Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (15/07/2003) 06/07

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2003 19:05
A- A A+

Λέω λοιπόν το εξής, πείτε μου κύριε Ιωαννίδη εσείς αυτή η μη κατάθεση όπως την είπατε εσείς, ότι εάν δεν πιστεύατε ότι ήταν ειλικρινής δεν θα ερχόσαστε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ δεν θα διατυπώνετε ότι θέλετε, για να κάνετε ερώτηση, να κάνετε ευθεία ερώτηση.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Πείτε μου σας παρακαλώ, αυτή αφορά ολόκληρη την κατάθεση του Παύλου Σερίφη;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν την ξέρω ακριβώς ολόκληρη, ούτε μπορώ να θυμάμαι ακριβώς τι λέει. Αλλά απ’ αυτά που ξέρω, σας είπα είχα την εικόνα ότι αυτή την εντύπωση ότι αυτή η κατάθεση μόλις το είδα στις εφημερίδες, δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Και μια τελευταία ερώτηση. Πείτε μου το γεγονός ότι ο Παύλος Σερίφης έχει αυτή την αναπηρία που έχει, όπως έχετε μάθει. Δίνει την αίσθηση ότι θα μπορούσε και έχει σκλήρυνση κατά πλάκας απ’ ότι άκουσα εδώ, έχει μια αναπηρία στο χέρι ,δίνει την αίσθηση ότι θα μπορούσε να κινδυνεύει να ανακρίτρια από τον Παύλο Σερίφη ούτως ώστε να υπάρχουν αστυνομικοί μαζί του;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν το είπα εγώ αυτό.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι εγώ σας ρωτώ, επειδή είπατε ότι τότε μόνο δικαιολογείται. Σας ρωτώ το εξής, η προσωπικότης του Σερίφη, η κατάσταση της υγείας του, του Παύλου, δίνει αυτή την αιτιολογία που δώσατε εσείς προηγουμένως;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Πέραν αυτού, μα για κανέναν δεν είπα εγώ ότι at hoc η συγκεκριμένη περίπτωση δικαιολογούσε κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Είπα πότε μόνο θεωρητικώς δικαιολογείται, τίποτα πέραν τούτου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να φάμε όλη την ημέρα με έναν μάρτυρα;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε μάρτυρα, μία ερώτηση πολύ σύντομη στο νομικό, στον εκπρόσωπο του λαού και στον πολίτη που όπως είπατε έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα δικαιωμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκτός εάν βέβαια όπως πιστεύω το κάνετε σκοπίμως για να μην τελειώσουμε. Κάποια στιγμή θα πω «είναι κατάχρηση δικαιώματος› και θα σας το απαγορεύσω από εδώ και πέρα. Οι καταχρήσεις δικαιώματος απαγορεύονται και από το Σύνταγμα και από την ΕΣΔΑ. Δεν θα αφήνουν την δίκη εδώ πέρα να πλατειάζει για πλάκα. Ορίστε ρωτήστε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εάν από τις πληροφορίες που έχετε, απ’ όσα πληροφορηθήκατε κατά την διάρκεια της κράτησης και της ανάκρισης του Σάββα Ξηρού στον Ευαγγελισμό επί σχεδόν 40 ημέρες, εάν έχετε την εκτίμηση ότι έγιναν παρανομίες και παραβιάσεις των δικονομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Αν ναι, ποιες;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Σας παραπέμπω σε ένα άρθρο του γιου μου στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ›. Με τον γιο μου συμβαίνει να συμφωνούμε σε πάρα πολλά αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τώρα, ο οποίος είναι δικηγόρος και αυτός.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Συνάδελφος γνωστός.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν μπορώ τώρα να θυμηθώ λεπτομέρειες.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Να σας τις θυμίσω εγώ.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, είπα στην αρχή στον Πρόεδρο ότι ενώ επί πάρα πολλά χρόνια υπήρχε μεγάλη συμπαράσταση της τύχης στους όποιους αναγνωρίζουν την συμμετοχή τους, είχε εντέλει μια μεγάλη ατυχία. Δηλαδή η όλη ιστορία όπως εξελίχθηκε με βαριά τραυματία τον κ. Σάββα Ξηρό στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, στην Εντατική Μονάδα έδινε κάποιες δυνατότητες τις οποίες προφανώς δεν θα άφηναν οι αρμόδιοι Αστυνομικοί να χαθούν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης επί 30 τουλάχιστον ημέρες και εκρατείτο και παρόλα αυτά ανακρίνονταν στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ φρουρούμενος. Είναι νόμιμο, σύννομο ή παράνομο αυτό;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Έπ’ αυτού έχει γράψει και ο Καθηγητής ο Παρασκευόπουλος πάλι στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ›. Νομίζω ότι μπορείτε να κάνετε χρήση αυτών των κειμένων όταν έρθει η ώρα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς τί πιστεύετε; Είστε νομικός. Πείτε το στο Δικαστήριο.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Πιστεύω ότι σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση για να είμαι απολύτως ειλικρινής, σε μια υπόθεση που ταλαιπώρησε πάρα πολύ τον τόπο μας δεν άφησαν να χαθεί η δυνατότητα που δεν είναι απολύτως όμως σύμφωνη με τις διατάξεις της δικονομίας, δεν άφησαν να χαθεί η δυνατότητα έρευνας σε μια στιγμή που ο ίδιος ο βαρύτατα τραυματισμένος μπορούσε και λόγω του τραυματισμού του και των συνθηκών υπό τις οποίες τελούσε να δώσει στοιχεία. Αυτή είναι η ειλικρινής μου άποψη. Θυμάμαι ότι με το θέμα ασχολήθηκε και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο κ. Κρουσταλλάκης τον οποίο τιμώ και είχε βγάλει και κάποια απόφαση. Είχε κάπως πάρει θέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Σταμούλης έχει το λόγο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Ιωαννίδη, έχετε ήδη αντιληφθεί ότι σε αυτή την δίκη η οποία προκαλεί το δημόσιο ενδιαφέρον έχουν τεθεί δύο καθοριστικά σημεία τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα την υπεράσπιση. Το πρώτο είναι αν η δικαζομένη υπόθεση αφορά σε πολιτικά εγκλήματα με τις εντεύθεν συνέπειες και απευθύνομαι σε εσάς ακριβώς με την ιδιότητα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επί της προσφάτου αναθεωρήσεως του Συντάγματος. Εσείς είχατε το βάρος της διεξαγωγής των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Βεβαίως δεν διαφεύγει της προσοχής σας ότι έχουμε μία καθοριστική τροποποίηση του άρθρου 47 στην παράγραφο 3, είναι νέα διάταξη που λέει ότι επί πολιτικών εγκλημάτων δύναται να απονεμηθεί αμνηστία με νόμο ψηφιζόμενο από τα 3/5 του νομίμου αριθμού της Βουλής η οποία και θα κρίνει εάν ή δεν είναι πολιτικό έγκλημα.

Συνεπώς ένα θέμα καθοριστικό που έπρεπε και απασχόλησε το Δικαστήριο είναι ο χαρακτήρας των δικαζομένων υποθέσεων που αφορούν σε πολιτικά εγκλήματα. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Το δεύτερο είναι οι καταγγελίες της υπερασπίσεως για πολλαπλές απόλυτες ακυρότητες που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της προδικασίας.

Να σας ρωτήσω επί του πρώτου θέματος. Να αναχθούμε εις ορισμένα ιστορικά προηγούμενα. Δολοφονείται ο Καποδίστριας από τον Μαυρομιχάλη. Έχουμε αφαίρεση της ζωής καθ’ ον τρόπο είναι ιστορικώς γνωστό. Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτό το έγκλημα;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Είναι σαφέστατα πολιτικό έγκλημα. Δεν είναι το πολιτικό έγκλημα όμως ελαφρότερη μορφή....

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν παύει να είναι έγκλημα, με συγχωρείτε. Ο ισχυρισμός προεβλήθη ενόψει της προσφάτου διατάξεως ότι οι υποθέσεις αυτές θα δικαστούν από το παρόν Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήδη το Δικαστήριο έχει αποφανθεί. Πάει τελείωσε. Είπαμε για τα πολιτικά κίνητρα και επιτρέψαμε τις ερωτήσεις. Για το πολιτικό έγκλημα δεν επιτρέπω την ερώτηση.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αντιλαμβάνεστε, είπε το Δικαστήριο αλλά η απόφασή του αυτή αφενός μεν δεν είναι οριστική. Μπορεί εκ της διαδικασίας να μορφωθεί διαφορετική άποψη και αφετέρου....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς ακολουθήσαμε την αντικειμενική θεωρία.....

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δικαίωμά σας κ. Πρόεδρε. Δεν ελέγχω αυτό, με συγχωρείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ..... Γνώριζε η Αναθεωρητική Επιτροπή της Βουλής και η Αναθεωρητική Βουλή γνώριζε την πάγια νομολογία ποια θεωρούμε εμείς στα Δικαστήρια πολιτικό έγκλημα και δεν έκανε ούτε ερμηνευτική δήλωση και τρίτον, είπαμε ότι είναι και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα συζητήσουμε τώρα επί του θέματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα τελειώσει κάποτε αυτή η ιστορία;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ εμένα. Εδώ έχουμε δηλαδή θέματα να λύσουμε. Αυτό είναι πάλι το ζήτημα; Ξανατίθεται από την αρχή;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Είναι ενδεχόμενο μέχρι τέλους της διαδικασίας να προκύψουν τέτοια στοιχεία που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διαφορετική άποψη το Δικαστήριο. Διότι η απόφασή σας επαναλαμβάνω δεν είναι εκ των μη δυναμένων να ανακληθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε δίκιο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η παράκλησή μου είναι, υπάρχει άνθρωπος νομικός αλλά και απλός πολίτης οιοσδήποτε εις την χώρα αυτή που να μπορεί να χαρακτηρίσει το έγκλημα του Καποδίστρια ως μη πολιτικό; Ή έτσι κατεγράφη και στην ιστορία αυτής της χώρας;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ως πολιτικό κατεγράφη και κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου οι απόπειρες, πολιτικά ζητήματα είναι. Τώρα το Δικαστήριο έχει αποφανθεί.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν με ενδιαφέρει.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Υπάρχουν τρεις θεωρίες.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ την άποψή μου την διατύπωσα σε ανύποπτο χρόνο, πριν συλληφθούν οι κατηγορούμενοι κατά την συζήτηση στην Βουλή.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στην Βουλή είπατε την άποψή σας.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Είπα ότι θεωρώ αντισυνταγματική την σχετική διάταξη σε συνάρτηση και με αυτά που είχαμε πει για τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια στην Επιτροπή πράγμα όμως που δεν επεκυρώθηκε στην Ολομέλεια διότι στην Ολομέλεια τελικά έγινε δεκτή διαφορετική διατύπωση του άρθρου που αφορά στην αρμοδιότητα των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων παρά την αντίθετη την δική μου άποψη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχετε απόλυτα δίκιο γιατί κι αυτό ετέθη, το θέμα της αρμοδιότητας των Μικτών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλη ερώτηση. Εγώ θα τις ακούω όλες τις ερωτήσεις θέλω δεν θέλω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ερχόμαστε στο άλλο θέμα, αυτό που εθίγη ως αποδεικνυόμενο από το αναγνωσθέν έγγραφο του κ. Σύρου και θα ήθελα να θέσω υπόψη σας για να έχω την άποψή σας την διάταξη του άρθρου 241 της Δικονομίας το οποίο λέει τα εξής: «η ανάκριση γίνεται πάντοτε εγγράφως και χωρίς δημοσιότητα. Διενεργείται με την παρουσία Δικαστικού Γραμματέα ή δεύτερου Ανακριτικού Υπαλλήλου ή αν δεν υπάρχουν αυτοί με παρουσία δύο μαρτύρων που έχουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 150. Αν δεν είναι δυνατόν να βρεθούν τέτοιοι μάρτυρες όπως διενεργεί την ανάκριση είναι υποχρεωμένος να την ολοκληρώσει και μόνος του. Για κάθε ανακριτική πράξη συντάσσεται έκθεση σύμφωνα με τους νομίμους τύπους›.

Η ερώτηση μου κ. μάρτυς είναι: αν εκ της μη τηρήσεως του άρθρου αυτού το οποίο επιτρέπει την παρουσία μόνο συγκεκριμένων προσώπων, θα προσθέσω ακόμη ότι επιτρέπεται και η παρουσία του κ. Εισαγγελέως. Σε καμία όμως περίπτωση δεν επιτρέπεται η παρουσία ενόπλων οργάνων της Αστυνομικής Αρχής κατά την διάρκεια της εξετάσεως ή της απολογίας οιουδήποτε κατηγορουμένου.

Το θέμα το θέτω διότι όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν ορισμένες εγγυήσεις που πρέπει να τηρούνται για να έχουμε δίκαιη δίκη, για να έχουμε νόμιμη διαδικασία και στο στάδιο της προδικασίας και συνεπώς θα ήθελα να καταγραφεί η άποψή σας αν η παρουσία ενόπλων ανδρών, 4 τον αριθμό μέσα στο ανακριτικό γραφείο την ώρα της ανακρίσεως είναι επιτρεπτή. Όχι αν είναι δικαιολογημένη, διότι οι λόγοι ασφαλείας του ανακρίνοντος ή της ανακρινούσης θα επέβαλλαν ενδεχομένως την ύπαρξη επαρκούς φρουράς εκτός ανακριτικού γραφείου. Εάν δε υπήρχε υποψία ότι κινδύνευε από τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο ο οποίο απολογούνταν η Ανακρίτρια θα έπρεπε η ίδια να αξιώσει να παρίσταται και οι όροι υπό τους οποίους θα παρίσταται η φρουρά για να την προστατεύσει.

Διότι αντιλαμβάνεστε εδώ έχουμε και ένα δεδομένο. Όταν επελήφθη της υποθέσεως ο κ. Ζερβομπεάκος δεν είχε ανάγκη φρουράς για να προστατεύσει τον εαυτό του εντός του ανακριτικού γραφείου και μάλιστα εις τον 7ο όροφο του κτιρίου του Εφετείου. Μπορείτε να μου πείτε στην συγκεκριμένη περίπτωση, είστε ένας διακεκριμένος νομικός και πέραν αυτού έχετε ιδιαίτερη βαρύτητα στην άποψή σας εάν όλη αυτή η ιστορία συμβιβάζεται αυτό που έγινε. Έχει υποβληθεί ήδη αίτημα προς το Δικαστήριο. Θα επανέλθουμε όμως επί του αιτήματος να κηρυχθούν όλες οι πράξεις της προδικασίας άκυρες εξαιρουμένης της τακτικής ανακρίσεως που έγινε από τον κ. Ζερβομπεάκο. Για να μην παίζουμε λέμε ευθέως ποια είναι η θέση μας.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ζητάτε από μένα να σας πω ότι δεν είναι σωστή η διάταξη της δικονομίας;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι. Τί επιβάλλει η διάταξη;

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ότι επιβάλλει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς είναι αρκετά σαφής.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ότι επιβάλλει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ώστε να μην επιτρέπει ...

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν την έχω κάνει εγώ την διάταξη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Ιωαννίδη, με συγχωρείτε πάρα πολύ.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Καθαρά απαντώ νομίζω.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μιλάμε ενώπιον Δικαστηρίου το οποίο έχει και πείρα και γνώση αλλά προσέξτε, αυτή η δίκη είναι και παιδευτική.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Όλες οι δίκες.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Είναι ατυχές το γεγονός ότι αυτά που λέγονται εδώ και από το Δικαστήριο και από τον κ. Εισαγγελέα, διότι εδώ φτάσαμε στο σημείο να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα. Από την πολιτική αγωγή και από την υπεράσπιση και από τους κατηγορουμένους δεν έχει την δυνατότητα άμεσης προσβάσεως ο οιοσδήποτε πολίτης για να διδαχτεί πώς πρέπει να απονέμεται η δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο, περί της οποία δικαιοσύνης ξέρετε ο μεγάλος Πίνδαρος είπε «βάθρων πολίων ασφαλές δίκα›. Πέστε μου λοιπόν αν αυτό το ασφαλές πρέπει να γίνει ασφαλίστικη αυτή η δίκη. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Η μόνη απάντηση που θα μπορούσα να δώσω είναι ότι λέει η δικονομία πρέπει να τηρείται απαρεγκλίτως. Διότι κατ’ εξοχήν για τις διατάξεις της Ποινικής Δικονομίας χύθηκε πολύ αίμα στην ιστορία της ανθρωπότητος. Οι συνταγματικές εγγυήσεις της Ποινικής Δικονομίας και η τήρηση των κανόνων της Ποινικής Δικονομίας είναι το κράτος δικαίου.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστούμε και πάλι. Να πάτε στην ευχή του Θεού.

Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Πατέρας Τριαντάφυλλος.

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω δυο λόγια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να πείτε δύο λόγια; Τί να τα κάνουμε τα δυο λόγια.

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Θέλω να πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλα λόγια από τα δικά σας, 42 μάρτυρες....

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Τί να τα κάνετε εσείς αλλά εγώ έχω να τα κάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα πείτε στο τέλος τα λόγια σας.

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Διότι τυχαίνει κ. Πρόεδρε με τους μάρτυρες τους δικούς μου να έχουν συμβεί πολλά πράγματα. Ήδη προηγουμένως παινευτήκατε ότι πετάξατε δύο με τις κλωτσιές έξω. Διαλέξατε βέβαια τους μάρτυρες τους δικούς μου και έχω μεγάλο παράπονο γι αυτό, στο όνομα ότι λέει έβρισαν και δεν έβρισαν. Δεν έβρισαν κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας τολμήσει κανένας άλλος να με βρίσει. Δεν χαρίζομαι σε κανέναν.

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν έβρισαν κ. Πρόεδρε. Εσείς έχετε εξουσία και νομίζετε ότι στην εξουσία δεν μπορεί να τολμήσει κανένας τίποτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς και θα την ασκώ.

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Εγώ σας λέω το εξής όμως, ότι οι μάρτυρες δεν έβρισαν. Οι μάρτυρες κατάθεσαν και κατάγγειλαν. Λέτε βέβαια με το Σύνταγμα ότι εσείς δικάζετε με το Σύνταγμα. Εγώ νομίζω ότι - δεν το έχω διαβάσει το Σύνταγμα αλλά έχω ακούσει.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε το Σύνταγμα.

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ότι μάλλον δικάζετε με άλλο Σύνταγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς αφού είστε αντι-εξουσιαστής το μόνο Σύνταγμα που ξέρετε είναι η γνωστή πλατεία.

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Γι αυτό δεν με ενδιαφέρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι αυτό είπα ότι δεν σας ενδιαφέρει.

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Αλλά όμως εσείς γιατί το λέτε; Ότι δικάζετε με το Σύνταγμα κι εγώ πρέπει να παρακολουθήσω. Έτσι είναι αυτό το Σύνταγμα; Μήπως είναι κανένα άλλο Σύνταγμα; Ένα αυτό.

Δεύτερον, ο κ. Εισαγγελέας και ο κ. Αναπληρωτής Πρόεδρος έχουν όλες αυτές τις ημέρες, ο κ. Εισαγγελέας από την αρχή βέβαια ψάχνει με παντίους τρόπους να μου φορτώσει τις ενοχές. Έχει βρει βέβαια την «καραμέλα› ότι κάποιοι πήγαν και ομολόγησαν. Εγώ δεν ξέρω βέβαια τί ομολόγησαν, κάτω από ποιες συνθήκες ομολόγησαν και τί είπαν, γιατί τα είπαν, αν δεν τα είπαν. Τα έχω δηλώσει από την αρχή αυτά. Ο κ. Εισαγγελέας επιμένει. Τί λέει τώρα ο κ. Εισαγγελέας;

Λέει: όταν πήγε ο Σερίφης εκεί δεν είπε ότι «ναι, ήμουν› αφού έτσι το θέλει ο κ. Εισαγγελέας να ήμουν, «ναι, ήμουν και έφυγα την τάδε ημέρα› και ημερομηνία, ώρα τάδε. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Εισαγγελέας και ο κ. Αναπληρωτής Πρόεδρος ο οποίος λέει ότι ο Παύλος Σερίφης στην Αστυνομία δεν είπε τίποτα. Πήγε στον Ανακριτή και τα είπε, λες και ο Παύλος Σερίφης ξεκίνησε από το σπίτι του και πήγε στον Ανακριτή. Δεν έφυγε από το σπίτι του κ. Πρόεδρε. Από αλλού έφυγε. Από το σπίτι του δεν έφυγε.

Εάν εσείς ζητάτε να σας φέρω εγώ στοιχεία, τα είχα πει από την αρχή. Να σας φέρω εγώ στοιχεία απαλλαγής μου ή αθωότητός μου κάνετε λάθος. Σας έχω πει από την αρχή να μου φέρετε τα απτά και γνήσια στοιχεία. Δεν με ενδιαφέρει εμένα τί είπαν κάποιοι ή το άκουσαν ή το είπαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ να σας τα φέρω κ. Σερίφη;

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν με ενδιαφέρει καθόλου κ. Πρόεδρε. Το έχω πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα φέρνουν σε μένα τα στοιχεία.

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Να τα φέρετε τα στοιχεία. Δεν τα έχετε φέρει. Σας τα έχω ζητήσει από την πρώτη ημέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω εγώ....

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Και κάθεστε εδώ πέρα και λέτε ότι θέλετε. Χρησιμοποιείτε την εξουσία σας σε όλα τα επίπεδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά η εξουσία θα χρησιμοποιηθεί....

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Χρησιμοποιείτε την εξουσία σας. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε όσο μπορείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η εξουσία χρησιμοποιείται και προς απαλλαγή, όχι μόνο προς καταδίκη. Γιατί τα βγάζει δηλαδή;

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι δα. Μας φέρατε εδώ και μας λέτε ότι «φέρτε στοιχεία να σας απαλλάξουμε›;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας είπα τέτοιο πράγμα;

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μας το είπε ο κ. Εισαγγελέας. Μας το λέει ο κ. Αναπληρωτής Πρόεδρος. Μας το λέτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθίστε παρακαλώ, ηρεμήστε.

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Εγώ ήρεμος είμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είστε.

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Είμαι και ήρεμος και έτοιμος για όλα. Βέβαια, έτοιμος για όλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πατέρα Τριαντάφυλλε, θέλετε να εξεταστείτε για τα παιδιά σας;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ο μάρτυρας θα εξεταστεί μόνο για τον κ. Σάββα Ξηρό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να εξεταστείτε, διαβεβαιώνετε την ιεροσύνη σας. Καθίστε παρακαλώ.

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όχι, δεν διαβεβαιώνω τίποτα. Γι αυτό εδώ έχω φάει 5 μήνες φυλακή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θέλετε να ορκιστείτε;

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε στην ιεροσύνη σας;

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όχι. Γι αυτό εδώ έχω φάει 5 μήνες φυλακή διότι απαγορεύεται από το Ευαγγέλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε ότι αιρέθη της αρχής ουκ επιορκίσει. Εγώ δε λέγω υμίν μη ωμόσαι όλους. Καλά το λέω;

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Πολύ ωραία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι από κει όλο τον Μαρξ λένε, να πούμε και λίγο το Ευαγγέλιο τώρα οι δυο μας.

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Αν θέλετε να πω αυτά που ξέρω με δίχως όρκο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όπως θέλετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πατέρα Τριαντάφυλλε, προσπαθώ να αντιληφθώ. Ο κ. Πρόεδρος σας είπε ότι η ιδιότητά σας ως κληρικού επιβάλλει αφού θέλετε να καταθέσετε να ορκιστείτε στην ιεροσύνη όχι στο Ευαγγέλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι να ορκιστεί. Διαβεβαιώνει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να διαβεβαιώσετε στην ιεροσύνη σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι θα πείτε την αλήθεια.

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Και αυτό όρκος είναι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ούτε αυτό δεν το θέλετε.

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Ούτε αυτό δεν το θέλω. Έφαγα 5 μήνες φυλακή γι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είστε της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας; Είστε απ’ ότι ξέρω και μάλιστα διακεκριμένος ιερωμένος.

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε και μόρφωση μεγάλη νομίζω ή κάνω λάθος;

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όχι, δεν έχω μόρφωση. Είμαι αγράμματος. Μόνο το Λύκειο τελείωσα. Μόνο το Εκκλησιαστικό Λύκειο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς Πάτερ, όπως θέλετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Υπάρχει ένα θέμα τώρα. Εγώ σας σέβομαι σας διαβεβαιώ απεριόριστα Πάτερ.

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Έχω δικαστεί 5 μήνες φυλακή γι αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πάτερ, μου επιτρέπετε;

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σέβομαι κι εγώ θα ήθελα την κατάθεσή σας. Είστε ο πατέρας τους αλλά νομίζω εδώ υπάρχει θέμα αν μπορείτε να εξεταστείτε αρνούμενος να τηρήσετε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Νομίζω την επίκληση στην τιμή ......

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όχι, όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας παρακαλώ, εν ενεργεία να πει τέτοιο πράγμα; Στην ιεροσύνη σας.

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Εσείς θα αποφασίσετε αν θα μιλήσω ή όχι. Προτιμώ να μην μιλήσω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν κ. Πρόεδρε ο Πατέρας Τριαντάφυλλος δεν θέλει να καταθέσει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα βέβαια το οποίο πρέπει να το σκεφτούμε. Τον εξετάζουμε ή δεν το εξετάζουμε χωρίς όρκο;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το Δικαστήριό σας πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αποφασίσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να πει κάποιος ότι οι προσωπικές μου πεποιθήσεις δεν μου επιτρέπουν να ορκιστώ. Οπότε πρέπει να διαβεβαιώσει στην συνείδησή του ότι θα πει την αλήθεια πάλι για κείνον. Δεν έχουμε δηλαδή ανοιχτή τρύπα να περάσουμε. Εγώ δεν θέλω ούτε να σας ορκίσω, ούτε να σας στενοχωρήσω σε κάτι. Δεν θέλω. Αρκετές στενοχώριες η ζωή δίνει στον άνθρωπο, μην δίνουν και οι άλλοι.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επικαλούμαι την ιεροσύνη και τελείωσε.

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όχι, όχι δεν επικαλούμαι. Το ΄70 δικάστηκα γι αυτό το θέμα 5 μήνες φυλακή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 5 μήνες φυλακή;

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Το ΄70 στην Φλώρινα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θεώρησαν παράνομο δηλαδή.

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Το θεώρησαν παράνομο, ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ δεν ζητώ να ορκιστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά τί ζητάτε; Να διαβεβαιώσει στην τιμή και στην συνείδησή του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να μην ορκιστεί κ. Πρόεδρε. Αλίμονο!

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Αρνήθηκα και αυτό τότε το ΄70 και με δίκασαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να απαιτήσω εγώ σε Ιερέα να ορκιστεί; Όχι, ποτέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρνείται και αυτό να πει και στην ιεροσύνη του αρνείται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χριστόδουλε τί έχουμε;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Είναι σαφές γιατί ο πατέρας μου αρνείται να ορκιστεί. Γιατί το λέει ρητά το Ευαγγέλιο «Δέξου το ναι και το ου› δηλαδή ή δέχεστε ότι λέει την αλήθεια ή δεν ορκίζεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπαμε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Είναι σαν όρκος. Δηλαδή όταν τον βάζετε να διαβεβαιώσει στην ιεροσύνη του χρησιμοποιείτε την ιεροσύνη του σαν προκάλυμμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να διαβεβαιώσει είπαμε και λέει όχι.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θρίλερ σήμερα! Πατέρα Τριαντάφυλλε, μελετήσαμε τη δικονομία και μας λέει ότι όταν κάποιος είναι ιερωμένος κάποιας θρησκείας, διαβεβαιώνει επί τη ιεροσύνη του με το τυπικό της Χριστιανικής Ορθόδοξης όπως είστε εσείς. Δεν επιτρέπει τον όρκο, αλλά λέει το τυπικό ότι «Διαβεβαιώνω επί τη ιεροσύνη μου›. Εάν δεν πείτε αυτό δεν ξέρω αν μπορούμε να σας εξετάσουμε. Καταλάβατε; Διότι υπάρχουν αντιρρήσεις και εκ μέρούς των κυρίων Εισαγγελέων και η Πολιτική Αγωγή από ό,τι κατάλαβα φωνάζει, δεν μπορούμε να παραβιάζουμε το νόμο. Εμείς καταλαβαίνετε με τη ευαισθησία προσεγγίζουμε το θέμα.

ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να παραβείτε το νόμο. Δεν θα καταθέσω και είναι όλα όμορφα και ωραία. Ευχαριστώ πολύ. Γεια σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απόλυτα σεβαστό.

Να προσέλθει ο κ. Μιχαήλ Καλογερόπουλος. Είστε ο κ. Καλογερόπουλος Μιχαήλ του Νικολάου, γεννηθείς στην Αθήνα, κατοικείτε στην Αγία Παρασκευή και είστε αρχιτέκτονας.

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορκίζεστε ή διαβεβαιώνετε;

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβεβαιώνω στην τιμή και στην συνείδησή μου ότι θα πω την αλήθεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλουμε για τον κ. Γιωτόπουλο που ήρθατε να καταθέσετε, κυρίως μας ενδιαφέρει από πότε τον γνωρίζετε, τι σχέσεις έχετε μαζί του και τι πιστεύετε γι αυτή τη φερόμενη κατηγορία που υπάρχει εις βάρος του, ότι ήταν δηλαδή ηγετικό στέλεχος της 17Ν, ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός σε ένα σωρό πράξεις και ότι είχε και κάποια συνέργια κλπ.

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίστηκα με τον Μιχάλη Οικονόμου το 1985 μέσα σε κοινωνικές εκδηλώσεις και γρήγορα απέκτησα μια φιλία η οποία εξελίχθηκε σε μια κατά κάποιο τρόπο αγάπη, συμπάθεια αμοιβαία που μας οδήγησε σε φιλικές συναναστροφές, σε αμοιβαία καλέσματα σε γεύματα, να βρισκόμαστε μαζί σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης να κάνουμε και διακοπές μαζί και συμμετείχα και ως αρχιτέκτονας στον προβληματισμό από το ’90 και μετά σχετικά με την αγορά και με το χτίσιμο του σπιτιού μαζί με τη σύντροφό του τη Maithe κατά πόσο θα έπρεπε να ήταν χρωματισμό ή λευκό σε πάρα πολλές συζητήσεις στις οποίες βρισκόμασταν.

Μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι ένας άνθρωπος πράος, μειλίχιος, γελαστός, ευπροσήγορος, αυτό που κοινά ονομάζουμε που ταιριάζανε τα χνώτα μας σε φιλικό επίπεδο, καθώς επίσης ότι είχαμε κι ένα κοινό παρελθόν κι εγώ σπούδασα για 10 χρόνια στο Παρίσι, βέβαια από το ’74 έως το ’84 ζούσα στο Παρίσι και συμμετείχα ενεργά στο φοιτητικό Σύλλογο και του Παρισιού και όλης της Γαλλίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια εποχή συμμετείχατε;

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το ’74. Ακριβώς μετά τη μεταπολίτευση έως το ’84. Το ’85 που επέστρεψα στην Ελλάδα γνώρισα τον Μιχάλη Οικονόμου. Αυτό αφορά το γενικό πλαίσιο της γνωριμίας μου με τον Μιχάλη και ένα επίσης γενικό πλαίσιο θέλω να σας περιγράψω σχετικά με το κλίμα επικρατούσε μετά τη μεταπολίτευση στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Πράγματι μετά τη μεταπολίτευση ως ενεργός μέλος του φοιτητικού Συλλόγου και του συνδικαλιστικού Κινήματος εκεί, είχα την ευκαιρία να βρίσκομαι με όλες τις Οργανώσεις που παρουσίαζαν τις περισσότερες αριστερίστικες τάσεις που βρίσκονταν στο Παρίσι.

Ένα στοιχείο που μπορώ να καταθέσω στο Δικαστήριό σας είναι ότι σε καμία από τις πιο ακραίες Οργανώσεις, δεν υπήρχε η έννοια του αρχηγού, ενός αρχηγού ο οποίος αποφασίζει και κάποια άτομα τα οποία εκτελούν. Σε καμία από τις Οργανώσεις όχι μόνο τις ελληνικές, αλλά και τις γαλλικές και τις ευρύτερες ευρωπαϊκές που υπήρχαν εκείνη την εποχή.

Ο προβληματισμός ήταν πάρα πολύ έντονος στις ελληνικές Οργανώσεις κατά πόσο το 1974 η μεταπολίτευση ήταν οριστική, δηλαδή θα έκλεινε το κεφάλαιο της δικτατορίας, ή ήταν ένα μεταβατικό στάδιο. Αυτός ο προβληματισμός διάρκεσε τουλάχιστον μέχρι το 1983.

Θυμάμαι ότι πάρα πολλές Οργανώσεις ότι ήταν σε μια πολιτική επιφυλακή κατά πόσο δεν θα υπήρχε εκτροπή του ίδιου του πολιτεύματος. Δεν ήταν αποδεκτό από όλες τις επίσημες Οργανώσεις, αλλά υπήρχαν αμφισβητήσεις από ορισμένα μέλη τους ότι κατά κάποιο τρόπο τα επίσημα Κόμματα ενδεχομένως μπορεί και να είναι παροδική και να έχουμε ξανά κύλισμα. Υπήρχε ένας τέτοιος προβληματισμός.

Σχετικά με το πώς κρίνω τη μέχρι τώρα διαδικασία. Πιστεύω ότι η κατηγορία τον Γιωτόπουλο και την αντιστασιακή του δράση την έμαθα τώρα δεν την ήξερα μέσα από τις φιλικές μου επαφές. Υπήρχε μέσα στη γενική συζήτηση -και οφείλω να το καταθέσω αυτό το πράγμα- μια αντίληψη ότι αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα. Ξέραμε ότι και οι δύο είχαμε συμμετάσχει σε αυτό που ονομάζεται πολιτικός χώρος, αλλά οι συζητήσεις μας δεν είχαν τη μορφή να αναμοχλεύουμε κατά κάποιο τρόπο το παρελθόν, ήταν περισσότερο κοινωνικές συζητήσεις.

Πιστεύω ότι ο Γιωτόπουλος βρίσκεται σε αυτή τη θέση του κατηγορούμενου βάσει από ένα σκεπτικό που κυκλοφορούσε ανέκαθεν: ότι ο λεγόμενος καθοδηγητής της 17Ν πρέπει να είναι από το χώρο του Παρισιού για διάφορα στοιχεία που είχαν και κατά καιρούς έτρεχαν πάρα πολλά σενάρια γύρω από αυτό το όνομα. Ενδεικτικά σας αναφέρω τον Παύλο, τον Λασιθιωτάκη, τον Βότση, τον Σκαρπαλέζο.

Πιστεύω ότι βρίσκεται με αυτή την κατηγορία γιατί οι συγκυρίες ευνοούσαν να ονομαστεί κάποιος αρχηγός, που να είναι και αυτό το συγκεκριμένο προφίλ, πράγμα που ταίριαζε στο Μιχάλη αλλά αν είχε γίνει η σύλληψη π.χ. της 17Ν κάποια άλλη στιγμή, ίσως κάποιος άλλος να καθόταν στη θέση αυτή. Ενδεικτικά σας αναφέρω τον Βασίλη Βασιλικό που κυκλοφορούσε το όνομά του.

Πιστεύω ότι οι διωκτικές Αρχές είχαν εγκλωβιστεί και ως προς τη δομή της 17Ν που παρουσιάζονταν πάρα πολύ καιρό ότι αυτοί μπορεί να ήταν ενδεχομένως στελέχη του ΠΑΚ, του Αντιδικτατορικού Αγώνα κλπ. και είχαν εγκλωβιστεί και μέσα στο σενάριο ότι ο αρχηγός πρέπει να είναι γαλλοσπούδαστος και ταιριάζοντας με αυτό το προφίλ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο «έκατσε› η μπίλια στο όνομα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

Αυτά είχα να σας καταθέσω. Μπορώ να κάνω ορισμένες διευκρινιστικές ερωτήσεις αν χρειαστείτε κάτι άλλο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε μάρτυρα, πόσο συχνά βλεπόσασταν; Τι επαφή είχατε;

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Περίπου από το ’85 έως το ’92 είχαμε μια επαφή από μια φορά την εβδομάδα, έως μια φορά κάθε δεκαπενθήμερο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γενικά φαινόταν να κινείται άνετα; Είχε επιφυλάξεις για τα μέρη που θα πάτε, για το ποιους θα δείτε, ποιοι θα είναι καλεσμένοι;

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου. Ήμασταν συνήθως σε μεγάλες παρέες οι οποίες ενώνονταν και δικές του παρέες και δικές μου παρέες και βρισκόμαστε είτε σε απλά ταβερνάκια του Παγκρατίου ή έρχονταν στο σπίτι, ή πήγαινα εγώ στο σπίτι του, ήταν από 6 έως 12 άτομα κάθε φορά διαφορετικά. Δεν μου έδινε εμένα την αίσθηση ότι μπορεί να κρυβόταν από κάποιους.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η σύντροφός του είχε ξεκινήσει μια μεγάλη αντιδικία με το Δήμο Λειψών για το χρώμα αυτού του σπιτιού. Ο κ. Γιωτόπουλος είχε πάρει μέρος σε αυτή την ιστορία; Μπορείτε να μας πείτε ένα περίγραμμα αυτού του θέματος;

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς ήταν πρακτικός γιατί το συζητούσαμε πάρα πολύ συχνά μετά το ’90.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τον απασχολούσε δηλαδή;

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τον απασχολούσε πάρα πολύ και κάθε φορά μου επιχειρηματολογούσε ότι έκαναν ένσταση στο πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο όργανο της αντίστοιχης Πολεοδομίας για τον αποχαρακτηρισμό ότι πρέπει να έχει χρώμα και εγώ είχα συμβάλλει σε αυτό τον προβληματισμό ότι τα σπίτια ήταν γενικά χρωματιστά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είχε πάρει και μια δημοσιότητα αυτή η συζήτηση από στήλες εφημερίδων, είχαν στείλει επιστολές και οι δυο πλευρές δηλαδή;

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το θυμάμαι αυτό το πράγμα γιατί είχα συμμετάσχει και μου έδειχνε διάφορα άρθρα για την αντιδικία που είχε με τον Κοινοτάρχη τότε και μάλιστα είχα πάει κι εγώ στους Λειψούς πριν χτιστεί το σπίτι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έγιναν και αστικές δίκες;

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα παρακολουθήσει, μου είχαν περιγράψει -δεν ήμουν παρών- ότι υπήρχαν και ορισμένοι βανδαλισμοί, αντιδικίες με την έννοια ότι πέταγαν μπογιές πάνω σε αυτό το σπίτι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είχαν γίνει αμοιβαίες μηνύσεις δηλαδή και από το Δήμο και από την πλευρά της ιδιοκτήτριας;

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μήπως έγινε στο τέλος, όταν τελείωσαν αυτές οι δίκες νομίζω ότι κέρδισαν. Έτσι δεν είναι; Εμεινε το σπίτι σε αυτό το χρώμα;

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έγινε και αγωγή αποζημίωσης κατά του δημοσίου ή κατά του Δήμου;

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μου φαίνεται ότι μέσω του μηχανικού τους με τον οποίο συζητάγαμε έγινε κάποια αγωγή αποζημίωσης από την κα Peynaud για όλη αυτή την ταλαιπωρία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχει αυτή σήμερα να εκκρεμεί στο Συμβούλιο Επικρατείας; Δηλαδή πέρασε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας;

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Πάντως έχει φτάσει σε ανώτερο επίπεδο γιατί είχα παρακολουθήσει μέχρι το δευτεροβάθμιο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εκκρεμεί στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ένας που βρίσκεται σε βαθιά παρανομία και ζει με μια γυναίκα και συνεκτίθεται μαζί της σε μια τόσο έντονη αντιδικία για ένα τόσο δευτερεύον θέμα σε τελευταία ανάλυση, αυτό συνάδει με τις προφυλάξεις που παίρνει ένας που ηγείται ή συμμετέχει σε μια παράνομη Οργάνωση; Γιατί εδώ δεν φτάνει ότι κέρδισαν, έκαναν και αγωγή αποζημίωσης μετά κατά του ελληνικού δημοσίου για τις δαπάνες.

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πιστεύω ότι συνάδει σαν συλλογισμός. Ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν παράνομος δεν θα έπρεπε να έχει τέτοια κοινωνική προβολή.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο ίδιος ο κ. Γιωτόπουλος είχε πάει στα αστυνομικά Τμήματα των Λειψών γι’ αυτά τα θέματα; Είχε εμπλοκή η Αστυνομία σε αυτό το θέμα;

Μ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θυμάμαι από φραστικές συζητήσεις τις οποίες είχαμε, είχε μεγάλη φραστική αντιδικία με τον Κοινοτάρχη, γιατί τον παρενοχλούσαν. Όχι μόνο ο Κοινοτάρχης αλλά και μια ομάδα που κινιόταν μαζί με τον Κοινοτάρχη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή