Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (15/07/2003) 04/07

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2003 19:03
A- A A+

Έχουμε 5 μήνες δίκη. Τώρα το θυμηθήκατε; Εγώ κοντεύω να βγάλω, μην πω τι κοντεύω να βγάλω στο στομάχι μου εδώ μέσα να φωνάζω τελειώνετε και τελειώνετε. Εσείς ποτέ δεν νοιαστήκατε. Σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι εύκολο να απαντήσω κ. Πρόεδρε, αλλά αποφεύγω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, να απαντήσετε. Σας προκαλώ εγώ να απαντήσετε αν θέλετε να έχουμε τέτοιες συγκρούσεις πάνω στην έδρα. Για να καταλάβουμε κι εμείς ποιες διατάξεις δεν εφαρμόζονται. Φέρνει ο άλλος τον μάρτυρα ο οποίος ξέρει ελάχιστα πράγματα και αντί να φεύγει σε 2 λεπτά τον κρατάμε 1 ώρα, 2, 3, 4.

Εδώ πέρασαν όλες οι μορφές σοσιαλισμού, όλα για την Αντίσταση, για την υπόθεση δεν μας έχει πει κανένας εδώ πέρα μέχρι τώρα από τους μάρτυρες υπεράσπισης να ακούσουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα πω τούτο επειδή το θίξατε. Έρχονται μάρτυρες οι οποίοι δεν έχουν να μας πουν πράγματα, με το έτσι θέλω να πουν την ιστορία της ζωής τους, τις απόψεις τους, τις κοσμοθεωρίες τους, τα πιστεύω τους, να πουν για ανύπαρκτη αντιστασιακή δράση και άλλα τινά κ. Πρόεδρε κι αυτοί οι μάρτυρες αναλίσκουν τον χρόνο των συνεδριάσεων επί ζημία του αντικειμένου της ποινικής δίκης.

Κύριε Πρόεδρε, το αντικείμενο είναι συγκεκριμένο. Αυτό το βούλευμα προσδιορίζει ποιο είναι το αντικείμενο, όχι εγώ κ. Πρόεδρε. Το ότι κ. Πρόεδρε εγώ σήμερα έκανα αυτή τη δήλωση δικονομικώ δικαιώματι σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Κ.Ποιν.Δ., από πολλές ημέρες με βασανίζει. Έπρεπε να το κάνω.

Να έχω κάποια πίστη και να την κρατάω για τον εαυτό μου και να βλέπω ότι ζημιώνεται το έργο της δικαιοσύνης και εγώ να κωφεύω; Κύριε Πρόεδρε, καμία μομφή δεν είναι ό,τι είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Κι όταν ο Πρόεδρος κάνει καθημερινά αυτή την επισήμανση, γιατί δεν την υποστηρίζετε αυτή τη θέση ποτέ; Δεν μιλάτε ποτέ κανένας σας. Κανένας σας δεν φωνάζει. Ο Πρόεδρος σας είπα, κοντεύει να βγάλει κάτι στο στομάχι. Θα τον πεθάνουν εδώ μέσα αυτοί οι μάρτυρες οι οποίοι λένε τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια χωρίς κανένα αντικείμενο. Εσείς γιατί δεν τον υποστηρίζετε τον Πρόεδρο;

Δύο τους έβγαλα βιαίως έξω από δω. Το ξεχάσατε αυτό; Δεν είπατε τίποτα κανένας σας τώρα. Σας παρακαλώ πολύ λοιπόν από δω και πέρα να τελειώνει. Εγώ θα απαγορεύω ερωτήσεις όταν δεν είναι άμεσα στο αντικείμενο της Δίκης και να δούμε ποιος θα ρωτάει και ποιος δεν θα ρωτάει. Όχι βέβαια στον κ. Ιωαννίδη διότι ήδη έχουν ρωτήσει όλοι. Δεν θέλω να πω στην Υπεράσπιση να μη ρωτάει.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Πάντως κ. Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, πράγματι κι εγώ δεν περίμενα ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περιμένατε πάνω από 10 λεπτά να πείτε ?εγώ ξέρω τον Σερίφη?, αυτό και τελείωσε.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Τρεις ώρες. Αλλά οι ερωτήσεις είναι είτε από το Δικαστήριο είτε από τους Εισαγγελείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Εδώ δικάζουμε 2.000 αδικήματα κι αυτά που λέτε δεν μας αφορούν.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο; Ακούμε συνεχώς για καθυστέρηση και από πλευρά της Υπεράσπισης. Εγώ τούτο έχω να πω κ. Πρόεδρε. Η απόφαση του Δικαστηρίου σας, η οποία θα εκδοθεί, θα είναι σεβαστή ούτως ή άλλως και για έναν επιπλέον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε δεν θέλετε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέλετε δεν θέλετε κ. Πρόεδρε -κι αυτό θέλω να τονίσω- θα είναι διότι συμμετέχουν στη διαδικασία δικηγόροι της επιλογής των κατηγορουμένων και ασκούν το έργο τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και από την πρώτη στιγμή της διαδικασίας -δεν θέλω να μιλήσω για την προδικασία- συνεχώς ακούμε για καθυστέρηση από πλευράς των δικηγόρων και μάλιστα Υπεράσπισης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω τίποτα με την Υπεράσπιση. Περισσότερο έχω μαλώσει με την Πολιτική Αγωγή. Εδώ είναι παρόντες.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι κ. Πρόεδρε, αλλά το βαρύτερο φορτίο σ’ αυτή την υπόθεση το σηκώνουμε εμείς και εμείς έχουμε την ευθύνη και το θεσμικό μας ρόλο εδώ να υπερασπίσουμε Έλληνες πολίτες που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα. Έχουμε την ευθύνη. Δεν μπορεί να ακούγεται συνεχώς ότι σκοπίμως καθυστερούμε τη διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ λοιπόν πολύ αυτή η πράξη ότι είναι άδικος ?

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άδικος κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αποδείξτε το στην πράξη.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το αποδεικνύουμε κ. Πρόεδρε εμείς. Σήμερα μέχρι αυτή την ώρα που είναι 11:50 δεν έχει ρωτήσει η Υπεράσπιση ούτε μια ερώτηση. Υπήρξε από την Πολιτική Αγωγή, από το Δικαστήριο σας. Και εν πάση περιπτώσει εμείς τι να κάνουμε; Μουγκοί να καθόμαστε για να τελειώσει η διαδικασία κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι να μη τελειώσει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είναι να μείνουμε μουγκοί, να έρθουν άλλοι αυτεπαγγέλτως δικηγόροι να κάτσουν μουγκοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους μάρτυρες όμως αυτούς εσείς τους φέρνετε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι τους φέρνουμε γιατί έτσι κρίνουμε. Εσείς θα τα αξιολογήσετε. Αν είναι, ας κάτσουμε μουγκοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Κάντε ερωτήσεις.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να θέσω υπόψη του Δικαστηρίου σας το εξής ζήτημα: θα παρακαλούσα αυτή η κινδυνολογία για το 18άμηνο να μην απευθύνεται σ’ αυτούς που κάθονται κάτω από αυτή την έδρα γιατί το πόσος χρόνος θα κρατήσει μια δίκη έχει καθοριστεί πριν ξεκινήσει η δίκη. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά τα πράγματα εδώ πέρα.

Καλό θα ήταν να το απευθύνατε εκεί που μορφοποιήθηκε αυτή η δίκη με αυτόν τον τρόπο. Που φέρατε χίλιες τόσες πράξεις να τις δικάσετε σε μια δίκη ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ φταίω; Εγώ τις έφερα;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να απευθύνετε όμως τις παρατηρήσεις σας κ. Πρόεδρε ?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά είναι προσβλητικά που λέτε πάντως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να απευθύνετε τις παρατηρήσεις εκεί που μορφοποιήθηκε η δίκη. Έχουμε πάρα πολλούς κατηγορούμενους που στη ζωή τους έχουν τύχει να τελέσουν πολλά εγκλήματα ή να κατηγορηθούν για πολλά εγκλήματα. Καθόλου δεν φτιάξαμε υποχρεωτικά μια δίκη - σόου όπως κάποιοι ήθελαν να γίνει αυτή η δίκη. Θα μπορούσαν οι πράξεις να δικαστούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο και υπήρχαν προτάσεις γι’ αυτό και από την Πολιτική Αγωγή.

Το δεύτερο που θα ήθελα να πω κ. Πρόεδρε, είναι ότι πρέπει να αποφασίσουμε ότι είναι μια πολιτική δίκη, μια δίκη που άπτεται πολιτικών ζητημάτων. ¶σχετα πως θα χαρακτηρίσετε τα εγκλήματα, άσχετα πως θα χαρακτηρίσετε τα κίνητρα, ούτως ή άλλως μιλάμε για μια πολιτική δίκη, μια πολιτική υπόθεση. Θα ζήσετε σ’ αυτό το πλαίσιο. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εξεγείρεστε σ’ αυτό το πράγμα.

Και το τρίτο, όσον αφορά τους μάρτυρες Υπεράσπισης, θα έλεγα το εξής: ότι θα πρέπει να είμαστε και λίγο πρακτικοί άνθρωποι. Γίνεται μια αξιολογική κρίση ότι τι μας είπε ο μάρτυρας που έχουμε μπροστά μας και αυτή η κρίση γίνεται όταν η ίδια η Έδρα έχει εξετάσει τον μάρτυρα 9-11, 2 ώρες.

Όταν αρχίζουν δύο συνάδελφοι από την απέναντι όχθη να κάνουν ερωτήσεις, δεν μας είπε και τίποτα. Μα είναι αναντίστοιχο αυτό με αυτό που κάνατε εσείς από το πρωί εδώ πέρα κ. Πρόεδρε. Το λέω για την ισορροπία του πράγματος. Δεν θέλω να απευθύνω μομφή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έπρεπε να τα ρωτήσω αυτά που ρώτησα;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ συμφωνώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Προχωράτε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αλλά έπρεπε να κάνετε μετά τη δήλωση «τι μας είπε›; Δεν καταλαβαίνω πως πάνε μαζί όλα αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν μου λέει σε όλα «πιθανώς να είναι έτσι, πιθανώς να μην είναι›; Αυτές τις απαντήσεις πήραμε σήμερα. Εγώ περίμενα να έχουμε ένα μάρτυρα να πάρουμε βέβαιες απαντήσεις μήπως πατήσουμε κάπου δηλαδή. Αιωρήματα θέλετε; Αιωρήματα είναι αυτά. Μου φέρνετε όλοι αιωρήματα. Κάντε παρακαλώ ερωτήσεις.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Να με συγχωρείτε κ. Πρόεδρε. Δεν είναι ο ρόλος μου εμένα να λέω ό,τι θέλετε να ακούσετε. Πιθανόν το ένα ή πιθανόν το άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα κοιτάξτε, το πιθανόν το ξέρει όλος ο κόσμος. Δεν χρειάζεται να μας το πείτε εσείς.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Τότε γιατί με ρωτάτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο μάρτυρας γιατί έρχεται εδώ πέρα; Να πει κάτι που όλος ο κόσμος ξέρει ή κάτι το οποίο από δική του γνώση είναι;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε, επειδή συμβαίνει όλο αυτό να γίνεται ενώ εξετάζομαι εγώ, σας παρακαλώ να προσέξετε το εξής: εγώ προσήλθα γιατί το αισθάνθηκα χρέος αφού μου το ζήτησε ένας άνθρωπος που πιστεύω ότι είναι αθώος και προσήλθα εν γνώσει του κόστους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιστεύετε λοιπόν ότι είναι αθώος.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Γιατί μόνο ζημία έχω που είμαι εδώ. Δεν έχω να ωφεληθώ απολύτως τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό δεν το ξέρω εγώ ούτε με ενδιαφέρει.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Σας το λέω μετά βεβαιότητος και το ξέρετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και φυσικά σας πιστεύω αφού το λέτε. Ό,τι λέγεται μετά βεβαιότητος το πιστεύω.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Απαντώ σε ερωτήσεις. Να μη δέχομαι και παρατηρήσεις.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κύριε βουλευτή ας πάμε στο αντικείμενο του Σερίφη τελείως σ’ αυτό περιοριστικά. Εσάς η πεποίθησή σας είναι απ’ ότι γνωρίζετε και απ’ ότι ακούσατε και θα σας θέσω και δυο ζητήματα από την δικογραφία. Ότι με βάση την πορεία και την ιστορία του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, τα κοινωνικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα και την προηγούμενη δίωξή του και την αθώωσή του για παρόμοια περιστατικά 20 χρόνια παλαιότερα, ότι έχει ελεγχθεί σοβαρά η προσωπική του δραστηριότητα και το συμπέρασμα το οποίο καταλήγετε ότι είναι αθώος ότι και ότι δεν έχει δραστηριότητα στην 17Ν; Έχει λογική και αντικειμενική βάση; Τι μας λέτε;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Θα σας πω κάτι περισσότερο κατά την γνώμη μου. Εάν ο Σερίφης αυτός που ξέρω εγώ ήταν μέλος της 17Ν θα αναλάμβανε τις ευθύνες του, αυτό πιστεύω.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ένα το ζήτημα αυτό. Δεύτερον στη δεκαετία ’73 – ’83 που είναι και η κρίσιμη γιατί αναφέρονται αυτές οι υπόνοιες οι οποίες στοιχειοθετούν την κατηγορία εν πάση περιπτώσει, αποτελούν τις ενδείξεις της κατηγορίας. Σ’ αυτή τη δεκαετία το συγκεκριμένο πρόσωπο αποτέλεσε στόχο των διωκτικών αρχών ντόπιων και ξένων για τον έλεγχο της δραστηριότητάς του; ¶ρα ο πολλαπλός έλεγχος που φέρεται να έγινε εκείνο το διάστημα, ο οποίος κατέληξε και στην αθωωτική απόφαση αλλά και στην δίωξή του, θα περιελάμβανε όλες τις πτυχές και θα αποκάλυπτε και ενδεχόμενή του ανάμιξη σε ένα προγενέστερο γεγονός; Ή δεν είχαν, όταν τον είχαν προφυλακίσει τη δυνατότητα ποτέ, τότε ο διωκτικός μηχανισμός τη δυνατότητα να ελέγξει και να βρει την πραγματικότητα ως προς το πρόσωπο αυτό;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Η συμμετοχή σε συνωμοτική οργάνωση είναι απολύτως αντίθετη και δεν συμπίπτει ποτέ κατά την γνώμη μου με δημόσια αντιπολιτευτική και μάλιστα σκληρή δραστηριότητα σαν και αυτή που είχε ο Γιάννης Σερίφης.

Δεν μπορεί να είσαι σε συνωμοτική οργάνωση σκληρό πυρήνα ανθρώπων που δρουν παράνομα, που εκτελούν πράξεις βαριές μέχρι ανθρωποκτονία και ταυτόχρονα να είσαι κάθε μέρα διαδηλωτής να κάνεις φασαρίες και να λογομαχείς, να διακηρύττεις άλλες εν πάση περιπτώσει πεποιθήσεις δεν είναι συμβατά αυτά τα πράγματα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τώρα όλη η κατηγορία αυτή βασικά στηρίζεται σε μια βασικά απολογία?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να μην τίθεται πάλι, τα είπε ο κ. Εισαγελεύς δεν θα ρωτάμε πάλι.

Σ .ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ακούσατε το ερώτημα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το άκουσα, απαγορεύω την ερώτηση. ¶λλη ερώτηση.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αφήστε να το θέσω και εγώ με τον τρόπο που θέλω. Αφήστε να ολοκληρώσω σας παρακαλώ. Δεν θέλω σχολιασμό κύριε Πρόεδρε, εάν κρίνετε ότι δεν είναι η ερώτηση..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κύριε συνήγορε κάντε την ερώτηση?

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εγώ θέλω να πείτε εάν η φερόμενη ως ομολογία συγκατηγορουμένων στο βασικό επίπεδο, περιλαμβάνει αμφιβολία περί την αυθεντικότητά της, δηλαδή ότι λέει τα πραγματικά περιστατικά ενόψει τριών δεδομένων που έχει. Ότι μόλις συλλαμβάνεται δίδει προανακριτικώς την αρμόδια Υπηρεσία την Αντιτρομοκρατική κατάθεση στην οποία αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξή του, έχει σκεφθεί δηλαδή δυο πράγματα προγενέστερα.

Δεύτερο, πηγαίνει στον ανακριτή τον τακτικό και λέει, θέλω προθεσμία, το μεσημέρι αυτό της ίδιας μέρας γίνονται αυτά. Και αργά το βράδυ κατά ένα τρόπο που δεν είναι διαφανής, εμφανίζεται εκ νέου στον ανακριτή και ομολογεί ορισμένα πράγματα που αφορούν και τον εαυτό του και τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Λέω μπορείτε να σκεφθείτε ότι από το μεσημέρι ως το βράδυ μπορεί να έγινε συζήτηση διαπραγμάτευση, το τι θα πει, ή το τι δεν θα πει, για να πάει να ομολογήσει κατ αυτό τον τρόπο; Αφού είχε αρνηθεί και αφού είναι ένα μέλος μιας οργανώσεως τρομοκρατίας στη φάση και του σχετικού νόμου ο οποίος δίδει τα ευεργετήματα αυτά. Μπορεί να βάλουμε αυτή τη σκέψη μέσα στο κεφάλι μας ή είναι απαγορευμένη, λαθεμένη, εκατό τοις εκατό και δεν μας χρειάζεται;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Παρόλο που θα δυσαρεστήσω τον κ. Πρόεδρο απαντώντας με βεβαιότητα, διότι εγώ βεβαιότητες έχω μόνο μια, ας πούμε ότι τώρα είναι μεσημέρι και δεν είναι νύχτα, θα πω λοιπόν το εξής. Ότι μπορεί να έγινε και αυτό που λέτε, μπορεί και να μην έγινε. Θα προσθέσω χαριτολογώντας ότι της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: ¶ρα λοιπόν είναι ένα ασφαλές κριτήριο?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε να μας βγάλετε και την απόφαση. Εδώ αν είστε συνεπής θα του πείτε, την απόφαση θα την βγάλει το Δικαστήριο, δεν θα την βγάλω εγώ. Πείτε το λοιπόν εκεί δώστε του την απάντηση, να τελειώνουμε.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Το έχω πει εκατό φορές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά σας ρωτάει να βγάλετε την απόφαση, μήπως μπορείτε να βγάλετε και την απόφαση κ. μάρτυς; Δεν σας φθάνουν να ψηφίζετε νόμους, βγάλετε και την απόφαση εδώ πέρα, μια και το λέει ο κ. συνήγορος.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε πρόεδρε εμείς ψηφίζουμε τους νόμους με εντολή του ελληνικού λαού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς, όπως και εμείς εν ονόματι του ελληνικού λαού απονέμουμε δικαιοσύνη.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Βεβαίως και από σας ζητούμε να τους εφαρμόσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απόλυτα και τους εφαρμόζουμε, απ’ ότι είδατε εφόσον τους κρίνουμε συνταγματικούς τους εφαρμόζουμε, ούτε συζήτηση.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Και τι εννοούσατε όταν λέτε εκεί στη δικονομία και βάλατε αυτή τη διάταξη?τι εννοούσατε εσείς όταν βάλατε τη διάταξη εκείνου του άρθρου που λέτε ότι η ομολογία από μόνη της δεν φθάνει; Γιατί να μη φθάνει; Γιατί το σκεφθήκατε αυτό και το βάλατε και έχουμε αυτό το τροχοπέδη τώρα που θα τα είχαμε επιλύσει όλα εδώ και δεν θα ψάχναμε αν είναι συγγενής?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα είναι ερωτήσεις αυτές;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Γιατί η πείρα έδειξε ότι αποφάσεις που μπορεί να στηρίζονται μόνο σε ομολογίες συγκατηγορουμένων, μπορεί να μην είναι δίκαιες.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε εάν δεν είχατε ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία μια και θέλετε να μιλήσω, δεν θα είχε τελειώσει ποτέ αυτή η δίκη. Ο τρόπος που διευθύνετε την οδηγεί σ’ αυτά εδώ. Πείτε μου σας παρακαλώ?και ξέρετε τι εννοώ πολύ καλά πια αφού γνωριζόμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φοβάμαι ότι δεν έχει καταλάβει κανένας τι εννοείτε.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Δεν πειράζει κύριε Πρόεδρε, εγώ ξέρω ότι έχετε καταλάβει εσείς και ότι έχω και εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι έχουμε ένα σύνταγμα που μας λέει ότι σε 18μηνο θα τελειώσετε όλες αυτές, ότι επίσης πρέπει να σεβαστούμε όλα τα δικαιώματα και να υποβάλλετε ερωτήσεις κλπ, το μόνο που μπορεί να ισχύσει είναι ο αυτοπεριορισμός, εάν εσείς δεν τον καταλάβετε δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Εγώ δεν μπορώ να σας απαγορεύω όταν είστε μέσα στο θέμα.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Κύριε μάρτυρα σε μια κατάθεση ή απολογία, ένας απολογούμενος ή καταθέτων έχει πει τρία πράγματα διαφορετικά. Ή έχει πει ένα μέρος έτσι και ένα μέρος άλλο. Όταν δίνεται μια μαρτυρία ή μια απολογία, πώς λαμβάνεται υπόψη τμηματικά, αυτό είναι αληθινό και αυτό είναι ψεύτικο; Ή στο σύνολό της είναι αληθινή ή είναι ψεύτικη;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Λογικώς θα έπρεπε, ή να δέχεται κανείς την αξιοπιστία της καταθέσεως, ή να την απορρίπτει. Αλλά νομίζω ότι ένας πεπειραμένος δικαστής ή δικηγόρος, μπορεί αν αφήσει τελείως ελεύθερη τη σκέψη του, αν δεν έχει καμία προκατάληψη, γιατί ξέρετε τι λένε; Λένε ότι ο άπαξ πλανηθής, πλανάται εις το διηνεκές. Το γράφει αυτό ο Τσουκαλάς σε ένα του βιβλίο για τους δικαστές.

Εάν λοιπόν αφήσει ελεύθερη τη σκέψη του, μπορεί ενδεχομένως, μέσα από μια κατάθεση με αντιφάσεις, να οδηγηθεί σε κάποιο συμπέρασμα. Αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο, να δεχθεί κανείς ένα μέρος μιας κατάθεσης χωρίς να το έχει και διασταυρώσει με άλλα στοιχεία.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Εδώ έχουμε μια κατάθεση του κ. Παύλου Σερίφη ο οποίος λέει ότι, μετείχα κλπ, σε μια υπόθεση του Γουέλς, όμως ο Γιάννης Σερίφης μετά την δίκη που είχε το 1978, αποχώρησε. Αυτό το συγκεκριμένο γεγονός το ενιαίο, και που ο κ. Εισαγγελέας σας έθεσε προηγούμενα μόνο κατά το ήμισυ εάν δεχθώ ως αληθινό και πλέον περιμένω εδώ να μην έχετε τίποτα σχετικό, εάν δεχθώ ως αληθινό ότι μετείχε ο Γιάννης Σερίφης στην εκτέλεση του Γουέλς, δεν πρέπει να δεχθώ απολύτως ως αληθινό και ότι αποχώρησε μετά από το ’78 μετά την δίκη του;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ναι γιατί είναι συναρτημένα, είναι το ίδιο σκέλος της κατάθεσης.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Εμείς γι’ αυτό κατηγορούμεθα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θέλω να κάνω ερώτηση, θέλω να καταθέσω στο Δικαστήριό σας ένα έγγραφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καινούργιο; Μάλιστα πολύ ευχαρίστως.

«Διενέργεια προανάκρισης. Σε εκτέλεση της ανωτέρω σχετικής, σας αναφέρουμε κατά την λήψη της απολογίας του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου ενώπιον της ανακρίτριας του 4ου Τακτικού Τμήματος, παρίσταντο οι παρακάτω αστυνομικοί: Ο αστυνόμος Α Τσελεντάκης Γεώργιος του Παντελεήμονος, ο ανθυπαστυνόμος Αμιρίδης Αναστάσιος του Ιωάννη, ο ανθυπαστυνόμος Ιωαννίδης Ανάργυρος του Ελευθερίου και ο αρχιφύλακας Γάλλος Απόστολος του Γεωργίου.›

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το έγγραφο το υπογράφει ο Στυλιανός Σύρος υποστράτηγος κύριε Πρόεδρε και είναι από 4 Σεπτεμβρίου 2002 προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Τμήμα Προανακριτικό. Και έχει δημοσιευθεί και σε εφημερίδες, σας το λέω ότι έχει δημοσιευθεί σε εφημερίδες. Διότι ασκήθηκε δίωξη κατά δημοσιογράφων για υπόθαλψη εγκληματία. Απ’ αυτό λοιπόν το έγγραφο αποδεικνύεται πέραν των όποιων άλλων σκέψεων περί δεοντολογίας μπορεί να έχουμε, ότι κατά την στιγμή της ανάκρισης του κ. Γιωτόπουλου, παρίστατο 4 αστυνομικοί δεν λέει το ένοπλοι, φαντάζομαι ότι θα ήταν και ένοπλοι για να είναι μέσα στο ανακριτικό τμήμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και αυτός τους φοβήθηκε?και τα ομολόγησε όλα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι κύριε Πρόεδρε δεν λέω αυτό, αλλά δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο στα ίδια γεγονότα και εν πάση περιπτώσει επειδή ο κ. Γιωτόπουλος ακριβώς είπε την αλήθεια την δική του απολογούμενος ότι εγώ δεν έχω σχέση και δεν υπέκυψε στην παρουσία των αστυνομικών, αυτό δεν σημαίνει ότι ο οιοσδήποτε άλλος άνθρωπος, υπό τις ίδιες συνθήκες θα λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χαρακτήρα, τις δικές του αντοχές και τις δικές του σκέψεις.

Εκείνο το οποίο αποδεικνύεται μ’ αυτό το έγγραφο, είναι ότι κατά την ανάκριση υπήρχαν αστυνομικοί μέσα την ώρα που ελαμβάνετο η απολογία. Στην ανακρίτρια την κα Μπούρη, δεν αναφέρομαι στον κ. Ζερβομπεάκο, αναφέρομαι στην κα Μπούρη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή δέχεται να το ζήτησε για λόγους ασφαλείας;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω κύριε Πρόεδρε, δεν προκύπτει από το έγγραφο. Εγώ δεν ήμουν στην ανάκριση, αλλά είναι το ίδιο κλίμα και για όλους. Και βέβαια να το αξιολογήσετε.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Θα έπρεπε να είχε αναφερθεί, αν ακριβώς τους είχε για λόγους ασφαλείας. Θα έπρεπε να το έχει αναγράψει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα στοιχείο που αποδεικνύει και πώς έγινε αυτή η ανάκριση κύριε Πρόεδρε. Και αποδεικνύει ότι όταν λέμε ορισμένα πράγματα, τα λέμε επί πραγματικών γεγονότων. Γιατί μπορεί πολλοί να θέλουμε να είναι τα πράγματα καλά, αλλά δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Και γι’ αυτό θα ήθελα ο κ μάρτυρας με την εμπειρία που έχει, να το αξιολογήσει αυτό.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αξιολογήσω το συγκεκριμένο έγγραφο. Εγώ έχω άποψη αταλάντευτη ότι στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα ατομικά δικαιώματα, στα δικαιώματα των κατηγορουμένων δεν νοούνται εκπτώσεις.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι έκπτωση αυτό κ. μάρτυς, στο να παρίστανται οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Είναι εκτός εάν κινδυνεύει ο ανακριτής ή η ανακρίτρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως, νέα κοπέλα είναι μπορεί να φοβήθηκε και μια γραμματέας είναι..

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που έχετε ζήσει για τους παρόντες κατηγορουμένους κ. Πρόεδρε. Για το κλίμα στο οποίο γίνεται αυτή η δίκη δεν είναι μόνο το Δικαστήριό σας και η αφαίρεση των κλουβιών, έχετε εδώ συγκεκριμένους κατηγορουμένους που συμμετέχουν στη διαδικασία και έχουν διορίσει και δικηγόρους τους. Και όλοι τηρούν την διαδικασία, επομένως όλοι έχουν το καλό κλίμα, το οποίο θα το δούμε και πώς θα καταλήξει στο τέλος με την απόφαση?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένας να μην το ήθελε το καλό κλίμα, δεν θα υπήρχε. Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε. Πάντως αυτό είναι σημαντικό δεν μου το καταθέσατε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το κατέθεσα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η αξία αυτού του εγγράφου κατά την γνώμη πού βρίσκεται; Βρίσκεται στο ότι απαντά σε ένα γεγονός που απ’ αυτή την έδρα και σ’ αυτή την αίθουσα, αμφισβητήθηκε επανειλημμένα και εσείς το αμφισβητήσατε και με όρους γενικούς, ότι στη δημοκρατία δεν μπορεί να γίνονται παρανομίες. Ή ότι στη δημοκρατία δεν μπορεί ένας κατηγορούμενος να καταθέτει κάτω από το κράτος απειλής. Ότι δεν μπορεί να υπάρχει έστω ?βία στη δημοκρατία. Καταλάβατε; Δεν ερευνήθηκε ο ισχυρισμός, ο ισχυρισμός απαντήθηκε και βλέπετε ότι απαντήθηκε εσφαλμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα λεπτό, ο ισχυρισμός ήταν ότι τον σημαδεύανε αυτόματα, όχι ότι καθόντουσαν εκεί στην άκρη, όπως κάθονται εδώ αστυνομικοί χωρίς αυτόματα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Φαντάζομαι ότι τώρα δεν μπορούμε να φέρουμε και ένα έγγραφο για την ακριβή σκόπευση των όπλων αυτών των ανθρώπων. Αλλά φέραμε ένα έγγραφο γι’ αυτό και εκεί βρίσκεται η αξία του ζητήματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν η ανακρίτρια δηλαδή φοβότανε και είπε, παιδιά να είναι δυο αστυνομικοί αφού μου τους λέτε έτσι, έχουν τέτοια κατηγορία, μη με σκοτώσουν, μη με πιάσουν όμηρο κλπ, θα πάνε δυο αστυνομικοί. Αλλά το να σημαδεύουν με αυτόματα είναι τελείως διαφορετικό πράγμα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η επιχειρηματολογία σε μια δίκη κατά την γνώμη μου δεν μπορεί να είναι κινούμενη άμμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή σας κουράσαμε να πάτε στο καλό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν μπορεί να λέμε ότι αυτά δεν συμβαίνουν και είναι παράλογο να συμβαίνουν και όταν αποδεικνύεται ότι συμβαίνουν, να πούνε ότι, ε! η κοπέλα μπορεί να φοβότανε. Δεν νομίζω, πρέπει να είναι κάπου σταθερή η επιχειρηματολογία και η αντιμετώπιση του ισχυρισμού του άλφα ή του βήτα παράγοντα της δίκης και νομίζω ότι δεν είναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, η δίκη εκείνη η οποία βασίζεται στη λογική των πραγμάτων. Και ποια είναι η λογική των πραγμάτων; Ένας κατηγορούμενος για δολοφονίες, για ληστείες, για κλοπές, που επί 27 έτη θεωρείται επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης, προσάγεται ενώπιον της ανακρίτριας, η οποία είναι ένα άτομο, με δυνάμεις σωματικές πολύ συγκεκριμένες. Αυτό το άτομο κύριε Πρόεδρε είναι ο κ. Γιωτόπουλος. Ερωτάται κύριε Πρόεδρε τι λέει η λογική των πραγμάτων; Δεν θα πρέπει εκείνη η ανακρίτρια να είναι σε θέση τέτοια, ώστε να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της με ηρεμία και για την ασφάλειά της; Διότι κύριε Πρόεδρε, ποιος το λέει αυτό ότι ο κύριος εκείνος οποίος κατηγορείται για τα εγκλήματα αυτά, δεν θα θελήσει και εκεί μέσα την εγκληματική του συμπεριφορά; Δηλαδή έτσι μου κάνει κατάπληξη αυτά τα προσποιητικά ότι δήθεν τα έκανε,?

Κύριε πρόεδρε, η δημοκρατία του 2002 τι να σας πω δηλαδή εκπλήττομαι όταν ακούω αυτά τα πράγματα. Ναι κύριε Πρόεδρε συνοδεύτηκε ο κ. Γιωτόπουλος, στα μάτια της δημοκρατικής πολιτείας ήταν ένας επικίνδυνος κακοποιός και βεβαίως έπρεπε αυτός ο άνθρωπος να απολογηθεί σύμφωνα και έτσι ώστε η ανακρίτρια να μπορεί να είναι ελεύθερη να πάρει την απολογία.

Κύριε πρόεδρε, το ότι τούτο δεν επηρέασε τον κ. Γιωτόπουλο είναι από την απολογία του, δεν άλλαξε και τίποτα, αρνήθηκε, ξανά αρνήθηκε και ξανά αρνήθηκε. Δηλαδή σε τι επηρέασε τον κ. Γιωτόπουλο; Μήπως αυτό τον επηρέασε να πει κάτι εναντίον των συμφερόντων του; Τι πράγματα είναι αυτά τώρα κύριε Πρόεδρε που λέγονται και ξαναλέγονται;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τότε γιατί μέχρι χθες μας λέγατε άλλα κύριε Εισαγγελέα γι’ αυτό το θέμα; Μας λέγατε ότι στη δημοκρατία μας αυτά δεν γίνονται, και τώρα μας εξηγείτε γιατί γίνονται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας συνόδευσε κύριε?όχι κύριε άλλο λέγατε κύριε με όπλα και τέτοια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέγανε τότε ότι τον σημαδεύουν αυτόματα, είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Εγώ έχω εδώ τον κ. Ιωαννίδη όμως, ένα μέλος του κοινοβουλίου και προβεβλημένο και μπορώ να πω και αγαπητό μέλος σε όλους, τον κουράσαμε, αν δεν έχουμε τίποτα άλλο, να πάει στο καλό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε πρόεδρε μετά τον κ. Εισαγγελέα, πρέπει να έχουμε το λόγο. Εφόσον ο κ. Εισαγγελέας παρενέβη πλειστάκις κατά την διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα και δεν έχει τελειώσει η εξέταση του μάρτυρα, ο μάρτυρας θα μείνει εκεί. Συγνώμη κύριε Πρόεδρε, γίνεται μια απρέπεια απέναντι στο μάρτυρα που είναι και μέλος του κοινοβουλίου. Γίνεται δήλωση της εισαγγελίας κατά την διάρκεια της εξέτασής του. Αυτό είναι ή μη τι άλλο, απρέπεια στο πρόσωπο και του μάρτυρα και ειδικά υπό την ιδιότητα μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τώρα κύριε Βλάχο για να ξέρουμε προστατεύετε τον κ.μάρτυρα, τι κάνετε για να ξέρουμε;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ γίνανε επανειλημμένες διακοπές, δηλώσεις της εισαγγελικής έδρας και όταν έρχεται η ώρα να πούμε εμείς κάτι, τότε ο μάρτυρας πρέπει να φύγει και τότε εμείς δεν έχουμε χρόνο να ρωτήσουμε, δεν είναι σωστά αυτά τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπα να ρωτήσετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ?ανάγνωση εδώ τα λέει όλα το χαρτί αυτό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ναι κύριε Εισαγγελεύ, γι’ αυτό λοιπόν και εγώ, γιατί προφανώς έχετε πέσει και εσείς ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ κάντε ερωτήσεις να διώξουμε τον κ. μάρτυρα και μετά τα βρίσκουμε τα εσωτερικά μας.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι κύριε Πρόεδρε συγνώμη έκανε μια δήλωση ο κ. Εισαγγελεύς και έχω δικαίωμα να τοποθετηθώ επί του κυρίου Εισαγγελέως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά μήπως πρέπει να διώξω τον μάρτυρα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι δεν τελείωσε, ας μη διακοπτότανε η εξέταση του μάρτυρος τι να κάνουμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ πρώτα να ρωτήσουμε τον μάρτυρα να τον σεβαστούμε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι εγώ τώρα θα απαντήσω στον κ. Εισαγγελέα και μετά θα αποφασίσει το Δικαστήριο αν θα διώξει το μάρτυρα ή όχι. Εγώ θέλω να πω ότι δεν είναι μόνο η εξέταση του κ. Γιωτόπουλου, η οποία έγινε με την παρουσία ενώπιον οι οποίοι σημαδεύανε τους απολογούμενους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπε ότι σημαδεύανε το χαρτί, παρευρίσκονταν είπε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε θα σας το αποδείξω εγώ, να κάνετε μισό λεπτό υπομονή. Για το ίδιο πράγμα παραπονέθηκε και ο κατηγορούμενος κ. Σάββας Ξηρός. Όταν λοιπόν πλειστάκις από την έδρα έγινε η παρατήρηση, μα εσείς ενώπιον της ανακρίτριας επιβεβαιώσατε το περιεχόμενο της προανακριτικής ομολογίας σας, σας είπε ο κατηγορούμενος, μα δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο, ήταν 4 ένοπλοι μέσα και με σημαδεύανε. Εσείς το αμφισβητήσατε αυτό το πράγμα.

Εγώ έρχομαι λοιπόν τώρα στο Δικαστήριό σας, να σας διαβάσω έγγραφο που ήρθε στα χέρια μου και μου το έστειλαν, συγνώμη κύριε Εισαγγελεύ να τελειώσω?.ορίστε πως τορπιλίζεται η διαδικασία?

Εγώ λοιπόν από έγγραφο το οποίο θα καταθέσω στο Δικαστήριό σας, διότι είναι πολύ σημαντικό και για την δική μας την υπεράσπιση, πέραν αυτού που λέει ότι κατά την διάρκεια της απολογίας του κ. Γιωτόπουλου ήταν 4. Οι 4 αυτοί ένοπλοι τους είχε ανατεθεί το καθήκον της φύλαξης των συλληφθέντων μελών της 17Ν και παρευρέθησαν, όπως οι ίδιοι καταθέτουν, σε ένορκη εξέταση μάρτυρος στην υπόθεση αυτή της ποινικής διώξεως κατά των δημοσιογράφων, που υποτίθεται κατηγορούνται ότι διέρρευσαν τις προανακριτικές, ενώ η αλήθεια – όπως θα αποδειχθεί – είναι πολύ διαφορετική και αυτό θα έχει ευκαιρία το Δικαστήριό σας να το λάβει υπόψη του.

Καταθέτουν λοιπόν, παράδειγμα διαβάζω εδώ πέρα, από την κατάθεση του κ. Ανάργυρου Ιωαννίδη, «είμαι ανθυπαστυνόμος και υπηρετώ στα ΕΚΑΜ. Με βάση την ιδιότητά μου αυτή, είχαμε αναλάβει την συνοδεία και φύλαξη των συλληφθέντων μελών της 17Ν. Οι τομείς ευθύνης μας ήταν οι πόρτες ή τα παράθυρα, τα σημεία που μπορούσε να βληθεί το εν λόγω πρόσωπο, είτε να διαφύγει ο κατηγορούμενος.›

Ήταν λοιπόν μέσα στις πόρτες και στα παράθυρα δεν ήταν απέξω. Τώρα εάν σημαδεύανε ακριβώς το κεφάλι του κατηγορουμένου ή σημαδεύανε λίγο παραπάνω προς το παράθυρο, αυτό ας το κρίνει η κοινή λογική, δεν είμαι εγώ αυτός που θα σας το πει.

Διαβάζω από τον κ. Αναστάσιο Αμιρίδη: «Είχα εντολή να συνοδεύσω τους κρατούμενους μέλη της 17Ν στην ανακρίτρια και στην συνέχεια στον εισαγγελέα. Κατά την διάρκεια των καταθέσεων των μελών της 17Ν δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου κάποια διαρροή.›

Αυτό αποδεικνύει ότι ήταν μέσα. Συνεχίζουμε με τον κ. Γεώργιο Τσελεντάκη: «Είχα επιλέξει 4 αστυνομικούς που παρίσταντο για λόγους ασφαλείας των κρατουμένων, σύμφωνα με τις προφορικές διαταγές της υπηρεσίας μας.›

Αυτά λοιπόν είναι ένορκες καταθέσεις των ιδίων των αστυνομικών, που επιβεβαιώνουν ότι ήταν μέσα. Ένα λοιπόν το ζήτημα, ότι δεν μπορεί πλέον το Δικαστήριό σας να αμφισβητεί με αυτό τον τρόπο, όπως έχει γίνει ως τώρα, δηλώσεις των κατηγορουμένων, οι οποίες μάλιστα αναγκάσανε τον κ. Σάββα Ξηρό που υπερασπίζομαι, επειδή ακριβώς είχε την εντύπωση ότι τίποτα απ’ όσα έχει πει ως τώρα δεν έχει ληφθεί σοβαρά, να απέχει και της διαδικασίας.

Όταν το είπε λοιπόν επανειλημμένα ότι ήταν 4 ένοπλοι μέσα το Δικαστήριό σας, διασκέδασε αυτή τη δήλωση, όπως διασκέδασε και την δήλωση των υπολοίπων κατηγορουμένων και αρνήθηκε να το δεχθεί, έστω και να το εξετάσει.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Με συγχωρείτε, για να ξέρουμε εδώ, να έχουμε μια επαφή και επικοινωνία, ο Σάββας Ξηρός απελογήθη ενώπιον της ανακρίτριας;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ο Χριστόδουλος συγνώμη. Μα δεν είναι μόνο αυτό κ. Εισαγγελεύς είναι και άλλα που έχουν αποδειχθεί προχθές, αμφισβητήσατε ότι ο κύριος? είπε ότι εγώ δεν θα δεχόμουν να τον εξετάσει οποιοσδήποτε τον ασθενή. Αμφισβητήθηκε από την Έδρα, ο συνάδελφός μου ο κ. Αγιοσρατίτης σας έφερε τα πρακτικά και σας απέδειξε ότι πράγματι το είπε αυτό ο μάρτυρας.

Είναι πολλά τα παραδείγματα αυτά τα οποία πρέπει να λάβουμε πιο σοβαρά τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων, διότι το Δικαστήριό σας καλείται να υπερασπιστεί το δίκαιο και την εφαρμογή του δικαίου, όχι να καταδικάζει με μια αιτιολογία την οποία θα θεμελιώσει με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία. Πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Κούρτοβικ έχει τον λόγο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επί του θέματος κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί του θέματος αυτού πάλι;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν το αφήνετε για μετά από εμένα κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ όποιος έχει ερώτηση στο μάρτυρα, αλλιώς τον διώχνω τώρα. Μετράω μέχρι το τρία. Ένα – Δύο – Τρία.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κ. μάρτυς πηγαίνετε στο καλό. Επερατώθη η κατάθεσή σας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούστε εδώ δεν παίζουμε εδώ. Αν ήρθατε εδώ να παίξετε εγώ ήρθα να κάνω δίκη. Είπα τον λόγο όποιος θέλει για ερωτήσεις. Εσείς θέλετε να μιλάμε τώρα για τους αστυνομικούς που ήταν μέσα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με ποιο δικαίωμα μου χρεώνετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με το δικαίωμα το οποίο έχω από τη δικονομία. Σας παρακαλώ πάρα πολύ δεν μπορούμε εδώ πέρα να παίζουμε. Μην το κάνουμε νηπιαγωγείο εδώ πέρα! Σας παρακαλώ πάρα πολύ μην υποβιβάζετε το Δικαστήριο! Θέλετε να το ρεζιλέψετε το Δικαστήριο. Δεν θέλετε τίποτα άλλο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή