική, δεν έχει καμία σχέση.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα αυτό με ενδιαφέρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, διακόπτουμε για μισή ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που είχε διακοπεί. Καλείται ο κ. μάρτυρας να έρθει για να συνεχιστεί η κατάθεσή του.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου).. πηγαίνει στο σχολείο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι δεν σας είπα αυτό, ο δικός μου γιος πηγαίνει στο δημόσιο, είναι η γυναίκα μου δασκάλα και είναι στο ίδιο δημοτικό.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι με συγχωρείτε. Ο γιος της κας Σωτηροπούλου πηγαίνει στο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Πήγαινε μέχρι την 5η τάξη.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν σας είχε απασχολήσει και αν το ξέρετε αυτό το πράγμα, έχετε υπόψη σας ποιο είναι το κόστος το να πηγαίνει ένα παιδί στο δημοτικό σε ιδιωτικό;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Από άλλους συναδέλφους μου στη δουλειά ξέρω ότι είναι ένα κόστος, ένα εκατομμύριο, ένα εκατό το χρόνο.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα επειδή αναφερθήκατε και στην περιουσιακή κατάσταση και στο τρόπο που ζούσε το ζευγάρι αυτό, που εσείς ξέρατε ως Σωτηρόπουλο και Σωτηροπούλου έτσι δεν είναι; Είπαμε λοιπόν ότι το παιδί πήγαινε στο ιδιωτικό σχολείο, ξέρατε για το σπίτι στου Βαρνάβα που ανεγείρετο. Το έχετε δει αυτό το σπίτι;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι στην τηλεόραση πλέον μόνο.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δει λοιπόν είναι ένα σπίτι δυο επιπέδων, γύρω στα 130-150 τετραγωνικά, ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, κτίστηκε με ότι άλλη διαμόρφωση υπάρχει. Υπάρχει επίσης και στη Κερατέα το εργαστήριο.

Αυτά και είπατε ότι δόθηκε και στεγαστικό δάνειο έτσι δεν είναι; Με ασφάλειες προφανώς επί του σπιτιού έτσι;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όπως κάνουν πάντα στα στεγαστικά δάνεια.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και το οποίο εξυπηρετείται με μηνιαίες καταβολές το στεγαστικό δάνειο, έτσι δεν είναι;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα έχοντας υπόψη σας όλα αυτά, δηλαδή το σπίτι το αυτοκίνητο, το ιδιωτικό σχολείο, την πληρωμή του στεγαστικού δανείου και τα έξοδα της διαβίωσης μιας οικογένειας που δεν ζει πλούσια, αλλά πάντως έχει αυτά τα οποία χρειάζεται, να ντυθεί, να φάει και ότι άλλο χρειάζεται. Τι λέτε ένα τέτοιο νοικοκυριό για να το πούμε έτσι, πόσα χρήματα χρειάζεται περίπου το μήνα; Αν μπορείτε να μου το πείτε.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Εξαρτάται τι τρώτε κύριε και με τι ντύνεστε. Οι συνάδελφοι οι δικοί μου στην Τράπεζα έχουν ένα μισθό 185.000 δραχμές μέχρι 220.000 ο ένας σύζυγος.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά με τα επιδόματά σας πηγαίνετε στις εξακόσιες χιλιάδες.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι κάνετε πολύ μεγάλο λάθος και αν θέλετε το αντιπαραβάλουμε, είναι κλειδωμένοι μισθοί κιόλας στη δική μου τράπεζα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ετήσιο εισόδημα ποιο είναι το δικό σας;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Δεν κάνει να σας το πω, μόνο off the record κύριε, έχουμε απόρρητο από την τράπεζα, αν θέλετε όμως να σας δείξω το χαρτί, είμαι 21 χρόνια τραπεζοϋπάλληλος ξέρω πώς πάει η διαβάθμιση.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε ξέρουμε και εμείς, ξέρουμε ποιες είναι οι αποδοχές σας. Σας λέω ότι οι αποδοχές σας πρέπει να είναι της τάξεως των είκοσι με τριάντα εκατομμυρίων το χρόνο, αυτές είναι οι αποδοχές σας.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Να σας δείξω το Ε9 δηλαδή; Μα είστε καλά, αν είναι δυνατόν?

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είστε τόσα χρόνια στην τράπεζα όπως λέτε.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: 21 χρόνια κύριε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι, μη μου λέτε ότι παίρνετε 200.000 δραχμές το μήνα.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Εγώ δεν παίρνω 200.000 δραχμές το μήνα, σας λέω, εξαρτάται το πώς ζει κανείς. Χαρακτήρισα πριν στην κατάθεσή μου το εξής?

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε το ερώτημά μου ήταν απλό, εγώ σας ρώτησα, εάν μπορείτε να μου δώσετε μια τάξη μεγέθους. Το νοικοκυριό αυτό χρειάζεται εκατό χιλιάδες το μήνα, τριακόσιες, οκτακόσια, πόσα;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Αυτό που έβλεπα εγώ χρειαζόταν 250.000 με 300.000 δραχμές.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν 150.000 κάνει το σχολείο μόνο; Είπε ένα εκατομμύριο και κάνει το σχολείο.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Εγώ δεν έχω δει τα παραστατικά του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκατό χιλιάδες το μήνα κάνει το σχολείο.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Διακόσιες χιλιάδες το μήνα για μια οικογένεια το μήνα που ζει δεν είναι αρκετά;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στεγαστικό δάνειο που εξυπηρετείται, το φαγητό, τα ρούχα, όλα γίνονται με διακόσιες χιλιάδες. Καλά δεν έχω άλλη ερώτηση. Εσείς λέτε δηλαδή ότι η εικόνα όλη αυτή ήταν δικαιολογημένη ενόψει των εισοδημάτων.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Με το γινόμενο που σας είχα πει προηγουμένως νομίζω ναι. Δηλαδή όταν κάθεσαι και αποκοιμίζεσαι, το χάφτεις ότι ξέρεις, έξι χιλιάδες την ώρα επί εννέα ώρες την ημέρα, αυτό να το δεχθώ. Κάντε ένα γινόμενο λοιπόν βγαίνει πάρα πολύ απόλυτα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα συμφωνώ μαζί σας αυτό λέω και εγώ. Ότι εάν κάνει κανείς το γινόμενο και δει, υποθέτει ότι αυτό το ζευγάρι πρέπει να έχει περίπου ένα εκατομμύριο το μήνα εισοδήματα και επομένως τα καλύπτει όλα αυτά με πλήρη άνεση, με 6.000 την ώρα τα ιδιαίτερα, συν τα έσοδα από την μελισσοκομική κ.ο.κ., αυτό ακριβώς λέω και εγώ. Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνουμε τώρα; Να φέρουμε κανέναν από κανένα υπουργείο εκεί της κυβέρνησης να μας τα πει. Ερωτήσεις παρακαλώ.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Σωτηριάδη άκουσα ότι είστε τραπεζικός υπάλληλος, σε ποια τράπεζα τώρα εργάζεστε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Στην EUROBANK.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και είστε 21 χρόνια τραπεζικός υπάλληλος;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα, στην Τράπεζα Εργασίας ήμουν.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θέλω να μου πείτε το εξής είπατε ότι όταν ακούσατε γιατί κατηγορείται ο κ. Κουφοντίνας κλπ, πέσατε από τα σύννεφα. Εγώ σας ρωτώ σ’ αυτό το σκέλος και για να είμαι συγκεκριμένος και να τελειώνω το ταχύτερο δυνατό. Εμένα μ’ ενδιαφέρουν, δεν λέω ότι είναι, οποιοσδήποτε από τους κατηγορουμένους οπωσδήποτε υπεύθυνος, αλλά λέω ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες για δυο ληστείες. Η μια έγινε στις 16 Δεκεμβρίου του1991 στο ΕΛΤΑ και η άλλη, ότι έγιναν – έγιναν, το θέμα είναι από ποιους έγιναν, πώς έγιναν και κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν;

Και η άλλη είναι πάλι κατά του ΕΛΤΑ στο Βύρωνα στις 27 Ιανουαρίου του 1997. Εσείς πώς την βλέπετε την ληστεία; Την βλέπετε σαν κάτι που μπορεί να θεωρείται νόμιμο σε μια οργάνωση που, ακούσατε για την 17Ν έχετε μελετήσει κλπ την βλέπετε ως τι είδους ως έγκλημα βαρύ, ως έγκλημα που μπορεί να δικαιολογείται, ως παράπλευρη ενέργεια, ως απαλλοτρίωση όπως υποστηρίζουν κάποιοι αυτοχρηματοδότηση. Εσείς ως τραπεζικός υπάλληλος;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Την ληστεία κύριε την καταδικάζω με όποια μορφή και αν έχει, δεν δέχομαι την ληστεία, καμία ληστεία.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μάλιστα σας ευχαριστώ δεν θέλω τίποτα άλλο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε μάρτυς να σας ρωτήσω, γνωριστήκατε με το ζευγάρι το ’93 είπατε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Τον Αύγουστο του ’93.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στην Δονούσα. Εσείς στη Δονούσα έχετε..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού είπατε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Στην Δονούσα, είναι μικρό νησάκι στις Κυκλάδες μετά την Νάξο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στην Δονούσα εσείς πώς παραθερίζατε έχετε κάποιο σπίτι;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Το 1992 άρχισα να χτίζω ένα σπίτι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το έχετε τελειώσει;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Το τελείωσα λίγο πριν γνωρίσω τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι στο όνομά σας;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Είναι στο όνομά μου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στο Καματερό το σπίτι;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μαζί με την γυναίκα μου πήραμε στεγαστικό δάνειο από την Εθνική Τράπεζα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχετε και ένα σπίτι στο Καματερό έτσι; Ιδιόκτητο και αυτό;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ιδιόκτητο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτά τα έχετε βγάλει από κληρονομιά ή από την δουλειά σας;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Από την δουλειά μου, από την αποταμιευτική μου δυνατότητα. Δεν έχω αυτοκίνητο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν έχετε αυτοκίνητο. Από τη δουλειά σας βγάλατε, συμβαίνει αυτό κατά μέσο όρο στα ζευγάρια γύρω μας; Να μπορούν να έχουν ένα σπίτι, είναι μέσα στις δυνατότητες ενός ζευγαριού να έχει ένα σπίτι για να μείνει για πρώτη κατοικία και πιθανόν και κάτι στην Δονούσα;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Αν είναι σύνηθες;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι. Είναι κάτι ιδιαίτερο, εσείς έχετε κάποια προνομιακή θέση σε σχέση με τους συναδέλφους σας; Οι άλλοι συνάδελφοί σας έχουν ένα σπιτάκι;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι κοιτάξτε, εάν ένα σπίτι σε ένα τέτοιο εξοχικό μέρος κάνει χτίσιμο πεντέμιση εκατομμύρια, ένας άλλος συνάδελφός μου δίνει πεντέμιση εκατομμύρια και παίρνει καλύτερο αυτοκίνητο, ή δεύτερο αυτοκίνητο, θεωρώ ότι είναι στη φυσιολογική ροή.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ ρωτάω βγαίνει από τη δουλειά ενός ζευγαριού;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ : Ναι, από την δεκαετία τουλάχιστον των τραπεζοϋπαλλήλων και πάνω θα έλεγα ναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να ρωτήσω κάτι. Στη Δονούσα που κάνατε εσείς διακοπές, εσείς μένατε στο σπίτι σας.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ναι, έκτιζα το σπίτι, δηλαδή το κτίζανε άλλοι, εγώ επέβλεπα και είχα γονική άδεια από την τράπεζα για το γιο μου, είχα πάρει ένα χρόνο για να μεγαλώσω το σπίτι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μένατε μέσα στο σπίτι αυτό;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μέναμε μέσα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το ζευγάρι που γνωρίσατε που έμενε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Σε σκηνή σε δεύτερη παραλία του νησιού.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Οι διακοπές που έκανε αυτό το ζευγάρι όπως το ξέρατε ο Μήτσος και η Κική, ήταν ποτέ σε ξενοδοχείο ή σε νοικιασμένα σπίτια, παρά το γεγονός ότι το παιδάκι ήταν μικρό;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Σε σκηνή πάντα σαν τους Ροβινσώνες εν πάση περιπτώσει, σας είπα και για φανούς θυέλλης που είχαν μαζί για την νύχτα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πάντα σε σκηνή. Να ρωτήσω κάτι άλλο, ρωτηθήκατε για το σχολείο του παιδιού. Έχετε κάποια εικόνα στο γιατί το παιδί πήγαινε στο ιδιωτικό σχολείο; Ξέρετε εάν είχε προκύψει κάποιο ζήτημα υγείας σοβαρό σε κάποια φάση;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Από την Κική Σωτηροπούλου είχα ακούσει την άποψη ότι επειδή εκεί στα Βριλήσσια δεν ήταν του πνευματικού επιπέδου που θα έπρεπε να είναι?

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μήπως είχατε ακούσει κάτι για κάποια αρρώστια του παιδιού σοβαρή όταν ήταν σε μικρή ηλικία;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ξέρω ότι έχει περάσει ένα γαστρεντερολογικό πρόγραμμα οξύ. Αρκετά σοβαρό και τότε έτυχε να έρθουν και ήρθαν και οι δυο ζωντανά πτώματα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όταν η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Βαρνάβα το παιδί έφυγε από το ιδιωτικό ή συνέχισε σε ιδιωτικό σχολείο;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όταν εγκαταστάθηκε στο Βαρνάβα νομίζω ότι είχε φύγει, έκανε την έκτη τάξη σε δημόσιο σχολείο στο Βαρνάβα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να ρωτήσω κάτι ακόμα. Την κα Παπαρήγα την έχετε ακούσει, την ξέρετε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Του ΚΚΕ;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι. Ξέρετε αν πηγαίνει το παιδί της σε ιδιωτικό ή σε δημόσιο σχολείο;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Έχω ακούσει από τους συναδέλφους μου με κακεντρέχεια να σχολιάζουν ότι πηγαίνει σε ιδιωτικό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Παρεμπιπτόντως να τα τοποθετήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει και εγώ σε ιδιωτικό τα έστελνα τα παιδιά μου δεν είναι προς θάνατον αυτά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έτσι είναι κύριε Πρόεδρε να το πούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θέμα είναι να συναρτάται με το πού εύρισκαν τα λεφτά, αυτό ψάχνουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να δούμε όμως και τι επίπεδο ζωής είχαν αυτοί οι άνθρωποι για να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο, να τα δούμε συγκριτικά αυτά και να δούμε ποιο ήταν το επίπεδο ζωής τους. Να συνεχίσω να ρωτάω, ποιο ήταν το επίπεδο το καταναλωτικό αυτού του ζευγαριού; Είπατε ότι δεν βγαίνατε ποτέ έξω τα βράδια μαζί.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μια λιτή ζωή.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είχε υποπέσει στην αντίληψή σας να είναι τα υπόλοιπα βράδια που δεν βλέπανε μαζί σας να είναι έξω σε ταβέρνες και μπαρ ή ήταν μέσα στο σπίτι τους; Όποτε τους τηλεφωνούσατε βράδυ που τους βρίσκατε, την Κική πού την βρίσκατε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Στο σπίτι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Οι διασκεδάσεις, οι κοινές σας παρέες, ήταν σε σπίτια πάλι, στο σπίτι σας, ή στο σπίτι τους;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ναι συντροφιά σε σπίτια, και εμείς στο δικό τους και αυτοί στο δικό μας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σ’ αυτά τα σπίτια τι επίπεδο κατανάλωσης είχατε; Είχατε τα ακριβά κρασιά, το catering που σας έφερνε τα γλυκά για τα παιδιά, τι ήταν;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ένα μαγειρευτό φαγητό μια σαλάτα, εξάλλου ο Δημήτρης Κουφοντίνας, δεν έπινε, ελάχιστο, δεν κάπνιζε ποτέ, δεν είχαμε τι να καταναλώσουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έπινε και κάπνιζε τυχόν η Κική;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Έπινε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κάπνιζε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είχε τέτοιου είδους δαπάνες δηλαδή;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι, όχι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όταν λέτε έπινε, έπινε ένα κρασάκι στην παρέα ή έπινε?

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Αν πάρετε ένα εμφιαλωμένο μπουκάλι που κάνει 1100 δραχμές και το βάλετε πάνω στο τραπέζι σας για να συνοδεύσει το φαγητό σας, αυτό εννοώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτό εννοείτε, έτσι να το διευκρινίσουμε, γιατί είπατε έπινε και μπορεί το δικαστήριο να μας πει ότι κατανάλωνε δεν ξέρω τι. Να ρωτήσω ακόμα, στο ντύσιμό της αυτή η γυναίκα πώς είναι, πώς ντύνεται, ντύνεται ακριβά, την έχετε δει να φοράει κοσμήματα;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Δεν την είχα δει ποτέ να φοράει ακριβά, δεν την είχα δει ποτέ να φοράει κοσμήματα, είχα πει και νωρίτερα δεν έχω δει τίποτα το πανάκριβο σε μια κρέμα που βάζουν οι γυναίκες εν πάση περιπτώσει, το life style δεν το ακολουθούσε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Την είδατε ποτέ να έρχεται από κομμωτήρια?

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι ποτέ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ήταν επομένως εξαιρετικά λιτή και στις προσωπικές της επιλογές;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Μιλήσατε για την προσωπικότητα της Αγγελικής και είπατε κάποια πράγματα στο Δικαστήριο. Να ρωτήσω παραπέρα, σπούδαζε;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Η Κική; Είπα στο ανοιχτό πανεπιστήμιο ότι είχε γραφτεί ήδη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ξέρετε εάν πήγαινε καλά;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι δεν το ξέρω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πήγαινε πολύ καλά, θα καταθέσουμε κάποια έγγραφα στο Δικαστήριο. Το να πάει σε μια τέτοια ηλικία μια γυναίκα να σπουδάσει, δείχνει έναν άνθρωπο με ορίζοντες ανοιχτούς, με ενδιαφέροντα;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ναι, ναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μην αντλείτε καταδικαστικά στοιχεία κύριε Εισαγγελεύ. Μου φάνηκε ότι?σας άρεσε, ωραία τότε. Είχε ενδιαφέροντα για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, γιατί νομίζω ότι η γυναίκα σας είναι εκπαιδευτικός.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Αυτό που ξέρω ότι στις περισσότερες κουβέντες που κάναμε και όταν λέω στις περισσότερες, εννοώ και το 80 % των απόψεών της, περιστρεφόταν γύρω από τις δομές του εκπαιδευτικού μας συστήματος, πώς κάποια προβλήματα το ταλανίζουν δεν το αφήνουν να πάει μπροστά, δηλαδή θα έλεγα έτσι με ένα εκσυγχρονιστικό μυαλό ήξερε ότι είναι κακό να δίνεις εκεί εξετάσεις και να μην δίνεις εκεί. Όλο αυτό και εν πάση περιπτώσει όλα αυτά εγώ τα έβαζα όπως και για το δικό μου γιο έτσι και για το δικό της παιδί, πόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα, ξέρουμε ότι κάθε φορά ο υπουργός παιδείας αλλάζει ανάλογα με την αλλαγή της κυβέρνησης, τι θα προλάβει λοιπόν να δει;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είχε και προτάσεις στα πλαίσια των δικών σας σχέσεων για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το σύστημα παιδείας.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Ναι το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σαν μητέρα πώς ήταν;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Είπα και προηγουμένως ότι ήταν και στοργική και τρυφερή και αυστηρή, εκεί ακριβώς στις εξειδικευμένες περιπτώσεις που κάθε γονιός πρέπει να είναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ήταν δεμένη με το παιδί της;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Πολύ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα μπορούσε να αφήσει αυτό το παιδί; Σας είχε υποπέσει στην αντίληψή σας αν το άφηνε σε άλλα χέρια το παιδί, για να κάνει βόλτες, να πάει για ψώνια;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι ποτέ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι μπορεί να άφηνε το παιδί της για να πάει οπουδήποτε, είτε για ψώνια, είτε για βόλτα, είτε για διακοπές χωρίς το παιδί, είτε τυχόν και για άλλα πράγματα;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι ποτέ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα μπορούσε να εκθέσει τυχόν το παιδί της να επιδοθεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να εκθέσει το παιδί της στον οποιονδήποτε κίνδυνο.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όχι ποτέ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ή να επιτρέψει την οποιαδήποτε δραστηριότητα γύρω της που τυχόν να εκθέτει το παιδί της σε οποιονδήποτε κίνδυνο;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Δεν θα επέτρεπε καμία δραστηριότητα, σας είπα και πριν ότι έπαιζε με παιδικά παιχνίδια, τέτοια που δεν αυξάνουν ούτε την επιθετικότητα, αλλά αντίθετα διοχετεύεται η ενεργητικότητα του παιδιού με γόνιμο τρόπο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και κάτι ακόμα, αγαπούσε τον σύντροφό της, ήταν δεμένη μαζί του;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Μάλιστα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να σας ρωτήσω κάτι. Αν τώρα μετά απ’ αυτά που έγιναν εκείνο το βράδυ και μετά απ’ αυτά που αποκαλύφθηκαν εκείνο το καλοκαίρι, βλέπατε την κα Σωτηροπούλου σε μια τηλεόραση, όπως καλή ώρα είδαμε να βγαίνει και να λέει, τον καταγγέλλω, τον σιχαίνομαι, τον καταδικάζω, δεν θέλω να τον ξαναδώ στα μάτια μου, τι αίσθηση θα σας δημιουργούσε αυτό, γι’ αυτή, θετική ή αρνητική;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Με το χέρι στην καρδιά, αρνητική.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αν όντας και στη συνέχεια βρισκόμενη κατηγορούμενη γι’ αυτό το πράγμα, και υποφέροντας άδικα λόγω της δραστηριότητας του συζύγου της, αν και πάλι έλεγε εγώ, λόγω των όσων τράβηξα και λόγω του ότι εξαιτίας σου βρίσκομαι εδώ μέσα δεν θέλω να σε ξέρω, τελειώνει κάθε σχέση, δεν θέλω τίποτα από σένα, θα το θεωρούσατε θετικό ή αρνητικό;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Θα το θεωρούσα αρνητικό. Για την γυναίκα που γνώρισα εγώ σαν ζευγάρι?

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι λογικό γι’ αυτή τη γυναίκα να σεβαστεί και να σταθεί κοντά στον άνδρα με τον οποίο έζησε 13, 14 χρόνια μαζί;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Το να σεβαστεί δεν ξέρω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να σταθεί κοντά του και να τον στηρίξει;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Αυτό ναι. Είναι λογικό για μένα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όσο και αν είναι συγκλονισμένη είναι λογικό;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Όσο και αν είναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι αυτό που θα περιμένατε από κάθε γυναίκα να κάνει σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Δύσκολη ερώτηση κυρία Κούρτοβικ αυτή. Ναι εντάξει, μέσα σε ένα πλαίσιο?

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και από κάθε άνδρα απέναντι στην γυναίκα του, στη γυναίκα με την οποία ζει. Αν η γυναίκα σας κάποια στιγμή ανακαλύπτατε κάτι, τι θα έπρεπε να κάνει κανείς, ο σύντροφος της ζωής τι θα έπρεπε να κάνει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην τον εκθέτετε τον ίδιο, να πει γενικά, δεν κάνει να λέει για την δική του γυναίκα, γιατί θα πει ναι αμέσως και τελείωσε. Αλλά πείτε γενικά τι πρέπει να κάνει ένας λογικός σωστός άνθρωπος, όταν η γυναίκα του είναι μπλεγμένη κάπου;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όλοι μας κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούμε μπλεγμένοι με το νόμο, ποια πρέπει να είναι η στάση που πρέπει να έχει ένας σύντροφος, ένας ειλικρινής σύντροφος απέναντι στο σύντροφο μιας ζωής;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Θα έκανα αυτό ακριβώς που ίσως έχει κάνει και η Κική Σωτηροπούλου και μου είχε αντιγυρίσει πριν ο κ. δικηγόρος ότι αφού παντρεύτηκε, καλώς έγινε και παντρεύτηκε, αλλά μήπως αυτό υποκρύπτει κάτι άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα, το θεωρεί φυσικό αυτό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το θεωρεί φυσικό ότι παντρεύτηκε και έτσι πρέπει να γίνεται και έτσι είναι σωστό να γίνεται και αυτό θα περίμενε από έναν άνθρωπο. Και αν δεν αντιδρούσε έτσι είπε ο μάρτυρας?

Κύριε μάρτυς θέλω να σας ρωτήσω κάτι ακόμα. Κύριε μάρτυς όταν σας ρώτησα αν θα καταθέτατε υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα μου είπατε όχι, αρνηθήκατε. Δεν είναι μάρτυρας του Δημήτρη Κουφοντίνα, είναι μάρτυρας μόνο της Αγγελικής Σωτηροπούλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί είπατε όχι;

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Είπα όχι για δυο λόγους. Ο ένας είναι, φοβόμουν ακριβώς το τι κατηγορητήριο κουβαλάει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σε σχέση με την δική μου κατάθεση, σε σχέση με την απασχολησιμότητα στην Τράπεζα Εργασίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, ήθελα όλα αυτά να εκτυλιχθούν να φθάσει κάποια στιγμή μια απόφαση και τότε να κατασταλάξω και εγώ μέσα μου, τι αισθανόμουν.

Δεν σας κρύβω λοιπόν ότι αισθανόμουν βαθιά πικραμένος, βαθιά σοκαρισμένος και αρκετά εξαπατημένος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά όμως όταν αυτός τα παραδέχθηκε και λέει «ναι, εγώ ήμουν στην Οργάνωση›?

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Σ’ αυτό το «μετά› ήρθα. Έκανα ένα άλμα λογικής αν θέλετε και ήρθα σ’ αυτό το «μετά›. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι βαθιά πικραμένος, βαθιά σοκαρισμένος για όλο αυτό το κατηγορητήριο, δεν ξέρω τί θα επαληθευθεί, τί δεν θα επαληθευτεί και βαθιά εξαπατημένος.

Δε σας κρύβω –είπατε ότι καταθέτω την ψυχή μου, το κάνω λοιπόν- ότι τον μικρό Έκτορα, ποτέ δεν αρνήθηκα στη ζωή μου και ούτε και θα αρνηθώ να τον βλέπω. Το έχει δει λοιπόν αυτό το παιδί τέσσερις φορές από τη σύλληψη των γονιών του και μετά. Θέλω να μπορώ να απαντώ και σε δικά του ερωτήματα και όχι μόνο στα ερωτήματα του γιου μου σε οτιδήποτε προκύψει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή