Νέες βολές Χανς Μπλιξ στον Δανό υπουργό Εξωτερικών για το Ιράκ

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2003 13:30
A- A A+

Για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες, κατηγόρησε τον Δανό υπουργό Εξωτερικών Περ Στιγκ Μέλερ, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Χανς Μπλιξ, ότι επικαλέσθηκε με εσφαλμένο τρόπο τις εκθέσεις των επιθεωρητών ενώπιον του δανικού Κοινοβουλίου για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της Δανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

«Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράκ παράγει 19.000 λίτρα bitolinum, 8.400 λίτρα βάκιλλου του άνθρακα και 2.000 λίτρα aflatoksin, παρά το γεγονός ότι οι ιρακινές αρχές υποστήριζαν ως το καλοκαίρι του 1995 ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων», είχε αναφέρει μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου ο Μέλερ (συντηρητικός).

Ο Δανός υπουργός είχε προσθέσει ότι η κατάσταση όσον αφορά την αποθήκευση των επικίνδυνων αυτών χημικών ουσιών «είχε γίνει χειρότερη τα τελευταία χρόνια».

Ομως, σήμερα ο Μπλιξ απέρριψε το συμπέρασμα αυτό, τονίζοντας μέσω της εφημερίδας «Πολίτικεν», ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Οι Ιρακινοί υποστήριξαν ότι κατέστρεψαν τα όπλα αυτά το 1991. Παραδέχθηκαν ότι διέθεταν τέτοια όπλα, όμως όχι ότι τα διαθέτουν και σήμερα και οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν βρήκαν κανένα ίχνος τους», τόνισε ο Μπλιξ.

Και την Τρίτη, πάλι μέσω της «Πολίτικεν», ο Μπλιξ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Δανίας ότι εξήγαγε υπερβολικά ελεύθερα και βιαστικά συμπεράσματα από τις εκθέσεις του για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο κατά της Βαγδάτης.

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κλήθηκε επειγόντως ύστερα από αίτημα της αριστερής αντιπολίτευσης σε έκτακτη σύνοδο της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε δημοσίως χθες τη λύπη του για το γεγονός ότι επικαλέσθηκε με λανθασμένο τρόπο τις εκθέσεις του Χανς Μπλιξ , τονίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση της κυβέρνησης τον Μάρτιο για συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο κατά του Ιράκ ήταν σωστή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή