Πραξικόπημα στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε της Δ. Αφρικής, ανετράπη η κυβέρνηση

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2003 12:40
A- A A+

Με πραξικόπημα, ανετράπη τα ξημερώματα η κυβέρνηση του Σάο Τόμε και Πρίνσιπε, του μικρού αυτού κράτους της Δυτικής Αφρικής, στον Ατλαντικό ωκεανό, με το εξαιρετικά πλούσιο σε πετρέλαιο υπέδαφος, μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων ΛΟΥΣΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, σφοδρές ανταλλαγές πυρών ακούγονταν στους δρόμους συνέχεια μετά τις 3:00' το πρωΐ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Ο στρατός έχει αναλάβει τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι σιγούν, καθώς και της κεντρικής τράπεζας.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρία ντας Νέβες, συνελήφθη μαζί με άλλους υπουργούς μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Δημοσίων Εργων Γιοακίμ Ραφαέλ Μπάρνκο, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας.

Το πρακτορείο μεταδίδει, ότι του πραξικοπήματος ηγήθηκε ο συνταγματάρχης Φερνάντο Περέιρα, επικεφαλής του κέντρου εκπαίδευσης του στρατού του Σάο Τόμε. Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος διέταξαν όλα τα μέλη της κυβέρνησης καθώς και τους βουλευτές να παρουσιασθούν εντός 24ωρου στην αστυνομική διοίκηση.

Ο πρόεδρος της χώρας Φραντίκε ντε Μενέζες βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη γειτονική Νιγηρία.

Το νησιωτικό συμπλεγμα του Σάο Τόμε και Πρίνσιπε βρίσκεται στον Κόλπο της Γουϊνέας, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων απο τις ακτές της Γκαμπόν και διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, τα οποία ωστόσο δεν τα εκμεταλλεύεται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή