Προειδοποίηση Ιαπωνίας προς Β. Κορέα για τα πυρηνικά

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2003 07:38
A- A A+

Η Ιαπωνία προειδοποίησε σήμερα τη Βόρειο Κορέα να μην επιδιώξει περαιτέρω κλιμάκωση στη διένεξή της με τη διεθνή κοινότητα, όσον αφορά τα πυρηνικά της προγράμματα, όμως δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία πως η Πιονγκγιάνγκ επανεπεξεργάσθηκε τις 8.000 εσβεσμένες πυρηνικές ράβδους που διαθέτει.

«Δεν θα ήταν επιθυμητό για τη Βόρειο Κορέα να κλιμακώσει την κατάσταση για τα πυρηνικά. Η Β. Κορέα θα πρέπει να γνωρίζει πως εάν συνεχίσει έτσι, θα την οδηγήσουν σε ένα πράγμα, στην απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιασούο Φουκούντα.

Όσον αφορά τις χθεσινές πληροφορίες του πρακτορείου Γιονχάπ, σχετικά με τον επανεμπλουτισμό των πυρηνικών ράβδων της Β.Κορέας, που θα της δώσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ο Φουκούντα δήλωσε πως «είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες στον Τύπο, όμως δεν πρόκειται για επίσημη αμερικανική ανακοίνωση».

Ο ίδιος τόνισε πως η Ιαπωνία σε σταθερή βάση ανταλλάσσει πληροφορίες με τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα, όμως δεν μπορεί να αποκαλύψει το περιεχόμενό τους.

Σήμερα εξάλλου, αξιωματούχος από τη Ν. Κορέα δήλωσε πως η Σεούλ δεν διαθέτει «επιστημονικές ενδείξεις», πως η Β. Κορέα έχει επανεπεξεργασθεί τις εσβεσμένες πυρηνικές ράβδους της.

«Δεν είμαστε σε θέση επί του παρόντος να επιβεβαιώσουμε ο,τιδήποτε», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν, σύμβουλος του προέδρου Ρο Μου Χιούν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή