Δίκη «17Ν» : «Σεμνός αγωνιστής ο Γιωτόπουλος», λέει μάρτυς

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2003 12:21
A- A A+

Σεμνό αγωνιστή, με μεγάλη αυταπάρνηση, χαρακτήρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ο σκηνοθέτης-συγγραφέας, Βίκτωρ Αναγνωστόπουλος, καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, κατέθεσε ότι γνώρισε τον κατηγορούμενο την εποχή της δικτατορίας στην οργάνωση «29 Μάη» και μετά τη διάλυσή της συμμετείχαν στην οργάνωση ΛΕΑ.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι σε όλες αυτές τις οργανώσεις υπήρχε ένα έντονο αντιαρχηγικό μοντέλο και η δράση τους ήταν περισσότερο συμβολική για να καταδειχθεί ότι ο λαός αντιστέκεται στη δικτακτορία.

κ. Αναγνωστόπουλος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, εξέφρασε τον προβληματισμό για το πώς και με ποιά στοιχεία οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες και η CIA είχαν, όπως χαρακτηριστικά είπε, το όνομα «Γιωτόπουλος», δύο χρόνια πριν την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι τον Απρίλιο του 2002, πριν τις συλλήψεις των κατηγορουμένων, τον είχε επισκεφθεί Αγγλος πράκτορας, λέγοντάς του πως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ήταν ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» και πως ο ίδιος ο κ. Ανανγωστόπουλος ήταν στις λίστες των υπόπτων.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ζήτησε μάλιστα απο το δικαστήριο να εξεταστεί μαζί του κατά αντιπαράσταση, προκειμένου να διευκρινιστεί, όπως είπε, με ποιά στοιχεία παρουσίαζε ως αρχηγό τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Εκανε λόγο για σκευωρία σε βάρος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, υποστηρίζοντας ότι όλα τα στοιχεία σε βάρος του προέκυψαν μετά τις συλλήψεις του περασμένου καλοκαιριού.

«Αν έχετε έστω και ένα πειστήριο πριν τις συλλήψεις που να δείχνει Γιωτόπουλο, εγώ να γυρίσω τώρα και να πω ότι πιστεύω πως είναι ένοχος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, σύμφωνα με την κατάθεσή του, είναι ο 33ος φερόμενος ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη», καθώς στο παρελθόν είχαν υπάρξει άλλα 32 διαφορετικά άτομα που είχαν παρουσιαστεί ως αρχηγοί, απο πληροφορίες που έδιναν, όπως υποστήριξε ο κ. Αναγνωστόπουλος, κάποιοι προσβλέποντας κυρίως στα χρήματα των επικηρύξεων.

Ο πρόεδρος ωστόσο του επισήμανε ότι κανείς απ'αυτούς, δεν είναι εδώ κατηγορούμενος ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο μάρτυρας, ο οποίος είπε στο δικαστήριο, ότι έχει γράψει βιβλίο για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, είχε αρνηθεί δύο φορές να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισής του, όταν του το ζήτησε ο κ. Ραχιώτης. «Οταν συνελλήφθη ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ως αρχηγός ήταν για μένα πλήγμα ψυχολογικό και συναισθηματικό. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών άρχισα να αμφιβάλω. Στο τέλος είπα ότι μάλλον ο άνθρωπος αυτός είναι αθώος», υποστήριξε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Η δίκη συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή