Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (17/07/2003) 04/07

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2003 19:03
A- A A+

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Αναγνωστόπουλε, πέρα από τη σημερινή σας κατάθεση δώσατε και συνέντευξη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις 18.2.2003.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να το λέτε, ναι.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όταν θέλει να θυμάται, θυμάται. Λέτε ότι η δικτατορία σας βρήκε στο Παρίσι. Σπουδάζατε Ιατρική. Εκεί γνωρίσατε τον Γιωτόπουλο. Τι μπορείτε να θυμηθείτε από τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο της παρισινής περιόδου;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εδώ; Το ντοκουμέντο το έχετε εδώ; Εδώ δεν έδωσα τέτοια συνέντευξη. Έδωσα ένα άρθρο πάνω στην αξιοπιστία του αυτόπτη μάρτυρα. Αυτό έκανα. Στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δεν έδωσα ποτέ αυτό το πράγμα που λέτε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας λέω αν θυμάστε κάτι από εκείνη την περίοδο σε σχέση με τον κ. Γιωτόπουλο. Θυμάστε κάτι; Τι σας έμεινε στο μυαλό;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι μου έμεινε στο μυαλό; Μου έμεινε όλη αυτή η ταλαιπωρία που άρχισε με τον πράκτορα στην αρχή, ο οποίος τελείως αντισυνταγματικά ήρθε και έκανε την δουλειά που έκανε και δεν την έκανε μόνο σε μένα αλλά σε πάρα πολλούς. Όχι ο μόνος, όχι ένας πράκτορας αλλά πολλοί.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου έμεινε τι; Ως ανάμνηση; Αδιαφορεί, δεν με κοιτάει.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Αναγνωστόπουλε, θέλω να μου πείτε. Θυμάστε τον κ. Γιωτόπουλο εκεί σε φοιτητικούς καυγάδες, να αναλαμβάνει μια κάποια πρωτοβουλία ή τέτοια πράγματα;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Τα έχω γράψει αυτά σε ένα βιβλίο και όχι στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να τα ακούσουμε κι εμείς.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς επειδή προερχόμασταν τότε από τελείως διαφορετικούς χώρους, είχαμε και μια αντιπάθεια μεγάλη για ένα διάστημα μέχρι που βρεθήκαμε στην ίδια οργάνωση, δηλαδή στο Κίνημα 29 Μάη. Από κει και πέρα αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε και δεθήκαμε με φιλία. Τι να θυμάμαι; Θυμάμαι διάφορες αναμνήσεις από τότε.

Αν ψάξετε εσείς τη μνήμη σας 30 χρόνια πριν και ψάξετε για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, θα δείτε ότι αυτά τα πράγματα με τον χρόνο, γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω τι.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Για να γράφετε αυτά στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, οπωσδήποτε είναι ισχυρή η μνήμη σας.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα φέρτε μου την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Μα δεν τα έγραψα αυτά.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα σας υπενθυμίσω ένα συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο λέτε γιατί αυτό έχει σημασία. «Ταξιδεύαμε μαζί -δηλαδή με τον κ. Γιωτόπουλο- με πλαστά διαβατήρια γαλλικά όπως πάντα και πρόκειται να περάσουμε τα σύνορα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας› και μιλάτε για το περιστατικό. Το «όπως πάντα› πέστε μου τα πλαστά διαβατήρια.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε, όταν κάνετε μια ερώτηση να ξέρετε τι ακριβώς ρωτάτε. Αυτά δεν είναι στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ρωτάω γι’ αυτά τα οποία έχετε γράψει και όταν τελειώσετε θα σας δείξω και την εφημερίδα.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να μου πείτε που. Δεν τα έγραψα εγώ, δεν το έδωσα εγώ, αλλά τέλος πάντων.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας είπα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 18.2.2003.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να τα έγραψε ένας δημοσιογράφος αυτά. Μπορεί, διότι είχα γράψει ένα βιβλίο και μπορεί να τα πήρε. Μπορεί να έχετε δίκιο. Αλλά πέστε μου τι είναι η ερώτηση τελικά; Το «πάντα›;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, όπως πάντα. Δηλαδή όταν πηγαίνατε στην ανατολική Γερμανία ή είχατε πλαστά διαβατήρια και για άλλες χώρες όπως π.χ. και στην Ελλάδα αφού δικτατορία είχαμε τότε.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Ελλάδα βέβαια. Στην ανατολική Γερμανία έτυχε μια φορά να πάμε διότι υπήρχαν κάτι σύντροφοι στο δυτικό Βερολίνο και μας είπαν ότι έχουμε κάτι φίλους στην ανατολική Γερμανία και επειδή τότε -δεν θυμάμαι για ποιο λόγο- είχαμε τα γαλλικά διαβατήρια, περάσαμε στην ανατολική Γερμανία να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι τελικά δεν βρέθηκαν κιόλας. Βρέθηκε ένας, αλλά δεν υπήρχε ένα ολόκληρο γκρουπ όπως νομίζαμε και ξαναγυρίσαμε πίσω και μετά χωρίσαμε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτό το δέχομαι για την αυτή περίοδο και κατά την περίοδο της δικτατορίας. Μετά το 1974, με τη μεταπολίτευση, πως κρίνετε εσείς ότι ένα πρόσωπο σαν τον κ. Γιωτόπουλο δεν παρουσιάζεται με το πραγματικό του όνομα;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτό που καταλαβαίνετε.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή μου θέτετε τώρα το ζήτημα του ονόματος.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γενικά, αφού μιλήσαμε για διαβατήρια και του ονόματος.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι γενικά, του ονόματος. Αυτό μου θέτετε. Σ’ αυτό πρέπει να σας πω ?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου) Είναι δύσκολο.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είναι δύσκολο και είναι δυσκολότερο να σας πείσω γιατί δεν το έχετε ερευνήσει αυτό. Εγώ κατά τύχη επειδή εμένα ο πατέρας μου άλλαξε όνομα και μετά εγώ όταν ήμουν στην Γαλλία άλλαξα κι εγώ όνομα, νόμιμα και πήρα το ψευδώνυμο και κάποια στιγμή πριν από 4 χρόνια ήρθε ο γιος μου και μου είπε «πατέρα, λέω να αλλάξω όνομα›, σκέφτηκα ότι είναι κάπως παράξενο αυτό το πράγμα, για κάτσε να το ερευνήσουμε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εσείς πως τον ξέρατε; Σαν Γιωτόπουλο ή σαν Οικονόμου;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι αυτή η ερώτηση σας, πρώτα στη μια και μετά στην άλλη.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εγώ κάνω την ερώτηση κι εσείς απαντάτε.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρώτησα έναν ψυχολόγο ο οποίος ήταν ειδικευμένος σ’ αυτό, όχι για να κάνω ψυχανάλυση και μου είπε ότι για χίλια άτομα που αλλάζουν όνομα υπάρχουν χίλιοι διαφορετικοί λόγοι. Τον έχω επισκεφτεί, καλύτερα να επισκεπτόμαστε και άλλους ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν ορισμένες άλλες επιστήμες κύριε που λέτε ότι έχω επισκεφτεί ψυχίατρο. Εγώ δεν ζήτησα ψυχίατρο κύριε, απλώς εσείς είσαστε αδαής και δεν ξέρετε τι λέτε, δηλαδή δεν ερευνήσατε το ζήτημα.

Και μάλιστα κατά παράξενη τύχη αυτοί οι οποίοι αλλάζουν όνομα κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι περισσότεροι, είναι 51 ή 52% σε σχέση με αυτούς που πάνε στο Δημαρχείο. Υπάρχει δηλαδή μια ολόκληρη γκάμα ανθρώπων οι οποίοι αλλάζουν όνομα που έχουν χίλιους λόγους. Ένας από αυτούς τους χίλιους καταζητείται. Και στο κάτω – κάτω ο Γιωτόπουλος δεν καταζητείτο το ’74. Δεν τελειώσαμε με το όνομα, δεν τελειώσαμε καθόλου γιατί είναι δύσκολο όπως λέει ο κ. Εισαγγελέας.

Υπάρχουν μερικά ενδεικτικά πράγματα στην γλώσσα, κύριε, που είτε τα αγνοείτε είτε δεν τα αγνοείτε, έτσι κι αλλιώς θα σας το πω.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε ότι καταζητείτο μετά το 1974. Για ποιες συγκεκριμένες πράξεις;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ‘Όταν η γλώσσα επιβάλει μια έκφραση, την επιβάλλει γιατί υπάρχει μια πραγματικότητα από πίσω, δεν επιβάλλονται οι εκφράσεις έτσι όπως μπορεί να νομίζετε εσείς. Η έκφραση η οποία είναι η κλασσική, είναι «πέρασε ο τάδε, ο οποιοσδήποτε στην παρανομία›. Το αντιλαμβάνεστε αυτό; Ούτε γεννήθηκε στην παρανομία, ούτε είναι τρελός να είναι στην παρανομία. Μιλάμε για οργανώσεις οι οποίες είναι συνωμοτικές βέβαια.

Τι σημαίνει αυτό το «πέρασε›; Ότι πέρασε από ένα status νομιμότητας και ένα status παρανομίας, αλλά πέρασε μια ορισμένη στιγμή κι αυτό το «πέρασε› είναι σημαντικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρκετά κ. μάρτυς. Είναι εξήγηση πάρα πολύ σαφής.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ο Κουφοντίνας π.χ. που πέρασε. Υπήρξε ένα χτύπημα. Εγώ στο βιβλίο μου μάλιστα το γράφω κιόλας. Δεν το έλεγξα, αλλά σίγουρα το γράφω με την ίδια έκφραση. Έγινε μια σύσκεψη μετά αφού με έβγαλαν οι Γάλλοι και δεν με κράτησαν. Ο Τακτικός Ανακριτής μετά από 20 μέρες μου ζήτησε να πάω και έγινε μια σύσκεψη «περνάω στην παρανομία ή δεν περνάω;› Αλλά αυτό έγινε μετά από ένα χτύπημα.

Όταν του άλλου του άναψαν -το λέω στο βιβλίο- τα εκρηκτικά τέλος πάντων, ορισμένα υλικά μέσα στο σπίτι του, τότε πέρασε στην παρανομία. Δεν πέρασε πριν, ούτε είχε κανένα λόγο να περάσει πριν. Γιατί ο Γιωτόπουλος; Αν ήταν σ’ αυτή την Οργάνωση θα μπορούσε να περάσει στην παρανομία όταν έγινε το χτύπημα Ξηρού όχι το ’74. Δεν έχει κανένα λόγο.

Ξέρετε κ. Πρόεδρε, είναι ένα πράγμα βασικό το οποίο πιστεύω να το καταλαβαίνετε. Διότι όταν είσαι στην παρανομία έχεις 50 φορές λιγότερες δυνατότητες από ότι αν είσαι νόμιμος δουλεύοντας σε μια συνωμοτική οργάνωση.

Κανείς δεν είναι τρελός ενώ έχει όλες τις δυνατότητες να είναι νόμιμος και στην κίνηση -όχι την φυσική κίνηση του σώματος του, γενικότερα- να περάσει στην παρανομία το ’74 και να μείνει στην παρανομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας κατάλαβα απόλυτα. Συνεννοούμαστε απόλυτα και σας κατάλαβα.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε ότι όταν έπεσε το καθεστώς το ’75 πήγατε στη Γαλλία και το 1985 εγκατασταθήκατε μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτά λέτε στην συνέντευξη σας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Έτσι είναι;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, περίπου έτσι.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ποια ήταν η δικιά σας η πολιτική πορεία;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπαμε, μετά το ΄84. Μετείχατε ας πούμε σε μαζικές διαδηλώσεις ή τέτοια πράγματα;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία κύριε. Για να μην πω ότι υπάρχουν και ορισμένα δημοσιεύματα σε αριστερές εφημερίδες που λένε «τι να υποστηρίξουμε αυτόν, αφού ο ίδιος το δήλωσε ότι δεν είχε καμία›. Το έχω πει εγώ σε αμφιθέατρο, δεν ντρέπομαι. Καμία κύριε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Από το 1985 τον παλιό σας φίλο από το Παρίσι και που ταξιδεύατε και μαζί, που κάνατε ταξίδια ανατολική Γερμανία κλπ. κλπ. ?

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ταξιδάκια, ταξίδια. Όχι υποκοριστικά.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το «όπως πάντα τα πλαστά διαβατήρια› μόνο στην ανατολική Γερμανία;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακατανόητη η ερώτηση. Ξανακάνετε την.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μια φορά πήγατε εκεί. Εν πάση περιπτώσει γνωριζόσαστε, είναι φίλος σας από τα παλιά, από το Παρίσι, ανεξάρτητα τι κάνατε μαζί του. Από το 1985 που είστε εδώ στην Ελλάδα, ήρθατε καθόλου σε επαφή μαζί του; Γιατί απ’ ότι λέει σε συνεντεύξεις του, μία συνέντευξη έδωσε ο κύριος στον Λαμιακό Τύπο, αλλά εν πάση περιπτώσει και σε ορισμένες παρεμβάσεις που κάνει ο κ. Γιωτόπουλος λέει ότι έκανε ανοιχτή ζωή, δεν κλείστηκε. Οπωσδήποτε φίλοι εσείς από τα παλιά θα ήρθατε σε επαφή μαζί του.

Ήρθατε σε επαφή από το ’85 και μετά μαζί του;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι κύριε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Καμιά φορά;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι κύριε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ούτε μιλήσατε στο τηλέφωνο; Γιατί είπατε ότι 3-4 φορές μιλήσατε μαζί του. Πότε μιλήσατε μαζί του 3-4 φορές;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα εσείς μου επικαλείστε ένα ντοκουμέντο που λέτε ότι είναι στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και δεν μου το δείχνετε να το δω. Εσείς μπορείτε να μου λέτε ότι είπα διάφορα πράγματα. Εγώ δεν είπα ποτέ τίποτα τέτοιο. Αυτό που ξέρω και είναι η αλήθεια, είναι ότι από το ΄74 με τη διάλυση όλων των αντιστασιακών οργανώσεων μετά δεν είχαμε λόγο να ειδωθούμε κι ούτε προσπάθησα να τον βρω, ούτε προσπάθησε να με βρει.

Αν αυτό σας φαίνεται παράξενο κύριε ?.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι, δεν μου φαίνεται παράξενο.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας φαίνεται μάλλον γιατί έχει επαναληφθεί συνέχεια αυτό σαν στερεότυπο. Αν το στερεότυπο είναι το βάθος μας, να βαδίσουμε πάνω στο στερεότυπο.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αν μπορείτε να απαντήσετε. Δεν σας επιβάλλω την απάντηση. Αν θέλετε απαντάτε, αν δεν θέλετε δεν απαντάτε.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω. Δηλαδή τι με ρωτάτε; Και τον κ. Πάγκαλο δεν είδα τον οποίον τον έβλεπα. Είχε έρθει μέχρι και στο σπίτι μου. Και διάφορους άλλους δεν τους είδα. Τι συνάγετε από αυτό εσείς; Δεν είχα κανένα λόγο να τους δω. Οι άνθρωποι γύρισαν στην Ελλάδα.

Για να μη σας πω ότι τον κ. Ελεφάντη π.χ. εγώ δεν ήξερα αν πέθανε ή αν ζει. Και τον κ. Γιωτόπουλο πάλι αν ζει ή αν πέθανε. Και μια σειρά από ανθρώπους πλην του κ. Ζουράρι που τον είδα στην τηλεόραση 2-3 φορές, πλην του κ. Πάγκαλου που έγινε Υπουργός. Αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν υπήρχε κάποιος λόγος να πάω να τους βρω όπως το υπονοείτε, τι περίεργο πράγμα είναι αυτό.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα ήθελα τη γνώμη σας. Αν θέλετε πάλι απαντάτε, αν δεν θέλετε δεν απαντάτε.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, θα απαντήσω.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, αν θέλετε απαντάτε.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το να θέλετε είναι περιττό γιατί που με βάζετε, σε τι θέση;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πως συμβιβάζεται να εξαφανίζεται είπαμε από το ’74 και να μην εκφράζεται με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, είτε με μια αρθρογραφία, είτε να μετέχει σε λαϊκές διαδηλώσεις; Εξαφανίστηκε εντελώς. Πως το δικαιολογείτε εσείς αυτό;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σ’ αυτό δεν είμαι βέβαιος εγώ αν εξαφανίστηκε. Ο άνθρωπος μπορούσε να έχει μια ζωή σε έναν άλλον χώρο, στους Λειψούς, δεξιά – αριστερά.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ακούσατε κάτι γι’ αυτόν; Είπατε πριν από λίγο ότι δεν τον είδατε ούτε τον ακούσατε. Τώρα μιλάτε για Λειψούς. Για πέστε μου.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αστεία η κατάσταση εδώ πέρα. Δεν έχω διαβάσει για Λειψούς στις εφημερίδες;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν είστε αστείος, σοβαρός είστε, δεν είπαμε τέτοια πράγματα.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι πάει να πει πως ξέρετε για Λειψούς; Ποιος από δω μέσα δεν ξέρει για Λειψούς; Είναι κάποιος άσχετος εκεί στο ακροατήριο που δεν ξέρει για Λειψούς και με ρωτάτε πως ξέρω για Λειψούς; Το διάβασα στις εφημερίδες κύριε όταν το διαβάσατε κι εσείς. Τελείωσε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μια τελευταία ερώτηση μη σας κουράζουμε. Είπατε πριν από λίγο ότι σε όλη τη γκάμα των κινημάτων κατά της δικτατορίας ουδείς κινούσε τα νήματα κάποιου άλλου, δηλαδή υπήρχε μια ισότιμη συμμετοχή. Αυτό δεν θέλατε να πείτε;

Φεύγουμε από αυτά τα κινήματα και ερχόμαστε τώρα στην 17Ν. Σας ερωτώ: για την στρατηγική επιλογή του στόχου αποφάσιζαν όλοι; Αν ξέρετε μπορείτε να μας απαντήσετε; Τα γνωρίζετε τα μέλη της 17Ν. Αυτά τα οποία σήμερα δικάζονται, μπορεί να υπάρχουν κι άλλα ή μπορεί να είναι μόνο αυτά.

Δηλαδή κάθε ένας από αυτούς αποφάσιζε για τον στόχο και τελικά έφερνε την απόφαση του σε ένα στρογγυλό τραπέζι και όλοι μαζί αποφάσιζαν τελικά ποιος θα είναι ο τελικός στόχος;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν μπερδεύεστε μόνος σας με τον συλλογισμό σας. Εγώ δεν μίλησα για τη 17Ν, ούτε έχω λόγο να μιλήσω.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θέλω να σας πω το εξής για να απαντήσετε. Λένε ότι υπήρχε ένας ηγετικός πυρήνας που επέλεγε τον στόχο. Κάτι τέτοιο είπατε ότι δεν υπήρχε τότε στα κινήματα κατά της δικτατορίας. Εδώ τι λέτε τώρα; Ποια είναι η γνώμη του κέντρου; Αν θέλετε πάλι λέτε τη γνώμη σας.

Όλοι αυτοί αποφάσιζαν για την επιλογή του στόχου ή υπήρχε ένας ηγετικός πυρήνας ή υπήρχε ένας ή δύο;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ εγώ να απαντάω για την 17Ν όπως και δεν μπορώ για το Φωτεινό Μονοπάτι επιτέλους. Τι με ρωτάτε εμένα; Και θέλω να κάνω μια δήλωση. Εγώ έγραψα κατακάθαρα στο βιβλίο μου -και την κάνω αυτή τη δήλωση για να μη μπερδεύουμε τις ώρες και να μην πάμε μέχρι αύριο- ότι αν με ρωτήσετε, γιατί κάνατε συνέχεια ερωτήσεις οι οποίες είναι πολιτικές, ενώ η δίκη δεν είναι πολιτική όλες οι ερωτήσεις αυτές είναι πολιτικές ?

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Βλέπω είστε ενεργός πολιτικά και γνωρίζετε πολλά πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε τι λέτε στο βιβλίο, κάτι πήγατε να πείτε.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι αν με ρωτήσουν -και με έχουν ρωτήσει πολλοί- εάν συμφωνώ ή καταδικάζω την 17Ν, ούτε την καταδικάζω, ούτε συμφωνώ. Δεν δέχομαι αυτή την ερώτηση και δεν δέχομαι ερωτήσεις όταν η Πολιτεία θεωρεί ότι είναι ποινικά αυτά.

Και αν με ρωτούσαν μάλιστα λέω «τι είναι η Χιροσίμα, την καταδικάζεις ως ποινικό;› θα έλεγα «όχι κύριοι, ούτε την καταδικάζω, ούτε δεν την καταδικάζω›. Πέστε το ευθέως και τίμια και τότε να σας απαντήσω. Και δεν είχα και κανένα πρόβλημα κ. Πρόεδρε να απαντήσω όπως ο Γιωτόπουλος μετά τον «Λαμιακό Τύπο› ότι εγώ συμφωνώ με την πλατφόρμα, αλλά διαφωνώ με τις πράξεις.

Κανένα πρόβλημα δεν θα είχα να το πω τώρα, αλλά δεν θέλω να το πω. Δεν μπορείς εσύ να με ρωτάς ας πούμε αν το ¶ουσβιτς εγώ το καταδικάζω ως ποινικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ δεν κυνηγάμε μάγισσες, ούτε φρονήματα, ούτε εσωτερικά αισθήματα δικά σας θα τα εξετάσω. Αλίμονο.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως κάνω μια δήλωση ότι αυτοί που κάνουν ερωτήσεις ως προς τη 17Ν δεν θα απαντήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είστε υποχρεωμένος αν σας πουν να πείτε ότι «εγώ συμφωνώ ή δεν συμφωνώ›. Αυτό είναι δικαίωμα σας και κρατήστε το μέσα σας. Δεν με ενδιαφέρει.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, να κάνετε όπως με τον κ. Γιωτόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το ψάχνω εγώ αυτό. Εγώ θέλω να εισφέρετε αυτά που ξέρετε, αυτά που μας είπατε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος έχει το λόγο.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε πρόσφατο δημοσίευμά σας στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ› με επιχειρηματολογία μάλιστα έντονη και αρκετά εκτεταμένο το άρθρο είπατε ότι ενώ στην αρχή είχατε πρόθεση να έρθετε ως μάρτυς να καταθέσετε, εκ των υστέρων μετανιώσατε και επιχειρηματολογείτε εκεί στο άρθρο ότι θα έπρεπε να έχουν έρθει σε ρήξη, να κάνουν υπεράσπιση ρήξεως με το Δικαστήριο λόγος για τον οποίο εσείς δεν θα ερχόσασταν ως μάρτυς. Σε τί οφείλουμε μετά ταύτα την μεταστροφή της απόψεώς σας και την παρουσία σας εδώ; Εκεί δεν μιλάγατε μόνο για τον κ. Γιωτόπουλο, ενώ τώρα λέτε «για την 17Ν μην μου μιλάτε›, εκεί είχατε θέσει ότι η 17Ν θα έπρεπε να ακολουθήσει άλλη υπερασπιστική ή εν πάση περιπτώσει.....

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι η 17Ν, οι κατηγορούμενοι.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι κατηγορούμενοι. Μπορείτε να μου εξηγήσετε σε τί οφείλεται η μεταστροφή και η χαρά και η τιμή που έχουμε να σας έχουμε εδώ;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να σας πω ότι με τις γυναίκες είχα διάφορες μεταστροφές ακόμα και όταν είναι τυφλές αυτές οι γυναίκες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί δουλειά έχει αυτό;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δουλειά γιατί όταν υποψιάζομαι κιόλας ότι αυτές οι γυναίκες οι τυφλές αλληθωρίζουν κιόλας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην ευτελίζουμε παρακαλώ.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είναι ερώτηση αυτή; Γιατί έκανα εγώ μεταστροφή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πείτε ότι αυτά είναι εσωτερικές μου διεργασίες και δεν σας απαντώ. Πείτε το.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βοηθήστε με κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας βοηθήσω; Τί είναι αυτό;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα μια μεταστροφή, τί πάει να πει αυτό; Τί επιχείρημα είναι αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε τον άνθρωπο. Δικαιούται κάθε φορά να αλλάζει γνώμη «νομίζω ότι κάτι εισφέρω στο Δικαστήριο›. Δικαιώματά του είναι. Μπορώ να σας πω τίποτε άλλο; Ότι θέλετε πράττετε. Να μπω εγώ στις εσωτερικές διεργασίες, τις σκέψεις και την συνείδηση του καθενός; Εσείς τότε είπατε για ρήξη, τώρα λέτε ότι και ρήξη να υπάρχει και να μην υπάρχει εγώ έχω καθήκον να πάω για τον γνωστό μου να καταθέσω. Είναι και το ανθρώπινο στοιχείο το οποίο πρέπει να το βλέπουμε.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το έχω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς το έχετε.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί οι κύριοι δεν ήξεραν τη Νομική Επιστήμη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτοί όμως έχουν δικαίωμα να ρωτάνε κι αν εσείς νομίζετε μην απαντάτε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, θα ξεκινήσω από την εποχή της Γαλλίας. Καταρχήν κατέθεσε χθες ο κ. Σκαρπαλέζος και εξήγησε πώς ο ίδιος, για το χτύπημα που έγινε με την βαλίτσα που βρέθηκε στην ΛΕΑ, πώς ο ίδιος ήταν κατηγορούμενος, φυλακίστηκε για 2 μήνες και αφού απολογήθηκε στον Ανακριτή εκεί διότι η βαλίτσα περιείχε πυροκροτητές. Εσείς ανακριθήκατε από Γάλλο Ανακριτή γι αυτήν την υπόθεση;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την υπόθεση εκείνη στην Γαλλία;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, για την 29 Μάη. Αν θέλετε πείτε στο Δικαστήριο αυτά τα γεγονότα.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συνελήφθην, 3 μέρες ήμουν υπό ανάκριση. Μετά με άφησαν. Μάλιστα δεν μπορούσα να το εξηγήσω γιατί με άφησαν. Υπήρχαν αρκετά για να με ενοχοποιήσουν για 5 χρόνια τουλάχιστον. Μετά από 20 ημέρες μου ήρθε ένα χαρτί να πάω στον Τακτικό Ανακριτή. Αυτό έγινε. Ο κ. Σκαρπαλέζος όταν έγινε αυτό δεν είχε γυρίσει ακόμα, ήταν διακοπές. Δεν καταλαβαίνω η ερώτηση γιατί γίνεται;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση γίνεται για να επιβεβαιώσετε κι εσείς αυτά που είπε χθες ο κ. Σκαρπαλέζος για την ανάκριση γιατί αμφισβητείται από το Δικαστήριο ενδεχομένως ακόμα και ότι φυλακίστηκε ο κ. Σκαρπαλέζος. Δηλαδή μας ζητήθηκε να προσκομίσουμε την απόφαση του Γαλλικού Δικαστηρίου ότι έκανε φυλακή. Επειδή αμφισβητείται και η δράση κάποιων Ελλήνων εκεί στην Γαλλία.... Σας εξηγώ αλλά να μην επιμένω περισσότερο, αν θέλετε απαντήστε σε αυτά που σας ρωτώ.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να αμφισβητήσετε το παν. Δεν πήραμε βίντεο από το Γαλλικό Δικαστήριο ή από την φυλακή όταν έμπαινε ούτε όταν έβγαινε. Τί είναι απόδειξη τελικά; Αφού εγώ ως μάρτυς είμαι αποδεικτικό στοιχείο όπως είπατε πριν γιατί δεν με πιστεύετε; Το Δικαστήριο, όχι εσείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, σας είπαμε είστε αποδεικτικό στοιχείο κι αν θέλουμε σας πιστεύουμε ή δεν θέλουμε. Είναι άλλο θέμα αυτό.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶μα είναι αποδεικτικό στοιχείο με πιστεύετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε απόδειξη.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Οργάνωση 29 Μάη μετά από αυτήν την ανακάλυψη της βαλίτσας διαλύθηκε;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η 29 Μάη ναι, δεν διαλύθηκε μόνο γι αυτόν τον λόγο βέβαια. Υπήρχαν μια σειρά από πράγματα τα οποία ήταν περισσότερο εσωτερικές διαφωνίες και αποσχίσεις και ιδιαίτερα γι αυτό, το οποίο ήταν ένα χτύπημα σοβαρό που τελικά στοίχισε πολύ σε όλους τους τομείς και που οι Γάλλοι τελικά ότι υλικό είχαμε μας το πήραν, μας το αφαίρεσαν και έπεσε ένα είδος πανικού.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο ήταν ο κ. Γιωτόπουλος στην Οργάνωση 29 Μάη είχε κάνει ταξίδια στην Ελλάδα; Είχε έρθει στην Ελλάδα; Παράνομα να έρθει στην Ελλάδα με άλλα χαρτιά, είχε έρθει;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε για μια υπόθεση που είχε γίνει σύλληψη Ελλήνων που ζούσαν στην Ελλάδα, φοιτητών ή πολιτών τότε σε κείνο το καθεστώς οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την ίδρυση, ποιοι ήταν, ποιοι συνελήφθησαν;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ονόματα δεν τα θυμάμαι, αλλά θυμάμαι τον Γούλα. Το άκουσα χθες και το θυμήθηκα πάλι. Γούλας και ορισμένοι άλλοι 4-5 άτομα συνελήφθηκαν, αλλά αυτά μπορείτε να τα βρείτε στα αρχεία. Έγινε μία δίκη γι αυτούς. Από την άλλη μεριά κατηγορήθηκε ο Γιωτόπουλος ως Ιατρόπουλος. Λένε ότι κατηγορήθηκε. Ήταν στην Ελλάδα εκείνο τον καιρό μαζί με τον Στάικο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ρωτήσω κι εσάς γιατί εσείς είστε οι βασικότεροι μάρτυρες, ο κ. Σκαρπαλέζος, εσείς και ενδεχομένως και άλλος ένας που θα έρθει. Γιατρόπουλος ή Ιατρόπουλος ως σύντροφός σας σε αυτήν την αντιδικτατορική δράση με αυτό το όνομα υπήρχε; Υπήρχε άνθρωπος με το όνομα αυτό;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ούτε στο Παρίσι υπήρχε άτομο τέτοιο, ούτε αν θέλετε Ρώμη, Γερμανία, Μιλάνο. Δεν υπήρχε τέτοιο άτομο με το όνομα αυτό. Κι εγώ το βρίσκω περίεργο διότι εμείς δεν συνηθίζαμε να δίνουμε ψευδώνυμα. Δίναμε ένα μικρό όνομα, διάλεγε ο άλλος ένα όνομα – για να μην πέσω στις αηδίες του Στάικου ότι κάποιος τους βάφτιζε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κατατεθεί η συνέντευξη του κ. Στάικου εδώ όπου λέει αυτά ο κ. Στάικος στην συνέντευξη και κατατέθηκε συνέντευξη. Έχουμε εσάς που έχετε ζήσει τα γεγονότα, αν θέλετε πείτε στο Δικαστήριο αυτά που λέει ο κ. Στάικος ότι υπήρχε ένας που έδινε τα ονόματα, που κατηύθυνε, που βάφτιζε ήταν γεγονότα αληθή, είναι ψευδή; Ποια ήταν η αλήθεια;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι κύριε. Ξέρετε γιατί; Γιατί παρόλο ότι ήμασταν νέοι δεν ήμασταν και παιδάκια καθυστερημένα όπου θα έχουμε ένα νονό που θα μας δίνει αυτός όνομα. Αν υπήρχε μία αναγκαιότητα να υπάρχουν ονόματα υπήρχε αυτό ακόμα και στον ΕΛΑΣ, ακόμα σε όλες τις Οργανώσεις που έκαναν έναν επαναστατικό αγώνα ανά την υφήλιο. Τώρα ο Στάικος λέει, είναι γελοία δηλαδή. Παιδιά είμαστε και μας βάφτιζε ο βαφτιστικός;

Δεν ισχύουν όλα αυτά τα πράγματα και νομίζω ότι είναι η απόδειξη ότι πρόκειται περί κακόπιστου πράγματος. Εγώ αν είχα αυτό το άρθρο – εκτός αν το έχετε εσείς εκεί – εγώ μπορώ να τα ανατρέψω όλα αυτά. Φέρτε με αύριο σε αντιπαράσταση με τον Στάικο να δούμε τί θα στηρίξει ο Στάικος σε σχέση με αυτά που γράφει εκεί. Για να μην σας πω ότι μπορεί να κάνω και ένα άρθρο. Για να δούμε ένα-ένα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να τα δείτε, να το κάνετε γιατί ξέρετε εσείς τα γεγονότα σας ξαναλέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα «παραθυράκι› να τα πουν με τον κ. Στάικο να ευχαριστηθούν.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εδώ είναι το θέμα να αποδειχθούν κάποια γεγονότα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ κρατάω την κατάθεσή του γιατί ο κ. Στάικος δεν ήρθε εδώ να καταθέσει.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήρθε. Ακριβώς αυτό ήθελα να επισημάνω στο Δικαστήριό σας, δεν ήρθε να καταθέσει. Μία συνέντευξη προσκομίστηκε στο Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά την διαβάσαμε την συνέντευξη.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, αναφερθήκατε στην αρχή της κατάθεσής σας στις ενέργειες της ΛΕΑ. Μετά την 29 Μάη ιδρύθηκε η ΛΕΑ.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερθήκατε στις ενέργειες της ΛΕΑ, πέρα από την Αμερικάνικη Πρεσβεία για την οποία θα σας ρωτήσω στην συνέχεια. Θυμάστε μία ενέργεια στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως; Ξέρετε συγκεκριμένα τις ενέργειες; Έκρηξη βόμβας στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως που ήταν Υπουργός ο αδελφός του δικτάτορα του Παπαδόπουλου στην Πλατεία Καρίτση;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν ενέργεια αυτή την οποία ανέλαβε την ευθύνη ότι την έκανε η ΛΕΑ;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, υπήρχαν μια σειρά από ενέργειες βομβιστικές τις οποίες δεν δίναμε τόσο μεγάλο βάρος όπως δίνετε εσείς σήμερα. Ήταν ένα κομμάτι ένοπλης προπαγάνδας. Μπορεί οι ενέργειες αυτές να ήταν 15-16 όλες. Η πιο χαρακτηριστική ήταν και βέβαια η πιο γνωστή ήταν αυτή του Γιωτόπουλου στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πούμε γι αυτή. Εγώ λέω να πούμε όλες τις ενέργειες της ΛΕΑ. Συνήθως σε πολλές δίκες που κατηγορούνται κάποιοι για μία βόμβα οι κατηγορούμενοι αρνούνται ότι την έβαλαν. Εδώ εμείς θέλουμε να αποδείξουμε ότι έβαλαν, έχουν αντιστραφεί οι όροι απόδειξης. Εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι βάλανε την βόμβα σε αυτές τις ενέργειες ενώ συνήθως είναι το αντίθετο.

Για τα βυτιοφόρα ESO PAPPAS, δύο βόμβες που κατέστρεψαν δύο βυτιοφόρα της ESO PAPPAS στην οδό Αγίας ¶ννας στου Ρέντη υπήρξε τέτοια ενέργεια της ΛΕΑ;

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια το τί ήταν ο PAPPAS και ποια σχέση έχει με την χούντα ....

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν ένας μοχλός της οικονομίας πάνω στην οποία στηριζόταν η χούντα. Υπήρξε μία ενέργεια όταν ήρθε ο «¶γκνιου› εδώ πέρα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πέστε τα για μην θεωρείται ότι υποβάλλω τις ερωτήσεις. Σας παρακαλώ πολύ θυμηθείτε και πείτε τα.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χρυσικόπουλε, εγώ πραγματικά δεν ήρθα διαβασμένος εδώ. Δεν μπορώ να κάτσω, εκτός αν μου δώσετε ένα μισάωρο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα διαβάσματος κ. μάρτυς. Είναι αυτά που έχουν γίνει από την ΛΕΑ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά που λέτε είναι σοβαρά.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σοβαρότατα είναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στοιχεία υπάρχουν;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τί στοιχεία να σας φέρουμε; Φωτογραφία με το μέλος της ΛΕΑ που να βάζει την βόμβα αποκλείεται να βρούμε. Έχουμε όμως προκηρύξεις το οποίο θα ρωτήσω τον μάρτυρα που βγήκαν για τις ενέργειες, έχουμε δημοσιεύματα και θα κατατεθούν σε εφημερίδες σε λίγο. Σας το καταθέτω, δημοσίευμα εκείνης της εποχής που έγιναν οι ενέργειες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σχεδόν υποβάλλετε την απάντηση.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν γραφτεί από τότε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Την τοποθέτησε ο κ. Γιωτόπουλος.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε σχετική ερώτηση ο κ. Γιωτόπουλος απάντησε «δεν θυμάται πότε έβαλε βόμβα›.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι την ημερομηνία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αντιστασιακή πράξη και δεν την θυμάστε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως δεν θυμάμαι.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα, το ευκολότερο πράγμα του κόσμου είναι κάποια στιγμή ο δικηγόρος να του δώσει ένα χαρτί με όλες τις ενέργειες και μετά θα λέγατε «θυμάσαι›. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ούτε καν εγώ έκατσα να μελετήσω τα ντοκουμέντα της ΛΕΑ που κάποιος μου τα έφερε. Δεν έχω κανένα λόγο να τα μελετήσω. Τις προκηρύξεις διάβασα 1-2 και τις βρήκα μάλιστα λίγο σε στυλ, δεν μου πήγαιναν σήμερα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Εκτός από μία απόφαση του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης με καταδίκη σε φυλάκιση ενός Γιατρόπουλου, όλα τα άλλα είναι αέρας, κουβέντα.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με αυτή την λογική εσείς, το ότι ο Γλέζος κατέβασε την σημαία είναι αέρας διότι ο Γλέζος δεν βιντεοσκοπήθηκε για να σας το δείξει. Απλώς ο Γλέζος το διεκδίκησε και όλοι τον πίστεψαν επιτέλους. Τί αέρας μας λέτε; Τότε ο καθένας θα έπρεπε.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μια σύσταση προς το ακροατήριο. Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε κανένας ούτε παρατηρήσεις, ούτε σχόλια. Εξετάζετε ένας μάρτυρας είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει. Σας παρακαλώ πολύ επίσης οι παράγοντες εδώ της διαδικασίας υποβάλλουν ερωτήσεις που θεωρούν αναγκαίες. Σας παρακαλώ μην δημιουργείτε... Δεν είναι σωστό. Θα βρω κάποιον, θα πω «24 ώρες κράτηση ή να τον βγάλετε έξω›. Βγήκε τίποτα; Κάντε μου την χάρη. Εδώ η δίκη γίνεται ήρεμα και ακούγονται όλες οι πλευρές. Εμείς έχουμε την ευθύνη να βγάλουμε απόφαση και είναι πολύ βαριά η ευθύνη μας. Αν δεν αφήσουμε να εξελιχθεί η διαδικασία σωστά καταλαβαίνετε είναι πιο δύσκολο το έργο το δικό μας. Μην μας το δυσκολεύετε. Ακροατήριο είστε, κάντε μου την χάρη. Μπορούμε να συνεχίσουμε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, έχω εδώ ένα δημοσίευμα από εφημερίδα. (Δείχνει)

(Διαλογικές συζητήσεις)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή