Αυξάνεται η πίεση στο BBC μετά την αυτοκτονία του καθηγητή Κέλι

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2003 09:12
A- A A+

Επικρίσεις κατά του BBC διατυπώνουν σήμερα οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες μετά την επίσημη παραδοχή του βρετανικού δικτύου ότι ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι ήταν «η βασική πηγή», που επέστρεψε στον δημοσιογράφο του δικτύου, Αντριου Γκίλιγκαν, να αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση Μπλερ είχε παραποιήσει στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο.

«Το BBC μάχεται να σώσει τη φήμη του», γράφουν στην πρώτη τους σελίδα οι «Times»του Λονδίνου, εκτιμώντας ότι το βρετανικό δίκτυο περνά τη χειρότερη κρίση στην μεταπολεμική του ιστορία, καθώς κατηγορείται για το θάνατο του καθηγητή Κέλι. «Πολλοί βουλευτές ζητούν να πέσουν κεφάλια στο BBC», σημειώνουν οι «Times».

Η «Guardian» υποστηρίζει ότι το ΒBC είχε απορρίψει συμβιβαστική πρόταση να μπει τέλος στην πολεμική με την κυβέρνηση Μπλερ αναφορικά με το ιρακινό οπλοστάσιο, πριν ακόμη το όνομα του άτυχου καθηγητή Κέλι εμπλακεί στην υπόθεση .

«Τα ηγετικά στελέχη του οργανισμού είπαν «όχι» σε έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να αποτρέψει την αυτοκτονία του Ντέιβιντ Κέλι», σημειώνει η «Guardian».

Το BBC απέρριψε τον συμβιβασμό και αποφάσισε να μην κάνει πίσω στη μάχη με τον διευθυντή επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, Αλιστερ Κάμπελ. Σύμφωνα με την «Guardian» «ο πρόεδρος του BBC, Γκάβιν Ντέιβις και ο γενικός διευθυντής, Γκρεγκ Ντάικ είχαν δεχθεί μια προσφορά την οποία απέρριψαν καθώς ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη μάχη με τον υπεύθυνο για θέματα επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού, Α. Κάμπελ».

«Ορισμένοι θέλουν το κεφάλι του Κάμπελ, αλλά του BBC και ιδιαίτερα το κεφάλι του Γκίλιγκαν», γράφουν οι «Financial Times», τονίζοντας πάντως ότι η παραδοχή από το βρετανικό δίκτυο ότι ο καθηγητής Κέλι ήταν η μοναδική πηγή πληροφοριών για το ιρακινό οπλοστάσιο, θα δώσει τη δυνατότητα στον Τόνι Μπλερ να αντιμετωπίσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στην καριέρα του.

Σύμφωνα με την «Daily Mirror», το BBC εξανάγκασε ουσιαστικά τον καθηγητή Κέλι να πει ψέμματα στην επιτροπή της Βουλής που εξέταζε τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση παραποίησε στοιχεία για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η εφημερίδα «Sun» με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία χαρακτηρίζει «ποντικό» τον δημοσιογράφο του BBC, Αντριου Γκίλιγκαν υποστηρίζοντας ότι «ο δημοσιογράφος βούλιαξε ακόμη περισσότερο χαρακτηρίζοντας ψεύτη τον νεκρό καθηγητή».

Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην «Daily Telegraph» και διενεργήθηκε αμέσως μετά την αυτοκτονία του καθηγητή Κέλι δείχνει πάντως ότι η κοινή γνώμη έχασε την εμπιστοσύνη της στον βρετανό πρωθυπουργό. Το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη και ειλικρινής.

Το 47% εκτιμά ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για το θάνατο του καθηγητή και το 71% θεωρεί ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης που άφησε να διαρρεύσει το όνομά του στον Τύπο.

Το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί ο διευθυντής επικοινωνίας του Μπλερ, Αλιστερ Κάμπελ.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κούκ, που είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας του με τον πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε στην εφημερίδα «Independent», ότι πρέπει να ξεκινήσει έρευνα όχι μόνο για τον θάνατο του καθηγητή Κέλι, αλλά και για τους λόγους που μετείχε η Βρετανία στον πόλεμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή