Στη σκιά

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2003 15:04

A- A A+

Σε δεύτερο πλάνο πέρασαν πολλές ανθρωπιστικές καταστροφές, εξαιτίας του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζει σε έκθεση της η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Μόνο το 2002, 604 εκατομμύρια άνθρωποι, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ, επλήγησαν από σεισμούς, πλημμύρες, ξηρασία, τυφώνες και βιομηχανικά ατυχήματα. Ο αριθμός των καταστροφών που συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες αυξήθηκε κατά 50%.

Oι νεκροί από διάφορες καταστροφές σε ολόκληρο τον κόσμο έφτασαν τους 24.500, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα θύματα των πολέμων, του λιμού ή των επιδημιών που προκαλούνται από ένοπλες συγκρούσεις.

Τον Απρίλιο του 2003, ενώ το Πεντάγωνο χορηγούσε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα ανοικοδόμησης του Ιράκ, από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής έλειπε 1 δισεκατομμύριο για να σωθούν από την πείνα περίπου 40 εκατομμύρια κάτοικοι 22 χωρών της Αφρικής. Τον Σεπτέμβριο του 2002 η Ομοσπονδία είχε κάνει έκκληση για παροχή βοήθειας στην Αγκόλα, όπου περισσότερα από 4 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Τέσσερις μήνες αργότερα είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις το 4% των απαιτούμενων πόρων.

Περίπου 3,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Λ.Δ. του Κονγκό πέθαναν μεταξύ 1998-2003 από ασθένειες για τις οποίες υπάρχει θεραπεία. Ενώ το πρόγραμμα για την ειρήνευση στη χώρα αυτή χρηματοδοτήθηκε με περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια, μόνο 37 εκατομμύρια δόθηκαν για το πρόγραμμα υγείας.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει επίσης τις αντίθετες επιπτώσεις που είχε σε ορισμένες περιπτώσεις η παρέμβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Στο Αφγανιστάν, μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, δραστηριοποιήθηκαν περισσότερες από 350 οργανώσεις με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ενοίκια και οι μισθοί, όχι όμως και του εξειδικευμένου προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών: ένας οδηγός στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ κερδίζει σήμερα 500 δολάρια μηνιαίως, μισθός δεκαπλάσιος από αυτόν ενός γιατρού σε μια δημόσια κλινική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή