Β. Κορέα : Εκκληση για υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2003 08:10
A- A A+

Η Βόρειος Κορέα επαναδιατύπωσε σήμερα το αίτημά της για υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η κρίση γύρω από τα πυρηνικά της όπλα είναι οι διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στην «δικαιοσύνη, στην ισότητα και στην εμπιστοσύνη».

«Εάν οι ΗΠΑ αποποιηθούν την εχθρική πολιτική τους έναντι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας και νομικά δεσμευθεί πως δεν θα επιτεθεί, η χώρα μας θα είναι έτοιμη να διαψεύσει τις αμερικανικές ανησυχίες», τονίζεται σε ανακοινωθέν του καθεστώτος, που μεταδίδεται από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΚCNA.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου Χιούν εξάλλου, σήμερα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή από τη Β.Κορέα ενός δεύτερου εργοστασίου κατασκευής πλουτωνίου για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Υπάρχουν όχι τόσο σαφείς κι αβάσιμες πληροφορίες με στόχο να βλάψουν την οικονομία μας», τόνισε ο Ρο, μετά το πέρας σύσκεψής του με στενούς συνεργάτες του, σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Times» της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αισθητήρες κοντά στη βορειο-κορεατικής μεθορίου κατέγραψαν υψηλές εκπομπές του αερίου κρυπτόν 85, το οποίο εκπέμπεται από καύσιμες ύλες που μπορούν να μετατραπούν σε πλουτώνιο. Επικαλούμενη αμερικανούς κι Aσιάτες αξιωματούχους, με πρόσβαση σε πρόσφατες πληροφορίες, η εφημερίδα υπογραμμίζει πως το αέριο προέρχεται από μυστικό αντιδραστήρα, που έχει κατασκευασθεί κάπου μέσα στα βουνά.

Οι αναλύσεις έδειξαν πως οι εκπομπές κρυπτού δεν μπορεί να προέρχονται από τον γνωστό αντιδραστήρα του Γιονγκμπιόν, σύμφωνα με τους Τάιμς.

Ο Nοτιοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Λι Σου Χιούκ δήλωσε πως η πληροφορία βασίζεται σε εικασίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή