Λιβερία : Συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2003 14:30
A- A A+

Στρατεύματα της λιβεριανής κυβέρνησης συγκρούονται σήμερα σε οδομαχίες με αντάρτες στα προάστια της πρωτεύουσας Μονρόβια, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες, ενώ κυβερνητικές στρατιωτικές πηγές έκαναν γνωστό πως οι μάχες μαίνονται στο λιμάνι της πόλης, το οποίο προσπαθούν να ανακτήσουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι μάχες διεξάγονται ανάμεσα στην ανταρτική οργάνωση Ενωμένοι Λιβεριανοί για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία (LURD) και στρατεύματα πιστά στον πρόεδρο Τσαρλς Τέιλορ, παρά τη δήλωση της ηγεσίας των ανταρτών ότι έδωσαν εντολή στις δυνάμεις τους να μην μπουν στην Μονρόβια.

Οι δυνάμεις του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ δήλωσαν σήμερα ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους τους αντάρτες και οι επόμενες ημέρες θα αναδείξουν το νικητή στον εμφύλιο πόλεμο, πριν καταφέρουν να φτάσουν στη χώρα οι ειρηνευτικές δυνάμεις.

Οι αντάρτες της LURD, που μάχονται εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια για να ανατρέψουν τον Τέιλορ, κατέλαβαν από το Σάββατο, έπειτα από σκληρές μάχες, σημαντικές γέφυρες που οδηγούν στο κέντρο της Μονρόβια.

Ο ήχος από βαριά πολυβόλα, ρουκέτες και όλμους ακουγόταν σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης νύκτας στη Μονρόβια, οι κάτοικοι της οποίας ελπίζουν ότι οι χώρες της Δυτικής Αφρικής θα στείλουν το συντομότερο δυνατόν τις ειρηνευτικές δυνάμεις.

Ο Τέιλορ έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί μόλις φτάσουν τα ξένα στρατεύματα, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους δήλωσε ότι θα στείλει μια μικρή δύναμη μόνον αφού εγκαταλείψει τη χώρα ο πρώην πολέμαρχος, ο οποίος καταζητείται από ένα διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε 41 πεζοναύτες στη Λιβερία, αλλά μόνο για να προστατέψουν την αμερικανική πρεσβεία στο Μάμπα Πόιντ της Μονρόβια, τη διπλωματική συνοικία στην οποία έχουν καταφύγει χιλιάδες άνθρωποι για να διαφύγουν από τις μάχες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή