Συμβιβαστικό σχέδιο συνομιλιών για τα πυρηνικά της Β. Κορέας, προωθεί η Κίνα

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2003 10:22
A- A A+

Συμβιβαστικό σχέδιο για την διοργάνωση συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας προωθεί η Κίνα, με την ελπίδα ότι θα ικανοποιεί την Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ και θα φέρει τις δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Πεκίνο.

Η Ουάσινγκτον αξιώνει πολυμερείς διαπραγματεύσεις και η Πιονγιάνγκ επιμένει για διαβουλεύσεις σε διμερή βάση με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν τη διοργάνωση μιας διεθνούς συνάντησης.

Για την άρση του αδιεξόδου το Πεκίνο προτείνει ένα διεθνές πλαίσιο συνομιλιών που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση διμερών συναντήσεων, δήλωσε Κινέζος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ενημερώνοντας δυτικούς δημοσιογράφους στην κινεζική πρωτεύουσα.

«Πολυμερείς επαφές πρώτα,διμερείς συναντήσεις στη συνέχεια, ακόμη και σε χωριστά δωμάτια», τόνισε χαρακτηριστικά Κινέζος διπλωμάτης.

Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο και ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του Ρο Μου Χιουν συμφώνησαν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο στη

συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε.

Κίνα και Βόρεια Κορέα είχαν συνομιλίες «σε βάθος» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ στη διάρκεια επίσκεψης απεσταλμένου του Πεκίνου στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA).

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ντάι Μπίνγκουο συναντήθηκε στην Πιονγιάνγκ με τον βορειοκορεάτη πρόεδρο Κιμ Τζονγκ ιλ και του επέδωσε επιστολή του κινέζου προέδρου Χου Τζιντάο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή