ΗΠΑ : Σε έξι μήνες τα στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2003 12:09
A- A A+

Την πεποίθησή του, ότι εντός των επομένων έξι μηνών θα έχουν βρεθεί επαρκή στοιχεία, που θα αποδεικνύουν ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, εξέφρασε ο Ντέιβιντ Κέι, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση Μπους.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες περιπτώσεις ύπαρξης ντοκουμέντων και υλικών έχουν βρεθεί σε ιδιωτικές κατοικίες στο Ιράκ», τόνισε ο Κέι μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Εχω δει ήδη αρκετά στοιχεία που με έχουν πείσει, αλλά σύντομα θα έχουμε επαρκή στοιχεία για να πείσουμε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να παρουσιάσει τα στοιχεία αυτά ο Κέι τόνισε ότι «μέσα σε έξι μήνες θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα ουσιαστικό φάκελλο αποδείξεων».

«Εχουμε βρει αναφορές για την πρόοδο των εργασιών» κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής που είχαν παρουσιαστεί στον Σαντάμ Χουσεΐν, τόνισε ο Κέι, που είχε διατελέσει στο παρελθόν μέλος της επιτροπής επιθεωρητών του ΟΗΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Κέι, τα έγγραφα που έχουν βρεθεί δείχνουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν χορηγούσε χρηματικά βραβεία στους ιρακινούς ειδικούς που πραγματοποιούσαν πρόοδο στα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υπόθεση εναντίον του Σαντάμ θα στοιχειοθετηθεί, αλλά σημείωσε ότι τα στοιχεία πρέπει να είναι αδιάσειστα προκειμενου «να μην χάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την αξιοπιστία τους αναφορικά με άλλα κράτη όπως το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα», που κατηγορούνται ότι διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή