Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (15/07/2003) 02/07

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2003 19:01
A- A A+

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε αν τυχόν ενοχλείται η πλευρά εκείνη?.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν ενοχλούμαι εγώ καθόλου. Όταν θέσουμε ερώτηση σε μάρτυρα θα το θέσουμε με τα δεδομένα τα ακριβή περιγραφικά που προκύπτουν από το έγγραφο που γίνεται λόγος. Λέτε εδώ –εσείς το είπατε, εγώ δεν το είπα- δεν αναγιγνώσκουμε προανακριτικά..

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε έχει τον λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει τον λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τότε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνω τώρα; Όλη την ώρα θα μαλώνω εδώ μέσα; Στη Βουλή τι κάνετε; Μαλώνετε συνέχεια;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Πολύ περισσότερο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο Γιάννης Σερίφης πλησίασε τον Χριστόδουλο και του πρότεινε ευθέως να γίνει μέλος της Οργάνωσης 17Ν και τότε έγινε πανικός στην Οργάνωση. Τότε ο Λάμπρος (ο Γιωτόπουλος) διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά του Γιάννη Σερίφη του είπε «Του πρότεινες να γίνει μέλος. Τον ξέρεις› και ο Γιάννης Σερίφης του απάντησε «Ξέρω τον θείο του τον Τσακαλία›.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Το ερώτημα να καταλάβω.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και για τρίτους. Ότι ότι λέει για τον εαυτό του ο Σάββας Ξηρός, αλλά για τρίτους τι λέει ο κ. Σάββας Ξηρός τα οποία τα διαβάζει ο κ. Εισαγγελεύς και τα θεωρεί δεδομένα και κάνει την ερώτησή του στο μάρτυρα. Διαβάζει και για τρίτους που υπάρχουν ζητήματα για τους τρίτους, άσχετα από αυτά που έχουν τεθεί ήδη και τελείως διαφορετικά από αυτά για τη μαρτυροποίηση των κατηγορουμένων. Με αυτά τα δεδομένα γίνονται ερωτήσεις. Όση ώρα ρωτούσατε εσείς δεν έγινε κανένα θέμα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όλοι με διακόπτετε, ταράζεστε από τις ερωτήσεις μου;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, ο κ. Σάββας Ξηρός μιλάει για το ΄83.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ότι έφυγε το ΄83.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Είμαι σίγουρος ότι μετά την στρατολόγηση του Χριστόδουλου ο κ. Γιάννης Σερίφης αποχώρησε οριστικά από την Οργάνωση›.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τί κάνατε εσείς όταν ασκήσατε την δίωξη αυτό το «οριστικά αποχώρησε το ΄83-΄93-2003, 15 χρόνια είναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας τα λέω αυτά.....

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα, καταλαβαίνω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επειδή αφήσατε να εννοηθεί ότι μηχανισμοί σκοτεινοί και άλλα τινά απετέλεσαν την βάση για την δίωξη εναντίον του Γιάννη Σερίφη. Σας ρωτώ, αυτοί οι σκοτεινοί μηχανισμοί θα τοποθετούσαν αυτά τα περιστατικά συμμετοχής του Γιάννη Σερίφη σε χρόνο παραγεγραμμένο; Διότι όπως ξέρετε το ΄83 απέχει .... περισσότερο από 15 χρόνια.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Καταρχήν πρώτη φορά ακούω αυτά. Εγώ δεν τα ξέρω, δεν έχω μπροστά μου δικογραφίες ατέλειωτες και δεν ξέρω τί έχει πει ο καθένας από τους κατηγορουμένους.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα ανακάλεσε όμως.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα. Όλα μπορεί να συμβούν και η εμπλοκή για τους λόγους που σας είπα και η απεμπλοκή με την παραγραφή, διότι μπορεί να μου γεννηθεί η πονηρά σκέψη – που δεν είναι και τόσο πονηρή νομίζω – να φτάσουμε στο ΄74 αλλά μην τον πάρουμε στο λαιμό μας, να σταματήσουμε στην παραγραφή. Μπορεί αν υποτεθεί ότι είναι κατασκευή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έτσι το πήραν.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν ξέρω, απαντώ στο ερώτημα που μου θέτετε τώρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το λέει στον Ανακριτή ο ίδιος με τον δικηγόρο του παρόντα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει δηλαδή ότι αποχώρησε. Ρωτάει και υπεράσπιση, τότε γιατί τον παραπέμπετε άμα είναι παραγεγραμμένο.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Πρόσεξα πολύ την διατύπωση περί μηχανισμών. Μία μόνο φορά χρησιμοποίησα την λέξη «μηχανισμός› και μπορώ να πω ότι δεν είναι απόλυτη κυριολεξία. Μπορώ να πω περισσότερο είναι νοοτροπία. Έχω ζήσει κατασκευές πολλές και ως δικηγόρος. Κύριε Εισαγγελέα, έχετε πείρα μεγάλη. Να σας πω ότι και μετά την μεταπολίτευση ως δικηγόρος είχα πολλές περιπτώσεις όπου έπιασαν έναν κλεφταράκο και τον έκαναν μαύρο στο ξύλο και ομολόγησε 50 κλοπές ενώ είχε κάνει 10.

Να σας πω την περίπτωση επί δικτατορίας ακόμα του περίφημου Ολλανδέζου που συνελήφθη. Πώς μπορεί να την πάθει κανείς; Είχε πάει να κλέψει αυτός και άφησε τα αποτυπώματά του αλλά δεν βρήκε τίποτα. Ήταν ο Ντούφτ και ο Μπασενάουερ και θέριζαν. Βρήκαν τα αποτυπώματα του Ολλανδέζου και ο πιο καλόπιστος αν θέλετε άνθρωπος θα έλεγε – σεσημασμένος βέβαια από το παρελθόν ο Ολλανδέζος – βρήκαν τα αποτυπώματά του στο σπίτι του δολοφονημένου ζεύγους, έπιασαν τον Ολλανδέζο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή εμείς δικάζουμε άλλες ιστορίες....

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Αν δεν συλλαμβάνονταν εκ των υστέρων ο Ντούφτ και ο Μπασενάουερ δεν θα είχε καταδικαστεί και μάλιστα εις θάνατο ο Ολλανδέζος και πραγματικά με ήσυχη συνείδηση όσων θα τον καταδίκαζαν; Διότι ποιος θα μπορούσε να το πιστέψει; Είναι οι μοιραίες συμπτώσεις, η σατανική επιρροή των μοιραίων συμπτώσεων, νομίζω είναι έκφραση του ..... αυτό από παλιότερα διαβάσματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η ερώτηση ακολουθεί και αναφέρεται στον έτερο κατηγορούμενο τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό. Και αυτός έχει ανακαλέσει μετά ταύτα την απολογία του αφού πρώτα στον Ανακριτή την βεβαίωσε χωρίς δικηγόρο. Λέει ο κ. Χριστόδουλος «περί το τέλος του ΄83 γνώρισα τον γνωστό συνδικαλιστή Γιάννη Σερίφη και μιλήσαμε για πρώτη φορά για πιθανότητα ένοπλης πάλης›. Το ΄83 πάλι εναντίον ποιου; «Προηγουμένως είχα γνωρίσει τον Αβραάμ Λεσπέρογλου, τον Λευτέρη Αδηλίνης με τους οποίους επίσης είχαμε συζητήσει για παρόμοια θέματα αλλά δεν μου ενέπνευσαν εμπιστοσύνη.....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και οι οποίοι ήταν φυλακή τότε που λέει ότι τους είχε γνωρίσει ο Χριστόδουλος. Μιας και το θέτετε εγώ έχω εδώ μπροστά μου την απόφαση που δείχνει ότι ο Αδηλίνης τότε που λέει ο Χριστόδουλος ότι τον γνώρισε ήταν στην φυλακή.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Με κάνει πιο ύποπτο η αναφορά και σε άλλους μονίμως υπόπτους.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το θεωρεί δεδομένο η Έδρα και το ρωτάει.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Με κάνει να υποψιάζομαι περισσότερο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Ο Γιάννης Σερίφης με έφερε σε επαφή με τον Δημήτρη Κουφοντίνα και ο Δημήτρης Κουφοντίνας με τον «Κοντ›.... κλπ. Αυτοί μου συνέστησαν αρχές ΄84 άτομο με το όνομα «Λάμπρος› ή «Ψηλός›, άλλο άτομο με το όνομα «Νικήτας› και άλλο με το όνομα «Αλέκος› ή «Ταινίας›. Αναφέρετε προδήλως εις τον κ. Τσελέντη ο οποίος ενδεχομένως αυτά θα τα βεβαιώσει. Κύριε μάρτυς, όλα αυτά και το γεγονός ότι ο κ. Γιάννης Σερίφης δεν είπα απολογούμενος «ναι, υπήρξα αλλά απεχώρησα› Το λένε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας «υπήρξα αλλά απεχώρησα›.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, γιατί να πει ότι είναι αν δεν ήταν; Αυτό δεν το έχω καταλάβει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η πολιτεία πώς θα αντεπεξέλθει;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, εγώ δεν σας κάνω υποδείξεις πώς θα κάνετε το καθήκον σας εσείς. Προς Θεού! Αλλά αν μου επιτρέπετε, εσείς θεωρείτε φυσιολογικό αν υποθέσουμε ότι όποιος από τους κατηγορούμενος, δεν θυμάμαι και τα ονόματα των καταθέσεων που μου διαβάσατε, αρχίζει και λέει μόνος του, έτσι στα καλά καθούμενα παραμύθια ή αληθινές ιστορίες; Για ποιον λόγο ένας κατηγορούμενος που δεν είναι παντελώς ηλίθιος, για ποιο λόγο ένας άνθρωπος που βρίσκεται.....;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν περιμένει το νόμο ο οποίος του δίνει .....

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Αλλά τότε υπάρχει και άλλη σκέψη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βεβαίως.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Μήπως τα λέει για το νόμο;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι κι αυτό.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Λέει όμως την αλήθεια;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ είναι το ερωτηματικό.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εσείς ευλόγως ρωτάτε, αλλά αυτός είναι ο σταυρός του Δικαστηρίου που θα αποφασίσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ μέσα αν δείτε κάτω, συγκατηγορούμενοι του Γιάννη Σερίφη είναι ο Παύλος Σερίφης ξάδελφός του, ο Θωμάς Σερίφης, ο Κωστάρης, ο Καρατσώλης, όλοι του ιδίου κύκλου, συγγενής μεταξύ τους και με τον κ. Γιάννη Σερίφη και φίλοι. Αυτό είναι άνευ σημασίας; Αυτό δεν πρέπει καταρχήν να πούμε ότι συνιστά ένδειξη που και η ένδειξη προσφέρεται, είναι αποδεικτικό στοιχείο στην Ποινική Δικονομία, το πρώτο μάλιστα.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ μπορώ να σας πω ότι ένα τέτοιον συλλογισμό θεωρώ ότι μπορεί να τον κάνει κανείς αλλά δεν θεωρώ ότι μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ποτέ στο να εκδώσει απόφαση. Διότι είναι ράβδο εν γωνία, άρα βρέχει. Με συγχωρείτε, επειδή έχει μία συγγένεια και με δεδομένο ότι σώνει και καλά είναι ένοχοι οι άλλοι, όχι ένοχοι απλώς, ένοχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας, ότι είναι μέλη της 17Ν και ότι τους οργάνωσε ο Σερίφης, είναι νομίζω το πράγμα πολύ.....

Να σας πω και κάτι άλλο, εγώ τον ξέρω τον Σερίφη. Αν μιλούσατε με τον Σερίφη χωρίς να ξέρει ότι είστε Εισαγγελεύς ή κι αν ήξερε, αν τον ακούσετε πώς μιλά για τις απόψεις του μπορεί να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι αυτός – γιατί βέβαια δεν κάνει κάθε φορά πλήρη ανάλυση. Αν τον δείτε πόσο σκληρά εμένα μου έχει μιλήσει για τους πολιτικούς, δεν βγάζω όμως το συμπέρασμα ότι θα με σκοτώσει ή ότι εντάσσεται στην Οργάνωση. Πολύ απαξιωτικά μου έχει μιλήσει και μάλιστα μου λέει «τί θες εσύ στην πολιτική ένας τέτοιος άνθρωπος›. Τί να του πω; Είναι άλλες απόψεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πρέπει να μιλάμε όμως έτσι.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Επομένως δεν μπορεί εξ αυτού να συναγάγει κανείς συμπεράσματα θα έλεγα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Ιωαννίδη, οι ερωτήσεις έγιναν επειδή.....

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν διαμαρτυρήθηκα για τις ερωτήσεις εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με ενδιαφέρουν οι απόψεις.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εσείς κάνετε και ρωτάτε. Ψάχνετε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Από συγκεκριμένο κατηγορούμενο που αποδέχθηκε ότι είναι μέλος της 17Ν, ανέλαβε την ευθύνη για τις πράξεις και την δράση κατά το μέρος που αναφέρονται στις ανθρωποκτονίες και στις εκρήξεις. Δεν αποδέχεται την πολιτική ευθύνη των ληστειών. Παραδέχθηκε ότι οι πράξεις αυτές αποτελούσαν πράξη απόδοσης δικαιοσύνης. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Λάθος, λάθος μέγα. Ποιος μπορεί να αυτοανακηρύσσεται σε κριτή των ιδίων πράξεων; Ο καθένας μπορεί να απαλλάσσει τον εαυτό του κάνοντας οτιδήποτε. Είναι λάθος. Εγώ λυπάμαι γι αυτούς που χάθηκαν και τα παιδιά που ορφάνεψαν, αλλά λυπάμαι και αυτούς που βρίσκονται σε αυτή την θέση που βρίσκονται σήμερα όποιοι είναι ένοχοι γιατί ελπίζω ότι όσοι είναι αθώοι θα αποδειχθούν αθώοι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το δεύτερο ερώτημα είναι αν έχετε μελετήσει τις προκηρύξεις της Οργάνωσης στην 27χρονη πορεία, ποια η εκτίμησή σας και ποιο μπορεί να είναι το επίπεδο του συντάχτη ή των συνταχτών κι αν είναι προϊόν ενός ή περισσοτέρων ή συρραφή περισσοτέρων.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Είχαν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Είχαν κάποιο σκεπτικό ιδίως στην πρώτη φάση. Δεν θυμάμαι τώρα και καλά, είναι πολλά χρόνια. Αλλά δεν έπειθαν έναν άνθρωπο που μπορούσε να διαβάσει καλά και ήταν και κουραστικές και φλύαρες θα έλεγα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η απάντηση αν ήταν ενός, δύο, τριών, περισσοτέρων;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Αν ήταν υπόθεση ενός συντάκτη ή περισσοτέρων; Αυτό κ. Πρόεδρε θα έπρεπε να έχω μπροστά μου συγκεκριμένη προκήρυξη για να μπορώ να το πω γιατί μπορεί να το πει κανείς αυτό αν διαβάσει αλλά τώρα από μνήμης να πω είναι παρακινδυνευμένο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το τρίτο ερώτημα. Είναι γνωστό ότι έχετε καταδικαστεί προσωπικά εσείς για βομβιστική ενέργεια στα Χανιά ή σε 7ετή ή σε 10ετή κάθειρξη.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Στο Ηράκλειο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο Ηράκλειο και εγκλειστήκατε στις φυλακές Αίγινας.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Σε διάφορες και στον Κορυδαλλό. Περιόδευσα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το ερώτημά μου είναι αν την εποχή εκείνη είχατε χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο και εάν το είχατε χρησιμοποιήσει και μετά την μεταπολίτευση.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν χρειάστηκε καίτοι το συζητήσαμε να χρησιμοποιήσω ψευδώνυμο διότι είχα περάσει ήδη στην παρανομία. Δηλαδή είχε συλληφθεί και καταδικαστεί και η αδελφή μου και ο αδελφός μου για τα γεγονότα της πρώτης μέρας στο Ηράκλειο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επί χούντας.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ναι. Εν συνεχεία συνελήφθην εγώ σε ένα έρημο μοναστήρι στην νοτιοανατολική άκρη της Κρήτης με όπλα, με εκρηκτικά. Ο αδελφός μου στο εξωτερικό που ήταν στην ομάδα Παναγούλη είχε ψευδώνυμο και όλοι είχαν. Μάλιστα πρόσφατα τυχαία βρήκα την ορκωμοσία του. Είχαν τύπο όρκου και είχε ορκιστεί και δεν θυμάμαι και τα ψευδώνυμα που είχε ο καθένας. «Ανίκητος› ήταν ή ο Παναγούλης ή ο Νικολαίδης. Δεν θυμάμαι τώρα τα ψευδώνυμα που είχε ο καθένας. Ψευδώνυμο μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς, μπορεί να μην χρησιμοποιεί. Στην παρανομία ήμασταν λίγοι. Έπρεπε να σε καταζητούν για να είσαι στην παρανομία. Η Αντίσταση είναι μία μυστική υπόθεση και επομένως μπορεί να έχεις ψευδώνυμο, μπορεί και να μην έχεις.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το τελευταίο είναι μία επισήμανση και ταυτόχρονα ένα ερώτημα. Η επισήμανση είναι η εξής που αισθάνομαι την υποχρέωση να την προσδιορίσω. Το Δικαστήριο τούτο με την συγκεκριμένη παρούσα 7μελή σύνθεση σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχει ανάγκη προστασίας, υπεράσπισης ή πιστοποιητικών από οποιονδήποτε τρίτον, αυτή είναι η επισήμανση.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Και το ίδιο κ. Πρόεδρε γι αυτό ήρθα γιατί πολλοί μου λένε «γιατί πας›. Να μην μου δώσει πιστοποιητικό όποιος δεν θέλει να μου δώσει.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το λέω αυτό κ. μάρτυρα επειδή έχει αιωρηθεί στην αίθουσα αυτή ότι είναι ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις από Αμερικανούς στο Δικαστήριο.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Όχι...

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αφήστε να ολοκληρώσω σας παρακαλώ. Είναι δεδομένο ότι κατά τα 3/7 των μελών είχατε πολύχρονη υπηρεσία στο Ηράκλειο σε επίπεδο δικαστηριακής πρακτικής, σε κανένα άλλο επίπεδο. Σας παρακαλώ και σας προτρέπω εάν με αυτό το αιώρημα που πλανάται στο Δικαστήριο, σας παρακαλώ και σας προτρέπω εάν έχετε έστω μία στο δισεκατομμύριο ή οποιαδήποτε άλλο αριθμό, οποιαδήποτε υπόνοια, προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου προσβεβλημένο με αυτά τα οποία άκουσα δύο φορές στο Δικαστήριο.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Είμαι απολύτως βέβαιος και όχι μόνο για όσους έχω γνωρίσει κατά την άσκηση της δικηγορίας που υπηρετούσατε στην Κρήτη. Το θεωρώ ότι δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση και για κανέναν μέλος του Δικαστηρίου. Μπορεί στο παρελθόν να υπήρξαν περιπτώσεις στην δικτατορία παραδείγματος χάρη Τακτικών Δικαστών. Θυμάμαι παραδείγματος χάρη ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών εκλήθη να κρίνει τον Σύμβουλο Επικρατείας Σπύρο Μπλασκοβίτη αείμνηστο ήδη και συγγραφέα δόκιμο αν είναι επικίνδυνος ή όχι διότι είχε δοθεί αναστολή της δίωξης με τον 509 που με έπιασε κι εμένα μάλιστα τότε, υπό την κρίση του Πλημμελειοδικείου του αρμοδίου ως προς την επικινδυνότητα. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε ότι ο Μπλασκοβίτης Σπύρος ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνος και δεν ανεστάλη η δίωξη.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Για το συγκεκριμένο ερώτημα.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Αλλά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για το σύνολο του Δικαστηρίου και θεωρώ ότι είναι εξωπραγματικό να φαντάζεται κανείς κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω καταρχήν αν θα ασχολούνταν οι Αμερικανοί σε αυτό το επίπεδο. Με τα σημερινά δεδομένα τους θεωρώ ικανούς για όλα αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν έβρισκαν ποτέ ανταπόκριση. Εγώ δεν άκουσα, δεν πληροφορήθηκα να έγινε κάτι τέτοιο επισήμως. Αν πετάχτηκε κάποια κουβέντα.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει το λόγο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυρα είπατε στον κ. Πρόεδρο ότι τα μέλη της Οργάνωσης για όσες πράξεις κατηγορούνται ή για όσες αποδέχονται, είχαν πολιτικά κίνητρα;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν απάντησα ακριβώς και χαίρομαι που επαναλαμβάνεται η ερώτηση για να είμαι σαφέστερος. Το πολιτικό κίνητρο είναι υποκειμενική υπόθεση.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέει όμως και ο νόμος σαν ποινικολόγος που είστε, ότι μπορεί να είναι ένα κίνητρο ταπεινών αιτίων.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, άλλο είναι το μη ταπεινό άλλο είναι το πολιτικό κίνητρο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό ζητώ να μου το τοποθετήσετε εσείς που είστε νομικός.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ λέω ότι πολιτικό κίνητρο δεν μπορεί παρά να υπήρχε. Λανθασμένο ναι. Διότι δεν κάνεις πολιτική σκοτώνοντας αθώους ανθρώπους, αν θέλετε. Γιατί αν δεν ήταν πολιτικό το κίνητρο, δηλαδή η δολοφονία του αείμνηστου Μπακογιάννη που ήταν και φίλος μου, δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς. Αν δεν είναι πολιτικό κίνητρο τι είναι; Ερωτική αντιζηλία δεν μπορεί να είναι, ούτε άλλου είδους ιδιοτέλεια.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Είπατε κατά το πρώτο μέρος της κατάθεσής σας ότι όταν μάθατε για τη σύλληψη του Γιάννη Σερίφη είπατε «Τον τσουβάλιασαν πάλι!›.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Στη σκέψη μου.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι το σκεφτήκατε. Παραπέρα είπατε εξηγώντας κάπως αυτό –αν δεν το κατάλαβα καλά να με διορθώσετε- γιατί τι να κάνουμε υπάρχουν οι μηχανισμοί σαν νοοτροπία. Είναι έτσι;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ναι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω λοιπόν ότι κατά το βούλευμα ο κ. Σερίφης ήρθε σήμερα κατηγορούμενος για συμμετοχή στην Οργάνωση αυτή, από το συγκατηγορούμενό του και συγγενή του τον Παύλο Σερίφη και από τον Χριστόδουλο Ξηρό και κατατέθηκε εδώ ότι και ο Σάββας Ξηρός στον ειδικό ανακριτή κάτι είπε, σας το έθεσε ο κ. Εισαγγελέας.

Ξέρετε να μου πείτε ποιοι πήραν τις καταθέσεις τις αστυνομικές και τις ανακριτικές αυτών των τριών κυρίων κατηγορούμενων;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Όχι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί τις βάζετε μέσα στους μηχανισμούς;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Με ρωτάτε αν τους ξέρω προσωπικά;

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι «Τον τσουβάλιασαν πάλι› και το προχωρήσατε ότι είναι δουλειά μηχανισμών και μηχανισμών όχι με τον τεχνικό όρο, αλλά σαν νοοτροπία. Σας ερωτώ: ξέρετε ποιοι πήραν τις καταθέσεις;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Όχι δεν ξέρω τα πρόσωπα. Ξέρω όμως την Αστυνομία και τη νοοτροπία της.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά κάνετε, εγώ θα το προχωρήσω κι άλλο. Σας ερωτώ: ο Παύλος Σερίφης στην Αστυνομία δεν είπε τίποτα για τον Γιάννη Σερίφη, τα είπε στην ανακρίτρια. Την ξέρετε την ανακρίτρια;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν είπα εγώ ότι η ανακρίτρια του επέβαλλε να τα πει.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξεκαθαρίζουμε και αυτό. Προχωρώ παρακάτω.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός στην Αστυνομία είπε κάτι για τον Γιάννη Σερίφη. Σας θέτω εγώ τα ονόματα που προκύπτουν την έκθεση που είναι δημόσιο έγγραφο. Είναι ο Νικόλαος Μάρκου και ο Δημήτριος Δάβαρης. Τους ξέρετε;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Όχι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως ξέρετε αν έχουν τη νοοτροπία μηχανισμών ή όχι αυτοί οι δυο συγκεκριμένοι που πήραν τις καταθέσεις;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Να σας απαντήσω. Κατ’ αρχήν θα έλεγα –το είπα και στο Στρατοδικείο αυτό- «Ουέ της συλλαμβανομένης!› θα πω εδώ, εκεί είπα «Ουέ τις δικαζομένης!›. Με το κλίμα που υπάρχει χρόνια τώρα από την καταστροφική δράση της 17Ν, συλλαμβάνονται, η Αστυνομία έχει ξευτελιστεί προηγούμενα δέκα φορές από τη Ριανκούρ που έπρεπε να αυτοκτονήσουν κάποιοι. Συλλαμβάνονται, άρα έχουν μια επιτυχία. Μέσα σε αυτή τη βιασύνη να ολοκληρώσουν την υπόθεση πολλά μπορεί να έγιναν. Εγώ δεν λέω ότι έγιναν σώνει και καλά, αλλά για τον Σερίφη?

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως υπόθεση εκφράσατε στο Δικαστήριο, όχι βεβαιότητα.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Βεβαιότητα δεν μπορώ να έχω. Ίσα – ίσα είπα ότι όσο μεγαλώνω –και ήδη έχω μεγαλώσει πολύ!- τόσο λιγότερο απόλυτος γίνομαι. Δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτος.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προχωρώ πιο κάτω. Ξέρετε ποιοι πήραν στην προανάκριση στην Αστυνομία τις καταθέσεις, τις απολογίες του Σάββα Ξηρού; Ξέρετε τα πρόσωπα;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Όχι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας τα θέτω εγώ. Σύρος Στυλιανός, σε μια συμπαρίσταται ο Ιωάννης Διώτης και σε μια άλλη Ιωάννης Διώτης συμπαρισταμένου του Σύρου Στυλιανού. Γι’ αυτούς έχετε κάτι συγκεκριμένο ότι έχουν τη νοοτροπία του μηχανισμού;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Θα σας απαντήσω. Ένας Γάλλος Αντιεισαγγελέας απευθυνόμενος στους συναδέλφους του τους είπε «Να είστε προκατειλημμένοι κατά του συζύγου και υπέρ της συζύγου, να είστε προκατειλημμένοι κατά του πατέρα και υπέρ του παιδιού, να είστε προκατειλημμένοι κατά του εργοδότη και υπέρ του εργαζόμενου, να είστε προκατειλημμένοι υπέρ του κλέφτη και κατά της αστυνομίας, να είστε προκατειλημμένοι υπέρ του κατηγορούμενου και κατά της Δικαιοσύνης›. Αυτό, να μην σας πω σε ποιου βιβλίου το έχω διαβάσει.

Σας επαναλαμβάνω ότι οι προσωπικές και οι δικηγορικές εμπειρίες μου με έχουν κάνει να πιστεύω ότι δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε, δεν μπορώ να βεβαιώσω κάτι γιατί δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε. Ιδίως μέσα στην ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης και με το δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθανόταν ανακούφιση διότι είχε επιτέλους εξουδετερωθεί μια Οργάνωση η οποία ταλαιπώρησε τον τόπο.

Ξέρετε, ασφαλώς θα έχετε διατελέσει και ανακριτής. Ο ανακριτής έχει την τάση να τα ψάχνει και εμένα ένας εκπαιδευμένος ειδικά στην Αμερική συνταγματάρχης που με ανέκρινε, μου έλεγε το εξής «Το add and obey› να προσθέτεις και να υπακούς. Αυτός ο άνθρωπος που ήταν κατηγορούμενος για βασανιστής είχε έρθει στο Δικαστήριο ημίπληκτος και τα έχασα όταν τον είδα, γιατί έσπευσε και μου φίλησε το χέρι. Ήταν ένας συνταγματάρχης που είχε ήδη αποστρατευτεί κλπ.

Θέλω να σας πω ότι κι εγώ να κάνω τον ανακριτή κάπου πιθανό να θέλω να βγάλω και κάποια που πιστεύω ότι υπάρχουν.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα έβγαλε ο ανακριτής επειδή το ήθελε;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Όχι. Λέω θεωρητικά τι μπορεί να συμβαίνει. Προς Θεού, μπορώ να ξέρω εγώ για τη συγκεκριμένη ανακρίτρια; ¶λλωστε εγώ δεν μίλησα για τους ανακριτές που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά είπατε γενικά ότι ο ανακριτής κάτι που πιστεύει θέλει να το βγάλει.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ένα λεπτό, γενικώς μιλώ. Η εμπειρία μου λέει αυτό. Να μην σας πω ότι άριστος δικαστής και φίλος μου, πολύ φίλος μου δεν θα πω το όνομα, όταν ήταν ανακριτής στο Ηράκλειο, όταν είχε πειστεί εκ των προτέρων για την ενοχή δεν συζητούσε καθόλου.

Αλλάξαμε το νόμο για την προσωρινή κράτηση στη Βουλή, έγιναν αγορεύσεις επί αγορεύσεων και είπαμε γιατί πρέπει σπάνια να επιβάλλεται η προσωρινή κράτηση κλπ., αλλάξαμε και τον όρο από προφυλάκιση, επικαλέστηκα και τα πρακτικά της Βουλής, γυρνάει ο φίλος μου, καλός μου φίλος και τίμιος καλός δικαστής, του λέω «Τώρα πια δεν θα μπορείς να προφυλακίζεις με το έτσι θέλω› και μου λέει «Εσείς τα λέτε αυτά. Ποιος αποφασίζει; Εγώ.›.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ φίλο τον θεωρείτε με αυτά που λέτε!

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Μα δεν τον κατονομάζω για να τον θίξω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ιωαννίδη θυμάστε κάποτε που είχαν καεί τα μαγαζιά Κατράντζος – ΜΙΝΙΟΝ;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπιασαν δυο αδελφές και τις πήγαν στον ανακριτή. Τις κράτησε ο ανακριτής;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θυμάστε; Θυμάστε μόνο τα κακά!

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε δεν θυμάμαι μόνο τα κακά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τις κράτησε ούτε μια μέρα.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Όσα λέω είναι πράγματα που συμβαίνουν κατ’ εξαίρεση δεν λέω ότι είναι ο κανόνας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή ο ανακριτής εκείνος ήμουν εγώ και δεν βρήκα επαρκή τα στοιχεία τους είπα «Φύγετε›.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Και πολύ καλά κάνατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήθελα σώνει και καλά εκείνη την εποχή -να το ξαναπλάσω με τις τότε παραστάσεις- μια και τις έφεραν από την Αστυνομία να τις βάλω μέσα;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι άλλο για να δείτε το πνεύμα μου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε αλλά έχετε μια πολύ εσφαλμένη εντύπωση, ή έχετε γνωρίσει τους μη σωστούς δικαστές.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ κ. Πρόεδρε έχω υποστεί ούτως ή άλλως υπερασπιστική διαστροφή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όποιος έρχεται κάποιος ως μάρτυρας τα αποβάλλει αυτά.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν μιλώ για σήμερα. Μα ούτε οι αναφορές που έκανα για τους δικαστές έχουν σχέση με την υπόθεση αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να πείτε όποιους πείτε ότι δεν γνωρίσατε τι έκαναν οι δικαστές. Ο δικαστής δεν κάνει εκείνο που θέλει. «Ό,τι δεν υπάρχει στη δικογραφία δεν υπάρχει στον κόσμο›, ούτε κοιτάει δεξιά – αριστερά, ούτε διαβάζουν τι γράφουν. Γιατί εκείνη την εποχή αν πάτε στις εφημερίδες και για τις αδελφές αυτές, ξέρετε τι έγραφαν; Αν τα διάβαζε αυτά ο ανακριτής μόνο από τις εφημερίδες?.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά αυτά που είπα νομίζω ότι παρανοήθηκαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Ιωαννίδη σας τιμώ. Σε συνέχεια των ερωτήσεων του κ. Προέδρου, είπατε για το κλίμα πέρσι?

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν είπα συνολικά. Λέω ότι μπορεί να είναι μια εξήγηση για το τι αναφορά γίνεται στον Σερίφη. Μην το γενικεύουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο τότε προανακριτικός υπάλληλος Στέλιος Σύρος προήχθη από ταξίαρχος σε υποστράτηγος επαξίως. Τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ε, και; Με συγχωρείτε, εγώ τι σχέση έχω με αυτό;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ήταν νέος, ήταν πάνω από τις ανακρίσεις.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε εγώ μπορώ να απαντώ αν προήχθη και τι προήχθη ένας αξιωματικός, όποιος κι αν ήταν ο προϊστάμενός του; Μπορεί και δικαίως να προήχθη. Εγώ δεν καταφέρθηκα εναντίον κανενός.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε γιατί το είπα αυτό; Διότι στην κοινή γνώμη και σε εμένα όλοι αυτοί οι άνθρωποι?

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εδώ υπήρχαν Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η 17Ν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν με ενδιαφέρει εμένα αυτό. Δεν με ενδιαφέρουν τα Κόμματα.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Γιατί σας φαίνεται περίεργο;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εμένα με ενδιαφέρει η δράση της δημοκρατικής πολιτείας πέρσι, η οποία έδωσε τον καλύτερο εαυτό της για να απαλλάξει τη χώρα από το άγχος αυτό?

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Μα δεν σας είπα ότι έχω σαφέστατη άποψη για το κακό που έκαναν στη χώρα μας.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ίσως δεν θέλατε, αλλά αυτό είπατε.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ποιο;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η εντύπωση που δημιουργήθηκε σε εμένα είναι ότι η δημιουργία αυτής της υπόθεσης είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του συστήματος.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ είπα αυτό;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ετσι τουλάχιστον δώσατε να καταλάβω. Ότι κάποιοι κατασκεύασαν στοιχεία, ότι υπάρχει μια νοοτροπία?

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά δεν είπα καθόλου κάτι τέτοιο και νομίζω ότι θα διαμαρτυρηθώ κιόλας διότι μου αποδίδετε απόψεις που δεν εξέφρασα. Σας παρακαλώ! Εγώ είμαι πολύ προσεκτικός αλλά ταυτόχρονα έχω μάθει να μην μασάω πάντα και τα λόγια μου.

Δεν είναι όλοι άγγελοι, ούτε στη Βουλή, ούτε στο δικαστικό Σώμα, ούτε πολύ περισσότερο στην Αστυνομία. Αυτό δεν σημαίνει ότι προφανώς δεν είναι άγγελοι οι δράστες των δολοφονιών και η δραστηριότητα της 17Ν. Να είμαστε σαφείς. Είπα σαφέστατα ότι η δράση αυτή έπληξε τη χώρα καίρια, ή πάντως πολύ σοβαρά, είχαμε πρόβλημα επί πολλά χρόνια ως χώρα –και δεν τα λέω μόνο τώρα, τα έλεγα ανέκαθεν και δημόσια και πριν συλληφθούν- είπα επίσης ότι για εμένα είναι αδιανόητο ότι μπορεί να ανακηρύσσεται κανείς σε δικαστή και τιμωρό και να εκτελεί έναν άνθρωπο και πως μπορεί να συναγάγετε τα συμπεράσματα που είπατε;

Ο Γιάννης Σερίφης είναι η πρώτη φορά που δικάζεται; Όχι. Όταν παμψηφεί αθωώθηκε την προηγούμενη φορά, γιατί να μην μπορώ να θεωρώ -και τότε έφτασε στο Δικαστήριο με δικογραφία για ανθρωποκτονία και αθωώθηκε παμψηφεί- γιατί αν έγινε τότε ένα λάθος να μην μπορώ να θεωρήσω ότι έγινε και τώρα; Εκτός αν μου πείτε ότι η Αστυνομία είναι αλάνθαστη, ότι τα πάντα είναι αγγελικά σε αυτό το χώρο, αλλά εγώ δεν το πιστεύω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτά σας λέμε;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Μα κι εγώ δεν σας είπα αυτά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να σας δώσω ένα δεδομένο που δεν σας έχουν δώσει μέχρι αυτή τη στιγμή. Η υπερασπιστική γραμμή του κ. Σερίφη είναι ποια; Σε μια φάση –αν θυμάμαι καλά- ότι ήταν θύμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, τον κυνηγάει ο αμερικανικός παράγοντας, να χτυπήσει τον συνδικαλιστή, τον εχθρό του συστήματος εν πάση περιπτώσει.

Γ. ΣΕΡΙΦΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Εισαγγελέα με συγχωρείτε δεν είπα αυτό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το έχω διαβάσει σε δηλώσεις σας.

Γ. ΣΕΡΙΦΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλά κάνετε και το διευκρινίζετε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Να γίνονται συγκεκριμένες οι ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Σερίφη θα σας παρακαλέσω μετά ό,τι θέλετε θα κάνετε παρατηρήσεις.

Γ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας παρακαλώ να γίνονται οι ερωτήσεις σωστά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα τις ακούσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι ερωτήσεις γίνονται όπως επιθυμεί ο ερωτών. Θα κάνω λογοκρισία στις ερωτήσεις;! Μόνο όταν βγαίνουν από το θέμα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ακούστε κάποια δεδομένα: Ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος εμπλέκει τον κ. Σερίφη σε αυτή την ιστορία, απολογούμενος ενώπιον των προανακριτικών υπαλλήλων αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του σε αυτή την ιστορία. Είπε «Έχω γνωρίσει κάποια πρόσωπα, αλλά ποτέ δεν ήμουν›.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ποιος ήταν αυτός;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ο Παύλος Σερίφης.

Προσήχθη στην ανακρίτρια ζήτησε προθεσμία, αλλά το ίδιο το βράδυ –και αργά το βράδυ όπως επισημάνατε- εμφανίζεται στην ανακρίτρια, παρουσία και του Εισαγγελέα που ήταν υπηρεσία εκείνη την ημέρα του Ηλία Κολιούση, και πιστεύω να έχετε ακούσει αυτό το όνομα?

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν νομίζω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι ο πιο γνωστός άνθρωπος που έδωσε μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρειά μας.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Είναι χρόνια που δεν δικηγορώ λάβετε υπόψη σας διότι εγώ εφάρμοσα το ασυμβίβαστο στην πράξη, ενώ το καταψήφισα ως συνταγματική διάταξη.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ακούστε μια και είπαμε για δεδομένα. Εκεί, παρουσία αυτών των δύο δικαστικών λειτουργών λέει όλη αυτή την ιστορία που δημιουργεί πράγματι την πρώτη εμπλοκή του κ. Γιάννη Σερίφη. Η εξήγηση την οποία έδωσε στη σύζυγό του ο Παύλος Σερίφης, όπως η ίδια το κατέθεσε εδώ μπροστά μας, όταν του είπε «Τι έγινε;› είναι η εξής: «Ξέρεις, μου έδωσε ο ανακριτής μια γραμμένη απολογία και εγώ αναγκάστηκα να την υπογράψω›.

Σας περνάει από το μυαλό σε μια περίπτωση στο εκατομμύριο μπορεί να συμβαίνει αυτό το πράγμα;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Εισαγγελέα δεν έγινε έτσι. Γιατί δεν τα λέτε όλα;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η σύζυγός σας έχει απαντήσει σε δική μου ερώτηση ότι εσείς της δώσατε αυτή την εξήγηση «Μου έδωσαν μια γραμμένη κατάθεση και την υπέγραψα›. Πως το βλέπετε αυτό κ. μάρτυς;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Τι να της πω στη σύζυγό μου από το τηλέφωνο; Όχι βέβαια μετά από 40 ώρες και χωρίς δικηγόρο.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν ξέρω τι κατέθεσε η δυστυχής σύζυγος ενός ανθρώπου που βρισκόταν στη θέση του Παύλου Σερίφη. Δεν ξέρω τι της ελέχθη, αν το μετέφερε με ακρίβεια. Ξέρετε πολλές φορές πως οι καταθέσεις δεν αποδίδουν με ακρίβεια τα μεταφερόμενα. Θα έλεγα ότι είναι κανόνας αυτός και αυτή τη στιγμή να κάνουμε ένα πείραμα και αν μας βάλουν όλους να δούμε και τους δικαστές τους τόσο πεπειραμένους και εμάς τους δικηγόρους να περιγράψουμε μια κατάσταση, θα δείτε τι διαφορές θα υπάρξουν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε μάρτυς με αφήνετε με την εντύπωση ότι θεωρείτε κι αυτό ως ενδεχόμενο.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν εγώ έμαθα να μην αποκλείω τίποτε και να έχω και το θάρρος να το λέω. Εσείς όμως θέλετε να μου βάλετε στο στόμα, πράγματα που δεν έχω πει και δεν τα λέω, διότι δεν τα ξέρω και δεν τα πιστεύω. Εσείς θέλετε να μου πείτε και εγώ διερωτώμαι και μπορώ να αντιστρέψω το ερώτημα, δηλαδή εσείς τι μπορείτε με απόλυτη βεβαιότητα να αποκλείσετε; Εγώ σας είπα ότι δεν έχω καμία απόλυτη βεβαιότητα για τίποτε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε αλλά θα με αναγκάσετε να απαντήσω όχι με δικά μου λόγια, αλλά με τα λόγια του άλλοτε ποτέ Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακού Πρωθυπουργού του κ. Κιουσόπουλου που σε εγκύκλιό του προς τους δικαστές λέει ότι «Είναι μάταιο να υπεραμυνόμαστε συνεχώς της αρετής της ελληνικής Δικαιοσύνης και είναι προκλητικό› και συμπληρώνει ότι «Το μεγαλύτερο ελάττωμα ενός δικαστή είναι η υπερβολική αυτοπεποίθηση›.

Εγώ δεν έχω καμία υπερβολική αυτοπεποίθηση, σέβομαι τους δικαστές, δεν είπα για κανένα δικαστή τίποτα κα θέλετε να μου αποδώσετε ότι σώνει και καλά αμφισβητώ συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένων δικαστών που δεν τους ξέρω, δεν ήμουν εκεί παρών και θέλετε να συναγάγω συμπεράσματα, ανατρέποντας τη συναγωγή των δικών σας συμπερασμάτων επί των δικών μου σκέψεων. Δεν είναι σωστό αυτό.

Για κανένα δικαστή δεν μίλησα. Ανέφερα προηγούμενα ένα παράδειγμα επί δικτατορίας που κρίθηκε και πήγε μέσα με το πιστόλι η ΕΣΑ. Δεν ήταν τακτικοί δικαστές κ. Εισαγγελεύ; Τακτικοί δικαστές ήταν, αλλά μπήκε ο άλλος με το πιστόλι μέσα και τους είπε «Να βγάλετε επικίνδυνο τον Πλασκοβίτη›. Με συγχωρείτε δηλαδή! Όλα συμβαίνουν στον κόσμο. Πρέπει να τα καταπίνουμε όλα;

Δεν έρχομαι εδώ να υπερασπιστώ κανέναν αδίκως. Δεν έρχομαι εδώ για να πάρω βραβεία διότι ξέρω ότι ψόγος θα εισπράξω και διότι είναι και πάρα πολύ εύκολο όλοι οι πολιτικοί να λένε «θίγεται ο πολιτικός κόσμος› λες και είμαστε όλοι οι άγγελοι και το ίδιο ισχύει και για όλες τις κατηγορίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απλώς οι γενικεύσεις δεν μας αρέσουν.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Μα δεν γενίκευσα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι για σας. Λέω να λένε όλος ο πολιτικός κόσμος είναι έτσι, επειδή ένας πολιτικός βρέθηκε κάπως.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Αν σας πω ότι το τώρα δεν υπάρχει εκκρεμή διαδικασία εις βάρος ανακρίτριας; Αν το αναφέρει κανείς αυτό σημαίνει ότι θίγει όλους τους δικαστές;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ σωστά. Εσείς, για να συνοψίσουμε, είστε άνθρωπος που υιοθετείτε τη θεωρία του Καρτέσιου, ότι για όλα μπορεί να υπάρξουν αμφιβολίες, βεβαιότητα για τίποτα. Φιλοσοφική περισσότερο η θέση σας, παρά να κρίνετε εσείς επί πραγματικών γεγονότων.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ κ. Πρόεδρε ήρθα να καταθέσω ως μάρτυρας με καθαρή συνείδηση και να πω αυτά που σκέφτομαι, τα οποία δεν έχω και την έπαρση να θεωρώ ότι είναι η μόνη σοφία. Εσείς θα τα κρίνετε κι αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έμεινε καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Εγώ τουλάχιστον κατανόησα πλήρως τις θέσεις σας.

Ο κ. Σιδέρης έχει τον λόγο.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας είπατε για τις δυνατότητες μηχανισμών της Αστυνομίας, για τις δυνατότητες άμυνας των κατηγορούμενων ως μελών μιας συγκεκριμένης Οργάνωσης ξέρετε κάτι; Αν πήγαιναν στις ανακριτικές Αρχές απροετοίμαστοι ή προετοιμασμένοι;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν το ξέρω. Αλλά υποθέτω ότι μια συνωμοτική Οργάνωση μπορεί στην εκπαίδευση να περιλαμβάνει και τι γίνεται εάν τυχόν συλληφθείς.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπήρχε Καταστατικό το οποίο έλεγε μέσα πως θα συμπεριφερθούν σε περίπτωση σύλληψης.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Πολύ φυσικό.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Δέχονται εν μέρει εφαρμογή αυτό στην πράξη οι κύριοι κατηγορούμενοι και μέσα σε αυτά λένε ακριβώς τι πρέπει να πουν. Μάλιστα χρησιμοποιούν τον όρο ότι θα πουν ό,τι μπορούν να πουν, θα κρύψουν ό,τι μπορούν να κρύψουν και στο τέλος να μιλάνε μόνο με λεζάντες, για να μην μπερδεύονται και να τις επαναλαμβάνουν.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δύσκολο να το κατορθώσουν αυτό το πράγμα.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Το κατόρθωσαν όμως. Έχουν λεζάντες στις απολογίες τους και ποτέ κανείς δεν ομολογεί τα πάντα για όλους. Αναφέρονται πάντοτε μεμονωμένα, αλλά ήταν προετοιμασμένοι.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Φυσικό είναι. Εσείς θα κρίνετε.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εγώ θα κρίνω. Εγώ απλώς σας θέτω κι άλλο δεδομένο. Φαντάζεστε αυτοί οι άνθρωποι να πήγαν εκεί και να τα είπαν αυτομάτως όλα; Φοβήθηκαν; Κοριτσόπουλα ήταν δηλαδή; Γιατί αυτή η εντύπωση μου δίνεται στο τέλος. Ξαφνικά πήγαν και τα είπαν όλα έτσι;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ο φόβος είναι ένα περίεργο αίσθημα.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Φοβήθηκαν δηλαδή;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Μιλώ γενικά.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εμείς μιλάμε για συγκεκριμένους ανθρώπους.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Μπορεί να καταλάβει ο φόβος έναν άνθρωπο ακόμη και χωρίς να βασανιστεί. Ο φόβος του αγνώστου, ο φόβος του τι τον περιμένει είναι ο πιο επικίνδυνος. Αυτά σας τα λέω και από εμπειρίες και όχι θεωρητικά.

Από εκεί και πέρα πόσο φοβήθηκαν ή δεν φοβήθηκαν, ποιος κατάθεσε με ειλικρίνεια, ή τι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα από αυτά που είπαν προανακριτικά ή ανακριτικά, δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος να το κρίνω.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Από πότε που τα είπαν όλα απολογούμενοι στους τακτικούς ανακριτές δύο κατηγορούμενοι απαντούν τα ίδια: «Ήμασταν μέλη περιφερειακής Οργάνωσης και ασχοληθήκαμε μόνο με κλοπές αυτοκινήτων›. Πάμε τώρα στον κ. Σερίφη. Πότε τον γνωρίσατε;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Νομίζω μετά τη δικαστική του περιπέτεια για πρώτη φορά και δεν είχαμε ιδιαίτερα συχνές επαφές. Ξέρετε, εγώ μένω στα Εξάρχεια και κυκλοφορώ πολύ φυσιολογικά σαν άνθρωπος δεν κρατώ αποστάσεις. Νομίζω ότι κάποιες φορές συναντηθήκαμε σε καφενείο στα Εξάρχεια, κάποια φορά συναντηθήκαμε σε κάποιες διαμαρτυρίες σε διαδηλώσεις. Μάλιστα μια φορά αν θυμάμαι καλά και έξω από τη Βουλή, αυτός διαμαρτυρόμενος εγώ προσερχόμενος και πάντοτε το ίδιο μαχητικός και απαξιωτικός απέναντί μου.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι την περίοδο της δικτατορίας;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Όχι.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Γνωρίζετε πότε διορίστηκε στα ΗΛΠΑΠ;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Όχι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή