ΗΠΑ-Τουρκία μαζί στο βόρειο Ιράκ

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2003 10:35
UPD:10:37
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία θα επιδιώξουν να συντονίσουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους στο βόρειο Ιράκ για να αποτρέψουν κάθε επανάληψη περιστατικών, όπως η σύλληψη των 11 Τούρκων στρατιωτών από τις αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με κοινή στρατιωτική ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Αγκυρα.

Οι δύο πλευρές εκφράζουν τη λύπη τους για την κρίση που προκλήθηκε λόγω της σύλληψης των Τούρκων στρατιωτών, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

«Οι δύο πλευρές εκφράζουν τη λύπη τους για τη μεταχείριση που είχαν οι Τούρκοι στρατιώτες κατά την κράτησή τους», τονίζεται στο ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο μετά από επαφές με Αμερικανούς στρατιωτικούς.

«Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να λάβουν όλα τα συμπληρωματικά μέτρα για να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων τους στο βόρειο Ιράκ», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται στην Αγκυρα ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ, που διαδέχθηκε τον στρατηγό Τομι Φρανκς στην ηγεσία της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης (Centcom).

Ο λιβανικής καταγωγής στρατηγός θα συναντηθεί με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία πριν μεταβεί στις χώρες του Κόλπου, τόνισε η ίδια πηγή.

Η επίσκεψη Αμπιζάιντ στην Αγκυρα έχει στόχο την εκτόνωση της έντασης στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις λόγω της προσωρινής σύλληψης 11 Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ από αμερικανούς στρατιωτικούς με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα δολοφονίας κούρδου κυβερνήτη, που προκάλεσε «κρίση εμπιστοσύνης» στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού επιτελείου, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή