Επίθεση Κούρδων ανταρτών εναντίον αμάχων

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2003 15:03
A- A A+

Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Μπινγκόλ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις χωρικοί και ένας να τραυματιστεί, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση ανταρτών εναντίον αμάχων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επισημαίνουν αξιωματούχοι της τουρκικής ασφάλειας.

Οι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι εκατοντάδες μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ,(PKK), είχαν διεισδύσει στην Τουρκία απο στρατόπεδα στο βόρειο Ιράκ, μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων εκεί.

«Η οργάνωση επέστρεψε στις παλιές ημέρες της. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες», ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o αξιωματούχος.

Ενα άτομο τραυματίστηκε επίσης κατά την επίθεση που σημειώθηκε στις 04:00' (ωρα Ελλάδας) σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Μπινγκόλ. Ο τουρκικός στρατός ενίσχυσε την παρουσία του εκεί μετά την επίθεση.

Περισσοτεροι απο 30.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, έχασαν την ζωή τους αφ' ότου αντάρτες του PKK, που σήμερα είναι γνωστό ως KADEK, άρχισαν τον αγώνα για αυτονομία, το 1984.

Ομως διέκοψαν σχεδόν ολοκληρωτικά την δράση τους με τη σύλληψη του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999 και οι περισσότεροι αποσύρθηκαν στο βόρειο Ιράκ.

Την Τρίτη, αντάρτες του PKK άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινητοπομπής με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες και να τραυματιστεί ένας. Σε ένα από τα αυτοκίνητα επέβαινε ο κυβερνήτης της επαρχίας Τούντζελι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή