Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (18/07/2003) 04/06

Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2003 19:03
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Ασκείται το δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων τώρα εκ μέρους του κ. Ραχιώτη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Διαβάστηκε εδώ στο Δικαστήριο μια έκθεση έρευνας του σπιτιού σας στο Βύρωνα. Φαίνεται να πήραν κάποια πράγματα με βάση αυτή την έκθεση, το κομπιούτερ, κάποια κλειδιά, φωτογραφίες, χαρτιά?

M.-T. PEYNAUD: Ναι για παράδειγμα ένα τετράδιο με σημειώσεις για τα μαθήματά μου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το σπίτι ερευνήθηκε επισταμένα, διεξοδικά;

M.-T. PEYNAUD: Δεν ερευνήθηκε καθόλου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα συρτάρια σας ανοίχτηκαν ψάχτηκαν οι χώροι που μπορεί να κρυφτεί ένα πράγμα;

M.-T. PEYNAUD: Κανένα ντουλάπι δεν ανοίχτηκε. Είμαι μανιακή, άφησα το σπίτι μου άψογο την Τρίτη φεύγοντας για την Ύδρα. Το εσωτερικό των ντουλαπιών ήταν τακτοποιημένο άψογα και βρήκα τα πάντα να είναι ακριβώς ίδια όπως τα είχα αφήσει, εκτός από μια σκόνη πάνω στα πλακάκια στο πάτωμα του σαλονιού.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα βιβλία ανοίχτηκαν; Φαινόντουσαν ότι τα βιβλία ήταν ανοιγμένα, να διαπιστωθεί αν μέσα είχαν σημειώσεις ή έγγραφα;

M.-T. PEYNAUD: Τα βιβλία ήταν ακριβώς στη θέση τους και από τότε που ο Μιχάλης είναι στον Κορυδαλλό, και που μου ζητά να του φέρω το ένα ή το άλλο βιβλίο, λέγοντάς μου ότι θα το βρεις για παράδειγμα στο τρίτο ράφι αριστερά, βρίσκεται στη θέση του.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η αίσθησή σας είναι δηλαδή ότι το σπίτι σας δεν ψάχτηκε; Αυτά που πάρθηκαν ήταν επιφανειακά πάνω στο σπίτι, ή τα βρήκαν ψάχνοντας συρτάρια, σεντόνια κλπ; Αν η γενική αίσθηση είναι ότι το σπίτι ερευνήθηκε επισταμένα, ή πάρθηκαν επιφανειακά, πράγματα ορατά στον καθένα που μπαίνει μέσα.

M.-T. PEYNAUD: Ήταν τόσο λίγο επισταμένα η έρευνα που έγινε, που μπαίνοντας στο σπίτι μου στα δεξιά υπάρχει το περίφημο καλαθάκι που βάζω τα κλειδιά, πάνω στο γραφείο μου έχω ένα άλλο καλαθάκι γεμάτο από κλειδιά, είναι εκεί δεν αγγίχτηκαν. Κάτι άλλο, έχω μια αποθήκη. Η κλειδαριά αφαιρέθηκε, την πήραν. Όταν όμως έβαλα μια άλλη κλειδιά και μπόρεσα να ανοίξω την πόρτα, έχω μέσα σ’ αυτή την αποθήκη μεταλλικά ράφια με γαλλικές κονσέρβες και κρασί, είναι στη θέση τους τα πάντα, στη σειρά όπως τα είχα αφήσει και στην άλλη γωνία, έχω ένα μεγάλο χαρτονένιο κουτί,?.μέσα στο οποίο έριχνα το κάλυμμα του αυτοκινήτου, την κουκούλα, το οποίο είχα ρίξει από πάνω και δεν το είχαν καν σηκώσει. Όπως και να έχει ο γείτονάς μου, που μένει πάνω από μένα και που θα πρέπει να ήταν παρών, υπάρχει το όνομά του στην έκθεση, μου το είπε αμέσως, δεν άγγιξαν τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μυλωνά ζητήσατε εσείς νομίζω το λόγο, μπορείτε να υποβάλλετε ερωτήσεις.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς, χθες το μεσημέρι σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα είπατε, - διαβάζω κατά λέξη από τα πρακτικά - .

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μυλωνά προηγουμένως έγινε ολόκληρο επεισόδιο με τον κ. Παπαδημητρίου, ότι οι ερωτήσεις θα γίνονται ευθέως, χωρίς αναγνώσεις?διότι να σας πω κάτι, προηγουμένως έγινε παρεξήγηση ο άνθρωπος θύμωσε και σηκώθηκε και έφυγε?

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε διαβάζω μια φράση από τα πρακτικά και κάνω το ερώτημα, αν δεν με είχατε διακόψει θα είχα τελειώσει με το ερώτημά μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν το παίρνω έτσι εγώ, θέλω να κάνετε ευθείες ερωτήσεις, για την ισότητα μόνο, ισότητα των όπλων. Και σας παρακαλώ πολύ κάντε ευθέως την ερώτηση, ρωτήστε την πάλι δεν πειράζει

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Με μεγαλύτερη σαφήνεια ερωτήσεις δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν, όπως θα την διατυπώσω εγώ τώρα. Χθες είπατε ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, όχι δεν την επιτρέπω την ερώτηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε θα μου απαγορεύσετε να κάνω ερωτήσεις;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν επιτρέπω να διαβάσετε πρακτικά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μα σας είπα μια κουβέντα θα πω, θα είχαμε τελειώσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν επιτρέπω, προσφύγετε στο Δικαστήριο, εγώ δεν επιτρέπω να διαβάσετε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Προσφεύγω στο Δικαστήριο επειδή, απαραίτητη προϋπόθεση για να διατυπώσω το ερώτημά μου, είναι να θυμίσω στην μάρτυρα, τι ακριβώς είχε πει χθες και επ’ αυτών να ζητήσω διευκρινιστικές ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Εισαγγελεύ τι λέτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, το αντικείμενο της δίκης είναι γνωστό. Και αυτό προσδιορίζει τις ερωτήσεις όλων των παραγόντων της δίκης. Οι ερωτήσεις είναι αυταπόδεικτο κατά τους κανόνες της λογικής και τους κανόνες της δικονομίας, γίνονται ευθέως προς τον μάρτυρα, ο οποίος επίσης ευθέως απαντά, αν θέλει ή δεν θέλει.

Κύριε Πρόεδρε, το να αρχίζει κανείς, είτε είναι εισαγγελέας, είτε είναι συνήγορος και να κάνει ανακεφαλαίωση τι ελέχθη χθες, τι ελέχθη προχθές, τι ακούστηκε, τι δεν ακούστηκε, προκειμένου να κάνει μια ερώτηση, αυτό κύριε Πρόεδρε αναλίσκει το χρόνο που είναι αφιερωμένος και αυτό είναι σε βάρος της ουσίας της ποινικής δίκης κύριε Πρόεδρε.

Πιστεύω ότι ο κ. συνήγορος αυτά τα αυτονόητα τα ξέρει και δεν θα επιμείνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορώ να πω στον κ. συνήγορο, μπορείτε να πείτε το εξής πράγμα, ότι κυρία μάρτυς σας ρωτώ αυτό και αυτό, γιατί χθες είπατε εκείνο, κάντε το κάπως έτσι, για να τηρήσουμε δηλαδή την διαδικασία και την αρχή της ισότητας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε ότι από μια αδυναμία εις τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου?απευθύνθην κύριε Πρόεδρε εις το Δικαστήριόν σας, αφού μου δώσατε το λόγο και έκανα μια πρόταση. Κύριε Πρόεδρε σεις διευθύνετε, αυτό που πείτε εσείς, για μένα είναι το ορθόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνέστησα κάτι εις τον κ. συνήγορο αν το θέλει να το ακολουθήσει, αλλιώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχω το λόγο κύριε Πρόεδρε για να κάνω μια δήλωση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι βεβαίως.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ευχαριστώ. Απορώ κύριε Πρόεδρε γιατί – για μια ακόμα φορά – δεν εφαρμόζετε τις σαφέστατες διατάξεις του Κ.Ποιν.Δ. Λέει το άρθρο 333 παρ. 2, εκείνος που διευθύνει, δίνει επίσης την άδεια στους διαδίκους να υποβάλλουν ερωτήσεις στους εξεταζόμενους μάρτυρες. Και δεν επιτρέπει ερωτήσεις άσκοπες, ή έξω από το θέμα. Πριν πω δυο φράσεις από την διατύπωση της ερώτησής μου με διακόψατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχίσατε να διαβάζετε πρακτικά, δεν υποβάλλατε ερώτηση, αν υποβάλλατε ερώτηση δεν θα σας διέκοπτα, αυτό είπα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Επιτρέψτε μου να πω για μια ακόμα φορά, ο τρόπος που υλοποιώ τα δικονομικά μου δικαιώματα εναπόκειται σε μένα. Μόνο στο μέτρο, και έρχομαι τώρα στο άρθρο 334, μόνο στο μέτρο που δεν τηρώ το απαραίτητο μέτρο στις εκφράσεις μου, ή που χρησιμοποιώ απρεπείς εκφράσεις ή που επιχειρώ προσωπικές επιθέσεις, τότε μόνο, πρώτα μου υποδεικνύετε το άτοπο και στη συνέχεια μπορείτε να μου αφαιρέσετε το λόγο. Στην παρούσα περίπτωση είναι προφανές ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ξεκίνησα να διατυπώνω, με τον καλό ή με τον κακό τρόπο που έκρινα εγώ, μια ερώτηση. Όταν εξέφρασα πέντε φράσεις, πέντε λέξεις, αμέσως με διακόψατε. Και διαμαρτύρομαι, γιατί αυτός ο τρόπος διεύθυνσης της συζήτησης, δεν συνάδει προς τις σαφέστατες διατάξεις της δικονομίας. Και θα παρακαλέσω πολύ, να μου επιτρέψετε να διατυπώσω την ερώτησή μου όπως εγώ κρίνω σωστά, το εάν είναι σωστό ή όχι θα το αξιολογήσει το Δικαστήριό σας και στο μέτρο που δεν ξεφεύγω από το θέμα και που δεν προσβάλω κανέναν να με αφήσετε να ασκήσω τα υπερασπιστικά μου δικαιώματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην συνέχεια θα δούμε. Το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν μπορείτε να αρχίζετε ερωτήσεις θέτοντας προϋπόθεση αναγιγνώσκοντας πρακτικά να υπενθυμίζετε στους μάρτυρας τι είπαν χθες, αλλά θα υποβάλλετε ευθέως τις ερωτήσεις. Υποβάλλετε ευθέως ερώτηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εντάξει θα αξιολογηθεί από όλους τους παράγοντες. Συνεχίζω χωρίς να διαβάζω τα πρακτικά, γιατί εάν έχετε καταλάβει ?θα είχα τελειώσει τώρα όλες μου τις ερωτήσεις και θα είχαμε προχωρήσει στη διαδικασία. Βλέπετε λοιπόν ότι πολλές φορές εσείς συμβάλετε στην καθυστέρηση της διαδικασίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε ή θα πρέπει να γελάσω, ή θα πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Εγώ θα προτιμήσω να μείνω τελείως ουδέτερος.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα κάνετε αυτό που επιτάσσει ο νόμος, αυτό πρέπει πάντοτε να κάνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προχωρήστε να τελειώνουμε κύριε με σας, ελάτε κάντε ερωτήσεις.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Με μένα δεν θα τελειώνετε κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνετε ερωτήσεις, εγώ σας έδωσα το λόγο για ερωτήσεις.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας παρακαλώ πολύ οι διατυπώσεις να είναι λίγο πιο προσεκτικές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έρχεστε πάντα έτσι..

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω κύριε Πρόεδρε γιατί ειδικά σε μένα με διακόπτετε με το παραμικρό ίσως ενοχλεί η επίκληση νομικών επιχειρημάτων, ίσως ενοχλεί η σαφήνεια στην διατύπωση των θέσεών μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, σας είπαμε δεν θέλουμε μαθήματα νομικά, εγώ τουλάχιστον δεν θέλω μαθήματα από κανέναν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κανείς δεν θέλει μάθημα νομικό, αλλά όλοι θέλουν το αυτονόητο, την εφαρμογή των ισχυόντων νόμων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε παρακαλώ ερωτήσεις, δεν είμαστε εδώ στο πανεπιστήμιο να κάνουμε μαθήματα νομικά. Κάντε ερωτήσεις στη μάρτυρα?

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχω διαπιστώσει επανειλημμένα, ότι η επίκληση των συγκεκριμένων νομικών διατάξεων ενοχλεί, το γιατί δεν έχω καταλάβει ακόμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε στην κυρία μάρτυρα ερώτηση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κυρία μάρτυρα χθες είπατε ότι πηγαίνοντας στο Κολωνάκι και με σκοπό να πάτε πάλι στο Δικαστήριο, σας σταμάτησαν κάποιοι αστυνομικοί και σας ζήτησαν την ταυτότητά σας. Και στη συνέχεια σας πήγαν στην αστυνομία στη Γενική Ασφάλεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπατε ή δεν το είπατε;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το είπε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε μην απαντάτε πάλι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε βλέπετε η τακτική σας η επαναλαμβανόμενη; Στη μέση του ερωτήματος με διακόπτετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ, αφού τα είπε λοιπόν χθες γιατί τα ξαναρωτάτε;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μα δεν ακούσατε το ερώτημα ακόμα. Δεν έχετε την στοιχειώδη υπομονή να ακούσετε το ερώτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε δεν έχετε ερώτημα, σας παρακαλώ πάρα πολύ, είναι τρόπος υποβολής ερωτήσεων αυτός; Χθες είπατε εκείνο, το άλλο, ερωτήσεις κατευθείαν κάνετε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το ερώτημα ακολουθεί τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί εγώ σας έδωσα το λόγο, όχι να κάνετε αγόρευση, να κάνετε ερώτημα. Ακούστε τι λέτε μόνος σας, θα ακολουθήσει το ερώτημα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Για πολλοστή φορά θα πρέπει να θυμίσω το άρθρο 332 Κ.Ποιν.Δ. το ξέρετε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ μαθήματα από σας δεν δέχομαι και να είστε σεμνότερος στο Δικαστήριο. Ελάτε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Νομίζω ότι πάντα είμαι σεμνός και σέβομαι το Δικαστήριο?.μπορώ να διατυπώσω το ερώτημά μου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπα να κάνετε κατευθείαν ερώτημα, γιατί τόση ώρα δεν διατυπώνετε ερώτημα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όταν λοιπόν σας έλεγξαν την ταυτότητα, τι ακριβώς σας είπαν; Σας είπαν ότι κατηγορείστε για κάτι;

M.-T. PEYNAUD: Όχι, μου είπαν κυρία Peynaud τα χαρτιά σας, την ταυτότητά σας, ακολουθήστε μας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μόνο αυτό, ακολουθήστε μας, χωρίς άλλη εξήγηση;

M.-T. PEYNAUD: Οι φίλοι που ήταν μαζί μου, όπως είπα χθες, είπαν ότι ήθελαν επίσης να έρθουν μαζί σας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Και τι είπαν οι αστυνόμοι;

M.-T. PEYNAUD: Ήταν πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά. Ήταν δυο μέσα στο αυτοκίνητο, και ήταν άλλοι γύρω με μηχανάκια, είπαν ότι είχαν τηλεφωνήσει στον ανώτερό τους. Είχαν ένα κινητό τηλέφωνο και μας απάντησαν εκείνη την ώρα, ότι δεν ήταν δυνατόν οι τρεις φίλες μου να έρθουν με το αυτοκίνητο της αστυνομίας, αλλά ότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε εκεί. Επομένως εγώ έφυγα μαζί τους και οι άλλοι πίσω μας. Οι φίλες μου έφυγαν με άλλο αυτοκίνητο, ακολουθώντας. Εγώ βρέθηκα απευθείας επάνω, νομίζω ότι ήταν στο 12ο όροφο, και όταν οι φίλες μου έφθασαν περνώντας από την είσοδο, από το θυρωρείο και ρώτησαν που είναι η κυρία Peynaud, έκανε πλάκα λέγοντας δεν υπάρχει καμιά κυρία Peynaud εδώ. Επομένως περίμεναν κάποιες ώρες και στη συνέχεια κουρασμένες, άφησαν ένα μήνυμα για μένα, στην είσοδο του κτιρίου της αστυνομίας, λέγοντας, πείτε στη Μαϊτέ, όταν βγει ας έρθει στο σπίτι μου, είπε η φίλη μου.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να ρωτήσω κάτι ακόμα. Έχω το λόγο κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως κύριε συνήγορε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι αλλά ξέρετε όταν κουβεντιάζετε με τους άλλους συναδέλφους, δεν μπορώ να κάνω ερώτηση, γιατί υποθέτω ότι θέλετε να ακούσετε και την ερώτηση, όταν κουβεντιάζετε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπετε πόσο καλά ακούω;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή μπορείτε και να κουβεντιάζετε με τον συνάδελφό σας και να ακούτε εμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάρα πολύ ακούω και τα ακούω μάλιστα και σε δυο γλώσσες.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κυρία μάρτυς αυτά για τους φίλους σας. Για σας τώρα. Οι αστυνόμοι σας είπαν κάτι άλλο εκτός από το «ακολουθήστε μας›, για ποιο λόγο έπρεπε να τους ακολουθήσετε;

M.-T. PEYNAUD: Όχι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όταν εσείς φθάσατε στην Γενική Ασφάλεια, πού σας πήγαν στην αρχή;

M.-T. PEYNAUD: Με οδήγησαν αμέσως στο 12ο όροφο σε ένα γραφείο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Χθες είπατε ότι σ’ αυτό το γραφείο μείνατε 4 ώρες.

M.-T. PEYNAUD: Ναι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σ’ αυτές τις 4 ώρες ήρθε κάποιος υπεύθυνος να σας εξηγήσει γιατί καθόσασταν εκεί;

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κάνουμε δίκη για τις συνθήκες κρατήσεως της κυρίας, συλλήψεως, ή δεν ξέρω ερεύνης της κας Peynaud;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε γιατί ανέχεστε τον συνήθη συνήγορο της πολιτικής αγωγής να με διακόπτει;

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Ομιλώ?.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι δεν ομιλείτε, ομιλώ μόνο εγώ, επειδή μου έχει δώσει το λόγο ο κ. Πρόεδρος, δεν μπορείτε να με διακόπτετε όταν κάνω ερωτήσεις.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε πρόεδρε ζητώ πάλι το λόγο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Και εγώ άκουγα πριν την πολιτική αγωγή να κάνει τις ερωτήσεις της. Εσείς υποχρεούστε τώρα να ακούτε τον συνήγορο της υπεράσπισης να κάνει τις ερωτήσεις του.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε έχω αντίρρηση για την τήρηση της δικονομίας από τον συνάδελφό μου, να μην εκφράσω τώρα την αντίρρηση αυτή; Και θα την κρίνει το Δικαστήριο. Έχω το λόγο κ. Πρόεδρε;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είναι δυνατόν να κάνω ερώτηση και να με διακόπτει οποιοσδήποτε συνάδελφος; Στοιχειώδεις δικονομικοί κανόνες. Κάνω ερωτήσεις, αφορούν την ουσία της υπόθεσης, αφορούν το πώς συμπεριφέρονται τα αστυνομικά όργανα στην προδικασία?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αυτά αφορούν την ουσία της υπόθεσης;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Βεβαίως κύριε Πρόεδρε και θα δείτε στη συνέχεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς ζητά διάλειμμα.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδάκη κι εσείς κ. Μυλωνά κάνω έκκληση να έχουμε χαμηλούς τόνους να ακούτε και ορισμένα πράγματα πού λέει ο Πρόεδρος, δεν τα λέει ούτε από κακό, είναι μέσα στην αρχή της οικονομίας της δίκης κάποτε να τελειώνουμε χωρίς να χάνει τα δικαιώματά του ο κατηγορούμενος. Ξέρετε πόσο σας σέβομαι και σας εκτιμώ όλους εδώ μέσα, αλλά μην φεύγουμε από τη διαδικασία. Ρωτώντας δευτερεύοντα ή τριτεύοντα νομίζετε ότι θα φύγουμε από τον πυρήνα;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε έχει μεγάλη σημασία για το πώς έγινε η προδικασία, για το αν παραβιάζονται δικαιώματα της προδικασίας, για το αν ο κ. Τζωρτζάτος λέει ψέματα όταν λέει ότι βασανίστηκε. Αν είναι ο μόνος του οποίου τα δικαιώματα παραβιάστηκαν, ή σε μια σειρά κατηγορούμενων και μαρτύρων παραβιάζονται τα δικαιώματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχουμε υπόψη μας. Είπε ότι την κράτησαν 4 ώρες. Ζούσε με έναν άνθρωπο τον οποίο αυτοί νόμιζαν ότι είναι αρχηγός.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μόνο κ. Πρόεδρε που οι 4 ώρες παραμονής σε ανακριτικό γραφείο μπορεί να εμπίπτει και στη διάταξη του 325 του Ποινικού Κώδικα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας κάνει μήνυση για παράνομη κατακράτηση παρά το Σύνταγμα. Έχουμε και διατάξεις. Εσείς τα ξέρετε, όπως τα ξέρουμε όλοι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εμένα με ενδιαφέρει αν η προδικασία σε αυτή την ενιαία υπόθεση έχει γίνει με τήρηση των δικαιωμάτων και των νόμων του κράτους, για να στηρίξω το βασικό επιχείρημα του κ. Τζωρτζάτου ότι έχει βασανιστεί και ότι έχουν παραβιαστεί όλα τα δικαιώματα της προδικασίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τα στηρίξετε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα εντελώς άλλο ζήτημα αν σε όλους τους άλλους έχουν τηρηθεί όλες οι εγγυήσεις και είναι μόνο ο Τζωρτζάτος που τα καταγγέλλει, είναι εντελώς άλλο ζήτημα αν όχι μόνο οι άλλοι κατηγορούμενοι αλλά και οι μάρτυρες στερούνται στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Μπορώ να συνεχίσω τις ερωτήσεις μου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε. Αλλά σε ήρεμη κατάσταση. Εγώ είμαι άνθρωπος προσωπικά που και να νευριάσω δεν πρόκειται να πάθω τίποτα. Εσείς θα πάθετε ό,τι πάθετε. Αλλά η διαδικασία μου επιβάλλει να κρατείται μια ηρεμία ούτως ώστε να βγει ήρεμη η απόφαση. Καταλάβατε;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Συμφωνούμε απολύτως. Δεν δίνουμε εμείς αφορμή να μην έχουμε ηρεμία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάθε φορά που εμφανίζεστε εδώ πέρα, ανεβαίνει ο υδράργυρος. Εγώ φταίω τότε;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Με δική σας πρωτοβουλία κ. Πρόεδρε. Είμαι αναγκασμένος να το πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδάκη με εσάς τι λέτε; Με τον κ. Χρυσικόπουλο; Με τον κ. Ραχιώτη; Με την κα Κούρτοβικ;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο δικός σας υδράργυρος ανεβαίνει όταν έρχεται ο κ. Μυλωνάς χωρίς να το προκαλεί ο ίδιος. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι ο υδράργυρος της αίθουσας. Δεν χρειάζεται συνήγορο τα λέει μόνος του.

Κοιτάξτε, γράφεται η ιστορία του τόπου, γράφεται όμως και η ιστορία του καθενός μας εδώ μέσα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Συμφωνούμε απολύτως κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμφωνούμε, αλλά δεν το κατανοούμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Επειδή το κατανοούμε κάνουμε τις ερωτήσεις μας κ. Πρόεδρε και με πρώτο μέλημα την τήρηση των κανόνων δικαίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχω κάποια αμφιβολία. Η τήρηση των κανόνων δικαίου θα μας μείνει στο τέλος!

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μπορώ να συνεχίσω τις ερωτήσεις; Γιατί είχαμε μια ανεπίτρεπτη διακοπή από την απέναντι πλευρά και έθεσε κάποιο ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελέας παρακάλεσε?

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι από τον κ. Εισαγγελέα, από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η διακοπή έγινε γι αυτό.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Προς Θεού, δεν αναφέρομαι στη διακοπή της δίκης, αναφέρομαι στη διακοπή που υπέστην από τον συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής όταν έθετα ερωτήσεις.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε είχα ζητήσει τον λόγο από πριν?

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Βλέπετε; Επανέρχεται.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Καλά κάνω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι όταν διακόπτετε το συνήγορο που κάνω ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μαύρο, μου επιτρέπετε να σας πω κάτι; Εσείς υποβάλλατε ερωτήσεις ένα σωρό και δεν απαγορεύτηκε καμία. Αφήστε και την άλλη πλευρά από εκεί! Απαγόρευσα ήδη μια ερώτηση από την από εκεί πλευρά, σε εσάς δεν απαγόρευσα καμία.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Γι’ αυτό ζητώ τον λόγο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι καλύτερα να μην σας τον δώσω. Να συνεχίσουν οι ερωτήσεις.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Θα παρακαλέσω λοιπόν χαρακτηρισμοί περί «ανεπιτρέπτου› να μην επαναληφθούν, διότι θα προσφύγω στο Δικαστήριο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αντιδικονομικές παρεμβάσεις κ. συνάδελφε. Το θέλετε έτσι; Είναι αντιδικονομικό να διακόπτεται ο συνήγορος, οποιοσδήποτε συνήγορος που κάνει ερωτήσεις κατόπιν αδείας του Προέδρου. Αυτά είναι στοιχειώδη πράγματα. Και μάλιστα να υπενθυμίσω ότι μία φορά ορθά είχατε επισημάνει στον ομιλούντα ότι όταν μιλάει από την άλλη μεριά συνήγορος, δε πρέπει να τον διακόπτει και είχα συμφωνήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνεχίστε με τις ερωτήσεις.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κυρία μάρτυς, στο διάστημα αυτό των 4 ωρών σας δόθηκε οποιαδήποτε εξήγηση γιατί σας είχαν μεταφέρει στην Ασφάλεια; Θα μπορούσατε αν θέλετε να φύγετε ή ήσασταν κλεισμένη μέσα;

Μ. - Τ. PEYNAUD: Όχι δεν μπορούσα να φύγω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μετά από τις 4 είπατε ότι ήρθε ο κ. Διώτης.

Μ. - Τ. PEYNAUD: Ναι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ο κ. Διώτης σας έκανε ερωτήσεις προσωπικού χαρακτήρα, αδιάκριτες και πολύ – πολύ χυδαίες. Είναι ακριβώς τα λόγια σας χτες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάλι τα ίδια! Με συγχωρείτε εγώ σας απαγόρευσα να επαναλαμβάνετε τι είπε χτες και πήρε απόφαση το Δικαστήριο. Δεν σέβεστε ούτε την απόφαση του Δικαστηρίου, δεν σέβεστε τίποτα. Με συγχωρείτε πάρα πολύ!

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε σας ενοχλεί ότι ακούγεται σε αυτή την αίθουσα ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας της Δίωξης Τρομοκρατίας χρησιμοποιεί χυδαίες εκφράσεις;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι αυτή η δίκη πρέπει να τελειώσει και ο Πρόεδρος δεν μπορεί να μαλώνει με όλους.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Διαφορετικά δηλαδή δεν θα εφαρμόζετε τη δικονομία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνετε κατάχρηση πλέον. Δεν κάνετε χρήση. Εάν δεν υπήρχαν τα 18μηνα και είχαμε 5 χρόνια θα δούμε πως θα τρέχατε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Λυπάμαι αλλά κι εδώ κάνετε σφάλμα. Το Σύνταγμα επιτάσσει μετά από 18 μήνες να αφήνονται ελεύθεροι οι κρατούμενοι. Δεν επιτάσσει το Σύνταγμα να τελειώνει η δίκη. Ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι μια δίκη μπορεί να γίνει και όταν οι κατηγορούμενοι δεν είναι προσωρινά κρατούμενοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τα υποστηρίξετε αυτά κι έξω. Να πείτε ότι σε τέτοιες υποθέσεις ο Πρόεδρος θα πηγαίνει σιγά – σιγά και να τους αφήνει απ’ έξω και να ανέχεται τους συνηγόρους οι οποίοι σκοπίμως καθυστερούν.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας έχω πει κι άλλη φορά ότι όταν ακούγεται από την Έδρα «ανεχόμαστε τους συνηγόρους› κάτι δεν πάει καλά με το νομικό πολιτισμό της Ελλάδας. Είναι τεράστιο σφάλμα να λέγεται από την Έδρα ότι ανεχόμαστε τον οποιονδήποτε συνήγορο. Υποχρέωσή σας είναι να ακούσετε τα νομικά επιχειρήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Ανεχόμαστε τις συμπεριφορές των συνηγόρων. Η συμπεριφορά σας κάθε φορά που έρχεστε εδώ, προκαλεί.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Προκαλεί γιατί είμαι από αυτούς που κοιτάω πάντοτε την εφαρμογή του δικαίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ενώ όλοι οι άλλοι εμείς και οι άλλοι συνήγοροι και το Δικαστήριο δεν τη θέλει την εφαρμογή του δικαίου!

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Προκαλώ δηλαδή όταν λέω ότι το 18μηνο σημαίνει μόνο ότι μετά από 18 μήνες αφήνονται ελεύθεροι οι κρατούμενοι και μπορεί θαυμάσια μια δίκη να συνεχιστεί και μετά από 20 – 25 μήνες; Αυτή είναι η υπόθεση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κάντε την ερώτησή σας.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύρια μάρτυς καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για σας, αλλά είναι πολύ σημαντικό για να δούμε το πώς έγινε η προδικασία σε αυτή την υπόθεση, είναι πολύ σημαντικό να πείτε λεπτομερώς στο Δικαστήριο ποιες ήταν αυτές οι προσβλητικές και χυδαίες εκφράσεις του κ. Διώτη; Με ποιο τρόπο σας ανέκρινε ο κ. Διώτης;

Μ. - Τ. PEYNAUD: Οι χυδαίες εκφράσεις ήταν πολύ χυδαίες και δεν μπορώ να τις επαναλάβω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Καταλαβαίνετε όμως ότι αυτές οι εκφράσεις χαρακτηρίζουν το έργο της ανάκρισης.

Μ. - Τ. PEYNAUD: Ήταν χυδαίες.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν μίλησα εγώ κ. Εισαγγελέα για χυδαίες εκφράσεις, η μάρτυς το είπε. Η μάρτυς το είπε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε ζητά απαντήσεις για την προδικασία? Ο κ. Διώτης είναι συνάδελφος έχει διαδραματίσει ρόλο πολύ σημαντικό σε αυτή την υπόθεση.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Καθοριστικό θα έλεγα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα σας παρακαλέσω πιο κόσμια.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Εισαγγελέα, τι ποιο κόσμιο από το πολύ ουδέτερα να ζητήσω από τη μάρτυρα να εξηγήσει στο Δικαστήριο αυτά που η ίδια έχει πει. Δεν ειπα ποτέ εγώ ο ίδιος ότι ο κ. Διώτης είπε το ένα ή είπε το άλλο. Η μάρτυρας το είπε χτες και με εντυπωσίασε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θέλει να απαντήσει.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν είπε δεν θέλει. Κυρία μάρτυς θα παρακαλέσω κατανοώντας τη δύσκολη, τη λεπτή σας θέση, να πείτε στο Δικαστήριο έστω και ένα κομμάτι από αυτά τα χυδαία και προσβλητικά που σας είπε ο κ. Διώτης. Γι’ αυτό είπα κ. Εισαγγελέα ότι έχει σημασία η ανάγνωση των πρακτικών, για να μην χρησιμοποιώ δικές μου εκφράσεις, για να χρησιμοποιώ ακριβώς αυτές και μόνο τις εκφράσεις που επέλεξε η μάρτυρας.

Παρακαλώ κα μάρτυς έστω και ένα τμήμα αυτών των εκφράσεων να πείτε στο Δικαστήριο.

Μ. - Τ. PEYNAUD: Δεν έχω διάθεση να δώσω λεπτομέρειες σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις σεξουαλικές μας σχέσεις. Αρκετά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το σέβομαι κα μάρτυς. Μια πιο ουδέτερη ερώτηση: όταν τελείωσε αυτή η διατύπωση από τον Εισαγγελέα –όποια κι αν ήταν- εσείς νιώσατε ότι αυτά που σας είπε, ήταν ο κανονικός τρόπος ανάκρισης, ή μήπως νιώσατε ότι σας είχε προσβάλλει βαθύτατα;

Μ. - Τ. PEYNAUD: Ασφαλώς.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ασφαλώς τι;

Μ. - Τ. PEYNAUD: Ένιωσα υποβιβασμένη.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Στη συνέχεια σας αποδόθηκε επισήμως κατηγορία για οποιαδήποτε εγκληματική πράξη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε όχι.

Μ. - Τ. PEYNAUD: Από την πλευρά του κ. Διώτη;

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι ή και μετά από κάποιον άλλον.

Μ. - Τ. PEYNAUD: Ναι. Με κατηγόρησε ότι ήμουν η περίφημη ¶ννα της 17Ν, ότι έκανα εμετό μέσα στο αυτοκίνητο. Σας το είπα αυτό.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶ρα μπορούμε να πούμε ότι ο συνολικός τρόπος εξέτασής σας από τον κ. Διώτη απειλητικός και εκβιαστικός;

Μ. - Τ. PEYNAUD: Ναι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρά τον τρόπο αυτό εξέτασης από τον κ. Διώτη, ο κ. Διώτης δεν σας απήγγειλλε επίσημα κατηγορία για εγκληματική πράξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν το κατάλαβε πριν.

Μ. - Τ. PEYNAUD: Όχι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαδάκης έχει τον λόγο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήθελα πρώτα από όλα να σας ρωτήσω αν κάποια από αυτά τα πράγματα που είπατε πριν ότι έγραψαν οι εφημερίδες για σας, αν αυτά τα ίδια σας τα είπε ο κ. Διώτης.

Μ. - Τ. PEYNAUD: Ποια πράγματα;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για την ¶ννα της 17Ν.

Μ. - Τ. PEYNAUD: Ναι αυτός τα είπε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα παρακαλέσω να απαντήσετε με μια ολοκληρωμένη φράση για να μην γραφτεί μόνο η λέξη «Ναι› στα πρακτικά.

Μ. - Τ. PEYNAUD: Η ερώτηση μου τέθηκε από τον κ. Διώτη. Δεν ήταν μια ερώτηση, ήταν μια δήλωση από μέρους του.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν μια δήλωση που έδειχνε ότι «Πιστεύουμε ότι είστε η ¶ννα της 17Ν›;

Μ. - Τ. PEYNAUD: Όχι ότι πίστευε, ήταν σίγουρος. Μου είπε «Είστε›. Μου είπε «Συνεργαστείτε›.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ είναι που θέλω να ρωτήσω και είναι η τελευταία μου ερώτηση. Τι καταλαβαίνετε ότι επεδίωκε ο κ. Διώτης από εσάς και τα έκανε όλα αυτά;

Μ. - Τ. PEYNAUD: Το κατάλαβα, μολονότι δεν το κατάλαβα εξ αρχής. Ήθελε να βοηθήσω το Μιχάλη και να βοηθήσω και τον εαυτό μου λέγοντας «Ναι, ναι›, λέγοντάς του ονόματα που δεν γνώριζα. Μου το είπε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν είχατε φοβηθεί και είχατε ομολογήσει ότι είστε η ¶ννα της 17Ν θα ήσασταν σήμερα κατηγορούμενη εδώ; Τι πιστεύετε;

Μ. - Τ. PEYNAUD: Ναι θα ήμουν. Αλλά είπα ότι ακόμη και χωρίς αυτό, για πολλούς άλλους λόγους?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας ρωτήσω εγώ κάτι. Είστε γυναίκα. Είστε άνθρωπος με πάρα πολύ μεγάλο θάρρος και ψυχική δύναμη ή είστε ένα άνθρωπος που φοβάστε;

Μ. - Τ. PEYNAUD: Είμαι εγώ. Δεν ξέρω να σας πω, είμαι αυτό που είμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εγώ είμαι εγώ, που λένε. Το θέμα είναι εσείς φοβάστε εύκολα ή δεν φοβάστε. Αυτό σας ρωτάω.

Μ. - Τ. PEYNAUD: Δεν ένιωσα καθησυχαστικά. Έτρεμα από το κρύο, με κατηγορούσαν για το Α, το Β, το Γ, το Δ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, είχατε το κρύο, είχατε τις 4 ώρες κράτηση, είχατε το σύντροφό σας, ένα σωρό άλλα πράγματα και παρά ταύτα σας είπαν να βοηθήσετε το Μιχάλη κλπ., αλλά παρ’ όλα αυτά εσείς δεν είπατε τίποτα, ούτε σας απήγγειλαν κατηγορία, ούτε τίποτα. ¶λλοι που ήταν άνδρες μέχρι εκεί πάνω μπορούσαν να φοβηθούν;

Μ. - Τ. PEYNAUD: Έμεινα μόνο 2 ώρες μαζί τους?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιάστε εμένα, βγάλτε μου όλα τα δόντια, τα μαλλιά?

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε τα έχουμε ξαναπεί. Αλλά ένα – ένα τα επιχειρήματά σας ενθάδε κείται! Θα τα πούμε τη Δευτέρα και την Τρίτη αυτά.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Υπάρχουν και άνθρωποι που φοβούνται και άνθρωποι που δεν φοβούνται.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, ας μου φερόταν λίγο άσχημα κανένας πριν γίνω δικαστής και θα βλέπατε. Και αν με βρίζουν και αν φωνάζουν είμαι απαθής, το λέει και η δικονομία βέβαια είναι υποχρέωσή μου. Αλλά ας μου το έλεγαν τότε που ήμουν εγώ 25 χρονών θα σας έλεγα εγώ.

Επειδή πιστεύω ένας ο οποίος λέει ότι «Ήμουν στη 17Ν κάποτε μέχρι το ‘92› θα έπρεπε να έχει ψυχούλα για να είναι εκεί. Δεν θα ήταν γυναικάκι με φουστανάκια! Μην μου συγκρίνετε όμως μια γυναίκα εδώ πέρα. Καταλάβατε; Μην μου βάζετε την ψυχοδομή μιας γυναίκας, που την πήραν, την κρατούσαν, χωρίς να έχει κάνει τίποτα. Αυτά είναι θλιβερά βέβαια.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Και παράνομα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν είναι αλήθεια αυτά που λέει, φυσικά είναι παράνομα. Αλλά εγώ δεν ξέρω ποια είναι η αλήθεια, ποια είναι τα ψέματα. Γιατί είπα προηγούμενα ο καθένας εδώ υποστηρίζει τη δική του αλήθεια. Ποια είναι η αλήθεια; Δεν την ξέρω. Σας ευχαριστώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή