Ποιος είναι, άραγε, ο Προμηθέας του Μπους;

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2003 14:59

A- A A+

«Mπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για πάντα», συμβούλευε ο Αβραάμ Λίνκολν. Φαίνεται ότι αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες του, αγνόησε τη συμβουλή του προκατόχου του, και τώρα βρίσκεται ενώπιον αντιδράσεων, που έχουν προκληθεί από τις ομολογίες των στενών συνεργατών του ότι ο πόλεμος στο Ιράκ στηρίχτηκε σε μία απάτη.

Οι ισχυρισμοί για τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ έχουν καταρρεύσει. Αλλά όπως έλεγε και ο Kάρλ Πόπερ «τίποτα δεν μπορεί να επαληθευτεί, παρά μόνο να διαψευστεί».

Το κλίμα -και δη προεκλογικό- βαραίνει ακόμη περισσότερο στους διαδρόμους της εξουσίας στην Ουάσινγκτον, μετά τις συνεχείς απώλειες αμερικανών στρατιωτών στο μεταπολεμικό Ιράκ, αλλά και τη διαπίστωση ότι «δεν είναι περίπατος» η διακυβέρνηση μιας πολυφυλετικής κοινωνίας.

Η απρονοησία του πλανητάρχη θυμίζει τον Επιμηθέα, τον οποίο ο Πίνδαρος χαρακτήριζε οψίνοο. Εκείνος όμως είχε δίπλα του τον Προμηθέα, που τον είχε συμβουλεύσει να μην παντρευτεί την Πανδώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή