Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (14/07/2003) Μέρος 7/7

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2003 19:06
A- A A+

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εάν συνέβαινε αυτό που λέτε, γιατί ο Γιάννης Σερίφης δεν εστράφη με μήνυση εναντίον αυτού ή αυτών που τον παρακολουθούν με αγωγή αποζημιώσεως; Έκανε τέτοιο πράγμα μέχρι τότε ποτέ;

Γ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Υπήρχε νόμος τότε κύριε Εισαγγελέα; Γιατί ξέρετε ποια ήταν η απόφαση; Η απόφαση ήταν δεν συντρέχει λόγος αποζημίωσης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πάντα υπάρχει νόμος. Θα παρακαλούσα όμως, άλλο πράγμα είπα κ. Σερίφη και παρακαλώ ρωτήστε τον δικηγόρο σας αυτό που σας ρωτάω και μετά μπορείτε να πείτε ότι θέλετε. ¶λλο πράγμα κύριε Πρόεδρε ρώτησα εγώ, για το θέμα της παρακολούθησης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσβολή προσωπικότητας?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έτσι, εάν κάποιος παρακολουθεί κάποιον?

Κύριε μάρτυς ξέρετε γιατί το λέω αυτό; Γιατί αυτό παρακολουθείτο λέει ο Γιάννης Σερίφης, παρακολουθείτο το ακούω πολλές φορές, το άκουσα πολλές φορές. Δεν είδα κάπου όμως να διασταυρώνεται αυτό από κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.

Και κάτι ακόμα, ο κ. Γιάννης Σερίφης έφερε μάρτυρες στο Δικαστήριο, πάρα πολλούς?

Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Ήταν πάρα πολύ γνωστός έτσι και αλλιώς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι τον παρακολουθούσαν, αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι οποίοι ήρθαν μάρτυρες υπεράσπισης είχαν τις ίδιες σκέψεις με τον κ. Γιάννη Σερίφη;

Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Όχι ντε και καλά. Είπα και προηγουμένως ότι ο Γιάννης Σερίφης και έχω δει γραπτά που έχουν υπογραφεί και έχει υπογραφεί και συμπαράσταση για την δίκη του και από την ΔΑΚΕ ΗΛΠΑΠ που νομίζω ότι ήταν η αντίπαλη πολιτική του παράταξη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ?και ότι αυτοί παρά την παρακολούθηση εξακολουθούσαν να έχουν σχέσεις μαζί του;

Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν φοβούντο την παρακολούθηση αυτοί;

Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Ναι κύριε Εισαγγελέα, γιατί τα πολιτικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά την μεταπολίτευση, δεν σπείρουν φόβο. Κάνουμε αυτή, έχουμε κατακτήσεις μετά την μεταπολίτευση. Δεν υποχωρούμε μπροστά σ’ αυτές τις κατακτήσεις. Και εγώ εάν παρακολουθούμαι, δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή εάν παρακολουθούμαι, θα κάνω αυτό που πρέπει γιατί δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, ας με παρακολουθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε να φοβηθείτε τίποτα;

Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Όχι και γι’ αυτό το λόγο δεν με ενδιαφέρει αν παρακολουθούμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε ελεύθερη χώρα ζούμε αυτό λέω και εγώ.

Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Δεν με ενδιαφέρει εάν με παρακολουθούνε, γιατί πραγματικά, τι να υποβάλει μήνυση επέμβασης στο κράτος ένας εργαζόμενος, είναι μια διαδικασία που κανένας δεν μπαίνει σ’ αυτό το βάσανο. Και σας λέω και προηγουμένως ότι όπως και εμένα δεν με ενδιαφέρει, γιατί δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, με τον ίδιο λόγο δεν τον ενδιέφερε, άστους να ασχολούνται μαζί μου, ας τρώγονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πηγαίνετε στην ευχή του Θεού. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε. Ο κ. Μπίστης, δημοσιογράφος και λογοτέχνης.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: ?αυτός έκανε την μήνυση που τον παρακολουθούσαν, για να δούμε τώρα πού κατέληξε αυτός. Επειδή ήταν προκομμένος και ήθελε την μήνυση και του είπα εγώ όχι παιδί μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ ο κ. Μπίστης Χρήστος του Σπυρίδωνος. Γεννηθήκατε πού;

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Στην Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε μεταφραστής δημοσιογράφος και κατοικείτε εδώ στην Αθήνα. Θέλετε να ορκιστείτε;

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Στη συνείδησή μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να μου απαντήσετε σε ένα σύνθετο ερώτημα. Πρώτο πόσα χρόνια γνωρίζετε τον κ. Γιάννη Σερίφη; Επίσης θέλω να μου πείτε εάν γνωρίζετε την δράση του στον κοινωνικό χώρο σαν συνδικαλιστή, αν μετέχει στο μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα, με ποιους τρόπους; Πώς νομίζει ότι το κοινωνικό γίγνεσθαι θα επηρεαστεί μέσα απ’ αυτή τη δραστηριότητά του;

Αν αυτή η δραστηριότητά του μπορεί να είναι συμβατή με παράλληλη συμμετοχή του ίδιου ατόμου σε μια οργάνωση η οποία εκτελεί που λέμε ανθρώπους, ας το πούμε δολοφονία, ας το πούμε ότι κάνει ανθρωποκτονίες όπως θέλουμε να το πούμε, αφαιρεί ανθρώπινες ζωές. Κάνει απόπειρες, ρίχνει ρουκέτες κλπ. Αν μπορούν όλα αυτά τα πράγματα να δέσουν. Και αν πιστεύετε ότι ο κ. Σερίφης βρίσκεται καλά εδώ ή όχι, όπως μας είπαν και άλλοι μάρτυρες, ως κατηγορούμενος βέβαια, γιατί το τεκμήριο αθωότητας φυσικά το έχει και φυσικά το δείχνει κάθε μέρα το Δικαστήριο ότι το τεκμήριο υπάρχει σε όλους. Δεν είναι γράμμα κενό αυτό και οι συμπεριφορές μας και όλα αυτό δείχνουν ότι υπάρχει ένα τεκμήριο.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Οι προσωπικές μου επαφές με τον Γιάννη Σερίφη μέχρι σήμερα, ήταν σχετικά περιορισμένες. Και ασφαλώς θέλω να δηλώσω από μιας αρχής ότι δεν είναι προσωπικοί οι λόγοι ,για τους οποίους θεώρησα υποχρέωσή μου να έρθω και να καταθέσω ως μάρτυρας υπεράσπισης. Αλλά είναι δυο οι βασικοί λόγοι για τους οποίους καταθέτω ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Ο ένας είναι βεβαίως διότι γνωρίζω και τιμώ την αντιδικτατορική δράση του Γιάννη Σερίφη και ιδιαίτερα εκτιμώ θα έλεγα το ταλέντο του ως συνδικαλιστή αλλά και από τους αγώνες του για την ανάπτυξη ενός ακηδεμόνευτου, συνδικαλιστικού, εργατικού κινήματος στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Αυτός είναι ο ένας λόγος που θέλησα να έρθω μάρτυρας υπεράσπισης. Και ο δεύτερος γιατί θεωρώ τον εαυτό μου ένα πολιτικά ενεργό άτομο, θα σας πω και την πολιτική μου ταυτότητα είμαι μέλος μιας κομμουνιστικής οργάνωσης που λέγεται ΕΚΚΕ, Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας. Εμείς λέμε είμαστε μαρξιστές λενινιστές, βεβαίως η επιρροή του Μάο είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Θέλω λοιπόν να πω ότι επειδή είμαι μέλος αυτής της οργάνωσης, και οι σκοποί μας, πολύ έτσι συμπυκνωμένα θα έλεγα είναι η απελευθέρωση και η εξουσία των εργαζόμενων, η αταξική κοινωνία, τέτοιες είναι οι αντιλήψεις μας. Και βεβαίως ως τέτοιοι εμείς, ήδη από τα χρόνια της δικτατορίας, της εξέγερσης του πολυτεχνείου και σε όλη την περίοδο στη συνέχεια, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας, ότι μας έκοβε για να διεκδικήσουμε, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Και ερχόμαστε σ’ αυτή τη δίκη γιατί πιστεύουμε ότι στη περίπτωση του Γιάννη Σερίφη, διακυβεύονται και απειλούνται στοιχειώδεις ελευθερίες και δικαιώματα των εργαζόμενων και συνολικότερα του ελληνικού λαού.

Και θα ήθελα να το εξηγήσω αυτό κ. Πρόεδρε. Καταρχήν να δηλώσω το σεβασμό μου απέναντι στο Δικαστήριό σας. Και δεν θέλουμε, ούτε μπορούμε να αμφισβητήσουμε την ακεραιότητα κανενός από τους παράγοντες της δίκης.

Ωστόσο θεωρούμε υποχρέωσή μας να εκφράσουμε την ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας, για το πλαίσιο στο οποίο διεξάγεται αυτή η δίκη. Γνωρίζουμε ότι έχετε συζητήσει και έχετε απορρίψει την ένσταση αναρμοδιότητας του Δικαστηρίου σας.

Θέλω όμως να πω και να εκφράσω ως μέλος της κοινωνίας και ενεργός πολίτης, και τη δική μου άποψη και την πεποίθηση σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου αυτού, αλλά όμως εδώ θέλω να υπενθυμίσω το εξής ότι δεν έχει σημασία τώρα η προσωπική δική μου άποψη, αλλά ότι ένα μεγάλο τμήμα του νομικού κόσμου είχε επίσης αντίστοιχη γνώμη. Ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος σε γενική του συνέλευση κατήγγειλε αυτό το νόμο, με ψήφισμα στη Γενική του Συνέλευση. Ότι επίσης και τελειώνω το θέμα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς κρίναμε ότι είναι συνταγματικός. Αλλά να σας πω κάτι και τον Σωκράτη ένορκοι τον δικάσανε, επίσης και τον Χριστό. Ο μόνος ο οποίος ωφελήθηκε απ’ αυτούς τους ενόρκους ήταν ο Βαραβάς.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Δεν έχω αντίρρηση βεβαίως. Αλλά επειδή όπως σας είπα στην περίπτωση του Γιάννη?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ο Γιάννης Σερίφης όπως ξέρετε όταν δικάστηκε, 4 ένορκοι και 3 δικαστές, παμψηφεί αθωώθηκε, δεν διαφοροποιούνται οι δικαστές, μέσα από τα σπλάχνα του λαού είμαστε και εμείς, άλλο και εγώ εάν έχω θεωρητικές θέσεις εκφρασμένες δημόσια, είμαι υπέρ των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων, με την παρούσα σύνθεση. Αλλά παρόλα αυτά ο νόμος της πατρίδας μου αυτό λέει, αυτόν θα εφαρμόσω. Εφόσον τον έκρινα συνταγματικό.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Σύμφωνοι. Μα και εγώ δεν το αμφισβητώ αυτό, αλλά θέλω να σημειώσω το εξής κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα όμως, το οποίο εμάς μας ενδιαφέρει όχι η συνταγματικότητα, εσείς θέλετε όπως κατάλαβα να τονίσετε, τα πλαίσια μέσα στα οποία γίνεται μια δίκη. Αλλά θα πρέπει να έχετε διαβάσει, ή θα πρέπει να έχετε παρακολουθήσει, πώς έγιναν ανάλογες δίκες στην Ιταλία και στη Γερμανία. Αν εσείς θεωρείτε ότι η Ελλάδα σ’ αυτή τη δίκη δεν είναι πολύ πιο μπροστά, απ’ όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, όχι της Ευρώπης μόνο, να μου το πείτε. Εδώ ξεκινήσαμε με γυάλινα κλουβιά κλεισμένα, πράγματα εδώ πέρα, τα έχετε παρακολουθήσει. Εδώ είναι μια δίκη νορμάλ, κανονική, σαν τις άλλες είναι.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Τα έχω παρακολουθήσει, αλλά δεν μπορώ παρόλα αυτά να μην σημειώσω ότι εγώ την τυπική νομιμότητα της ιστορίας αυτής, εγώ δεν την αρνούμαι. Όπως ούτε του νόμου. Όμως δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από 15 ή 17 βουλευτές, συζητήθηκε, σε άδεια έδρανα. Δηλαδή η τυπική νομιμότητα υπάρχει, αλλά ουσιαστικά είναι?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον νόμο αυτό όμως τον εισήγαγε μια κυβέρνηση η οποία έχει την δεδηλωμένη. Και αν αυτή δεν συμφωνούσανε, την άλλη μέρα έπρεπε να πούνε, για βρε παιδιά τι είναι αυτά που λέτε, εγώ αποχωρώ αμέσως, βγαίνω.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Τέλος πάντων, αυτό είναι ένας παράγοντας που μας κάνει και ανησυχούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή κάποια στιγμή, εμείς δεν ελέγχουμε εδώ πέρα όπως ξέρετε τα τυπικά της Βουλής, πώς έγινε η ψήφιση κλπ, εμείς ελέγχουμε μόνο εάν είναι συνταγματικός ο νόμος. Γι’ αυτό πείτε για τον κ. Σερίφη και ας τα αφήσουμε τα νομικά, είστε νομικός;

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Όχι δεν είμαι, απλώς θέλω ως πολίτης να έχω μια εικόνα και μια γνώμη για τα ζητήματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε ο κ. μάρτυς τον εαυτό του εκπροσωπεί. Η κυβέρνηση εκπροσωπεί την πλειοψηφία του λαού και η βουλή. Μην βάζετε τον εαυτό σας πάνω από το λαό.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Όχι, μα δεν είπα αυτό κ Εισαγγελεύ. Αναφέρθηκα σε κάποιες απόψεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εξέφρασε μια γνώμη κ. Εισαγγελεύ, και μάλιστα πάρα πολύ προσεκτικά, με προσεκτική διατύπωση.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το εξής κύριε Πρόεδρε. Ότι έχω την γνώμη πώς οι πράξεις, η πολιτεία και η ποιότητα, το ποιος είναι ο Γιάννης Σερίφης, δεν είναι δυνατόν να κριθούν και να αντιμετωπιστούν με βάση ένα στενό ποινικό πλαίσιο. ¶πτονται ευρύτερων κοινωνικών ζητημάτων και έχουν πολιτικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Και αυτό μας κάνει επίσης να ανησυχούμε ότι σ’ αυτή τη δίκη κυρίαρχο είναι το ποινικό πλαίσιο. Εδώ τείνουν να αντιμετωπιστούν ως ποινικά προβλήματα πράξεις οι οποίες, από τα κίνητρα, τις πεποιθήσεις εκείνων που τις διέπραξαν?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα κίνητρα τα ερευνούμε τα κίνητρα.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Τους στόχους τους, τα αποτελέσματά τους, είναι κατά την κοινή συνείδηση πράξεις πολιτικές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχουμε όλα ερευνήσει, τώρα εάν έχετε κάτι να εισφέρετε θα το ακούσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Τώρα ως προς τον Γιάννη Σερίφη. Τον Γιάννη Σερίφη τον ξέρουμε ως ένα βιομηχανικό εργάτη. Είπα και στην αρχή, νομίζω ότι είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συνδικαλιστής. Γιατί σε όποιος χώρους ήρθε, χωρίς πλάτες, χωρίς την υποστήριξη μεγάλων επίσημων συνδικαλιστικών ή πολιτικών παρατάξεων, μπόρεσε να αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία σ’ αυτούς τους χώρους, όπου κινήθηκε και όπου βρέθηκε. Και ότι επιπλέον είναι ένας άνθρωπος, νομίζω ότι αυτό το ξέρουν όλοι οι εργαζόμενοι και όσοι ασχολούνται με τα κοινά, είναι ένας άνθρωπος που χαίρει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης ανθρώπων από κάθε πλευρά, κάθε παράταξη, κάθε πολιτική κοσμοθεωρία και αντίληψη.

Και είχα και προσωπικές εμπειρίες με τον Γιάννη Σερίφη. Τον έχω ζήσει μέσα σε γενικές συνελεύσεις, όπου τον έχω δει να είναι εξαιρετικά αιχμηρός απέναντι σε απόψεις, οι οποίες είτε από ενθουσιασμό, είτε από ανωριμότητα, είτε οτιδήποτε, ήθελαν να ξεπεράσουν, να υπερκεράσουν τους ρυθμούς, τις διαθέσεις, τις αντιλήψεις του συνόλου μιας πλειοψηφίας. Και να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος επεδείκνυε έναν εξαιρετικά αυξημένο σεβασμό απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες του κινήματος.

Δεν μπορώ να διανοηθώ εγώ, πώς ένας τέτοιος άνθρωπος ο οποίος είχε κάνει υπόθεση της ζωής του, να ενώσει, να ενθαρρύνει, να ενεργοποιήσει τους εργαζόμενους, να κάνει τα προβλήματά τους δική τους υπόθεση, να πάρουν αυτή την υπόθεσή τους στα χέρια τους, πώς ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να κατηγορείται για πράξεις, ενέργειες ή αντιλήψεις, οι οποίες υποκαθιστούν τους εργαζόμενους, και αποδιοργανώνουν το κίνημά τους, δεν συμβιβάζονται αυτά τα πράγματα.

Για μένα δηλαδή είναι αυταπόδεικτο ότι, οι πράξεις ζωής, ο βίος ολόκληρος του Σερίφη βρίσκεται σε αντίφαση με το κατηγορητήριο που υπάρχει σε βάρος του και γι’ αυτό τον θεωρώ αθώο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι δεν μπορεί να μετέχει σε μια τέτοια οργάνωση?

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν. Και υπάρχει και άλλος ένας τρίτος λόγος κύριε Πρόεδρε, ο οποίος έχει να κάνει με τα κριτήρια και τη λειτουργία γύρω από τον Γιάννη Σερίφη. Και ο οποίος βεβαίως έχει να κάνει και με την συγκυρία στην οποία ζούμε, την διεθνή και τη δική μας. Η οποία είναι μια συγκυρία, κύριε πρόεδρε δεν ξέρω τώρα απλώς την άποψή μου λέω σ’ αυτό, είναι μια συγκυρία που τείνει να αναιρέσει ένα σύνολο δημοκρατικών ελευθεριών και κατακτήσεων, τόσο στην διεθνή ζωή, όσο πιστεύω και στο εσωτερικό διαφόρων χωρών.

Δηλαδή σήμερα ζούμε την κατάργηση δικαιωμάτων κατοχυρωμένων στο καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ είχαν κατοχυρωθεί εκεί, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα, αυτοδιάθεση των λαών. Η αντίληψη, τα δόγματα του προληπτικού πολέμου τα ισοπεδώνουν και τα κουρελιάζουν αυτά τα πράγματα, απαράδεκτο αυτό.

Πιστεύω ότι μια αντίστοιχη λογική υπάρχει και στην αντιμετώπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τα φθάνουμε αυτά εμείς?

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Προσέξτε όμως, πιστεύω ότι μας αφορούν και εμείς μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε. Γιατί στο επίπεδο των δημοκρατικών δικαιωμάτων, εδώ και κάποια χρόνια με τους λεγόμενους τρομονόμους, έρχονται να αναιρεθούν προληπτικά στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας ή δεν ξέρω τι, μια σειρά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, κύριε μάρτυς έχετε διαβάσει το νόμο;

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ποιο νόμο αυτόν τον 29?;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτόν ναι.

Χ .ΜΠΙΣΤΗΣ: Πώς τον έχω διαβάσει βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πού βλέπετε να θίγονται δικαιώματα κατηγορουμένων και πολιτών; Πείτε μου μια μόνο διάταξη.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Να σας πω, ας πούμε στο γεγονός ότι γίνεται μια αναφορά, τώρα δεν θέλω να κάνουμε συζήτηση για τον νόμο, δεν έχω αντίρρηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι, μια μόνο διάταξη του νόμου. Που να θίγει δικαιώματα πολίτη.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Θα σας πω, αναφέρει ας πούμε την διατύπωση, τη θέση, ότι ο νόμος αυτός στρέφεται κατά λέει εγκληματικών οργανώσεων, των οποίων όμως οι πράξεις δεν έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι λάθος, το αντίθετο λέει. Ανθρωποκτονίες, ληστείες κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, δεν μπορούμε εδώ πέρα να κάνουμε νομικό φροντιστήριο στο μάρτυρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς ακούστε, αυτό το μεγάλο ψέμα, το πελώριο, το τεράστιο, η αθλιότητα, περί του αντιτρομοκρατικού νόμου που πλανάται, ψευδώς, ψευδέστατα, να σταματήσει. Σε τίποτα δεν έχει βγει κανένα απολύτως δικαίωμα, κανενός πολίτη. Να τελειώνει αυτή η ιστορία και παρακαλώ να το μεταφέρετε.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Να σας πω κύριε Εισαγγελέα, επειδή τυχαίνει να είμαι και παθών. Παθών και πριν την έκδοση αυτού του νόμου, κάποια άλλα πράγματα υπήρχαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε;

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Το 1990 εγώ έχω μια προσωπική εμπειρία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)?ως ήμουν.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Εσείς είστε, ως εισαγγελέας εκεί;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Την θυμάστε την περίπτωσή μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την θυμάμαι και πολύ καλά.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Πιστεύω ότι στην περίπτωσή μου, πιστεύω ότι υπάρχει μια πρακτική αναίρεσης του λεγόμενου τεκμηρίου της αθωότητας. Υπάρχει αναίρεση. Υπάρχει αναίρεση δηλαδή με βάση υποψίες και αφηρημένες ενδείξεις να ανατρέπονται κάποια δικαιώματα.

Στη περίπτωση τη δική μου το 1990, είχαν βρεθεί δυο κύριοι καλοθελητές, ότι πήγαν και κατήγγειλαν, ότι επειδή λέει οι πράξεις της 17Ν έχουν κάτι το θεατρικό, και εγώ έτυχε στη ζωή μου σε κάποια φάση να ασχολούμαι με την σκηνοθεσία του θεάτρου, σκηνοθέτης, θεατρικές πράξεις της 17Ν, πρώην σκηνοθέτης ο κ. Μπίστης, άρα ύποπτος και πιθανότατα και αρχηγός της 17Ν.

Και όχι μόνο. Το σπίτι του κ. Μπίστη είναι κάπου εκεί στη Λεωφόρο Συγγρού, στην Ν. Σμύρνη το οικογενειακό σπίτι, πίσω από το Ιωσηφόγλειο μπροστά από την Procter and Gable κάποια αμερικάνικη εταιρεία, που τους είχαν ρίξει κάτι πυραύλους. Είναι εκεί κοντά το σπίτι του, άρα τα μπαζούκας που είχε κλέψει η 17Ν από το πολεμικό μουσείο, είναι κατά πάσα πιθανότητα στο σπίτι του κ. Μπίστη, πήγε να τα βάλει στο σπίτι του και μπαίνει η αστυνομία, έρχονται χαράματα, τον πατέρα μου, τα ανίψια μου και ψάχνουν να βρουν τα μπαζούκας της 17Ν κάτω από τα κρεβάτια των ανήλικων ανιψιών μου. Αυτό είναι δημοκρατική και σωστή συμπεριφορά; Ο τρομονόμος ρωτώ, δίνει ή δεν δίνει δικαιώματα σε μια τέτοια κατεύθυνση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι ο τρομονόμος.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Θα μου το εξηγήσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή εδώ όμως δεν συζητάμε νομικά.....

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι εδώ παραβιάστηκαν δικαιώματα οικογενειακού ασύλου και προσωπικής....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν παραβιάζονται, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Παρουσία Δικαστικού Λειτουργού....

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Παρουσία Δικαστικού Λειτουργού αλλά με ποια τεκμήρια, με ποια στοιχεία κ. Πρόεδρε; Προσφεύγουμε στην Δικαιοσύνη, δεν κάναμε αυτοδικία. Προσφύγαμε στην Δικαιοσύνη κατά των δύο κυρίων. Και οι δύο κύριοι αθωώθηκαν επειδή έπραξαν.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί ήταν αυτοί οι κύριοι;

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Δύο δημοσιογράφοι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα θυμάστε;

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Τα ονόματα; Ειπώθηκε ότι έκαναν το καθήκον τους.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εκείνοι οι δημοσιογράφοι είχαν πει για σας.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Αυτά που σας είπα, είπαν. Δεν έχουν τίποτε άλλο να πουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ μένω στο ότι η πολιτεία που κινήθηκε και αφού έρευνα κινήθηκε με στοιχεία τα οποία άλλοι δημοσιογράφοι είχαν πει.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Αυτοί οι δύο τα είπαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Συμπτωματικά το θυμάμαι.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Εγώ φοβάμαι ότι και στην περίπτωση του κ. Γιάννη Σερίφη για τον οποίο απ’ ότι γνωρίζω θεωρώ παράλογη, αδιανόητη.....

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα, εγώ είμαι πολύ μετριοπαθής. Με κατακρίνουν ορισμένοι. Του είπα όταν ήρθε στο γραφείο μου «μην κάνεις μηνύσεις στους δημοσιογράφους›. Ο κ. Κωνσταντόπουλος μου λέει «όχι να τους αφήσουμε κι έτσι›. Κάναμε τις μηνύσεις. Είχαν ελαφρώς όταν αθωώθηκαν δεδικαιολογημένο ενδιαφέρον. ¶ρα λοιπόν οι παρούσες ομολογίες κι αυτές δεδικαιολογημένο ενδιαφέρον. Έτσι αθωώθηκαν αφού ήταν άκρως απόρρητες οι καταθέσεις τους για 5 χρόνια. Όταν δικάσαμε ήταν στα 7.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Εμένα κ. Πρόεδρε ποιος με προστατεύει ως πολίτη; Εδώ είναι παρανοϊκές αντιλήψεις να γίνονται αυτές οι επιθέσεις σε βάρος μου. Είναι δυνατόν;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τί να πάω να πω του κ. Σερίφη; Κάνε κάθε φορά μήνυση επειδή σε γράφει ένα έγγραφο; Εγώ σας το διάβασα ύστερα και μου είπατε «δεν θέλουμε άλλα έγγραφα›.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Πιστεύω ότι και στην περίπτωση του κ. Γιάννη Σερίφη του οποίου σας είπα πώς βλέπω την λογική και θεωρώ αδιανόητο να μπορεί να ενοχοποιηθεί για τέτοια πράγματα. Επιπλέον απ’ όσο γνωρίζω το Δικαστήριο ας κρίνει. Συγκεκριμένα στοιχεία εγώ δεν ξέρω να υπάρχουν σε βάρος του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς εδώ θέλουμε πλήρη απόδειξη για να δικάσουμε κάποιον. Το Συμβούλιο αρκείται σε αποδείξεις για να τον παραπέμψει. Αυτές τις αποδείξεις ερευνούμε που μας φέρνουν εδώ και στην συνείδησή μας στο τέλος θα αντισταθμίσουμε αν είναι πλήρεις ή όχι. Αυτό είναι άλλο. Εσείς εισφέρετε με την κατάθεσή σας ορισμένα πράγματα τα οποία τα ακούμε με μεγάλη προσοχή.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία για την αθωότητά του αλλά για μένα υπάρχει ένα πρόβλημα κ. Πρόεδρε. Το εξής πρόβλημα: εάν και κατά πόσο, γιατί πιστεύω ότι αυτό δεν αφορά και μόνο τον κ. Γιάννη Σερίφη. Μπορεί ένας αθώος πολίτης σε βάρος του οποίου δεν υπάρχουν (πώς τα λέτε εσείς) αποχρώσεως ενδείξεις, ατράνταχτα ντοκουμέντα και στοιχεία να μπορεί να προσάγεται σε δίκη και να προφυλακίζεται. Είναι ή δεν είναι πρόβλημα δημοκρατικών δικαιωμάτων αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε όλες τις χώρες αυτό είναι.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: ¶λλο αν είναι ή δεν είναι. επειδή εγώ το συνδέω....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Δημοκρατία έχει ορισμένες διαδικασίες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μην βλέπετε μονόπλευρα το θέμα. Δεν είναι μονόπλευρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να καταργήσουμε τις Αστυνομίες;

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Με συγχωρείτε αλλά πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια, κάποιοι φραγμοί, κάποιος έλεγχος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάθε κοινωνία έχει αμυντικούς μηχανισμούς. Δεν μπορούμε εμείς να τους ακυρώσουμε τελείως. Πράγματι ελέγχουμε αυτούς τους μηχανισμούς που λέτε εσείς, που λέγεται Αστυνομία, οτιδήποτε, διωκτικούς μηχανισμούς αλλά από κει και πέρα δεν μπορούμε να τους ακυρώσουμε τελείως. Ξέρετε τί θα πει ο αυριανός Αστυνομικός; Θα πει «δεν πάτε να πνιγείτε, εμείς με 5 δεκάρες να καθόμαστε να σας φέρνουμε κατηγορουμένους›.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Δεν είπα αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δική μας είναι η ευθύνη να βρούμε τους ενόχους ή όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος προστατεύει την ελευθερία της σκέψης. Το ξέρετε αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορεί να διώκει κανένας για πλάκα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μην το λέτε δηλαδή ότι σώνει και καλά ότι υπάρχει κάποια παραβίαση.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Με βάζει σε υποψίες και τέτοιες τερατολογίες να έρχονται και να μπαίνουν στο σπίτι σου για μένα είναι απαράδεκτο.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ο κύριος ...... ο μακαρίτης προίστατο και πήγε του δυο δημοσιογράφους και όλα τα συνεργεία κάτω από το σπίτι. Μπήκαν, έκαναν τις έρευνες, πιάσανε έναν άλλο σκηνοθέτη ....

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Και ούτε ήρθε κανείς να ζητήσει συγγνώμη. Τα δικαιώματα του πολίτη πρέπει να προστατεύονται απέναντι στην εξουσία, στις αρχές, στους Αστυνομικούς και σε όλους; Εδώ πού προστατεύτηκαν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατά το μέτρο του δυνατού.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Το πρόβλημα είναι αυτό, ότι λόγω διεθνούς συγκυρίας και συγκεκριμένης πρακτικής όπου κάμπτονται, αίρονται, ανατρέπονται δικαιώματα πιστεύω ότι είναι υπόθεση-καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτών και όλων των παρευρισκόμενων να τα υπερασπίσουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς είναι και πρώτα απ’ όλα του Δικαστηρίου. Πριν από όλα του Δικαστηρίου διότι εμείς βγάζουμε την απόφαση. Δεν έχουμε τέτοιο καθήκον.....;

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Δεν μπορώ να το πρώτα απ’ όλα....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς, πρώτα απ’ όλα του Δικαστηρίου.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Υπάρχει ζήτημα ελευθεριών και υπάρχει ελευθεριών του πολίτη οι οποίες πρέπει να προστατευθούν γι αυτό βρισκόμαστε και σε αυτή την .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια δεν υπάρχει δικαίωμα στο να αφαιρούμε την ζωή άλλου. Αυτό είναι άλλο θέμα.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Δεν συζητάμε σε αυτό το επίπεδο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε που σας είπα εγώ, δεν πολιτικολογούμε εδώ μέσα αλλά ψάχνουμε για ποινικά αδικήματα; Τα πολιτικά μας ενδιαφέρει ως κίνητρα, αν δηλαδή αυτά σαν κίνητρα μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι μη ταπεινά και αυτό θα κριθεί.

Το να σκοτώνουμε έναν άνθρωπο είναι μια παράνομη πράξη. Τι να κάνουμε. Ή το να εξακοντίζουμε μια ρουκέτα είναι μια παράνομη πράξη. Το να κατέχουμε όλο αυτό τον οπλισμό είναι μια παράνομη πράξη.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ναι αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει στην περίπτωση του Γιάννη Σερίφη τέτοιο αποδεικτικό στοιχείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι αυτό είπα να περιοριστούμε στον κ. Σερίφη και εμείς το έχουμε αποκλείσει, δηλαδή με τη δική σας μαρτυρία αποκλείεται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η 17Ν υπήρχε.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Υπήρχε. Σας είπα από την αρχή ότι εμείς αναγνωρίζουμε ότι οι ενέργειες, οι πράξεις τους είχαν ένα πολιτικό περιεχόμενο, είχαν πολιτικά κίνητρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε άνθρωπος δραστηριοποιημένος σ’ ένα χώρο, αγωνίζεστε για τους πολίτες για τα δικαιώματα κλπ. Πράγματι αν διαβάσει κανένας και τις προκηρύξεις της 17Ν δείχνει ότι κι αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι κάτι θέλουν να φτιάξουν. Εκείνο το οποίο με ενδιαφέρει εμένα είναι πως περνάει κανένας άνθρωπος όπως είστε εσείς, εγώ, ένας καθημερινός άνθρωπος, από την επαναστατική ιδεολογία στο κατώφλι του ποινικού νόμου και αφαιρεί ανθρώπινη ζωή.

Υπάρχει όριο πολύ σαφές ή είναι ασαφή τα όρια και για ορισμένους δεν υπάρχουν καν τέτοια όρια αφού κάνουν επανάσταση με όλα τα μέσα άρα θα σκοτώσουμε και τον Α και τον Β και τον Γ. Πως το βλέπετε εσείς αυτό σαν άνθρωπος σκεπτόμενος που είστε και βλέπω ότι είστε βαθιά σκεπτόμενος.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Εμείς είμαστε οριοθετημένοι από τότε που δημιουργηθήκαμε ως Κίνημα και ως Οργάνωση απέναντι στο λεγόμενο φαινόμενο της ατομικής τρομοκρατίας, στο οποίο όμως αναγνωρίζουμε πολιτικές αιτίες, πολιτικά κίνητρα και πολιτικές στοχεύσεις, τις οποίες είτε θεωρούμε αναποτελεσματικές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πως περνάει όμως κάποιος το κατώφλι αυτό.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Περνάει διότι σ’ ένα βαθμό εσωτερικοποιεί αντιλήψεις κυρίαρχων εξουσιών, οι οποίες πολύ συχνά παίρνουν τη μορφή και τα χαρακτηριστικά της άδικης αντιδραστικής βίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ταυτίζεται με τις πρακτικές του αντιπάλου.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Τα αντανακλά και δεν μπορεί να διακρίνει το διαφορετικό περιεχόμενο και τις μορφές που μπορεί να έχει ένα Κίνημα κοινωνικής απελευθέρωσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λάθος κρίση δηλαδή.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Βεβαίως λάθος κρίση. Εδώ, δεν είναι απλώς το θέμα της βίας κ. Πρόεδρε, διότι και το θέμα της βίας έχει να κάνει με το ποιος, το γιατί, με ποιο περιεχόμενο, ποιο σκοπό. Υπάρχει αντεπαναστατική βία, υπάρχει και επαναστατική βία, υπάρχει δύο μορφές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμφωνώ.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ο Διονύσιος Σολωμός έλεγε «Πως αναγνωρίζουμε την ελευθερία; Σε γνωρίζω από την όψη του σπαθιού την τρομερή, από την κόψη?› Για τη βία μιλούσε, αλλά μια απελευθερωτική βία, μια επαναστατική βία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι απελευθερωτικό εκείνο.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Εδώ πιστεύω ότι ένα Κίνημα επαναστατικό δεν μπορεί να έχει αυτή την αντίληψη της μικρής κλειστής ομάδας. Είναι ένα Κίνημα κοινωνικό, ένα Κίνημα μαζικό, που πάει να αλλάξει κοινωνικές σχέσεις και μια ευρύτερη κοινωνική κατάσταση και γι’ αυτό δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατό στην ίδια δίκη να προσάγονται ένας κατ’ εξοχήν άνθρωπος εκφραστής του μαζικού εργατικού Κινήματος και αντιλήψεις τέτοιες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μπίστη γι αυτό σας ρωτάω συνέχεια, για να κάνετε αυτούς τους συνειρμούς.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Τα οποία νομίζω ότι είναι ασυμβίβαστα, γιατί ο κ. Σερίφης δίνει και μια διέξοδο σε όλους αυτούς που θέλουν να ασκήσουν κοινωνική κριτική, να αντιμετωπίσουν την αδικία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απόλυτα κατανοητό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Επειδή άκουσα –δεν περίμενα να το ακούσω τώρα για να το ξέρω- ότι είστε ενεργό στέλεχος του ΕΚΚΕ εδώ και χρόνια. Πως επικοινωνείτε με το κοινό;

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Με τον λαό;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ναι.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Με πολλούς τρόπους. Με έντυπα, με προκηρύξεις, με ανοιχτές συγκεντρώσεις, με πορείες, με συλλαλητήρια.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ευτυχήσατε ποτέ να δείτε προκήρυξή σας πρωτοσέλιδη σε εφημερίδες μεγάλης δημοσιότητας;

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Όχι. Κάποιες φορές γίναμε πρωτοσέλιδα. Είχαμε γίνει πρωτοσέλιδο και με την κατασκευασμένη αυτή επίθεση που έγινε εναντίον μας.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όταν υπήρξατε θύμα ουσιαστικά μιας επίθεσης?.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Θύματα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όχι όταν δημιουργήσατε θύματα.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Όχι. Εμείς τι θύματα να δημιουργήσουμε;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας ρωτώ, γιατί ακούστηκε εδώ μια εκδοχή και αυτό ερευνώ εγώ, ότι στην πραγματικότητα η δράση της 17Ν, οι ενέργειές της απέβλεπαν σε αυτό το πράγμα, δηλαδή να μπορέσουν με τον θόρυβο που θα δημιουργήσουν με μια ενέργειά τους να προωθήσουν προς τα έξω κάποιες θέσεις.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Μπορεί.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Οι οποίες ενδεχομένως και να μην τις διάβαζε κανείς αν δεν συνοδευόταν από μια δολοφονική πράξη.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Όχι μόνο να μην τις διάβαζε, αλλά και να μην δημοσιεύονταν. Γιατί υπάρχει ένας έλεγχος των ΜΜΕ που δεν είναι πάντα δημοκρατικός και αντίθετα είναι ένας έλεγχος από τις εξουσίες και τα μεγάλα συμφέροντα και αποσιωπώνται, αποκλείονται κάποιες απόψεις.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Χαρακτήρισαν κάποιοι μάλιστα –και δεν ξέρω αν είναι δόκιμος ο όρος γι αυτό σας ρωτάω να μου το επιβεβαιώνετε ή όχι- ως ένοπλη προπαγάνδα τη δράση της.

Χ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Μπορεί και αυτό. Υπάρχει και μια τέτοια αντίληψη.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς δεν θέλω τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε. Δεν έχουμε άλλο μάρτυρα; Τι θα κάνουμε τώρα;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει ο κ. Εισαγγελεύς μήπως έχουμε συζητήσει, έχω επεξεργαστεί κι εγώ τη λύση και με τους συνηγόρους και με τους κυρίους δημοσιογράφους και με τους συναδέλφους φυσικά εδώ και τους κ.κ. Εισαγγελείς, επειδή ο Αύγουστος είναι πολύ βαρύς και δεν είναι δυνατό 2 – 3 εργάσιμες μέρες να μην λείψουμε όλοι, μάλλον αυτό που πρέπει να μπει σαν σφήνα μεταξύ άλλων που είναι αργίες, οπότε γίνονται 9 συνεχείς μέρες αλλά 4 θα είναι οι εργάσιμες.

Μπορούμε να πούμε δηλαδή ότι εάν φύγουμε στις 8 την Παρασκευή το μεσημέρι και γυρίσουμε Δευτέρα το πρωί στις 18, είναι 9 συνεχόμενες μέρες και είναι πάρα πολλές. Νομίζω ότι αυτές οι μέρες και για τους δημοσιογράφους για αναψυχή, αλλά χωρίς να καθυστερήσει και η δίκη πολύ. Τι λέτε εσείς;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο εκείνες τις μέρες. Παραπάνω δεν μπορώ διότι έχω μεγάλη ευθύνη έναντι του κόσμου και έναντι και των κατηγορουμένων και όλου του κόσμου. Διακόπτουμε για αύριο το πρωί στις 09:00 η ώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή