Ο Κόλιν Πάουελ για τα ξένα στρατεύματα που θα αναπτυχθούν στο Ιράκ

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2003 08:44
A- A A+

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό των ξένων στρατιωτών που θα μεταβούν στο Ιράκ για να βοηθήσουν τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις να εδραιώσουν την ειρήνη στη χώρα.

«Δεν μπορώ να σας δώσω τον ακριβή αριθμό των χωρών ούτε των ξένων στρατιωτών που θα εμπλακούν», τόνισε ο Πάουελ σε συνέντευξή του στο CNN.

Η δήλωση Πάουελ, έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις ανωτάτων αξιωματούχων του αμερικανικού Πενταγώνου, ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο η στρατιωτική βοήθεια άλλων χωρών στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Ο βοηθός υπουργός Αμυνας, Ντάγκλας Φέϊθ είχε δηλώσει μάλιστα ότι πάνω από 45 χώρες έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους «στις επιχειρήσεις ασφάλειας και σταθερότητας» στο Ιράκ. Ο Φέϊθ υποστήριξε ακόμη ότι 18 χώρες έχουν ήδη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

«Κι άλλες χώρες έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να μετάσχουν στην επιχείρηση εδραίωσης της ειρήνης, ορισμένες προσφέρθηκαν να θέσουν στη διάθεσή μας τις εθνικές τους αστυνομίες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία που προσφέρθηκε να στείλει καραμπινιέρους», τόνισε ο Φέϊθ.

Ο Πάουελ τόνισε πάντως, ότι, δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλο το μέγεθος της εξωτερικής βοήθειας στην ασφάλεια του Ιράκ. «Το μεγάλο έργο θα πρέπει να επιτευχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τα πρώτα μέλη της συμμαχίας», τόνισε ο επικεφαλής του State Department.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή